Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties mode en modegeschiedenis

Onze leerkracht tipt: collecties mode en modegeschiedenis

24 september, 2018

Wie?

Katrijn Bulckens
Leerkracht kunstgeschiedenis en kunstinitiatie, wetenschappelijk tekenen, waarnemingstekenen en praktijkvakken in de architecturale richtingen

Wat?

Collecties mode voor de 2de en 3de graad secundair


Katrijn bouwt als gedetacheerde leerkracht mee aan de collecties voor de kunstvakken op Het Archief voor Onderwijs. Ze ploos het beeldmateriaal van onze partners grondig uit en koos op basis van de leerplannen voor de modevakken fascinerende fragmenten uit o.a. modeprogramma’s en catwalks die je leerlingen zeker zullen prikkelen. Strike a pose en verrijk vanaf nu je lessen met haar collecties! In dit filmpje vertelt Katrijn over de inhoud van haar collecties over mode en modegeschiedenis.

 

In de collecties over mode werden de eindtermen omgezet in zeven uiterst boeiende collecties, die telkens bestaan uit minstens vijftien beeld- of audiofragmenten.

De collecties over modegeschiedenis brengen mode vanaf de barok tot de jaren 90 tot leven. Het audiovisueel materiaal uit deze collecties komt rechtstreeks uit modeprogramma’s en van op de catwalks. Zo krijgen je leerlingen een levendig overzicht van de evoluties en trends binnen de mode.

Hieronder geeft Katrijn je al een smaakmaker. Snuister in haar drie favoriete collecties en raak meteen geïnspireerd.

 

1. Mode van 1900-1950

In de collectie van de mode van 1900 tot 1950 zie je hoe de maatschappij in deze periode bliksemsnel verandert. De hygiëne gaat erop vooruit door de uitbreiding van riolering, mensen leren luxe kennen, en door de emancipatie van de vrouw verandert het modebeeld enorm. Vrouwen breken uit de korsetten met S-lijn en kiezen voor meer vrijheid en comfort.

2. Mode van de jaren 80 en 90

De mode tussen de jaren 80 en 90 biedt zeer verrassend beeldmateriaal. Deze korte periode was stormachtig en boeiend op modegebied. Subculturen volgden elkaar in sneltempo op. De haute couture maakte plaats voor het minimalisme. Glamour is out, less is more.

3. Mode van 1850-1900

Deze collectie laat zien dat dat er tussen 1850 en 1900 heel wat bewoog in de modewereld. De synthetische kleurstoffen werden uitgevonden. Felle kleuren werden betaalbaar voor iedereen en na een tijdje ook verafschuwd door de elite, die zich wou distantiëren met een rustiger kleurenpalet. Dames zoals keizerin Eugénie van Frankrijk en keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) waren de ‘it-girls’ van hun tijd. De mode werd comfortabeler en de Engelsman Worth legde de basis voor de Franse haute couture.

Meer collecties mode van Katrijn

Een compleet overzicht van haar collecties mode en modegeschiedenis voor de tweede en derde graad secundair vind je hier:
Stijlleer barok
Stijlleer classicisme
Stijlleer rococo
Mode 1850-1900
Mode 1900-1950
Mode jaren 50, 60 en 70
Mode jaren 80 en 90