Skip to main content

Kies kleur tegen pesten

Kies kleur tegen pesten

Van 22 februari tot en met 1 maart 2019 vindt in Vlaanderen de Week tegen Pesten plaats. Tijdens deze week worden scholen en organisaties aangemoedigd om activiteiten te organiseren die pesten tegengaan. Het Vlaams netwerk 'Kies kleur tegen pesten' trekt de aandacht voor het grote probleem onder het motto "Samen tegen pesten". Samen met de school, de ouders, de begeleiders en de klas kan je pesten immers veel beter aanpakken. Het Archief voor Onderwijs werpt zich mee in de strijd en sprokkelde beeldmateriaal boordevol gespreksstof. Zo zie je in 'Generatie K' hoe kinderen reageren op pesten, terwijl blogster Anke Wauters vertelt over pesten via sociale media. Maar praten werkt, en met dit thema starten jij en je leerlingen de discussie! Samen sterk!

https://onderwijs.hetarchief.be/themas/kies-kleur-tegen-pesten

De Afspraak: zijn pestfilmpjes een schending van de privacy?

Tegenwoordig wordt pesten vaak gefilmd en online geplaatst door pesters. Verschillende media pikken dit filmpje op om verslag uit te brengen. Volgens Philippe De Backer (N-VA), staatssecretaris voor Privacy, doet de media hiermee meer kwaad dan goed. De Backer reageert op een tweet van radiopresentator Sam De Bruyne die hetzelfde probleem aankaart. De privacy van het slachtoffer moet gerespecteerd worden. De Backer haalt aan dat, voor het nemen van foto’s of het verspreiden ervan, dubbele toestemming nodig is. Voor video’s geldt dezelfde wetgeving. Naar verluid zouden de ouders van het slachtoffer wel toestemming gegeven hebben voor het verspreiden. Wouter Verschelden van Newsmonkey gebruikt het filmpje niet op hun nieuwswebsite omdat het gaat over minderjarigen. Volgens Verschelden is Facebook de grote schuldige. Hij vraagt zich af waarom Facebook bloot wel censureert maar pestfilmpjes niet.

20-06-2017
VRT

Karrewiet Plus: de week tegen pesten

Maandelijks duidingsmagazine voor de jeugd (6 tot 12 jaar) rond maatschappelijk relevante thema's en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Deze aflevering: Cyberpesten - in kader van de Week Tegen Pesten (21/2 tot 28/2). Extra aflevering van Karrewiet Plus over cyberpesten, dat is pesten via gsm of internet. Het is een specifieke vorm van pesten die vaak nog als intenser en bedreigender wordt ervaren dan het gewone pesten. Kinderpsycholoog Pieter-Jan De Schryver geeft toelichting. Ian Thomas (zanger) getuigt in de reportage over hoe cyberpesten een tijdlang zijn leven overhoop haalde. Voor en na de uitzending van Karrewiet Plus praat Ketnet wrapper Leonard Muylle met vier kinderen over het thema. Ook Pieter-Jan De Schryver is te gast in de Ketnet-studio voor meer uitleg.

24-02-2014
VRT

Terzake: pesten bij kinderen

Reportage uit 'Terzake' over pesten bij kinderen. Amateurbeeld van en meisje dat een ander meisje enkele stampen geeft. Kinderen over pesten: onder andere Liselotte, Elin, Tristan zijn verbolgen omdat er volwassenen toekeken hoe het meisje gestampt werd. Buitenbeeld van basisschool 't Kofschip in Edegem. Via een sociogram op een computer geeft Emma een reactie. Fre heeft het over min- en pluspuntjes. Annick Zwaan, zorgcoördinator van 't Kofschip, zegt dat een school zonder pesten niet bestaat. De kinderen spelen het kwaliteitenspel. Kinderen verlaten de school in de regen. Sessie van KiVa, een Fins anti-pestprogramma. Sarah Kumar, coördinator van KiVa-scholen Vlaanderen over de ambities met KiVa. Kinderen geven tips. Praten is de oplossing.

25-02-2015
VRT

Hautekiet: pesters over pestgedrag

Radiofragment uit Hautekiet over pestgedrag. Speciale aandacht voor mensen die zelf gepest hebben, met toelichting van psycholoog Jan Coppieters. Intro door Jan Hautekiet. Telefoongesprek met schrijfster Rachida Lamrabet over haar pestgedrag tijdens haar schoolperiode. Zij gaf eerder in DS Weekblad toe dat ook zij wel eens gepest heeft. Montage van pesters over hun pestgedrag. Sven Ornelis heeft het over een pester. Telefoongesprek met psycholoog Jan Coppieters over pesters die vaak handelen in groepsgebeuren, over de verschillende vormen van pesten, over makkelijke slachtoffers voor pesters. Telefoongesprek met Sara Buelens over haar pestgedrag op school en over de schaamte die ze nog steeds voelt. Daarna volgt een gesprek met Dimitri Dewitte die eerst pestte en nadien zelf gepest werd. Reactie van psycholoog Jan Coppieters over het pestgedrag van Sara en Dimitri. De uitzending eindigt met een fragment uit de show van Paul Van Vliet waarin hij het liedje 'We hebben wel gelachen' zingt. Het gaat over zijn pestgedrag en zijn excuses aan de slachtoffers.

26-02-2015
VRT

Journaal: de week tegen pesten

Naar aanleiding van 'De week tegen pesten' deed het tv-programma 'Volt' een test. Er werd een tafereel in scène gezet waarbij een jongen zwaar wordt gepest en waarbij men afwacht of mensen ingrijpen. De meeste mensen liepen gewoon voorbij, maar één meisje kwam zeer overtuigend tussenbeide. Kobe Ilsen bedankt haar met bloemen.

27-02-2014
VRT

Karrewiet: leerlingen maken anti-pestfilmpje

Leerlingen van Sancta Maria in Leuven maken een anti-pestfilmpje. Ellen en Elisa vertellen waarom ze het filmpje maakten. Fien heet het over reacties van medeleerlingen. Yana vertelt dat het filmpje het pesten verminderde.

31-03-2015
VRT

Koppen: pesten, en wat dan?

Deze aflevering van 'Koppen' gaat over pesten. In de aflevering zien we Roel Beckers aan de slag, die workshops geeft over pesten. Leerlingen Sarah, Valentin, Anouk, Ambrogio en Britt praten over pesten. Gie Deboutte van 'kies kleur tegen pesten' deelt zijn expertise over pesten. 00:00:00 Fragment uit het amateurfilmpje van de vijftienjarige Amanda Todd, krantenadvertentie over de twintigjarige Tim Ribberink, krantenadvertentie over de vijftienjarige Lisa en een Facebookpagina over de veertienjarige Inias. Zij pleegden allemaal zelfmoord door pesterijen. 00:00:35 Roel Beckers, pestcoach, staat voor de klas en vertelt over pesten, waar hij zelf ook het slachtoffer van was. Hij vertelt over het hoe en wanneer het pesten tegen hem begon, waardoor er iets brak in hem. 00:01:50 Sarah, Valentin, Anouk, Ambrogio, Britt vertellen over pesten. 00:02:15 Guy Deboutte van ‘Kies kleur tegen pesten’ zegt dat 5,5% van de jongeren in Vlaanderen wekelijks gepest wordt. Hij vertelt over de blijvende schade na pestgedrag. 00:02:35 Roel staat voor de klas en vertelt dat hij vroeger te veel at om zijn emoties de baas te kunnen, waardoor hij nog meer gepest werd. 00:03:00 Diverse beelden van kinderen op de speelplaats. Thomas, Anouk, Ambrogio en Britt vertellen dat ze niet aan hun ouders en leerkrachten durfden vertellen dat ze gepest werden. 00:03:50 Deboutte vertelt dat ouders niet zelf het initiatief mogen nemen om pesters aan te pakken, omdat dat averechts werkt. Zeker als het slachtoffer van niets weet. 00:04:28 Roel vertelt over scholen die uit de lucht vallen als hij praat over preventie. Hij vraagt leerlingen waarom iemand gepest wordt, en leerlingen antwoorden. Roel vertelt over het gebrek aan wetgeving rond pesten op school. 00:05:15 Deboutte vertelt over het kiezen van een vertrouwenspersoon in de school door het slachtoffer, waardoor slachtoffer zich veiliger voelt. 00:05:35 Britt, Valentin en Ambrogio vertellen over pestgedrag. 00:05:53 Roel staat voor de klas, waar hij vertelt over hoe hij gepest werd. Roel zegt dat negentig procent van de slachtoffers niet praat over pesten en vertelt over het doel van zijn missie als pestcoach. 00:06:44 Roel staat voor de klas en geeft tips aan pesters. 00:07:08 Deboutte zegt dat het straffen van pesters vaak een omgekeerd effect heeft, omdat pesters vaak geen empathie hebben voor hun slachtoffer. Hij vertelt ook dat excuses aanbieden aan het slachtoffer, de ouders en de school de enige straf is die effect heeft. 00:07:40 Roel voelt geen haat of wraakgevoelens tegenover zijn pesters.

06-12-2012
VRT

Koppen: de verdeelde klas

Hoe diep zit racisme anno 2015 nog ingebakken in ons denken? Eind jaren zestig deed Jane Elliott, een Amerikaanse leerkracht, een oefening rond racisme met haar achtjarige leerlingen. De klas werd verdeeld in twee groepen: de kinderen met blauwe ogen en de kinderen met bruine ogen. De bedoeling was om hen heel direct te laten ervaren hoe vernederend discriminatie en racisme voelen. Bijna 50 jaar later doet Koppen deze unieke sociale oefening nog een keer over. De oefening wordt herhaald door meester Jan, een leraar van het vijfde leerjaar in een Antwerpse school. "Niemand wordt met racisme geboren en toch is het er", zegt meester Jan. "Waar kruipt het ergens bij onze kinderen naar binnen?" De vooroordelen blijken zich tijdens het experiment verbazingwekkend snel in de hoofden van zijn leerlingen te nestelen. De reporters trokken ook naar Canada en ze ontmoetten er de intussen 82-jarige Jane Elliott. Ze was geschokt door het resultaat van onze oefening: "Dit is krankzinnig. Gebeurt dit vandaag bij kinderen in jouw land? Jullie zijn een beschaafd land en dit gebeurt elke dag op straat, in de winkel, op de schoolbus, op de speelplaats,... Hoe lang gaan jullie nog aanvaarden dat dit gebeurt met kinderen?". 'De verdeelde klas' schetst in 45 minuten een ontluisterend beeld van onze moderne maatschappij.

04-06-2015
VRT

Karrewiet: cyberpesten

Deze aflevering van 'Karrewiet' gaat over cyberpesten, in kader van de Week Tegen Pesten. 00:00:00 Generiek. 00:00:45 Filmpje van kinderen die gepest worden (nagespeeld). Reporter over cyberpesten. 00:01:50 Ororo Vansevenant achter haar PC. Ororo leest haatmails voor. Over waarom ze zich triestig voelde toen ze de haatmails kreeg. 00:02:20 Zanger Ian Thomas vertelt over wanneer hij werd gepest op het internet Fragment van zijn cover van 'Baby' en over wat de pesters allemaal schreven. 00:03:17 Kinderpsycholoog Pieter-Jan De Schryver legt het verschil uit tussen cyberpesten en 'gewoon' pesten. Reporter vertelt over cyberpesten. 00:04:18 Pieter-Jan en reporter praten over de anonimiteit van cyberpesten, en over de grote impact omdat er veel mensen bereikt worden. 00:05:00 Ororo, Ian en Pieter-Jan praten over de gevolgen van cyberpesten. Cijfers. 00:06:10 Fotoschoot Ian. Ian vertelt over pesters die hem niet meer kunnen raken. Pieter-Jan en Ian vertellen over hoe je best kan omgaan met cyberpesten. 00:07:25 Ororo: cyberpesten stopte toen ze haar mama en de school inlichtte. Ian vertelt over 'The Big March', over zelfmoord. 00:08:35 Eindgeneriek.

24-02-2014
VRT

Journaal: virtueel pesten met 'Bully'

Nieuwsreportage over de lancering van het controversiële computerspel 'Bully'. In het spel wordt de vijftienjarige Jimmy op internaat gestuurd en staat hij zijn mannetje door anderen te pesten. Het spel heeft zowel voor- als tegenstanders. Interview met David Verbruggen van Playstation Magazine. Hij denkt niet dat het spel tot meer pesten of geweld zal leiden. Interview met Paul Goossens, een onderwijzer in Sint-Paulus in Drongen. Hij vreest dat sommige kinderen het onderscheid tussen de virtuele en de echte wereld niet zullen kunnen maken. Enkele fragmentjes uit het spel. Interview met Kristof Dezitter van Dreamland Gent. Zijn winkel verkiest plezier voor de ganse familie en zal het spel dus niet verkopen.

26-10-2006
VRT

De ochtend: cyberpesten

Een nieuwe vorm van cyberpesten wordt druk besproken in de media. Op de Facebookpagina 'Antwerpse hoeren' staan foto's van meisjes die van hun eigen privépagina werden geplukt, gepaard met beledigende opmerkingen. Internetpionier Jo Caudron wordt de vraag gesteld of dit tegen te gaan is en wat Facebook eigenlijk doet om de gebruikers te beschermen tegen dit pestgedrag.

VRT

De ochtend: cyberpesten als een gevaar van het internet

Ask.fm: het doet bij veel volwassenen geen belletje rinkelen, maar bij tieners tussen 10 en 16 jaar is de sociale netwerksite een ware hype. Ver weg van Facebook, waar vaak hun ouders ook actief op zijn, is het vraag-en-antwoordplatform een speeltuin voor jongeren. Het probleem: de beantwoorders maken zich met naam en foto bekend, de vragenstellers hullen zich in de anonimiteit. Dat levert dikwijls puberale vragen op, maar kan al snel ontsporen in heuse pesterijen. Zelfs tot het extreme toe. Er worden al vier Britse zelfmoorden gelinkt aan de website... Een interview met Peter De Waele, de woordvoerder van de federale politie. De Waele heeft het over de gevaren van Ask.fm, en de maatregelen die hieromtrent genomen kunnen worden. Hij stelt dat men zich niet mag blindstaren op deze welbepaalde website. Er wordt immers ook via andere kanalen gepest. Men moet eerder het fenomeen 'pesten' zelf aanpakken.

15-08-2013
VRT

Journaal: netflik bindt strijd aan tegen cyberpesten

Sinds kort is er een netflik, een primeur voor de politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel. De netflik is een politie-inspecteur die de strijd aanbindt tegen cyberpesten. Zij beantwoordt op een speciale Facebookpagina vragen over pesten op het internet. Sylva Polfliet van politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel is op kantoor. Haar computerscherm komt in beeld. Veerle Verhaegen, leerlingenbegeleider van de Sint-Martinusscholen in Asse geeft uitleg. Er volgen schoolbeelden en beelden van ateliers. Keanu, ex-slachtoffer van cyberpesten, vertelt over het initiatief.

24-04-2015
VRT

KLAAR: haat op sociale media

Zijn sociale media wel sociaal? Jeroen Meus vindt van niet. Hij overweegt om offline te gaan omdat mensen te laf en hard zijn op sociale media. Yousri zocht een aantal negatieve commentaren over Fatma Taspinar, Julie Van den Steen en Sander Gillis. Hoe reageren zij hierop? En hoe moet je er zelf mee omgaan? Psychologe Telidja Klaï geeft tips. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1144911) (inloggen vereist).

17-01-2018
VRT

De Afspraak: Anke Wauters over haar boek ‘Dik. lelijk. wijf.’

'De Afspraak' is een duidingsprogramma met Bart Schols. Studiogast Anke Wauters over haar boek 'Dik lelijk wijf', een uit het leven gegrepen verhaal. Anke Wauters vertelt over de aanleiding voor haar blog die ze schreef tijdens haar studententijd. Jongens hadden haar toen 'dik lelijk wijf' genoemd. Wauters vertelt over de vele positieve reacties op haar blog en boek. Samen met de andere studiogasten gaat het over de 'afbraakcultuur' en mensen die zonder na te denken reageren via sociale media. Anke Wauters stelt ook dat ze het jammer vindt dat ze niet over jongens en mannen kan schrijven. Bij hen zou het nog een groter taboe zijn om onzekerheden te uiten.

05-09-2016
VRT

Pano: sexting

Sexting: het doorsturen van seksueel getinte teksten, foto's en filmpjes via sociale media. Lekker spannend, al loopt het soms ook grondig mis. Als wat tussen twee liefjes gedeeld wordt, plots open en bloot de school of de vriendenkring rondgaat. Een snel groeiend probleem, zeggen specialisten. Pano-reporter Sara Van Boxstael gaat op onderzoek. De 17-jarige Flo, een vrolijke gebruiker, wijdt haar in over wat, hoe en wie. Maar Sara merkt dat er onder jongeren ook veel schaamte en wantrouwen is, als het hierover gaat. Niet onterecht. Wat Maxine op haar middelbare school meemaakte, is bijvoorbeeld niet min. Vorig jaar geraakten daar meer dan honderd foto's verspreid, van naakte of schaars geklede meisjes, van de school zelf en van scholen uit de buurt. Sara onderzoekt de impact en hoe de school daar mee omging. En we brengen het verhaal een jongen van 15, die op sociale media anderhalf jaar lang achtervolgd werd door een naaktfoto van zichzelf. Tot hij geen uitweg meer zag en uit het leven stapte. De ouders en de vriendin van de jongen vertellen aan Sara voor het eerst hoe het zover is kunnen komen. Een harde waarschuwing voor een onderschat fenomeen.

01-11-2017
VRT

De ochtend: cyberpesten, een steeds maar toenemende pest

In de Verenigde Staten is heel wat commotie ontstaan rond de zelfmoord van de achttienjarige Tyler Clementi. Medestudenten hadden beelden van Tyler die seks had met zijn vriend op het internet geplaatst. Tyler, die zich nog niet geuit had als homo, kon niet leven met deze schande en sprong van de George Washingtonbrug in de Hudson. Professor Heidi Vandebosch van de vakgroep communicatie aan de Universiteit Antwerpen legt uit wat cyberpesten is.

VRT

Campagne over haattaal op het internet

We zien een fragment uit het spotje van de campagne 'Vies wijf'. Deze campagne van het leerkrachten-tijdschrift 'Klasse' stelt de vraag 'Durf jij luidop te zeggen wat je op het internet schrijft?' centraal. In een interview vertelt Annelies Vaneechoutte van Klasse over de haattaal op de sociale media. Ze maakt duidelijk dat de campagne jong en oud bewust wil maken van wat ze online al dan niet kunnen schrijven.

28-05-2013
VRT

Mijn gedacht!: theater

Item uit het kinderprogramma Mijn Gedacht over theater. Gitte praat over theater met Els, Wouter, Hanne en Steven. Er is een reportage met Judith die de Bourla-schouwbrug bezoekt. Ze praat over haar werk in de kindertheater-jury en leest stukjes voor. Er is een studiogesprek over school en theater. Een reportage toont het H. Drievuldigheidscollege uit Leuven. Zij brengen een musical over pesten. Er volgen fragmentjes en interviews met meester Jan, Julie, Wim, Lucas. Ten slotte is er een debat over theater met een boodschap.

28-03-2001
VRT

Alfa en Omega: de rechten van het kind

In deze aflevering van Alfa en Omega worden kinderrechten besproken. De aflevering begint met de geschiedenis van de kinderrechten. Het illustreert de evolutie naar het verdrag inzake de rechten van het kind en de ondersteuning hiervan door de internationale politieke instellingen. Niettemin zijn er vandaag nog veel overtredingen van de kinderrechten. In de derde wereld blijft dit gesitueerd op het vlak van arbeid. In het Westen gaat het eerder over pesten op school en eenzaamheid van kinderen. 00:00:00 Begingeneriek en intro over kinderrechten. 00:00:40 Geschiedenis van kinderrechten. 00:01:09 In de negentiende eeuw zag het leven er anders uit. Beelden van vrouwen in een strijkatelier in de negentiende eeuw, mannen in drukkerij, klompenkapper, boerderijbevolking. 00:01:33 Terwijl Vlaanderen een zeer arme regio is, veranderen de zaken snel in de steden door de uitvinding van de stoommachine. De fabrieken draaien er op volle toeren en hebben nood aan arbeiders. De levensomstandigheden van de arbeiders worden besproken. Beelden van apotheekinterieur, fabriekssites, arbeiders van weverij, foto's van beluiken. 00:03:00 Kinderen van arbeiders hadden het ook enorm zwaar. Na een korte schoolloopbaan gaan de kinderen ook in de fabrieken aan de slag. Beelden van naaiateliers, portret arbeiderskind, klasfoto, beluik, beelden van de ruïne van de Boomse steenbakkerij. Er volgen beelden van de kinderarbeid: een kind aan het werk in steenbakkerij, het vullen van steenmoule met klei, drogen van kleisteen, transport van stenen naar oven. 00:04:37 Hedendaagse demonstratie van het vullen van een steenmoule. 00:05:28 Hoewel België het tweede land was dat industrialiseerde, trad het pas laat op tegen kinderarbeid. Archieffoto's uit de 19e eeuw: massabijeenkomsten van arbeiders. 00:06:13 Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen kinderarbeid was de schoolplicht. Foto's van leerlingen. 00:06:30 Daarnaast wordt ook de betaalde vakantie voor arbeiders ingevoerd. Beelden van vakantie aan 't strand in de jaren 1930. 00:07:06 Vandaag moeten kinderen tot achttien jaar naar school. Er is geen kiderarbeid meer. Recente beelden: jongeren in school, jongeren helpen aan liefdadigheidsacties. Gevolgd door beelden van een scoutskamp. 00:08:14 Er ontstaan nieuwe vormen van kinderarbeid, zoals we zien in de wereld van reclame en muziek. We zien reclamefilmpjes met kinderen en kinderen in showbizz. Daarom wordt de wetgeving aangepast. 00:09:44 Jongeren met rolschaatsen op de dijk. 00:10:12 In andere landen bestaat kinderarbeid soms wel nog. Daarom werden de rechten van het kind vastgelegd in het 'Verdrag voor de Rechten van het Kind'. Beelden van kinderen die op straat slapen, kinderarbeid. Beeld van het gebouw van de Verenigde Naties en van kinderen in het VN-gebouw. 00:13:17 Beelden van kindjes die vredevol liggen te slapen, kinderen op speeltuig. Deze worden opgevolgd door foto's kinderen in derde wereld. Organisaties zoals Unicef vechten voor de rechten van het kind. 00:14:34 Guatemalteeks meisje formuleert eisen aan de VN. 00:17:06 Schendingen van kinderrechten: foto's kinderen in barre omstandigheden. Beelden van kinderen in legers, kind met machinegeweer in Afrika. Beelden van kerkhoven. 00:19:28 Kinderarbeid blijft een probleem. Beelden van een jongetje in steenkoolmijn in Bolivië. Kinderen aan het werk in ontwikkelingslanden (o.a. steenkoolmijnen). Beelden van Indiase kinderen, kinderen slapen op straat. 00:22:06 Armoede speelt een belangrijke rol. Kinderen werken om zo de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Beelden van een jongen die op een afvalberg werkt en van kinderen die koffiebonen plukken op een koffieplantage. Beelden van een Indisch gezin, kinderen maken armbanden en andere sieraden, of werken in een glasblazerij. 00:24:15 De straatkinderen hebben het enorm zwaar. Beelden van straatkinderen in Zuid-Afrika, ze roken drugs, vader ontvangt loon van zoon. Agave-bladplukkers voor touwproductie. 00:26:25 Ludo Ghoos praat over pesten op school en eenzaamheid van kinderen in het westen.

13-11-1996
VRT

Karrewiet Plus: genoeg gepest

Maandelijks duidingsmagazine voor de jeugd, van zes tot twaalf jaar oud, rond maatschappelijk relevante thema's en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. In deze aflevering getuigen twee kinderen over hun pesterijen en de opluchting die ze voelden nadat ze er mee naar buiten kwamen. 00:00:00 Begingeneriek van Karrewiet Plus. 00:00:45 Een nagespeelde scène: op de speelplaats wordt een kind gepest, joelende kinderen verzamelen rond de jongen en enkele kinderen geven hem een stamp. De jongen zit ineengedoken in elkaar. 00:01:35 Getuigenis van Stijn. Hij wil getuigen onder een andere naam en wil niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Hij vertelt dat ze papiertjes met scheldtirades op zijn bureau achterlaten, dat ze aan zijn haar trekken, dat ze zeggen dat hij stinkt, en dat hij geduwd wordt op de speelplaats. Hij heeft geen idee waarom hij gepest wordt. Ook Laura wordt gepest op weg naar school en in de school zelf. Ook zij doet haar verhaal liever anoniem. 00:04:19 Kinderpsychologe Sarah Bal: pesters kiezen zelf hun slachtoffer. Pesten begint vaak heel onschuldig. Het ligt dus zeker niet aan het gepeste kind. 00:04:45 Een nagespeelde scène: kinderen smijten met papiertjes naar medeleerling. 00:04:50 Stijn vertelt hoe hij omgaat met zijn pesters. Hij kijkt ze niet aan en probeert zoveel mogelijk uit hun buurt te blijven. De juffrouw komt zelden tussenbeide. Stijn vertelt dat hij geen vrienden meer heeft en iedereen tegen hem is. Ook Laura verstopt zich op de speelplaats. Ze probeert soms naar de juffrouw te gaan, maar de school doet er eigenlijk weinig of niets aan. 00:06:21 Bal vertelt over gepeste kinderen: zij voelen zich onzeker, hebben geen vrienden en krijgen slechte punten. Fysieke gevolgen zijn een gebrek aan eetlust en slapeloosheid. Een nagespeelde scene: kind blijft alleen achter in de klas terwijl klasgenoten gaan spelen. Bal vertelt hoe iemand kan omgaan met zijn pesters. Ze kunnen er met een vriend over praten of naar een volwassene toestappen. Het voor zichzelf houden en denken dat het zal overgaan werkt niet. 00:07:24 Getuigenis van Yuna Thijs: ze vertelt over pesterijen op haar vroegere school en hoe ze op de spoedafdeling van het ziekenhuis verzeilde en daar alles vertelde. Haar mama nam een duidelijke beslissing. Ze haalt Yuna van school en stuurt haar naar een nieuwe school. Yuna zit in haar nieuwe klas en vertelde haar klasgenoten over de pesterijen op haar vroegere school. Hanne Verheyen is een klasgenoot en een vriendin van Yuna. Zij verstaat niet waarom Yuna zo werd gepest op haar vroegere school: "Het is een kei leuk meisje". 00:08:40 Kinderpsychologe Bal hamert op het belang om er met anderen over te praten en pas dan kan er actie ondernomen worden. 00:08:56 Yuna is heel gelukkig in haar nieuwe klas want ze kan terug zichzelf zijn.

04-02-2013
VRT

Move tegen pesten 2016: Iedereen brullie!

De videoclip van 'Iedereen brullie!' door Ketnetwrapper Sien Wynants en komiek William Boeva, in het kader van de actie "Move Tegen Pesten 2016".

03-01-2016
VRT

Generatie K: pestkop

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de dertiende aflevering: pestkop. Verborgen camera: 'Pestkop' Arend valt Asya lastig bij de toiletten van de muziekschool: hij pakt haar gsm af en dreigt die in het toilet te gooien. Met een verborgen camera kijkt Kristel of de andere kinderen durven in te grijpen. De pollvraag: Ben jij al wel eens gepest? Alsjeblieft!: Het team van Generatie K schiet mensen te hulp die het veel te heet hebben: ze wapperen hen wat frisse lucht toe met zelfgemaakte waaiers.

05-12-2016
VRT

Generatie K: selfie

'Generatie K' is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van een verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil 'Generatie K' kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kindacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze al dan niet actie ondernamen. Deze eerste aflevering gaat over een selfie. Voor een schoolopdracht moeten kinderen in de Plantentuin van Universiteit Gent een zo mooi mogelijke groepsselfie maken. Maar dan besluit pestkop Flor dat Klara, vanwege haar bril en haar beugel, niet mee op de foto mag. Durven de kinderen voor Klara op te komen? En wat doen ze als Flor dreigt om een foto van Klara, tegen haar wil, door te sturen naar zijn vrienden? De pollvraag luidt: Wat vind jij van je uiterlijk? In 'Iedereen Held' vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering gaat het over sport.

07-11-2016
VRT

Iedereen beroemd: Het lelijke eendje

Jan-Pieter (Stijn Van der Stockt), in zetel in salon, vertelt een sprookje: een aangepaste versie van 'Het lelijke eendje' geïllustreerd met tekeningen.

27-09-2012
VRT

Van Gils & gasten: body shaming

Een talkshow waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft. De studiogasten zijn Hanne Decoutere en Sabine Peeters. Hoe moet je omgaan met opmerkingen over je lijf als je wat molliger bent? Daar geeft Peeters een mooi antwoord op. Wie haar boek leest, moet met meer zelfzekerheid in het leven staan. Decoutere kent het omgekeerde gevoel: zij krijgt vaak ongelovige reacties op het feit dat ze er zo ongelooflijk slank uitziet. Als we nu eens allemaal beginnen met elkaar te aanvaarden zoals we zijn? Peeters vertelt over eetstoornissen en haar boek. Ze vertelt over haar eigen onzekerheid en dat ze, vroeger, slanke mensen neer sabelde. Decoutere vertelt over de tweet van Goedele Liekens. Ze krijgt het gevoeld dat slank zijn verdacht is. Howard Gutman vertelt over Trump die vrouwen schoffeert.

05-10-2016
VRT

De Afspraak: William Boeva strijdt tegen pesten

William Boeva is te gast in de studio van 'De Afspraak' in het kader van de Week tegen Pesten. Hij ondersteunt de anti-pestcampagne en staat naast Sien Wynants in een videoclip tegen pesten: ‘Iedereen Brullie’. De focus van de campagne ligt deze keer niet op de pester of de gepeste, maar op de omstaanders. Er wordt opgeroepen dat zij opkomen tegen de pesters en niet stil aan de zijlijn blijven staan. Boeva werd zelf als kind wel eens gepest, maar hij was wel zeer mondig en had goede vrienden die het voor hem opnamen. Wanneer hij jong was, bestond er niets dat het pesten tegenging of een campagne als de ‘Move tegen pesten’. Er wordt een fragment getoond uit de reportage die Boeva in scholen heeft gedraaid. Hans Bourlon van Studio 100 komt daarna ook nog kort aan het woord. Studio 100 probeert de kinderen een spiegel voor te houden in hun programma’s.

27-01-2017
VRT

Journaal: minstens 15 pestgevallen per dag op het werk

Zware of opmerkelijke gevallen van pesten komen in het nieuws, maar ze zijn maar het topje van de ijsberg. Het ministerie van Werk heeft daar cijfers over en die zijn ontluisterend. Elke dag gaan gemiddeld vijftien mensen naar hun chef of naar een vertrouwenspersoon om te zeggen dat ze gepest worden. En waarschijnlijk zijn het er nog meer, want niet iedereen durft die stap te zetten. Archiefbeelden van Daniël Mignon die door collega’s van het bedrijf MacTac werd gepest in 2011. Grafiek over het aantal gevallen van pesten op het werk in 2011. Interview met Kris De Meester van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Hij stelt dat er een preventief beleid moet komen. Beelden uit een sensibiliseringsspot van de overheid in verband met pesterijen en stress op het werk. Beelden van preventie-adviseur Peter Decavele op de werkvloer. Hij staat bedrijven bij in de aanpak van pesten. Hij stelt dat ze enerzijds de drempel laag genoeg moeten houden, zodat mensen met een probleem tot bij hen durven komen, en anderzijds de drempel hoog genoeg houden, zodat mensen die zelf het probleem zijn geen gelijk krijgen bij hun leidinggevende of vakbond.

07-09-2012
VRT

Journaal: aantal meldingen over pesten op school afgenomen

Goed nieuws: er wordt minder gepest op school. In 2013 gaven 6500 leerlingen aan dat ze gepest werden, in 2016 waren dat er nog 4200. Een daling met 35 procent, die te danken is aan de blijvende aandacht voor pestgedrag.

19-04-2017
VRT