Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties wonen en architectuur

Onze leerkracht tipt: collecties wonen en architectuur

05 oktober, 2018

Wie?

Katrijn Bulckens
Leerkracht kunstgeschiedenis en kunstinitiatie, wetenschappelijk tekenen, waarnemingstekenen en praktijkvakken in de architecturale richtingen

Wat?

Collecties over wonen en architectuur voor de 2de en 3de graad secundair


Gedetacheerde leerkracht Katrijn draagt haar steentje bij: ze verrijkte het aanbod op Het Archief voor Onderwijs met collecties voor de kunstvakken. Geef jij les in een architecturale richting of wil je werken rond bouwen en wonen? Dan geef je jouw lessen met deze acht collecties boordevol actueel beeldmateriaal nog meer kleur.

De collecties bevatten telkens een 15-tal beeld- en geluidsfragmenten rond thema’s gebaseerd op eindtermen van de tweede en de derde graad. Inspireer je leerlingen met lessen over nieuwe manieren van wonen, materialen en ontwerp.

In dit filmpje vertelt Katrijn welke collecties ze heeft gemaakt en benadrukt ze de brede inzetbaarheid van haar materiaal.

Zin om erin te vliegen? Dit zijn - in willekeurige volgorde - Katrijns favoriete collecties:

1. Nieuwe manieren van wonen

Deze collectie overstijgt de lessen architectuur, want door de sociale insteek kan je ze voor verschillende vakken inzetten. De wereldbevolking blijft maar groeien en onze planeet raakt stilaan volgebouwd. Architecten moeten dus oplossingen bedenken om op een kleinere oppervlakte meer mensen te huisvesten. Ga met je leerlingen het debat aan. Op welke manier zullen we in de nabije toekomst moeten wonen? Deze collectie verzamelt tal van actuele voorbeelden zoals samenhuizen, compact wonen, wonen op het water en meergeneratiewonen. Ook de sociale gevolgen van anders wonen, nieuwe technieken en hedendaagse ontwerpen komen aan bod.

2. Architectuur onder de loep

Met de collectie architectuur onder de loep kijk je ongegeneerd binnen in enkele architecturale pareltjes, mét uitleg erbij. Architectuur waar je anders geen toegang tot krijgt, hooguit via foto, komt plots tot leven in je klas.

3. Wooninfo: bezint eer ge begint

Een eigen huis, een plek onder de zon. Maar hoe regel je een brandverzekering, een huurcontract of een renovatie? En hoe houd je het energieverbruik van je woning binnen de perken? Een antwoord op deze vragen en meer vind je in deze collectie die ook in de algemene vakken inzetbaar is. Want iedereen krijgt op een dag te maken met het kopen of huren van een huis ...

Meer collecties mode van Katrijn

Een compleet overzicht van haar collecties over wonen en architectuur voor de 2de en 3de graad secundair vind je hier:
Binnenkijken bij woningen
Wooninfo: bezint eer ge begint
Nieuwe manieren van wonen
Materialen in architectuur
Wonen overal ter wereld
Architectuur onder de loep
Life hack. Tips en tricks voor doe-het-zelvers
Bouwtaal