Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties natuurwetenschappen

Onze leerkracht tipt: collecties natuurwetenschappen

21 september, 2017

Wie?

Ann Vanmarcke
Leerkracht natuurwetenschappen en lichamelijke opvoeding

Wat?

Collecties fysica, chemie en biologie // natuurwetenschappen voor de 2de en 3de graad


Ann bouwde als gedetacheerde leerkracht het voorbije jaar verder aan het aanbod op Het Archief voor Onderwijs. Voor wetenschappen maakte ze een schat aan collecties voor de vakken (toegepaste) fysica, chemie en biologie. Je vindt onder meer lesklaar materiaal over biodiversiteit, de evolutie van de mens, ecologie, ioniserende straling, genetica, kinematica, energie en straling, intermoleculaire krachten, elektriciteit en magnetisme.

In dit filmpje licht Ann kort toe hoe je haar collecties kan inzetten in jouw klas. Hoe maak je bijvoorbeeld de theorie van kernsplijting tastbaar voor je leerlingen? Ann geeft je een voorzet.Hieronder legt ze ook uit waarom dit haar vijf favoriete collecties van eigen makelij zijn.
In willekeurige volgorde zijn dat:

1. Kernsplijting & kernfusie

In deze collectie vind je informatieve fragmenten die de principes van kernsplijting en -fusie verduidelijken. Om de theorie ook echt te maken, worden die afgewisseld met aangrijpende beelden over kernrampen en atoombommen.

2. Bevruchting, ontwikkeling en geboorte

Zeer mooie 3D-weergaven van de embryonale ontwikkeling en fascinerende reportages over de zwangerschap, fertiliteitstechnieken en genetische manipulatie.

3. Erfelijke informatie

Erfelijke informatie kan je in de les vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Van DNA-onderzoeken en DNA-databanken tot genetische manipulatie en de ethische vragen hierrond: in deze collectie komt het allemaal aan bod.

4. Biomoleculen

Een onderwerp als biomoleculen kan je zowel chemisch (opbouw van moleculen) als biologisch (suikerziekte, obesitas, diƫten) benaderen met onderwerpen die aansluiten op de leefwereld van de jongeren.

5. Organische stofklassen

Organische stofklassen zijn voor vele leerlingen abstracte begrippen die niet veel meer zeggen dan structuurformules. In deze collectie worden verschillende toepassingen van organische stofklassen gegeven. Zo krijgen je leerlingen een beter idee van de eindeloze mogelijkheden die organische chemie biedt.

Meer collecties van Ann

Een compleet overzicht van haar collecties natuurwetenschappen voor de tweede en derde graad secundair vind je hier:

Evolutie van de mens
Evolutie van het leven op aarde
Erfelijke informatie
Celdelingen
Erfelijkheidsleer
De cel en energievoorziening
Hormonen
De evolutietheorie van Darwin
Man en vrouw
Bevruchting, ontwikkeling en geboorte
Biomoleculen
Intermoleculaire krachten
Organische stofklassen
Organische reactiemechanismen
Kunststoffen
Atoombouw
Chemische binding en moleculen
Reactiesnelheid & chemisch evenwicht
Ioniserende straling
Kernsplijting & kernfusie
Elektromagnetisch spectrum
Golven & geluid
Elektriciteit & magnetisme