Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties rond tekenen

Onze leerkracht tipt: collecties rond tekenen

06 november, 2019

Onze gedetacheerde leerkracht Katrijn verzamelde heel wat fragmenten in vier verrassende collecties waarin je kunstenaars en illustratoren aan het werk ziet. Op het eerste gezicht vooral materiaal voor vakken als plastische opvoeding of esthetica, maar ook in andere vakken kan je er zeker mee aan de slag.

 

 

Wie?
Katrijn Bulckens
Leerkracht kunstvakken

Wat?
Collecties over tekenen voor de eerste, tweede en derde graad secundair

 

Katrijn verzamelde heel wat fragmenten in vier verrassende collecties waarin je kunstenaars en illustratoren aan het werk ziet. Op het eerste gezicht vooral materiaal voor vakken als plastische opvoeding of esthetica, maar ook in andere vakken kan je er zeker mee aan de slag.

Dit zijn de collecties:
- Illustrators in beeld
- Strip of graphic novel
- Tekenen, ga zelf aan de slag
- Moderne sprookjes (met illustraties)

We verzamelden de collecties in deze handige bundel.

Wat vind je in deze collecties?

In de collectie ‘Illustrators in beeld’ maak je kennis met enkele tekenaars uit de lage landen. Enkele hiervan kennen je leerlingen wellicht, zoals Dick ‘Nijntje’ Bruna, maar we zien ook minder bekende tekentalenten op hun eigen manier aan het werk. Sommigen houden er een zeer bijzondere manier van werken op na: Dennis Tyfus brengt tatoeages rechtstreeks aan op de huid van zijn klanten, zonder voorontwerp. Probeer dit niet thuis!

Dat strips soms nauw aanleunen bij literatuur, bewijzen graphic novels. De collectie ‘Strip of graphic novel’ laat zien hoe strips onder meer een informatiebron en een politiek communicatiemiddel kunnen zijn. Veel graphic novels mengen het stripverhaal met technieken uit de film en de kunstwereld. Het zal je leerlingen verrassen dat strips veel meer kunnen zijn dan verhaaltjes voor kinderen!

Zelf een stripverhaal maken met je klas? Bekijk dan zeker de collectie ‘Tekenen, ga zelf aan de slag’. Bekende cartoonisten en illustratoren leggen uit hoe je daar precies aan begint.