Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties rond kleur en licht

Onze leerkracht tipt: collecties rond kleur en licht

17 december, 2019

Onze gedetacheerde leerkracht Leen maakte een collectiebundel die helemaal draait rond kleur. Uiteraard is dit onlosmakelijk verbonden met kunst, maar de selectie van Leen bewijst dat dit thema van groter belang is in ons leven dan je op het eerste gezicht zou denken.

Wie?
Leen Note
Leerkracht in het kunstonderwijs

Wat?
Collecties voor de tweede en derde graad secundair

Dit zijn de collecties:
- Kleur en licht: technisch
- Kleur in ons leven: veiligheid, politiek en marketing
- Kleur in ons leven: architectuur, mode en kunst
Deze collecties verzamelden we in een handige bundel.

 

Wat vind je in deze collecties?

 

Een eerste kleurrijke collectie gaat dieper in op de ‘technische’ kant van de zaak. Ontdek samen met je klas hoe ons oog kleur ziet, hoe kleurenblindheid werkt en hoe het komt dat onze hersenen soms dingen zien die er niet zijn.

Dat kleur soms heel bepalend kan zijn, bewijst de tweede collectie. Merken denken vaak zeer bewust na over hun kleurkeuze en ook in winkels doet een goed gekozen verlichting klanten meer kopen. Ook in het politieke debat hoor je vaak kleuren vallen, maar waarom is dat precies? De collectie laat tenslotte ook zien hoe kleur kan bijdragen aan onze veiligheid, op verschillende manieren.

Tenslotte onderzocht Leen de rol van kleur in de kunst. Door de eeuwen heen werd kleur bepaald door de pigmenten die beschikbaar waren. Er kwamen dus steeds meer kleuren bij, met dank aan de handel en wetenschappelijke ontwikkelingen. Maar ook in de architectuur en de mode denken kunstenaars zeer bewust na over kleur. Een goed gekozen kleur kan voor bijzondere effecten zorgen, zo bewijzen de fragmenten uit deze collectie.