Skip to main content

Mensenrechten

Mensenrechten

Je hebt een volle maag, geraakt elke dag zonder kleerscheuren op je bestemming en je schrijft zonder kopzorgen je gezouten mening onder een online krantenartikel? Allicht sta je er niet dagelijks bij stil, maar toch maak je in elk van voorgaande situaties gebruik van een universeel recht. Dit jaar vieren we onze mensenrechten, want de 'Déclaration des droits de l'homme et du citoyen' is oorspronkelijk 230 jaar geleden gepubliceerd, op 26 augustus 1789. De Verenigde Naties verankerden later in 1948 de basisrechten in 'De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)' en de inhoud ervan is nog lang niet bejaard. Het geldt nog steeds als dé algemene morele en juridische standaard voor internationale verdragen, nationale grondwetten en mensenrechtenorganisaties. Wat doet een organisatie als Amnesty International? Welke rechten van de mens zijn er nog? Zijn er ook grenzen aan mensenrechten? Ga op onderzoek met dit thema!

https://onderwijs.hetarchief.be/themas/mensenrechten

Journaal: Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

In 1948 keuren de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goed. Beeld van de vlag. Beelden van het Palais de Chaillot, de aankomst Eleanor Roosevelt en de algemene vergadering. Eleanor Roosevelt brengt een toespraak waarin ze de verklaring vergelijkt met onder meer de 'Bill of Rights' van de Verenigde Staten.

10-12-1999
VRT

De wandelgangen: Amnesty International bestaat veertig jaar

Koen De Feyter, professor internationaal recht in Antwerpen, gaat dieper in op het ontstaan, de groei en de werking van de mensenrechtenorganisatie, Amnesty International. Interview door Kristel Mariën.

28-05-2001
VRT

Vijftig jaar Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar vijftigste verjaardag gevierd. Ook in Brussel werd die verjaardag gevierd. Warandepark: toespraak over de Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo die niet aanwezig kan zijn omdat hij opgesloten is. Vijftig lege stoelen aan gedekte feesttafel, symbool voor de mensen die niet kunnen meefeesten. Openluchttentoonstelling met foto's. Interview met Karen Moeskops, directeur Amnesty International België over de realisaties van Amnesty. Optreden. Interview met activiste Wendy Van Dyck, ze vertelt over de briefschrijfacties van Amnesty International. Toost op vrijheid en mensenrechten.

28-05-2011
VRT

Stories: zestig jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Zestig jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Jan Brocatus is de directeur van Amnesty International Vlaanderen nog tot het einde van dit jaar. Hij blikt terug, niet alleen op zijn voorzitterschap, maar vooral op de hoogdagen van de mensenrechten. Ondermeer met het verhaal van Eleanor Roosevelt, de first lady van de Verenigde Staten van Amerika die een bepalende rol speelde in de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in 1948. Met een archieffragment van Eleanor Roosevelt.

10-12-2008
VRT

Journaal: moderne slavernij

Bijna 36 miljoen mensen wereldwijd leven in slavernij. Slavernij lijkt een probleem dat ver van ons bed is, maar ook ons land telt nog 1.500 mensen die leven in één of andere vorm van moderne slavernij. Het gaat dan om slachtoffers van mensenhandel, mensen die in een gedwongen huwelijk zitten of slachtoffers van seksuele uitbuiting. Beelden van arbeiders die WK-stadions bouwen in Qatar. Bhupendra, een arbeider uit Nepal, vertelt dat ze achtien tot negentien uren per dag moesten werken zonder pauze. Nepalese arbeiders zitten in een klein kamertje. Beelden van Kailash Satyarthi, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, die strijdt tegen kinderslavernij. Kinderen zoeken bruikbare spullen op een stort. Kailash Satyarthi heeft het in zijn toespraak over kinderarbeid. Kinderen werken op een veld. Bouwvakkers zijn aan de slag op een werf.

17-11-2014
VRT

Terzake: asiel op school

Het gebeurt regelmatig dat jongeren zonder papieren plotsklaps van school verdwijnen en het land worden uitgezet. Dit is niet alleen een drama voor de illegale leerling zelf, maar ook emotioneel zwaar voor de rest van de klas. De onderwijswereld ziet de situatie niet meer zitten en vraagt dat deze jongeren hun school mogen afmaken. Beelden van KA Schoten. Broers en illegale leerlingen Ramin & Ramish Samadzai praten met andere leerlingen, beatboxen, hiphoppen & voetballen. Reacties van de broers Samadzai. Hoewel ze goed ingeburgerd zijn, moeten ze wellicht terug naar Afghanistan. Reactie van Raymonda Verdyck van GO!-onderwijs: de sector vindt dat ook illegale leerlingen recht hebben op een diploma, en vraagt om een herziening van het beleid. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block negeert de pers.

30-11-2012
VRT

Journaal: 100 jaar vrouwenraad

België viert de honderdste verjaardag van de vrouwenraad. Korte geschiedenis van de vrouwenbeweging in België. Archieffoto’s van Marie Popelin, die de eerste vrouwenvereniging in België oprichtte. Een socialistische voorlichtingsfilm naar aanleiding van het vrouwelijk stemrecht in 1948, met vooral aandacht voor vrouwelijke bezigheden: het uittrekken van een handschoen, het lakken van nagels, gitaarspelen, tikken op een tikmachine, vrouwenhandel, afwassen. Een vrouw krijgt een stempotlood in de hand, beeld van het parlement en het zwart maken van een bolletje op een stembiljet. Protestactie van Dolle Mina in 1970. Beelden van een vrouwenstaking bij FN in 1966. Interview met Francy Van Der Wildt van de Nederlandstalige vrouwenraad over het belang van de gelijkberechtiging van vrouwen, ook in een multiculturele samenleving.

30-01-2005
VRT

Vrouwenmacht = vredeskracht

‘Vrouwenmacht = vredeskracht’ is de slogan van een campagne van vrouwenverenigingen, over de rechten van vrouwen ná een oorlog. Lakenhallen in Ieper: tentoonstelling met foto's van vrouwen van over de hele wereld die zich inzetten voor de heropbouw van hun land na een oorlog. Dit naar aanleiding van de duizend vrouwen die gezamenlijk symbolisch genomineerd waren voor de Nobelprijs voor de vrede in 2005. Interview met Francy Van der Wildt, voorzitter Vrouwenraad. Interview met zuster Jeanne Devos over het tot stand komen van de wet tegen kinderarbeid in India. Interview met Soraya Rahim Sobhrang van de Afghaanse mensenrechtencommissie: grondwet in Afghanistan bepaalt de gelijkheid van mannen en vrouwen, maar de uitvoering van de wet is nog steeds moeilijk.

20-10-2007
VRT

Journaal: stereotiepe rol van jongens en meisjes

Nog altijd worden meisjes en jongens van kindsbeen af in een stereotiepe rol gedwongen: de meisjes moeten zorgen, de jongens moeten vooral actie ondernemen. Zolang die rolpatronen via speelgoed of het onderwijs worden ingelepeld, is echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet mogelijk. Dat was de boodschap op de 42ste Internationale Vrouwendag in Brussel. Een meisje speelt met een barbiepop en de toebehoren. Een jongetje kijkt naar dozen met auto's in het winkelrek. Een man bedient peuters in de crèche. Een vrouw kapt voegen uit met bijtel. Uitleg door Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Komitee. Een vrouw verzorgt een peuter in de keuken. Een verpleegster is aan het werk met bejaarden. Uitleg door Kristin Aune auteur van 'Reclaiming the F-word'. Beelden van een persconferentie met ook een man in het publiek.

11-11-2013
VRT

Journaal: vluchthuis voor mannen

In België wordt een op de twintig mannen geconfronteerd met ernstig partnergeweld. Slachtoffer Peter werd jarenlang zwaar fysiek en mentaal mishandeld door zijn toenmalige vriendin. Het CAW Boom Mechelen Lier startte een vluchthuis (Sam huis) voor mannen op. Beelden van een nabootsing van partnergeweld op een man door een vrouw in de keuken. Foto’s van de verwondingen bij mannen door partnergeweld. Getuigenis van slachtoffer Peter en hij toont foto's van zijn verwondingen. Binnenbeeld van het Sam huis. Beeld van een informatiefolder over CAW Boom Mechelen Lier. Lien Kerff wordt geïnterviewd over het Sam huis. Een vluchthuis is volgens haar niet enkel voor vrouwen. Interview met Kristel Wildiers, consulente van Mannenklap, over de stereotype rol van de man versus de slachtofferrol. Beeld van een informatiebrochure van Mannenklap.

25-07-2016
VRT

Terzake: vrouwenbesnijdenis

De laatste vijf jaar is het aantal besneden vrouwen in ons land verdubbeld alsook het aantal vrouwen dat het risico tot besnijdenis loopt. Twee vrouwen die besneden werden getuigen. Interview met Teliwel uit Guinee (tegen vrouwenbesnijdenis) over haar besnijdenis. Interview met Ida uit Burkina Faso (pro-vrouwenbesnijdenis) over haar besnijdenis.  Verder volgt een duplex met Marleen Temmerman (Professor gynaecologie) vanuit Washington Zij heeft geen begrip voor vrouwenbesnijdenis. 18% van de besnijdenissen gebeurt door medisch personeel. Het is een hardnekkige traditie maar een schending van mensenrechten. Zowel de psychologische als fysieke verminking is heel erg. Het is moeilijk uit roeien, het heeft niets met religie te maken.

05-02-2014
VRT

Terzake: Malala Yousafzai

Malala Yousafzai nam in Straatsburg de Sacharovprijs van het Europees Parlement in ontvangst, een prijs voor wie opkomt voor de mensenrechten. Malala is zestien. Ze werd door de taliban in het hoofd geschoten omdat ze als meisje eiste om in Pakistan naar school te mogen gaan. Sindsdien reist ze de wereld rond met een pleidooi tegen extremisme en terreur en voor onderwijs voor iedereen. 00:00:00 Malala spreekt voor de Verenigde Naties. 00:01:23 Er volgen beelden van Malala in de klas in Pakistan. Pakistaanse schoolmeisjes scanderen de leuze van de Swatvallei. 00:01:44 Op archiefbeelden is een interview met Malala te zien. 00:02:00 Beelden van de Swatvallei in Pakistan: een rijdende truck met bewapende mannen. 00:02:16 De vader van Malala vertelt dat hij niet had gedacht dat de taliban een kind zouden aanvallen. Ondertussen zijn beelden te zien van de stad onder talibanbeheer: mensen krijgen zweepslagen. 00:03:21 Malala zit thuis in de woonkamer met het gezin. 00:04:15 Nachtbeelden van de Pakistaanse televisie tijdens een interview met Malala, omringd door taliban. De Pakistaanse interviewer vertelt over de uitzending, gevolgd door een overzicht van Malala op Pakistaanse televisie. 00:05:59 Buitenbeeld van de Pakistaanse meisjesschool. 00:06:19 Beelden van het busje met bloedvlekken na de aanslag en van Malala op een draagberrie in de ambulance vlak na de aanslag. 00:06:45 Beelden van het vliegveld in Birmingham: Malala wordt naar het ziekenhuis gevoerd. 00:06:58 Archiefbeeld van de toespraak van Malala voor de Verenigde Naties.

20-11-2013
VRT

Terzake: gesluierde vrijheid

Reportage van Terzake over 'Gesluierde vrijheid'. Welk vooroordeel omtrent moslima's probeert Naema Tahir te doorprikken? Waarom kiezen moslima's volgens haar voor een dubbelleven (in de Westerse cultuur en de moslimcultuur)? Welke visie geeft Naema Tahir mee op het huwelijk? Studiogesprek met Naema Tahir, auteur van het boekje 'Gesluierde vrijheid'. Voor haar is het dragen van een sluier geen teken van onderdrukking. Ze wil dat wij voorbij het vooroordeel zouden kijken. Moslima's leven in de wereld van de traditie en in die van moderniteit. Ze willen wel Westers zijn, maar hebben schrik om verstoten te worden door hun familie. Ze heeft het over gearrangeerde huwelijken. Ze aanvaarden het nog altijd, omwille van de ouders. Ook heeft ze het over feminisme en de Koran. Ze beperken zich in hun mensenrechten omdat hen dat gelukkiger maakt. Tot slot legt ze het genotshuwelijk uit.

20-02-2015
VRT

Humor en censuur, jongeren en geld

‘Volt’ is een programma met boeiende reportages en pittige studiogesprekken over belangrijke maatschappelijke thema’s. 00:00:00 Inleiding door Kobe en Martine over humor en censuur. Zijn er grenzen aan humor? 00:01:57 Studiogesprek met Urbanus en journaliste Mia Doornaert. Urbanus heeft het over de prijs van de vrijheid die hij kreeg voor zijn constante verdediging voor het recht op vrije meningsuiting. Urbanus vindt dat hij niet met alles overal kan lachen. Hij zegt dat timing belangrijk is. 00:03:41 Reportage: over de rel rond de uitzendingen voor de Belgische selectie voor Eurosong in Servië, waarin twee Servische vrouwen worden voorgesteld als drankorgels, die met zweepjes zwaaien en gsm's stelen. Fragmenten uit de uitzendingen met de twee Servische vrouwen, actrices, en een rechtzetting door Bart Peeters. 00:04:20 Vervolg van het studiogesprek. Urbanus zou persoonlijk niet zijn verontschuldigingen aangeboden hebben aan de Servische ambassade. Mia vindt ook niet dat excuses hiervoor nodig zijn. Voor Doornaert ligt de grens bij lachen met persoonlijk leed, de Holocaust, of andere vreselijke gebeurtenissen voor een heel volk, en met een persoonlijke handicap. 00:06:28 Cartoon van Canary Pete: een grap over de Holocaust. Vervolg van het studiogesprek. Over lachen met de Holocaust. 00:08:55 Spotprent over Mohammed uit een Deense krant. Vervolg van het studiogesprek. Over Mohammedcartoons en over lachen met de islam. 00:11:37 Fragmentje uit de nog niet uitgezonden reeks 'Rwina': een sketch over een moslim die een broeksriem koopt. 00:12:15 Kobe praat in de studio met Imane El Gamoussi, actrice uit 'Rwina'. 00:13:57 Vervolg van het gesprek aan tafel. Over de kritiek die Urbanus kreeg op 'Bakske vol met stro'. Over lachen met religie. Ligt bij moslims gevoeliger. Ze hebben geen verlichting doorgemaakt. 00:16:40 Weekoverzicht met Nigel Williams. Fragment over de storm in Groot-Brittannië. Grap van Nigel. Grap over de voorzittersverkiezingen bij Open Vld en N-VA. Fragment uit de toespraak van John McCain, waarbij de micro uitvalt. Grapje van Nigel. Fragment uit een interview met Betty over de Belgische kandidaat 'Ishtar' voor Eurosong. Grap van Nigel. Fragment van 'LiveLeak': een bejaarde vrouw steekt de weg over terwijl er een ongeval gebeurt. 00:20:10 Inleiding door Martine. Reportage: Kobe is in de Antwerpse diamantwijk, de Hovenierstraat, traditioneel geklede joden in het straatbeeld. Bezoek aan Diamond Office. Interview met Philip Claes, van het Antwerp World Diamond Centre. Diamanten keuren onder een vergrootglas. Over het belang van Antwerpen in de diamantwereld. Zakjes met diamanten, diamantslijpers. Interview met Michel Somers, diamantslijper. Kobe slijpt zelf een diamant. Diamantwinkels. Interview met Raj Mehta, Rosy Blue. Kobe koopt een diamant van vijf euro voor Martine. 00:24:40 Martine en Kobe praten na in de studio. Martine krijgt haar diamant. 00:25:35 Inleiding door Martine over een enquête over geld en bezittingen, werken en vrije tijd van jongeren. Gesprek aan tafel met Joeri Van Den Bergh, van Insite Consulting, en Maarten Leyts, trendwatcher bij jongeren. De huidige generatie jongeren is geen nieuwe 'Mille generatie', het is geen verwende generatie. 00:27:12 Vragen voor een groep jongeren in Antwerpen: Hoeveel geld hebben ze op zak? Hoeveel zakgeld krijgen ze? Werken ze? 00:28:28 De resultaten van de enquête. Gesprek aan tafel over de resultaten van de enquête. Over het zakgeld dat jongeren krijgen. Waar halen ze hun geld vandaan? Zakgeld, vakantiejob, studentenjob. Jongeren vinden het normaal dat ze moet bijwerken om extra geld te verdienen. Meisjes gaan vroeger werken dan jongens en ze verdienen minder. 00:31:15 Kobe praat met jongeren in de studio: ze doen een studentenjob, geld verdienen is belangrijk. Resultaten van de enquête: hoeveel sparen jongeren? Gesprek aan tafel over sparende jongeren. Waarvoor sparen ze? Vooral om alleen te kunnen wonen. Ze zijn plichtbewust. 00:34:41 Reportage: vragen aan jongeren in Antwerpen. Aan wat geven ze hun geld uit en hoeveel geven ze uit? Beelden van winkelende jongeren. 00:35:25 Vervolg van het studiogesprek. Over feit dat ze zoveel geld uitgeven aan hun gsm. Voelen jongeren zich minderwaardig als ze iets niet hebben? Gesprek met jongeren in de studio. Ze vinden de gsm heel belangrijk. Vervolg van het gesprek aan tafel. Over de maatschappelijke druk. 00:39:31 Reportage: Vragen aan jongeren in Antwerpen. Voelen zij zich verwend? 00:40:40 Vervolg van het studiogesprek. 00:41:55 Kobe praat in de studio met een moeder en haar dochter. 00:43:16 Vervolg van het gesprek aan tafel. Conclusies. 00:45:20 Inleiding door Martine. 00:45:50 Janine Bischops doet haar rijexamen over voor 'Volt'. Bischops ontmoet rijexaminator Frank Sels. Ze moet de koelvloeistof aanduiden, de lichten testen. Het praktisch rijexamen op de openbare weg. Opmerkingen van de rijexaminator onderweg: over snelheid en het voorrangsreglement. 00:49:07 Napraten met Janine Bischops en Martin Van Houtte, de directeur van GOCA, in de studio. 00:53:24 Kinky & Cosy: een schoolbus in panne, animatiefilmpje.

12-03-2008
VRT

Terzake: onderzoek naar Böhmermann

Reacties op de censuur die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil opdringen aan Angela Merkel. Fragment uit een gedicht van Jan Böhmermann over Erdogan, gevolgd door de aankondiging van Angela Merkel dat ze een onderzoek zal instellen. Reactie van Nigel Williams, een Vlaamse komiek, over het feit dat Merkel één van de Europese basiswaarden verkoopt. Lied van Böhmermann over Erdogan. Böhmermann tast met zijn lied de grenzen van humor af. Erdogan maakt gebruik van een oude, Duitse wet die zegt dat een buitenlands staatshoofd niet beledigd mag worden. Reactie van Jelle De Beule van 'De Ideale Wereld' en een filmpje van 'De Ideale Wereld' over Erdogan. Nigel Williams zet Erdogan in de rij van figuren als Hitler, Stalin en Poetin.

15-04-2016
VRT

Het voordeel van de twijfel: sociale rechtvaardigheid

Achtdelige filosofische reeks van filosoof Stefaan Van Brabandt en documentairemaker Bram van Splunteren. Welke inzichten reiken de grote filosofen uit de geschiedenis aan voor actuele en universele, persoonlijke en maatschappelijke vragen en problemen? Hoe kan filosofie onze kijk veranderen op sociale rechtvaardigheid? 00:00:00 Citaat van Mahatma Gandhi. Intro en begingeneriek. 00:01:55 Stefaan Van Brabandt praat over het boek 'Capital' van Thomas Piketty. 00:02:30 Peter Singer, filosoof, praat over een verhaal dat hij aan zijn studenten vertelt. Grafiek. Hij geeft uitleg over de mens als empathisch wezen. 00:04:20 Stefaan heeft het over Singer die armoedebestrijding steunt. Singer over de overheid en armoede. Ayn Rand geeft uitleg over egoïsme. Animatie. 00:06:25 Student Nikolaas De Jong heeft het over het ieder-voor-zichgedachtegoed van Rand. 00:08:15 Sven Pichal is te zien bij de kapper en in een kledingzaak. Stefaan praat over Sven die meedoet aan de armoedeweek. Sven heeft het over zijn beperkt budget. 00:09:05 Sven en Stefaan hebben het over rondkomen met 60 euro per week. Peter, een dakloze, praat over zijn armoede en toont de kleren die hij kocht voor twee euro. 00:10:35 Sven over zijn eerste dag, over zuinig autorijden en inkopen. Hij kijkt zijn rekeningen na en stelt vast dat hij zijn budget overschrijdt. 00:13:20 Sven Pichal, radiomaker, praat over de voorbije tijdrovende week. Peter, de dakloze, heeft het over schaamte en familie. 00:15:40 Sven geeft uitleg over leeflonen en werkloosheidsuitkeringen. Martha Nussbaum deelt haar visie over overheid en armoedebestrijding. 00:17:50 Beelden van een manifestatie. Stefaan heeft het over armoede in België. Archiefbeelden van Ayn Rand. Stefaan praat over selectieve verontwaardiging en over hypocrisie. 00:19:05 Nikolaas praat over de contradictie tussen materialisme verwerpen en het zelf bezitten en over welvaart en individualisme. 00:20:20 The School of Life: Roman Krznaric, filosoof, praat over het empathisch vermogen van de mens en over het toenemende egoïsme. 00:22:00 Beelden van het kasteel van Paul Degrande, antiquair. Paul vertelt over hoe hij rijk werd dankzij de verkoop van antiek. 00:24:15 Roman Krznaric praat over empathie versus overlevingsdrang. Ingrid, een poetsvrouw, en Paul Degrande eten samen bij haar thuis en praten erover. 00:26:00 Roman Krznaric geeft uitleg over het gesprek tussen Ingrid en Paul. Paul en Ingrid stellen vragen aan elkaar. Paul praat over het gesprek met Ingrid. 00:28:20 Martha Nussbaum geeft uitleg over de overheid die mensen bijeen moet brengen op onder andere openbare domeinen, met beelden van het Millennium park in Chicago. 00:29:45 Roman Krznaric heeft het over praten en luisteren naar vreemden om een empathische samenleving op te bouwen. Gesprek met Peter, een dakloze. 00:30:35 Stefaan duidt de filosofie van John Rawls. Animatie. Stefaan praat over een rechtvaardige samenleving en een basisinkomen. 00:32:25 Philippe Van Parijs, filosoof en econoom, en Rutger Bregman, historicus, geven uitleg over het principe van het basisinkomen. 00:34:15 Roman Krznaric en Rutger geven uitleg over de noodzaak en het nut van een basisinkomen. Nikolaas praat over het slechte idee van herverdeling. 00:35:45 Martha Nussbaum geeft uitleg over een verdeling op basis van de mogelijkheden en gelijke kansen van en voor individuen. 00:37:00 Besluit van Stefaan over het concept van een rechtvaardige samenleving. Peter Singer sluit af met een conclusie over het doel van het leven.

10-02-2015
VRT

Koppen: de camera kijkt mee

Reportage van 'Koppen' over bewakingscamera's. Doe even de test, ga naar buiten en zoek op straat de dichtstbijzijnde bewakingscamera. Je wordt overal gefilmd. In Kortrijk bijvoorbeeld hingen er in 2013 23 camera's. Door grote impact op de veiligheid plaatste burgemeester Vincent Van Quickenborne er intussen nog eens veertien bij. Onze reporter Ben Roelants deed de test in Kortrijk: kan hij de stad doorkruisen zonder gefilmd te worden? Hoe snel heeft de politie hem te pakken? Wat gebeurt er met die beelden? En wat is onze privacy nog waard? Ben Roelants heeft het over het aantal bewakingscamera's dat toeneemt. Thomas Detavernier, politiezone VLAS, geeft uitleg bij het controlecentrum. Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk, legt uit waarom hij camera's liet plaatsen. Thomas praat over het nut van de camera's. Er wordt een cameratest met Ben Roelants uitgevoerd. Beelden van Ben die camera's probeert te ontwijken. Raf Jespers, auteur van 'Big Brother in Europe', wordt geïnterviewd. Hij heeft het over dure camera's die weinig resultaat opleveren. Vincent Van Quickenborne toont enkele statistieken en praat over mobiele camera's. Vervolg van de cameratest. Raf Jespers geeft verdere uitleg over het veranderend gedrag van mensen door cameratoezicht. Van Quickenborne praat over het nut van de camera's ondanks gewenning. Caroline De Geest, Liga Mensenrechten, geeft meer uitleg over privacy. Van Quickenborne duidt het bewaren van de privacy en het respecteren van regels. Vervolg van de cameratest. Ben wordt ingerekend. Van Quickenborne over de politie die meer misdaden oplost. Raf Jespers praat dan weer over de gevaren voor de democratie.

07-10-2015
VRT

Terzake: hoever mag de persvrijheid gaan?

Reportage van 'Terzake' over de grenzen van persvrijheid. Protest van islamitische privémilities voor de ambassade van de Europese Unie. Protest tegen Denemarken. Michel Konen, hoofdredacteur van 'La libre Belgique', heeft het over het publiceren van dergelijke cartoons. Hij ziet er geen problemen in om spotprenten te publiceren, de islam heeft niet meer rechten dan andere religies. Demonstranten vegen de voeten aan de Deense vlag. Luc Van der Kelen publiceert uit respect geen islamspotprenten in 'Het Laatste Nieuws'. Peter Vandermeersch van 'De Standaard' gaat voor de vrije meningsuiting, ook als dat over godsdienst gaat. Hij kan toch begrip opbrengen voor de boosheid.

03-02-2006
VRT

Terzake: internetcensuur in China

Correspondent Stefan Blommaert onderzocht hoe internet en de vrije meningsuiting beleefd worden in China. Er is nog steeds een overheidscontrole. Hoe gaan activisten daar mee om? In China hebben ze geen toegang tot bijvoorbeeld Facebook en de New York Times. De stenen Chinese muur is nu vervangen door een internet firewall. Een student journalistiek klaagt over het feit dat hij geen toegang heeft tot bepaalde buitenlandse sites. Bepaalde zaken op het zoekmachine Google zijn ook geblokkeerd, zoals 'Tiananmenplein'. China heeft zijn eigen zoekmachine Baidu, volledig gecontroleerd door de overheid. Een personeelslid van een marketingbedrijf vertelt dat de regering zich niet moeit met het plaatsen van reclame op westerse sites. Dit doen ze zonder problemen. Een website tegen de wantoestanden van de overheid wordt echter telkens platgelegd door de overheid.

24-05-2013
VRT

Journaal: verjaardag Culturele Revolutie in China

Het is vijftig jaar geleden dat de Culturele Revolutie van start ging in China. In de Chinese media wordt daar echter met geen woord over gerept. In het Journaal wordt een beeld van de Culturele Revolutie geschetst. We zien beelden van een massa volk met het Rode Boekje op het Tiananmenplein en van Mao Zedong (Mao Tse Toeng). Nadat Mao een verklaring verspreidde waarin stond dat de partij werd bedreigd door contrarevolutionairen, werden in de jaren daarop mensen die verdacht werden van weerstand tegen Mao massaal aangehouden en gefolterd. Ook president Liu Shaoqi moest eraan geloven. Om volledig komaf te maken met het verleden werden historische gebouwen vernield en boeken verbrand. De situatie liep zodanig uit de hand dat het leger uiteindelijk moest ingrijpen. Officieel kwam er pas een einde aan de Culturele Revolutie toen Mao stierf in 1976. Historicus Zhang Lifan praat over de nostalgie van vele Chinezen ten aanzien van de Culturele Revolutie.

16-05-2016
VRT

Panorama: gaybashing

Reportage over gaybashing. België heeft de meest progressieve wetgeving ter wereld rond holebi's, maar op straat lijken ze wel vogelvrij. Geregeld worden holebi's in elkaar geslagen, gewoon omdat ze bijvoorbeeld hand in hand lopen. Wie doet zoiets? En waarom? 00:00:00 Algemene overzichtsbeelden van de Antwerpse Gay Pride (archiefmateriaal). 00:00:42 Laurent Mullens van homovereniging Lalucarne.org en getuige Philippe Remmo hebben het over de moord op Ihsane Jarfi, die gepleegd werd uit homohaat. Reconstructiefilmpjes van de feiten en een gesprek met vader Hassan Jarfi, die de homofobe daad sterk veroordeelt. 00:01:32 Gesprek met holebi's Bart, David Gevaert en Elke Jacobs over de gaybashing waarmee ze reeds in aanraking kwamen. Reconstructiefilmpjes. Ze werden allen uit homohaat uitgescholden en in elkaar geslagen. 00:04:20 Gesprek met Bart, David en Elke over de impact van gaybashing op hun leven. Elke fietst rond met haar kindje. David is aan de slag in een keuken. 00:05:42 Gesprek met Marcia Poelman, sociologe aan de Universiteit Antwerpen, over het profiel van de gaybashingdaders. Er volgt een overzicht. 00:06:31 Marc Hooghe, professor aan de KU Leuven over de evolutie in gaybashing. Bij de islamitische bevolking is en blijft het niveau zeer hoog. 00:07:16 Mouloud Kalaai, lid van de Moslimexecutieve, heeft het over homoseksualiteit en islam. Homofilie is volgens de Koran een zonde. Maar enkel de god zelf mag veroordelen. 00:08:03 Bruno De Lille, staatssecretaris van Gelijke Kansen in Brussel, praat over de Islamitische machocultuur, die deels de aanleiding is voor gaybashing. Hij zet sensibiliseringscampagnes op. 00:09:10 Beelden van het Antwerpse MAS en gesprek met Carim Bouzian, een Marokkaanse homoseksueel, over zijn outing en het taboe rond homoseksualiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap. Hadifa El Kaddouri, de moeder van Carim, vertelt over de erkenning van de geaardheid van haar zoon en de negatieve reacties. Ze winkelen samen in de supermarkt. 00:11:21 Gesprek met traumapsycholoog Erik De Soir, die aankaart dat er ook veel tegenkantingen omtrent holebi's uit katholieke hoek komen. Er volgen archiefbeelden van aartsbisschop André-Joseph Léonard over het woord 'homoseksualiteit'. 00:12:29 David vertelt over de gaybashing waarmee hij in aanraking kwam, gevolgd door een reconstructiefilmpje. Mullens heeft het over groepsdynamiek, die ook bijdraagt aan gaybashing. 00:13:17 Poelman en De Soir hebben het over de etnische afkomst van de daders. Een hoog percentage van de afranselingen gebeurt ook door Belgen. Een grafiek illustreert. 00:14:21 Algemene overzichtsbeelden van feestende en zoenende homo's in een discotheek. 00:14:35 Mullens, Elke, Fran Bambust, woordvoerster van Cavaria en De Lille hebben het over het feit dat openlijk uitkomen voor je geaardheid kan leiden tot provocatie. Hand in hand over straat lopen, kan problemen oproepen. Holebi's gaan bewust hun gedrag aanpassen. 00:17:31 Beelden van de Antwerpse Gay Pride. Zoenende holebi's (archiefmateriaal). 00:18:08 Poelman, Bambust en Elke over "ik heb niets tegen homo's, maar...". 00:19:06 Bart vertelt over de gaybashing waarmee hij te maken kreeg, met reconstructiefilmpje. Advocaat Sven Mary vertelt over het proces dat ze hieromtrent hebben aangespannen. 00:21:43 De Lille over zijn sensibiliseringscampagne, die omstaanders moet aanzetten tot ingrijpen wanneer ze getuige zijn van gaybashing. Dat gebeurt nog te weinig. 00:22:18 Björn Pius van Holibi-actiegroep Outrage! en De Lille praten over gaybashing in Brussel. De homobuurt ligt daar tegen de moslimbuurt, en dat levert problemen op. Beelden van een Brusselse homo- en moslimbuurt en een gesprek met homo's die vertellen over hoe ze hun gedrag aanpassen in een homobuurt om problemen te vermijden. 00:24:54 De Lille, Pius, Mary, David, Elke en Bart spreken over het indienen van een gaybashingklacht bij de politie. Dat is niet evident en wordt nog veel te weinig gedaan. De redenen hiervoor: homo's worden soms niet au sérieux genomen door agenten, er heerst een machocultuur bij de politie en administratieve rompslomp. 00:27:35 Volgens De Lille beseft de politie zelf dat er een probleem is. Beelden van hoe Carine Derval, Commissaris van de tweede Divisie in Brussel, patrouilleert in de homobuurt. Zij is het gezicht van de politie bij hun strijd tegen homofobie. Gesprek met Derval. 00:29:44 Overzichtsbeelden van 'Rainbow Cops' op de Antwerpse Gay Pride (archiefmateriaal). Dirk Maes, voorzitter van Rainbow Cops Belgium, praat over de holebi's onder de politie, en over de standpunten en de doelen van de Rainbow Cops. 00:32:42 Pius vertelt over een app die gaybashing in kaart brengt. Het doel van deze app is iets te doen aan de onderrapportage, sensibilisering en het bespreekbaar maken van het probleem. 00:33:53 Elke, De Lille en Mullens praten over de Belgische holebiwetgeving. Elke is blij dat ze kon trouwen met haar vrouw. Mullens vindt dat de wet tekortschiet op gebied van gaybashing. 00:35:52 Minister van Justitie Annemie Turtelboom draagt een regenboogvlag tijdens de Antwerpse Gay Pride (archiefmateriaal). Gesprek met Turtelboom die sleutelt aan een wet rond homofoob geweld. 00:37:02 Anne Machiels, Directeur van KA Voskenslaan, heeft het over de openheid omtrent homoseksualiteit op haar school. Beelden van een klasgesprek over homoseksualiteit, met reacties van leerlingen. Minister van Onderwijs Pascal Smet heeft het over de verankering van openheid omtrent homofilie in het leerplan. Ook Bouzian pleit hiervoor. 00:40:43 David en Bart vertellen over de opgelopen trauma's door de gewelddadige gaybashing, met reconstructiefilmpjes. 00:41:57 Elke en De Lille hebben het over de voortdurende confrontatie van holebi's met hun 'anders-zijn' en de negativiteit hieromtrent. 00:45:18 Hooghe, Bambaust en De Lille spreken over homofobie in de maatschappij en mogelijke oplossingen om dit uit de wereld te helpen. Er is nood aan grote actieplannen, die het probleem in stapjes aanpakken. 00:46:34 Buitenbeelden van het veld waar Ihsane Jarfi vermoord werd teruggevonden (archiefmateriaal). Gesprek met Hassan Jarfi, Remmo en zus An Jarfi over de verdwijning, dood en homoseksualiteit van Ihsane.

08-11-2012
VRT

Familie Billiet

Naar aanleiding van Kinderrechtendag doet Ketnet een actie met SOS Kinderdorpen rond 'recht' op een thuis en een toekomst. Presentatie: Véronique Leysen 03.00 Generiek en intro Veroniquev Leysen. 03.50 Op bezoek bij de familie Billiet in Gent. Pipa stelt haar broer Mauro en hun mama voor. 04.48 Recht op rust betekent voor Pipa en Mauro ongestoord een kamp kunnen bouwen in de woonkamer. Er wordt lustig geschoven met de zetels en de salontafel. Vertellen afwisselend bij hun papa en mama te wonen. Over de voor en de nadelen hiervan. Tonen hun slaapkamer aan Veronique. 07.11 Het recht op vrije tijd is belangrijk. Pipa en Mauro gaan samen met hun mama en Veronique bowlen. Pipo speelt viool en gaat naar de scouts in haar vrije tijd. Mauro speelt voetbal en gaat ook naar de scouts. 09.40 ’s Avonds kijken ze graag samen naar televisie met een glas warme chocolade melk. Veronique probeert het uit samen met de kinderen. De kinderen vertellen over hun gevoelens net na de scheiding, de praktische organisatie. 11.29 Onverwacht bezoek van Oma, brengt de warme chocolade melk. 12.28 Afscheid van de familie. 12.43 Einde.

VRT

De Afspraak: minimale dienstverlening versus stakingsrecht

In De Afspraak wordt een gesprek gevoerd over de minimale dienstverlening versus het absolute stakingsrecht. Volksvertegenwoordiger van de CD&V Hendrik Bogaert geeft uitleg over het verschil tussen stakingen bij overheidsbedrijven en de private sector. Hier gaat het om de staking van cipiers en de staking bij Avia Partners op de luchthaven in Zaventem. Jelle De Beule heeft begrip voor het stakingsrecht en legt uit waarom. Journalist Rik Van Cauwelaert vindt dat het onverstandig is van de werkgever om in deze omstandigheden terug te komen op gedane belofte. Daarom heeft hij begrip voor de staking. Rik Van Cauwelaert formuleert een definitie voor het begrip 'gegarandeerde dienstverlening' waarvan hij ook voorstander is. Hij merkt ook het veiligheidsprobleem op in het geval van de gevangenissen. Jelle De Beule ziet een gevaar voor de uitholling van het stakingsrecht. Hendrik Bogaert vertelt waarom hij voorstander is van de minimale dienstverlening en hoe dat moet gebeuren. Ten slotte wordt gepraat over het argument dat de minimale dienstverlening een staking kan breken. Van Cauwelaert en Bogaert merken hierbij op dat men rekening moet houden met de omstandigheden waarin de gevangenen moeten leven.

13-05-2016
VRT

Van Gils & gasten: het Belgische gevangenisssysteem

Van Gils & gasten is een talkshow waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft. Drie weken lang wordt er al gestaakt in de Belgische gevangenissen en de toestand wordt er stilaan onhoudbaar. Strafpleiter Walter Damen bezoekt nu en dan een cliënt in een gevangenis en presentator Luk Alloo maakte voor VTM een reeks over gevangenissen. Allebei kennen ze de gevangenissen van binnenuit en weten ze als geen ander hoe de toestand er is. Damen vertelt over de gezondheidstoestand van atlete Sofie Goos, die werd neergestoken. Reportagebeelden uit 'Panorama' van de gevangenis van Vorst. Alloo en Damen praten over de ontoelaatbare toestanden in de Belgische gevangenissen. Alloo heeft het over de gevangenen die hervallen na vrijlating. Fragment uit 'Alloo in de Buitenlandse gevangenis'. Alloo vertelt over het Noorse gevangenissysteem. In Noorwegen ligt het recidivisme veel lager. Damen en Alloo willen een nieuwe visie ontwikkelen in verband met het gevangenissysteem en strafuitvoering. De meningen lopen wel uiteen met betrekking tot de staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen. Damen vindt het niet kunnen dat de cipiers gedetineerden misbruiken als inzet om politieke toegevingen af te dwingen.

16-05-2016
VRT

De Afspraak: de toestand van gevangenen tijdens de staking

In De Afspraak wordt de toestand van de gevangenen besproken na drie weken staken door de cipiers. De studiogasten zijn advocaat Alexander Hamels en professor criminologie Sonja Snacken van de Vrije Universiteit Brussel. Hamels verdedigt gevangenen en heeft de overheid al vier keer laten veroordelen omdat ze de basisrechten van de gedetineerden blijven schenden tijdens de staking. Hamels vertelt dat de omstandigheden in de gevangenis van Vorst schandalig waren. Een cliënt heeft tot zeventien dagen geen douche mogen nemen, zijn kleren werden niet gewassen en zijn matras was vuil. Het verzamelen van bewijsmateriaal is moeilijk en is een uitdaging. Snacken geeft meer uitleg over de basisrechten van de gevangenen volgens de basiswet van het gevangeniswezen. Deze wet omschrijft de voorwaarden in heel concrete termen waardoor men dwangsommen kan vragen. Snacken stelt dat gevangenen begrip hebben voor de staking omdat ze zelf ook de nood voelen aan verandering. De staking duurt echter veel te lang en verloopt ten koste van hen. De gedetineerden zijn volgens Hamels de grote slachtoffers van de politieke impasse. Het gevangeniswezen dient ter reïntegratie van de gevangen en volgens Snacken en Hamels is dit vandaag onmogelijk door de manier waarop de gedetineerden behandeld worden. Volgens Snacken creëert de huidige invulling van de detentie meer criminaliteit.

19-05-2016
VRT

Journaal: boerkiniverbod verdeelt Frankrijk

De Franse Raad van Staten, het hoogste rechtscollege in Frankrijk, schort het boerkiniverbod in één gemeente op. Het verbod dat de gemeente Villeneuve-Loubet invoerde om een boerkini te dragen, is onwettig. In totaal hebben 31 Franse gemeenten het verbod ingevoerd. Interview met Patrice Spinosi, advocaat van de Liga Rechten van de Mens, over de inbreuk tegen fundamentele vrijheden en vrijheid van religie Interview met Marwan Muhammad, van het Collectief tegen Islamofobie, over de vernedering van moslima's. Beelden van het strand in Villeneuve-Loubet. Interview met Lionel Luca, burgemeester van Villeneuve-Loubet. Hij legt uit waarom hij boerkini’s wil verbieden. Beelden van moslima's in boerkini op het strand. Beelden van een toespraak van Nicolas Sarkozy, presidentskandidaat voor 'Les Républicains', waarin hij pleit voor een nationaal boerkiniverbod. Beelden van een gesluierde moslima die het gerechtsgebouw verlaat, terwijl voice-over vertelt dat de opschorting van het verbod enkel geldt voor de badplaats Villeneuve-Loubet. Correspondent Frank Renout in Frankrijk vertelt meer over de redenering van de Raad van State om het boerkiniverbod op te schorten. Het vonnis van de Raad bestaat uit een principiële en een praktische kant.

26-08-2016
VRT

De Afspraak: Walter Damen over terrorisme

Advocaat Walter Damen stelt in ‘De Afspraak’ zijn boek ‘Dreigingsniveau 4: Hoe verandert terreur ons leven?’ voor. Bart Schols leest een fragment uit het boek voor. 00:00:00 Damen spreekt over hoe alles – vooral politiek getinte zaken – vandaag zwart of wit wordt bekeken. Hij vertelt hoe vele mensen niet begrijpen dat hij terroristen verdedigt, ondanks dat iemand bijstaan één van de grote fundamenten van de advocatuur is. Hij schreef het boek in samenwerking met acht professoren om terrorisme vanuit verschillende standpunten te benaderen. 00:01:38 Bart Schols leest een fragment uit het boek voor over politici die terreur gebruiken voor electoraal succes. Damen antwoordt dat er geen algemene consensus bereikt wordt door het politieke getouwtrek. Hij vindt dat in tijden van terreur alles kan en alles mag en dat fundamentele rechten, zoals het recht op verdediging, worden genegeerd. 00:02:27 Valerie Van Peel, politica bij N-VA, reageert. Zij beaamt dat het moeilijk is om in de Commissie Terreurbestrijding een akkoord te bereiken. Ze vindt dat de maatregelen die tot nu toe genomen zijn enkel een verbreding betekenen van het vlak waarop er kan worden ingegrepen. Damen zegt dat hij niet tegen terreurbestrijding is, maar hij wil waarschuwen dat enkele fundamentele rechten niet zomaar aan de kant mogen worden geschoven. Hij wil terreur benaderen met een open visie. 00:05:35 Journalist Rudi Vranckx vindt dat er nooit maatregelen vanuit de onderbuik genomen mogen, maar enkel vanuit een technocratisch standpunt. 00:06:02 Damen zegt dat er bijvoorbeeld een overkoepelende procureur, die bijhoudt wat er in de verschillende zones rond terreur gebeurt, ontbreekt. Hij geeft ook het voorbeeld van de wet op lidmaatschap van een terroristische organisatie. 00:07:40 Het gesprek gaat verder over repressie en preventie. Damen herhaalt zijn vraag om meer aan samenwerking te doen in plaats van aan steekvlampolitiek. Vranckx vraagt zich af waarom het steeds symbooldossiers moeten worden. Vranckx vraagt aan Damen of de juridische wereld genoeg in eigen boezem kijkt.

17-10-2016
VRT

Van Gils & gasten: De Waarheidscommissie

Auteur Tom Lanoye en acteur en theatermaker Chokri Ben Chikha vertellen in Van Gils & gasten over de ‘negerdorpen’ in Europa. Lanoye vertelt over de traditie in Europa van het tentoonstellen van mensen uit de kolonies. Hij zegt dat dit ook nog op de Expo van 1958 in Brussel gebeurde, waar er met bananenschillen en bananen werd gegooid naar de tentoongestelde mensen en hoe ook bij elk van die tentoonstelling mensen om het leven kwamen. Lanoye speelt mee in de voorstelling van Chikha, maar hij zegt dat het – ondanks de titel ‘De Waarheidscommissie’ – geen tribunaal is. Chikha vertelt hoe moeilijk het is om een rechtszaak aan te spannen. Hij vertelt over de inspiratie van de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. Lanoye en Chikha stellen zich de vraag of er excuses moeten worden aangeboden, of er iets moet gebeuren met de overblijfselen van de tentoongestelde mensen. Lanoye vertelt over Saartjie Baartman, de ‘Venus Hottentot’. Het gesprek gaat verder over de dubieuze rol van auteur Willem Elsschot, die meewerkte aan de publiciteit van de Wereldtentoonstelling. Lanoye zegt dat zijn grote voorbeeld Cyriel Buysse over de Wereldtentoonstelling in Gent zelfs ronduit racistische dingen schreef, alsook hoe Mahatma Gandhi ook racistische uitspraken deed. Het gesprek gaat verder over de beeldvorming vandaag. Chikha spreekt over de overblijfselen die hier liggen en maakt een analogie met de excuses ten aanzien van de joden in Antwerpen, die er nog niet gekomen zijn ten aanzien van de Congolezen. Reactie van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever in een videoboodschap. Lanoye benadrukt dat er geen tribunaal komt. Chikha spreekt over overgevoeligheid en wat we kunnen leren uit het verleden. Het gesprek gaat verder over de 'Jungle' van Calais en de controverse rond Zwarte Piet of de 'roetpiet'. Chikha spreekt over structureel racisme of structurele armoede.

25-10-2016
VRT

Karrewiet: Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties

De laatste dagen is er over de hele wereld veel protest tegen de regering van de Verenigde Staten omdat die migrantenkinderen scheidt van hun ouders. En net nu stappen de Verenigde Staten uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De VN-Mensenrechtenraad is een organisatie die ervoor moet zorgen dat alle landen de rechten van de mens respecteren. Voorbeelden hiervan zijn de vrijheid van meningsuiting en het recht om niet onrechtmatig in de gevangenis te belanden. Volgens de Verenigde Staten doet de organisatie te weinig om de rechten van de mens te beschermen. Bepaalde landen in de raad horen daar volgens hen niet thuis omdat ze zelf de mensenrechten niet naleven.

20-06-2018
VRT

Journaal: hongersnood in Jemen

Unicef luidt de alarmbel over de situatie in Jemen: 1,8 miljoen kinderen zijn er ondervoed, 400.000 van hen dreigen te sterven. Directeur van Unicef voor het Midden-Oosten Geert Cappelaere bezoekt een ziekenhuis in de buurt Sanaa. Het personeel krijgt geen loon en het ziekenhuis overleeft op donaties. Geneesmiddelen zijn er schaars. Vrachtwagens van Unicef gevuld met medicatie staan in de haven. Ze krijgen geen toestemming van de regering om te vertrekken. Secretaris-generaal bij de Verenigde Naties António Guterres roept op om de hulpgoederen door te laten. Hij wil de geschillen oplossen via dialoog.

02-11-2018
VRT

Journaal: VN-rapport over Rohingya in Myanmar

De Verenigde Naties komen met een vernietigend rapport over het massale geweld tegen de Rohingya in Myanmar. Het leger wordt verantwoordelijk gehouden voor moord, verkrachting en brandstichting. Volgens de VN heeft de regering van Myanmar onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi niets gedaan om het geweld te voorkomen. Voorzitter van de Onderzoekscommissie Myanmar Marzuki Darusman vertelt over de minachting van militairen voor het menselijk leven en voor internationaal recht. Radhika Coomaraswamy, lid van de Onderzoekscommissie Myanmar, stelt dat het leger van Myanmar de belangrijkste verantwoordelijke is voor schendingen van mensenrechten, waaronder seksueel geweld. De commissie is diep teleurgesteld dat Aung San Suu Kyi geen gebruik maakte van haar morele autoriteit.

27-08-2018
VRT

Welk mensenrecht is het meest in gevaar? - Christophe Busch

In de rubriek Grote Vragen wordt er wekelijks een vraag voorgelegd aan mensen uit verschillende levensbeschouwelijke hoeken. Christophe Busch, algemeen directeur van het museum Kazerne Dossin, geeft antwoord op de vraag welk mensenrecht het meest in gevaar is. Hij maakt zich in het algemeen zorgen over hoe er met mensenrechten wordt omgaan.

28-04-2017
VRT

Welk mensenrecht is het meest in gevaar? - Bruno Vanobbergen

In de rubriek Grote Vragen wordt er wekelijks een vraag voorgelegd aan mensen uit verschillende levensbeschouwelijke hoeken. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen beantwoordt de vraag welk mensenrecht het meest in gevaar is. Hij legt daarbij de nadruk op het recht van kinderen om gehoord te worden.

28-04-2017
VRT

Journaal: ter dood veroordeelde professor

De Vlaamse universiteiten zijn bezorgd over de gezondheid van de in Iran ter dood veroordeelde VUB-docent Ahmadreza Djalali. Op recente foto's is te zien dat hij fel vermagerd is. Volgens zijn Belgische collega's voeren de Iraanse autoriteiten een bewuste strategie uit. De Vlaamse universiteiten hebben unaniem beslist dat er geen nieuwe samenwerkingen meer worden opgestart met Iraanse onderzoekscentra. Dokter Gerlant van Berlaer, een kinder- en spoedarts aan het UZ Brussel, toont foto’s waarop een fel vermagerde Djalali te zien is. Herman Van Goethem, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad, zegt dat de Iraanse overheden onder druk moeten worden gezet om Djalali de noodzakelijke medische zorg en een eerlijk proces te geven.

26-04-2018
VRT

De Ideale Wereld: de kleine man over armoedecijfers

In 'De Ideale Wereld' wordt ook de kleine man aan het woord gelaten. De kleine man gelooft Liesbeth Homans, die beweert dat de armoedecijfers gedaald zijn.

08-02-2017
VRT

Journaal: mystery calls tegen discriminatie werkzoekenden

Werkzoekenden van buitenlandse afkomst vinden moeilijker een baan dan autochtone Belgen met dezelfde opleiding. Minister van Werk Kris Peeters wil nu met anonieme controles bij werkgevers, zogenoemde 'mystery calls', nagaan of er sprake is van discriminatie. Mensen genoeg die zelf ervaren hebben hoe lastig het is om met een vreemde naam op zoek te gaan naar werk. Maar erover praten, zeker voor de camera, is moeilijk. Said Bataray, een jonge Belg met Turkse roots, wou dat wel. Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om een job te vinden, zelfs met meer dan één diploma op zak.

13-12-2017
VRT

VTM Nieuws: slavenhandel in Libië

Vanuit de hele wereld komen er geschokte reacties op een reportage van CNN over slavenhandel in Libië. De beelden die CNN heeft kunnen maken stuiten dan ook echt tegen de borst. De reportage toont hoe migranten per opbod worden verkocht, als vee. Het blijkt dat er twee keer per maand zo'n slavenmarkt is in Tripoli. De Verenigde Naties starten een onderzoek. In augustus 2017 krijgt de redactie van CNN dit filmpje toegestuurd, uit Libië. Afrikaanse mannen worden verkocht voor omgerekend 340 euro per persoon. De redactie besluit zelf naar Libië te trekken. De journaliste kan met een verborgen camera nog meer bewijzen van slavenhandel vastleggen. Elke maand vinden er in Tripoli twee van zulke veilingen plaats. De wereld reageert woedend. In Parijs protesteerden mensen op straat. Burkina Faso heeft z'n ambassadeur in Libië teruggeroepen. Overal spreken politici hun verontwaardiging uit. Maar is Europa niet mee schuldig? Europa betaalt de Libische kustwacht om vluchtelingen te onderscheppen en in Libië te houden. De mensensmokkelaars kunnen zo niet meer smokkelen en zijn daardoor mensenhandelaars geworden.

22-11-2017
Medialaan

Journaal: zeventig jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Op 10 december 2018 is het precies 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens plechtig werd aangenomen, op initiatief van de Verenigde Naties. Het is een verjaardag die een beetje in mineur wordt gevierd, want steeds vaker worden de mensenrechten niet alleen geschonden, ze worden vaak ook openlijk in vraag gesteld. Zélfs door politieke leiders die democratisch verkozen zijn.

10-12-2018
VRT