Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties muziekgeschiedenis en -theorie

Onze leerkracht tipt: collecties muziekgeschiedenis en -theorie

06 september, 2018

Wie?

Leen Note
Leerkracht kunstvakken

Wat?

Collecties muziekgeschiedenis en muziektheorie voor de 2de en 3de graad


Leen heeft zich als gedetacheerde leerkracht ingezet om het aanbod voor muziek op Het Archief voor Onderwijs verder uit te bouwen. Met zorgvuldig geselecteerd beeld en geluid brengt Leen fragmenten van onder meer de troubadours, Bach, Mozart en Ravel, maar ook John Cage, Elvis Presley en The Beatles recht tot in je klas. Daarbij zoekt ze steeds naar de link met de leefwereld van de leerlingen van vandaag en benadert ze ook muziektheorie op haar eigen, actuele manier. Laat je gidsen doorheen de muziekgeschiedenis, van het prille begin van muzieknoten helemaal tot in de 21ste eeuw.

Leen vertelt je in dit filmpje kort welke collecties ze heeft gemaakt en hoe het beeldmateriaal je lessen echt kan verrijken:Wil je nog meer inspiratie? Hieronder tipt Leen haar drie favoriete eigen collecties:

1. Mei ’68: muzikale revolutie

Mei ‘68, precies 50 jaar geleden kwam de jeugd in opstand. Ze gebruikten muziek om de wereld te laten zien dat ze meer inspraak wilden. De archiefbeelden van de eerste festivals in deze collectie zijn ideaal om het schooljaar mee te starten of te eindigen. De samenhorigheid van de jeugd toen krijgt ongetwijfeld respect van onze huidige leerlingen.

2. Muziektheorie

Deze collectie benadert muziektheorie niet op een klassieke manier. Je vindt er wel een verzameling van beeld en geluid dat het verschil tussen muziekeducatie van vroeger en nu illustreert. Enerzijds toont de collectie mooi aan waarom mensen leren musiceren. En anderzijds geeft ze achtergrondinformatie over de werking van muziek. Deze collectie wil vooral de goesting aanwakkeren bij je leerlingen om zelf met muziek bezig te zijn.

3. Popmuziek voor de massa of elke subgroep zijn genre

We leven vandaag in een festivalcultuur: elk genre en elke subgroep heeft wel zijn eigen festivalletje. Deze collectie doet je ontdekken wanneer en hoe deze cultuur is ontstaan. Wij herinneren ons nog levendig de new beat en de eerste techno, maar wat weten onze leerlingen hier nog over?

Meer collecties van Leen

Een compleet overzicht van haar collecties muziekgeschiedenis en muziektheorie vind je hier:

Muziektheorie
Muziek in de middeleeuwen: geestig gregoriaans en wereldse troubadours
Muziek in renaissance en barok: van polyfone Desprez tot bombastische Bach
Weense classici: Haydn, Mozart en van Beethoven
De opera en de natie geven de maat aan: romantiek in de muziek
Stemmige impressionisten en grillige jazz: muziek voor 1950
Van de cowboy tot the King: muziek na 1950
Popmuziek voor de massa of elke subgroep zijn genre
Mei ‘68: muzikale revolutie
Belgische muziek: Vlaams of Westers
Belgische muziek: Rock Werchter of Lekker Klassiek