Skip to main content

Politiek op Europees niveau

Politiek op Europees niveau

Op 9 mei vieren we Europadag! Op die dag gaf Robert Schuman in 1950 onder het motto 'nooit meer oorlog' de eerste aanzet voor Europese eenmaking. Wat begon als een sterk verweven economische samenwerking tussen zes landen, groeide inmiddels uit tot een unie van maar liefst 28 lidstaten met Brussel als kloppend hart van de actie. Wat zijn de belangrijkste Europese instellingen en wie staat aan het hoofd ervan? Wat is de impact van de Europese Unie op het dagelijkse leven van je leerlingen en wie zijn de zogenaamde eurosceptici?

https://onderwijs.hetarchief.be/themas/politiek-op-europees-niveau

EU-top over Griekenland

Na de nachtelijke mini-top over Griekenland, in de marge van de Europese top in Brussel, heeft de Griekse premier Tsipras een klein beetje hoop dat hij sneller geld krijgt dan was afgesproken. Brussel: Alexis Tsipras rond de tafel met François Hollande, Angela Merkel, Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Persconferentie met François Hollande, president Frankrijk: "we hebben geen tijd meer te verliezen". Persconferentie van Angela Merkel, bondskanselier Duitsland: "de Eurogroep kan zo snel als mogelijk is de situatie evalueren". Reactie van Alexis Tsipras in het Engels: "we zijn optimistischer na deze besprekingen".

20-03-2015
VRT

Journaal: eurosceptische partij Ukip in opmars

De anti-Europapartij Ukip van boegbeeld Nigel Farage is sinds enkele jaren aan een indrukwekkende opgang bezig. Farage toert momenteel het land rond met een eenmansshow. Wimborne (Dorset): close-up van een bord dat de komst van Farage aankondigt. Nigel Farage, partijleider en Europarlementslid van Ukip, backstage, hij betreedt het podium. Farage aan het woord, hij doet lachwekkend over Herman Van Rompuy: over de verontschuldigingen die hij moest doen tegenover de van Rompuys en de Belgen. Hij zegt dat hij houdt van Europa maar dat hij tegen het feit is dat ze 27 verschillende landen - tegen de wil van het volk - willen samenvoegen onder één regering met Herman Van Rompuy. Gesprek met bezoekers in verband met het standpunt van Farage en of ze voor hem zouden stemmen. Statement van Ivan Ollevier. Reactie van Ian Smith, Ukip-raadslid, in verband met het belang om met de mensen te praten, in verband met de Ukip-partij: "we zijn niet rechts, we zijn de partij van het gezond verstand" en “we willen de controle over ons eigen land en de democratie terug”. Bejaarden zijn aan het kaarten in sociaal centrum. Vervolg van de toespraak van Farage over José Manuel Barroso en 'Old Rompy'.

05-07-2013
VRT

Meer of minder Europa?

Naar aanleiding van de Europese feestdag mochten jongeren in het Vlaams Parlement hun visie geven op het Europa van de toekomst. De toekomst van de Europese Unie is ook een centraal thema in de verkiezingen. Beelden van het Vlaams Parlement. De winnaars van de wedstrijd 'Maak een creatief werkstuk over de toekomst van Europa' krijgen een geldprijs overhandigd. Gesprek met Elias, leerling van de school Visitatie Mariakerke. Hij toont het winnende werkstuk en geeft er meer uitleg over. Gesprek met Esma en Denka, leerlingen van de Visitatie Mariakerke. Gesprek met Johannes, leerling van het Sint-Lievenscollege in Gent. Hij geeft een speech vanop het spreekgestoelte in het Vlaams Parlement. Beelden van politici Gerolf Annemans, Vlaams Belang, en Bart Staes, Groen, die naar toespraak luisteren. Verklaring van Gerolf Annemans, Europees lijsttrekker van Vlaams Belang, over de toekomst van de Europese Unie. Verklaring van Bart Staes, Europees lijsttrekker van Groen, over de toekomst van de Europese Unie.

09-05-2014
VRT

Journaal: het verdrag van Schengen

Weet u nog toen elke zomerreis begon met een ellendig lange file aan de grens? Maar daar maakten de leiders van de Benelux, van Frankrijk en Duitsland een einde aan in 1985. In het onooglijke Luxemburgse dorpje Schengen, op het drielandenpunt. Ze beslisten om de grenscontroles in de zogenaamde Schengenzone af te schaffen. Geleidelijk breidde de Schengenzone uit, tot bijna alle landen van de Europese Unie plus Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland. Twee EU-landen doen niet mee: het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en Cyprus. Bulgarije, Roemenië en Kroatië mogen dan weer nog niet. Binnen die zone van 26 landen is er vrij verkeer van personen en goederen. Je kan je vrij verplaatsen. Maar wie van buiten de Schengenzone komt of de zone verlaat, zoals op de luchthaven Zaventem, wordt wel gecontroleerd. Sinds de vluchtelingencrisis en de terreuraanslagen in Parijs zijn er almaar meer landen binnen de Schengenzone die hun grenzen strenger bewaken. En zo begint onze zomervakantie straks misschien opnieuw met een ellendig lange file aan de grens.

25-01-2016
VRT

Juncker wordt voorzitter van de Europese Commissie

Jean-Claude Juncker is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Kandidaat EU-Commissarissen worden gewikt en gewogen. Binnenbeelden van het Europees Parlement, Martin Schulz leest aantal voorkeursstemmen Juncker voor. De eerste boodschap van Juncker aan de diverse Europese regeringen. Over zijn eerste opdracht: samenstelling nieuwe commissie, helft lidstaten moet hiervoor nog kandidaturen indien. Steven Van Hecke, professor Europese politiek KU Leuven: de keuze van commissarissen is geen neutrale oefening, het is een puzzelwerk voor Juncker. Het schaakspel tussen dit Europees niveau en de lidstaten zal bepalend zijn voor het aanzien en de start van de nieuwe Europese Commissie. Er zijn twee kandidaten om Catherine Ashton te vervangen aan het hoofd Europees buitenland beleid: Federica Mogherini, Italiaans minister van Buitenlandse Zaken, en de Bulgaarse EU-Commissaris Kristalina Georgieva. Pieter Cleppe, van de denktank ‘Open Europa', zegt dat het geen goed idee is dat Europa het buitenlandbeleid in handen neemt. Er is ook een opvolger nodig voor Jeroen Dijselbloem als voorzitter van de Eurogroep en voor Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese raad. Archiefbeelden van Enrico Letta en Helle Thorning-Schmidt, die belangrijke kanshebbers zijn voor het voorzitterschap Europese raad. Steven Van Hecke, professor Europese politiek KU Leuven, over het Franse veto tegen Helle Thorning-Schmidt en de uiteenzetting van de strategie die achter dit veto zit. Een conservatief monetair beleid zal nodig blijven volgens Pieter Cleppe van de enktank ‘Open Europa'. Volgens hem zal het maken van meer schulden niet leiden tot structurele groei, dat is de les uit het verleden. Steven Van Hecke: Juncker zal de banden met Groot-Brittannië en David Cameron moeten aanhalen, en het zal van belang zijn welke portefeuille Juncker de Britten zal aanbieden.

15-07-2014
VRT

Donald Tusk nieuwe voorzitter van de Europese Raad

Sinds middernacht is de Pool Donald Tusk, en niet langer Herman Van Rompuy, Europees president. Vanochtend gaf Van Rompuy, tijdens een korte ceremonie in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel, het presidentschap door aan Tusk. Donald Tusk wordt ontvangen door zijn voorganger Herman Van Rompuy, onder grote belangstelling van de Poolse pers. Interview met Dorota Bawolek, journalist TV Polsta: over de grote Poolse belangstelling. Toespraak van Herman Van Rompuy: Tusk is een zoon van de grote Poolse natie, vanaf nu zal hij een vader zijn voor de EU. Van Rompuy overhandigt de bel waarmee de vergaderingen worden geopend aan Tusk. Toespraak van Donald Tusk in het Frans: verheugt zich op samenwerking. Hij overhandigt een barnsteen, een Pools symbool voor geluk, aan Van Rompuy. Korte biografie van Donald Tusk.

01-12-2014
VRT

Martin Schulz op verkiezingscampagne in Ierland (08/05/2014)

Er wordt in heel Europa campagne gevoerd door politici die Europees commissievoorzitter Barroso willen opvolgen. Een reportage over Martin Schulz, de kandidaat van de Europese socialisten, op campagne in Ierland. Schulz wandelt onder grote persbelangstelling door Ierse straten naast Eamon Gilmore, vice-premier Ierland en voorzitter van de Ierse Labourparty. Gilmore speecht over de steun van Schulz tijdens economische crisis. Toespraak van Schulz: Over het versterken van lokale regeringen, het begrip werkloze jeugd. Het treinstation 'Conolly station'. Schulz op de trein, spreekt twee woorden Nederlands. Interview met Schulz: hij wil KMO's steunen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan, belasting op speculaties invoeren, ook over zijn persoonlijke stijl. De treinconducteur vertelt over het reisongemak door een bomalarm. Selfie van Schulz met Ierse en Noord-Ierse jongeren. Busrit van Newry naar Belfast en de ontvangst in Belfast. Toespraak van Schulz: over de Europese industrie en handel via de havens in de toekomst.

08-05-2014
VRT

Terzake: een dag met de Europese president Van Rompuy

Sinds 1 december 2009, is het Verdrag van Lissabon van kracht gegaan. Terzake loopt een dag lang in het kielzog van de nieuwe president van Europa, Herman Van Rompuy.

02-12-2009
VRT

Karrewiet: interview met Herman Van Rompuy (22/05/2014)

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen op 25 mei 2014 interviewen Yorunn uit Vlaanderen en Yorick uit Wallonië 'Europees president' Herman Van Rompuy. Wat houdt zijn job in? En waarom zijn de keuzes van Europa belangrijk voor kinderen?

22-05-2014
VRT

Terzake: geschiedenis van de Europese gemeenschap

Kort overzicht van de lange weg van de Europese eenmaking. Een bombardement tijdens Wereldoorlog II, ruïnes. Bekende beelden van de Conferentie van Jalta. Foto’s van Churchill en geluidsfragment van een toespraak van hem over een verenigd Europa. 1949, Den Haag: de bijeenkomst van de Europese Federalistische Beweging, Koningin Juliana luistert. Zwart-wit beeld: de steenkoolmijn, het werk ondergronds. Ondertekening van het verdrag van Rome. Geluidsfragment van een toespraak van Charles De Gaulle. Edward Heath loodst Groot-Brittannië de Europese Gemeenschap binnen en wordt door een ontevreden vrouw bekogeld met iets onduidelijks. Beelden van de oliecrisis van de jaren 1970. Valérie Giscard d'Estaing en Helmut Schmidt, eind jaren 1970. Interviews en beelden van een toespraak van Giscard d'Estaing Beelden van de Iraanse revolutie. Beelden van Margareth Thatcher, commentaar door Wilfried Martens en Jacques Delors. 1985, Luxemburg: de ondertekening van het verdrag en commentaar door Wilfried Martens. Jacques Delors en Mark Eyskens vertellen over de Euromunt. Commentaar van Margaret Thatcher in het Britse Lagerhuis. Eind jaren 1990: de onderhandelingen in Rome in verband met de Muntunie. Commentaar door Sir Geoffrey Howe in het Britse Lagerhuis over Thatcher's EG-beleid, en aansluitend het wederwoord van Thatcher. 1992: het Verdrag van Maastricht, aankomst commentaar door Martens en Deense tegencampagne. Commentaar van Delors .

16-06-1997
VRT

Vijftig jaar Europese eenmaking: Robert Schuman (2007)

Naar aanleiding van vijftig jaar Europese eenmaking bezoekt Alex Puissant de geboorteplaats van Robert Schuman in de Elzas. Beelden van zijn graf en een buste van hem in een klein kerkje. Interview met mijnheer Emile, een buur van Schuman: De Gaulle noemde Schuman 'een Mof'. Archiefbeelden van zijn toespraken als minister van Buitenlandse zaken. Monumenten van de verschillende oorlogen. Duitse scholieren bezoeken de werkkamer van Schuman en krijgen uitleg van een gids. Een leerling leest voor uit zijn werk: 'Politiek van vrede'. Interview met Jean-Marie Pelt, vriend en politiek medewerker, over de manier waarop hij de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal door het Franse kabinet loodste. Hij ontving een ere-doctoraat aan de KU Leuven, samen met Konrad Audenauer.

19-03-2007
VRT

EGKS: Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal

Vijfentwintig jaar Europese Gemeenschap. Archiefbeelden van en uitleg over de ondertekening van het Verdrag van Parijs, ter oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, met Robert Schuman. Archiefbeelden van en uitleg over de ondertekening van het Verdrag van Rome, ter oprichting van de Europese Economische Gemeenschap. Interview met Jean-Charles Snoy et d'Oppuers, één van de Belgische ondertekenaars van het Verdrag van Rome. Beelden van transport (vrachtwagens, kolen, auto's, schepen) en landbouwproducten. Toetreding van Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland. Uitleg over het Europees monetair systeem en de Europese verkiezingen. Interview met Hendrik Brugmans, Nederlands politicus en medeoprichter van de Europese Culturele Stichting.

24-03-1982
VRT

Vlaanderen Vakantieland: Brussel, mijn Europa!

Brussel is met al zijn internationale instellingen het politieke hart van Europa. Dit zorgt ervoor dat er zeer veel nationaliteiten in Brussel te vinden zijn. Ben Roelants laat zich rondleiden in Brussel door expats. 00:01:35 Bezoek aan het Parlementarium. 00:03:17 Bezoek aan de Basiliek van Koekelberg. 00:04:26 Bezoek aan het Museum van Buuren. 00:06:40 Bezoek aan Cook and Book. 00:07:54 Bezoek aan BOZAR, het Paleis voor Schone Kunsten. 00:10:00 Bezoek aan het Muziekinstrumentenmuseum. 00:11:34 Bezoek aan de Matonge-wijk.

17-12-2011
VRT

Van Belgische frank naar euro

Presentatie door Sabine Hagedoren over de overgang naar de euro. Symbool voor de euro. 'Eurovent' Evert, met beelden van euro muntstukken en eurobiljetten. Evert staat voor het Berlaymontgebouw in Brussel. Evert staat voor een klas met kinderen uit alle Europese landen, ze rekenen hun oude munteenheid om naar de euro. Elk kind vertelt wat de euro voor hem of haar betekent. Ook de Belgische frank wordt omgerekend. Presentatie van Evert over Luxemburg en de voordelen wat betreft goedkoop tanken en belastingsvoordeel die ook blijven gelden na de invoering van de euro. Beelden van Evert die met de rekenmachine zijn belastingaangifte uitrekent.

08-11-1998
VRT

Feestdag Europese Unie

Vandaag, negen mei, is het de officiële feestdag van de Europese Unie. De toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman gaf exact 62 jaar geleden een toespraak die de aanzet werd tot de Europese eenmaking. Gesprek met arbeider van de stad Brussel. Arbeiders aan het werk vlakbij Berlaymontsgebouw, het oude hoofdkantoor van de Europese Commissie. Standbeeld ter nagedachtenis van Robert Schuman bij Berlaymontgebouw, close up van het opschrift. Ingang Berlaymontgebouw. Gesprek met Thierry Mascre, Europees ambtenaar. Archiefbeelden van 9 mei 1950: de toespraak van Robert Schuman en zijn oproep tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Brussel: debatten van de Duitse televisie in het gebouw van het Europees parlement. Europees president Herman Van Rompuy zit in het publiek tijdens het debat. Verklaring van Wolfgang Schauble, de Duitse minister van Financiën. De toespraak van Herman Van Rompuy, Europees president. Gesprek met Perrine Larsimont, Europees ambtenaar.

09-05-2012
VRT

Europese kinderministers

Item over leerlingen die voor één dag EU-minister zijn naar aanleiding van de 'Nobelprijs voor de Vrede' voor de EU. Diverse beelden van kinderen uit basisschool Maria-Middelares uit Brecht die achter tafels met vlaggen en naambordjes gaan zitten. Leerlingen Alexander, Jolien en Wout vertellen over hoe het in zijn werk gaat. De meester is voorzitter en leest de resolutie voor, waar de verschillende 'landen' commentaar op geven. Mathias, Gitte en Wout vertellen over het goed kunnen uitleggen en over dat het leuk is om je mening te kunnen geven. Alexander vertelt over de goede dingen die de Europese Unie heeft gedaan en waarom de EU de Nobelprijs verdient. Kinderen en meester ronden het overleg af, met goedkeuring van een resolutie over het verbieden van frisdrank op school.

10-12-2012
VRT

Nieuwe feiten: Eurenglish

De Europese Unie bindt de strijd aan met Eurenglish. Geluidsfragment waar Guy Verhofstadt een mondje Eurenglish praat. Gesprek met Ivo Bellet over de lingua franca Eurenglish. Hiermee bedoelt men fake-Engels in EU-kringen. De EU heeft nu een 'zeg niet-lijst' gepubliceerd om misverstanden en onbegrip te voorkomen. 'On the other hand', zou een beetje linguistische normvervaging niet de motor kunnen zijn van meer onderling begrip tussen de binnenkort 24 taalgroepen binnen de EU? Ivo Bellet vindt dit niet erg.

29-04-2013
VRT

Journaal: 'Facing the Future'

Onder de titel 'Facing the Future' loopt in Bozar een tentoonstelling met werken die gemaakt zijn tussen 1945 en 1968 door kunstenaars uit Europa en de toenmalige Sovjet-Unie. Beelden van de tentoonstelling 'Facing the future' in Bozar. Paul Dujardin, CEO van Bozar, vertelt over de thematiek van de tentoonstelling. Dujardin bij werk van kunstschilder Renato Guttuso. Hij praat over solidariteit en legt een verband met de Brexit.

08-07-2016
VRT

Terzake: slecht rapport voor de Belgische begroting

Ons land kreeg een alarmerend rapport over de begroting van 2017. Het Belgische begrotingstekort flirt met het Europees alarmpeil van drie procent, de overheidsschuld blijft maar stijgen en structurele inspanningen blijven uit. Welke problemen ziet Europa? Interview met Marianne Thyssen over de situatie van België, over het ‘uitzonderlijk jaar’ 2016, over belastinghervormingen, over de aanbevelingen van Europa voor besparingen, over de rol van de CD&V in de Belgische regering en over de concrete dreigingen van Europa.

17-11-2016
VRT