Skip to main content

Jongeren en verkiezingen

Jongeren en verkiezingen

Fragmenten uit Amerikaanse televisieprogramma's of films waarin leerlingen elkaar het leven zuur maken tijdens studentenverkiezingen en waarbij ze strijden voor een plaats zoals die van 'high school student president', staan zeker en vast in ons collectief geheugen gegrift. Ook het bestaan van bijvoorbeeld de kindergemeenteraden, de Vlaamse Scholierenkoepel, de leerlingenraden en de jeugdraden tonen aan dat inspraak van jongeren belangrijk geacht wordt. Ja, er wordt aan jongerenparticipatie gedacht, maar in hoeverre voelen kinderen en jongeren zich werkelijk betrokken bij politiek en verkiezingen? En waar positioneren ze zich in het debat rond de stemgerechtigde leeftijd? In dit thema komen jongeren in contact met politici en kiesgerechtigden.

https://onderwijs.hetarchief.be/themas/jongeren-en-verkiezingen

Karrewiet: de kinderburgemeester naar het verkiezingsdebat

De Mechelse 'kinderburgemeester' gaat voor Karrewiet naar het verkiezingsdebat in het Vlaams parlement. Ze praat met Goedele Wachters, Ivan De Vadder, Frank Vandenbroucke, Mieke Vogels, Jean-Marie Dedecker, Filip De Winter, Caroline Gennez en Marianne Thyssen.

26-05-2009
VRT

Karrewiet: eerste keer gaan stemmen

De tienjarige Karrewietreporter Soukaina gaat langs bij de achttienjarige ketnetwrapper Sofie Van Moll. Zij gaat voor het eerst gaan stemmen en vindt dat best spannend, maar vooral belangrijk. Sofie haalt verkiezingsfolders en haar oproepingsbrief uit de brievenbus. Ze vertelt wat ze belangrijk vindt bij de inhoud van de folders. Sofie toont de school waar ze moet gaan stemmen. Soukaina vraagt zich af wat er gebeurt als je op zondag, de verkiezingsdag, moet werken?

15-05-2003
VRT

Meer of minder Europa?

Naar aanleiding van de Europese feestdag mochten jongeren in het Vlaams Parlement hun visie geven op het Europa van de toekomst. De toekomst van de Europese Unie is ook een centraal thema in de verkiezingen. Beelden van het Vlaams Parlement. De winnaars van de wedstrijd 'Maak een creatief werkstuk over de toekomst van Europa' krijgen een geldprijs overhandigd. Gesprek met Elias, leerling van de school Visitatie Mariakerke. Hij toont het winnende werkstuk en geeft er meer uitleg over. Gesprek met Esma en Denka, leerlingen van de Visitatie Mariakerke. Gesprek met Johannes, leerling van het Sint-Lievenscollege in Gent. Hij geeft een speech vanop het spreekgestoelte in het Vlaams Parlement. Beelden van politici Gerolf Annemans, Vlaams Belang, en Bart Staes, Groen, die naar toespraak luisteren. Verklaring van Gerolf Annemans, Europees lijsttrekker van Vlaams Belang, over de toekomst van de Europese Unie. Verklaring van Bart Staes, Europees lijsttrekker van Groen, over de toekomst van de Europese Unie.

09-05-2014
VRT

Mijn gedacht!: 24/10/2000

Aflevering van Mijn Gedacht! waarin resultaten van een grote kinderverkiezing worden overlopen. Enkele kinderen vertellen over hun politiek engagement. Informatief programma met Gitte Van Hoyweghen en Henk Vermeulen. Thema: ik heb een stem! De grote verkiezingsshow. En er wordt ook verteld over 'Megafoon', een meldpunt waar jongeren hun vragen kunnen gaan stellen. Studiodebat met Annelies, kinderpremier, Freya ,kinderrechten ambassadrice bij Unicef, Stef en Simon over politiek en wat kinderen belangrijk vinden in hun gemeente. 00:03:20 Reportage over recente stemming voor kinderen in hun gemeente. Leen ging stemmen. Ze geeft een interview over wat ze wil veranderd zien worden. 00:04:37 Studiodebat over de stembiljet actie. 00:05:05 Overzicht van de punten waarover gestemd kon worden. 00:06:27 Uitslagen en reacties van het studiopubliek per provincie. 00:14:15 Vooruitblik over deel over het nieuwe tijdschriftje 'De megafoon'. 00:14:40 Zwart beeld, overgang naar het tweede deel van de uitzending. 00:17:00 Tweede deel van de uitzending 00:17:30 De megafoon, een boekje over hoe je iets in uw gemeente kan veranderen en welke acties je kan ondernemen. 00:17:50 Reportage over Soetkin De Temmerman die een fietspad wilt bij haar school. Ze gaat een lichtje opsteken in de 'Megafoon' balie. Interview met Nele Desmet van de kinderrechtswinkel over hoe Soetkin het best te werk gaat. 00:20:30 Studiogesprek over het nut van een meldpunt zoals de Megafoon en wat er nog meer kan gebeuren. Hoe kinderen meer actie kunnen voeren.

24-10-2000
VRT

Journaal: jongeren over hun politieke overtuigingen en stemrecht

Interviews met jongeren over stemrecht, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. 00:00:00 Jacques Vandersichel interviewt jongeren bij het verlaten van het stembureau. De meesten jongeren hebben nauwelijks een politieke overtuiging. Hij stelt ook vragen naar de rol van de school in de informatie over de verkiezingen. 00:02:29 Jan Van Nuffelen interviewt nog andere jongeren over dit thema en over de stemplicht. 00:05:14 Meer interviews door Vandersichel. 00:08:12 Beelden van jongeren die het stembureau verlaten.

11-10-1970
VRT

Tienerklanken: jongerenverkiezing in Mechelen

Reportage over de jongerenverkiezing in Mechelen van 17 december 1978. 00:00:51 Kris Leysen interviewt in het Mechelse café Den Akker drie meisjes van zestien over stemmen onder 18 jaar. 00:01:34 Kris Leysen interviewt twee meisjes van 18 jaar in het café. 00:02:05 Kris Leysen interviewt in het café twee jongens van negentien en een meisje van zestien. Organisatoren van de jongerenverkiezingen delen formulieren uit in het café. 00:03:28 De organisator legt in het stemlokaal van de jongerenverkiezing uit wat er op het stemformulier staat. 00:03:54 Een meisje vult in een stemhokje het formulier van de jongerenverkiezing in. 00:04:06 Jongeren staan in de kleine zaal van de nieuwe Stadsfeestzaal van Mechelen aan te schuiven voor de twee stemhokjes. Een meisje dat gestemd heeft, komt uit het stemhokje. Iemand van het stembureau plooit een stemformulier en steekt het in de stembus. 00:04:25 Een man maakt de stembus open en haalt de formulieren eruit. In het stembureau bekijkt men de formulieren. 00:04:49 Een man met rode trui stapt naar de grote zaal van de Mechelse Stadsfeestzaal. In de grote zaal legt hij de slides met de resultaten klaar op een tafel met een overheadprojector. De resultaten worden geprojecteerd. De jongeren in de zaal kijken toe.

30-01-1979
VRT

Mijn gedacht!: 06/10/2000

Aflevering van 'Mijn gedacht!' over verkiezingen. 00:00:00 Informatief programma voor de jeugd met Gitte Van Hoyweghen over de verkiezingen, kinderstemrecht en burgemeesters. Studiogesprek met Hanne, zij was kinderburgemeester. 00:03:00 Reportage over Jef Munte, die vier jaar in de kindergemeenteraad zetelde in Herent. 00:05:50 Studiogesprek met kinderen over kinderstemrecht en het belang daarvan. 00:17:30 Reportage over de kiescampagne van Liese. Liese gaat affiches plakken en gaat naar een reclamebureau. Studiogesprek over de campagne.

06-10-2000
VRT

Tienerklanken: opinies over algemeen stemrecht

00:00:00 Reportage met verschillende opinies over stemrecht of stemplicht en de leeftijd waarop men mag stemmen. 00:01:34 De mening van hoogstudenten wordt gevraagd over stemplicht of stemrecht. 00:13:30 Aankondiging van de jazz-uitzending over 'The Clouds'. 00:26:30 Eindgeneriek.

27-11-1962
VRT

Boost: 08/05/2014

In Boost gaan de 6 Carte Blanche-jongeren op zoek naar boosts. Ze zoeken uit wat hen zelf een boost geeft en wat andere jongeren een boost geeft. 00:00:10 Thomas op straat. Thomas Verbruggen doet op straat een undercoveroperatie. 00:01:50 Maria wordt scout. Bomma Maria Maes gaat naar de scouts. Ze trekt een scoutsuniform aan en gaat met de rugzak op stap in het bos. Daar spelen ze spelletjes en ze probeert een tent op te zetten. Uiteindelijk verdient ze een totem: een ondeugende oerang-oetan. 00:07:36 Werken tot je sterft. Kevser skypet met politici over haar pensioen. Boudewijn Bouckaert, Ingrid Lieten en Zuhal Demir komen aan bod. 00:09:10 Politici bekennen kleur. Mourad Baaiz zoekt uit waar de verschillende kleuren van de politieke partijen voor staan. Merkstrateeg Stef Verbeeck geeft uitleg. Freya Vandenbossche (sp.a), Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Mieke Vogels (Groen), Marijke Dillen (Vlaams Belang), Philippe Muyters (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) worden geïnterviewd over de kleur van hun partij. 00:12:47 Thomas op straat: geheime missie. Thomas doet opnieuw een undercoveroperatie. 00:13:15 Dit doe je best niet in het stemhokje. Kevser Marasligil vertelt wat er allemaal niet mag in een stemhokje. 00:14:47 Bert De Clercq praat met Lander Piccart, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. In het Vlaams Parlement leert Bert speechen.

08-05-2014
VRT

Boost: 17/04/2014

In Boost gaan de zes Carte Blanche-jongeren op zoek naar boosts. Ze zoeken uit wat hen zelf een boost geeft en wat andere jongeren een boost geeft. Bert wordt ontmaagd op een galabal, Mourad probeert zijn naam te veranderen in 'Facebook' en Kevser vertelt hoe het is om zonder Facebook te leven. Bomma Maria zoekt en vindt haar G-spot, Kevser vraagt aan politici of je vanaf je zestiende rijp genoeg bent om te stemmen en Thomas voelt de hond in zichzelf opkomen.

17-04-2014
VRT

Huiswerkbelasting

Bijeenkomst van de Vlaamse Scholierenkoepel op de Inspraakdag. Interview met Mitchell A-Kum (18 jaar): weinig vrije tijd. Interview met Ine Van Der Smissen (14 jaar): leerkrachten proberen huiswerk te minimaliseren. Interview met Emma Adriaensen (16 jaar): redelijk veel huiswerk, en veel hobby's. Statistiek over huiswerk in Vlaanderen: meer dan andere Europese landen. Lyle Muns van de Vlaamse Scholierenkoepel: niet zozeer de hoeveelheden maar de timing moet bekeken worden.

08-03-2013
VRT

Boost: 30/01/2014

In Boost gaan de zes Carte Blanche-jongeren op zoek naar boosts. Ze zoeken uit wat hen zelf een boost geeft en wat andere jongeren een boost geeft. Het programma wordt gepresenteerd door Samir Korbi, Kevser Marasligil, Barbara Dzikanowice, Thomas Verbruggen, Bert De Clercq en Mourad Baaiz. 00:00:00 Begingeneriek. 00:00:35 Mourad en Bert gaan gratis fitnessen op proefdagen. Ze gaan langs in verschillende centra. Ze doen yoga, trilplaat, pilatus, spinning, zumba,... 00:04:50 Thomas leest een nieuwjaarsbrief op straat voor aan onbekenden. 00:05:30 Bert interviewt David Uzochukwu. Hij is een fotograaf die op zijn 15de al foto's publiceerde in de Vogue. Hij begon met foto's op het internet. De camera is zijn psychiater. Ze willen foto's gaan nemen maar hij vergeet zijn batterij. Hij neemt foto's van Bert. Zijn foto's zijn populair op Flickr. 00:12:13 Thomas deelt nieuwjaarskussen uit. 00:12:32 Kevser skypet met politici: Siegfried Bracke, Gwendolyn Rutten, Kris Peeters en Bruno Tobback over de stemplicht of -recht. 00:15:38 Ze doen een chatroulette met grootouders. Bejaarden bekijken een mannelijke stripteaseact op het lied 'Wrecking Ball' van Miley Cyrus. Ze geven hun mening over chatten. Oma's chatten met onbekende jongeren. 00:19:25 Raynor Arkenbout maakt 1 minuut televisie gebaseerd op Tik Tak.

30-01-2014
VRT

Van Gils & gasten: jongeren en politiek

Karolien Debecker, van de radiozender MNM, werd gisteren even helemaal stil. Tijdens het radioprogramma 'Generation M' stelde ze aan twaalf jongeren tussen de achttien en de vijfentwintig de vraag wie de Belgische premier is. Slechts een van hen wist het antwoord. In 'Van Gils & gasten' praat ze daarom over het gebrek aan politieke kennis bij jongeren. Volgens 'Generation What?', een grootschalige enquête onder jongeren in twaalf Europese landen, blijkt Debeckers ervaring alvast geen uitzondering. Jongeren zijn niet bekend met de politiek omdat ze politici niet vertrouwen. Kevser Marasligil vindt bijvoorbeeld dat politici vooral bewust in moeilijke taal spreken om dingen te verhullen. Hassan Al Hilou vindt interesse in politiek echter heel belangrijk en heeft daarom een eigen discussieplatform voor jongeren opgericht: YouthTalks.

04-05-2016
VRT

De Afspraak: nieuw politiek platform OPHEF

‘De Afspraak’ is een dagelijks actuaprogramma waarin Bart Schols gasten ontvangt en op zijn eigen manier naar het nieuws van de dag en de actualiteit kijkt. Interview met Mohamed Ouaamari over de oprichting van ‘OPHEF’, een nieuwe partij voor en door jongeren. Gesprek over zijn tweet op Twitter, waarvoor hij een nachtje in de cel zat en waardoor ‘ophef’ ontstond op de sociale media. Beelden van de eerste vergadering en de oprichting van de partij ‘OPHEF’. Uitleg over de oprichting van het platform en de doelstellingen. Uitleg over hoe de partij één iemand verkozen wil krijgen die daarna consultaties zal doen bij experten en vanuit de input van de eigen partijleden zal werken. De vorm is er, maar de inhoud ontbreekt voorlopig nog. Ouaamari legt in de studio uit dat ze zich zeker geen partij willen noemen. Hij legt de oorsprong van de naam en het platform uit. Hij zegt dat hij wil afstappen van het concept van een klassieke partij met partijpunten en een programma en in de plaats daarvan een politiek platform wil creëren waar iedereen terecht kan om zijn ideeën te uiten. Hij zegt dat het belangrijk is om een methode te creëren waar mensen door middel van technologie mee kunnen deelnemen aan het debat. Op elk domein worden experten uitgenodigd om mee te reflecteren. Ouaamari wil de ideologische grenzen overschrijden. Filosoof Ignaas Devisch denkt dat dit in een beginfase heel interessant kan zijn, maar vraagt zich af of je op lange termijn niet toch naar een soort profiel zal toewerken. Gesprek over hoe de doelgroep vooral jongeren zijn.

18-10-2016
VRT

De Afspraak: de verkiezingscampagne van Hillary Clinton

Duidingsprogramma met Bart Schols. De studiogast is Maxim Veys, internationaal secretaris van de Jongsocialisten. Hij is naar de VS geweest om de verkiezingscampagne van Hillary Clinton te volgen. Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open Vld, is ook in de studio en volgt ook de presidentsverkiezingen. Veys heeft Hillary niet kunnen spreken. Als je vooraan wilt staan bij een rally moet je 30.000 dollar betalen. We zien een foto van Clinton die een hand probeert te schudden. Veys toont gadgets die hij heeft meegebracht. Reportage: we zien een deel van het dagboek dat Maxime Veys bijhield tijdens zijn studiereis. Beelden van Maxime met leden van Hillary's campagneploeg in een wagen. Hij gaat flyers uitdelen in een straat in Columbus (Ohio). Een man legt uit dat ze zich toeleggen op direct contact met de kiezer. Maxime belt mensen op om hen te overtuigen om zich te laten registreren. Beelden van cheerleaders en beelden van Hillary Clinton tijdens haar campagne. Terug in de studio: Maxime vertelt wat hij allemaal gedaan heeft tijdens zijn studiebezoek. De fundraising neemt de helft in van de campagne met ongelofelijke bedragen. De vrijwilligers die zich hiervoor registreren zijn heel erg toegewijd. Gwendolyn Rutten is naar de conventie geweest in de VS. Ze vertelt dat het grote verschil bij ons is dat mensen hier stemplicht hebben en in de VS niet. Ze moeten mensen eerst overtuigen om te willen stemmen. Erna moet je ze nog jouw kamp binnenhalen. Maxime Veys legt uit dat het cruciaal is mensen juist te registreren om te stemmen. Gwendolyn Rutten is een grote fan van Hillary. Maxime Veys was meer fan van Bernie Sanders. Bernie Sanders heeft wel zijn steun uitgesproken voor Hillary Clinton.

08-09-2016
VRT

Terzake: de Facebookverkiezingen

Achtergrond en duiding bij het nieuws van de dag met Annelies Beck. Partijen zijn steeds meer actief op sociale media. Ze laten toe ons met heel gerichte advertenties te bestoken. In de jaren 1980 waren balletjes, potloden en affiches onmisbaar voor een politieke campagne. Vandaag is sociale media essentieel. Een campagnemedewerker van Donald Trump toont hoeveel verschillende advertenties ze hebben. Reinout Van Zandycke, expert in politieke communicatie, zegt dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in België een eerste ‘Facebookverkiezing’ zal worden. Sociale media laten de politieke partijen toe om op basis van de voorkeuren van de gebruikers op Facebook zeer gerichte advertenties te sturen. Volgens Van Zandycke is dit het nieuwe goud binnen de politieke communicatie. Van Zandycke toont hoe je gericht kan werken (targetten). Hij focust zich op Marokkaanse expats in Antwerpen. Het gaat om 16.000 personen die hij op deze manier kan bereiken. Erik Saelens, toenmalig marketeer van de N-VA campagne in 2014, zegt dat de partij op die manier te werk ging. Wouter Beke zegt dat mensen nog steeds de politicus in levenden lijve zien. In de studio zit Peter Van Aelst, professor politieke communicatie aan de Universiteit Antwerpen. Hij zegt dat de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nog geen ‘Facebookverkiezingen’ zullen worden. In Amerika heb je een andere situatie. Daar zijn veel mensen die hun nieuws enkel online consumeren. Deze groep mensen heb je niet in België. Er zal wel worden ‘getarget’, maar het zal minder zwaar doorwegen. Van Aelst denkt ook niet dat de campagnes in België gehackt zullen worden omdat ze te weinig voorstellen. Hij zegt dat Trump deels gewonnen heeft omdat hij constant op de tv te zien is. Als je de mediacampagne kan bepalen dan win je meestal. Aan de stuntelige manier waarop CD&V omging met Indische likes, kan je zien dat onze partijen nog aan het experimenteren zijn met de nieuwe media. Toch spelen de nieuwe media ook een rol in de Belgische politiek. Door het consequente gebruik van Twitter bereikt Theo Francken op een effectieve manier een zeer groot publiek, zowel zijn eigen volgers als de media die zijn tweets oppikken. Van Aelst zegt dat in België de meeste media hetzelfde vertellen. Dit is een verklaring waarom we in België geen Amerikaanse toestanden krijgen, waar iedereen zijn eigen media consumeert en in een aparte wereld leeft.

08-06-2018
VRT

#BEL10: stemplicht vanaf 16 jaar?

In '#BEL10' wordt er gedebatteerd over de mogelijkheid om de stemplicht te verlagen naar zestien jaar. Adel Mouchalleh, lid van de Groep van Tien, licht het idee toe. Volgens hem is het belangrijk om jongeren te betrekken bij de politiek. Enkele jongerenvoorzitters van politieke partijen reageren. Céline Van Den Abeele van Jong Groen, is het met Adel Mouchalleh eens en vindt dat jongeren een stem moeten krijgen. Tomas Roggeman van Jong N-VA denkt dat jongeren op 16 jaar daar nog niet mee bezig zijn. Aaron Ooms van de Jongsocialisten is dan weer wel voor het idee te vinden.

22-09-2016
VRT

De zevende dag: jong en oud over mei '68

Groot debat naar aanleiding van vijftig jaar mei ’68. Jong en oud verenigen zich rond de tafel om het te hebben over de studentenprotesten van toen en het engagement van ‘de jeugd van tegenwoordig’. 00:00:00 Inleiding door Phara De Aguirre en Xavier Taveirne. 00:00:33 Archiefbeelden van mei '68 in Leuven. 00:01:37 Voorstelling van de studiogasten: Marc Eyskens, Mark Elchardus, Nora Sleiderink, Felix De Clerck en Tomas Roggeman. 00:02:20 Socioloog Mark Elchardus was student in 1966 in Gent. Hij vertelt over de anarchistische provobeweging en het uitdagen van het repressieve establishment. Hij nuanceert het idee van een massaal studentenprotest en geeft aan dat niet alle studenten meededen. Het was een minderheid en het ging volgens Elchardus vooral om studenten uit gezinnen die normaal niet naar de universiteit konden. Het ‘generatieconflict’ was eigenlijk een onderwijsconflict. Het waren de hoogopgeleide kinderen van laagopgeleide ouders die in opstand kwamen. 00:05:04 Mark Eyskens, minister van staat, gaf in 1968 les aan de faculteit economie. Hij gaf les aan Paul Goossens, die werd gezien als de voorman van het Leuvense protest. Eyskens maakt een nuancering bij de archiefbeelden. Hij benadrukt dat mei ’68 niet volledig samenliep met Leuven Vlaams. Leuven Vlaams is begonnen na het vastleggen van de taalgrens in 1962. Volgens Eyskens is het identiteitsbegrip van Leuven Vlaams vandaag volledig achterhaald. Hij was zelf de ideologische discussie rond mei ’68 genegen, maar niet de strijd. 00:07:59 Eyskens en Elchardus zijn ooggetuigen als het over mei ’68 gaat. Aan de andere kant van de tafel zit de jonge generatie. Wat weten zij over mei ’68? Nora Sleiderink, hoofdredactrice van VETO, vindt dat ze er te weinig over heeft geleerd. Felix De Clerck, directeur van Kunstenpunt, heeft er veel verhalen over gehoord. Volgens hem zijn de thema's nog steeds relevant. Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA, zegt dat Leuven Vlaams een startpunt was van meer federalisering. 00:10:00 Elchardus geeft aan dat de centrale boodschap van mei ’68 de kritiek op de consumptiemaatschappij was. Voor hem was het bepalende van mei ‘68 vooral het besef dat de samenleving maakbaar is en dat die snel veranderd kan worden als we dat willen. Verder benadrukt hij dat er aan de idealen van mei ’68 kort na de beweging een einde is gekomen. Mei ’68 was in zekere zin een eindpunt van een bepaald tijdperk. 00:13:46 Eyskens over individualisme, digitalisering en confederalisme. 00:15:01 Tomas Roggeman geeft aan dat de jeugd van vandaag wel wakker ligt van collectieve problemen. Phara vraagt hem of de beweging van mei ’68 niet te ver is doorgeslingerd? Heeft het ook dingen kapotgemaakt? 00:16:38 Identiteitsconcept van 1968 is vandaag totaal achterhaald. De identiteit van vandaag is gelaagd. Hij benadrukt dat als de jonge Europese generatie niet leert samenwerken met mensen van andere culturen, ze tot 'the lost generation' zullen behoren. Sleiderink geeft Eyskens gelijk. De ideologische visie van de N-VA is volledig voorbijgestreefd. Er is nood aan iets collectiefs, maar collectief op een manier dat het een inclusieve samenleving wordt. Elchardus neemt een positie tussen de twee in. 00:19:22 Volgens Roggeman is er niets meer verbindend dan een collectieve indentiteit. Mensen die hier komen wonen moeten uitgenodigd worden om daaraan deel te nemen. De Clerck geeft weerwoord. Hij wil zijn eigen waarden en normen zelf kunnen kiezen. Dat moet niet worden opgelegd door een politieke partij. Er kan ook geborgenheid zijn in diversiteit. 00:21:42 Elchardus toont aan dat we vandaag een meer geregelde en genormeerde samenleving zijn dan voor mei ’68. 00:22:48 Eyskens over gedeelde waarden en normen in Europa. 00:23:07 Xavier Taveirne bevraagt studenten in de biliotheek van de KU Leuven over mei '68. Waarvoor willen studenten zich vandaag nog engageren? 00:24:55 Gesprek in de studio over - het engagement van jongeren nu, - de rol van sociale media, - politieke versnippering en (het gebrek aan) grote bewegingen, - duurzame acties, - digitalisering, - en vrijwilligerswerk. 00:31:05 Archiefbeelden van de SHAME-betoging in 2011 naar aanleidng van de lange regeringsvorming. Interview met Felix De Clerck, die mede-organistor was. De Clerck bespreekt de betoging in de studio. Hij heeft het verder over verkiezingen, partijpolitiek en democratie. 00:32:30 Sleiderink over hoe participatie vandaag geïnstitutionaliseerd is. Studenten worden deel van het establishment en kunnen zich er dan ook niet meer tegen verzetten. 00:33:19 Volgens Elchardus engageren jonge mensen zich als er een uitdaging is. In ’68 was die uitdaging nog heel sterk een sociaal-economische uitdaging. Er werd om medezeggenschap gestreden, daarna was er de groene uitdaging en vandaag ligt de uitdaging in Europa in de wereld en hoe we dat zien in de toekomst. 00:33:56 Waarvoor willen de jongeren aan tafel zich inzetten? Sleiderink geeft aan dat het grote probleem is dat we na vijftig jaar nog steeds met de zonen van politici aan tafel zitten. Het zijn nog steeds jongeren met een migratieachtergrond die het meest worden vergeten. Sleiderink wil strijden voor een inclusieve maatschappij. Ze wil wel nooit in de politiek gaan omdat ze niet wil vastzitten aan vaste patronen en hokjes. 00:36:13 Eyskens over studentenprotesten vandaag. 00:36:25 De Clerck zegt dat de politiek zelf nooit verandering brengt. Het zijn de burgers die zich samen organiseren en de politiek achter de veren zitten. 00:37:11 Roggeman meent dat er vandaag nog maar weinig onrechtvaardigheden zijn die zich in de leefwereld van jongeren afspelen. 00:38:01 Elchardus geeft aan dat solide politieke structuren en burgerinitiatieven niet als tegenstellingen moeten worden gezien. Hij sluit af door te zeggen dat mei '68 ook gewoon plezant was. 00:38:46 Volgens Eyskens hebben Facebook en Twitter nu een grotere invloed dan de straat opgaan.

15-04-2018
VRT