Skip to main content

Onze leerkracht tipt: een concept als kapstok voor een ontwerp

Onze leerkracht tipt: een concept als kapstok voor een ontwerp

06 november, 2019

Wat is een goed concept? En hoe begint een ontwerpproces? Dat onderzocht onze gedetacheerde leerkracht Leen. In enkele collecties komen jij en je klas te weten hoe architecten en andere ontwerpers te werk gaan.

 

 

Wie?
Leen Note
Leerkracht in het kunstonderwijs

Wat?
Collecties voor de derde graad secundair

Dit zijn de collecties:
- Architecturale concepten
- VRT-gebouw: 5 ontwerpen met een concept
- Elk goed ontwerp heeft een concept
- Muziek en akoestiek
Deze collecties verzamelden we in een handige bundel.

Wat is een goed concept? En hoe begint een ontwerpproces? Dat onderzocht Leen en in enkele collecties komen jij en je klas te weten hoe architecten en andere ontwerpers te werk gaan.

Zeer interessant is bijvoorbeeld de collectie over architecturale concepten als kapstok voor een ontwerp. We maken kennis met enkele bekende architecten en ontdekken hun aanpak. Sommigen kiezen voor een tijdloos ontwerp, terwijl andere architecten bewust kiezen voor een moderne wisselwerking tussen donkere en lichte kleuren. Na het zien van deze fragmenten kijken je leerlingen zeker met andere ogen naar bepaalde gebouwen. Bekijk ook eens de collectie over het VRT-gebouw, waarin je ontdekt hoe verschillende bureaus deze opdracht aanpakken en de architectuurwedstrijd proberen te winnen.

Een belangrijk aandachtspunt voor architecten is vaak de akoestiek. Het zal je leerlingen misschien verbazen dat er niet zoiets bestaat als een ‘goede’ of een ‘slechte’ akoestiek, maar heeft het allemaal te maken met het doel van de ruimte. De collectie bewijst dat een theaterzaal een andere akoestiek vereist dan een concertzaal voor rockmuziek.

Dat het niet alleen architecten zijn die werken volgens een goed uitgedacht concept, bewijst een derde collectie. Ook mode-ontwerpers, meubeldesigners en en productontwikkelaars gebruiken dit als een vertrekpunt voor hun designs. Soms is het omgekeerde waar, en zorgt het toeval voor de inspiratie. Ook voor andere vakken bevat deze collectie bruikbaar materiaal. Zo laten enkele fragmenten zien hoe ook ondernemers creatieve businessidee├źn voorstellen.