Skip to main content

Onze leerkracht tipt: collecties kunstgeschiedenis

Onze leerkracht tipt: collecties kunstgeschiedenis

29 oktober, 2018

Wie?

Katrijn Bulckens
Leerkracht kunstvakken

Wat?

Collecties over kunstgeschiedenis voor de 2de en 3de graad secundair


Katrijn maakte voor Het Archief voor Onderwijs collecties volgens de regels van de kunst. In haar collecties kunstgeschiedenis worden bekende en minder bekende werken uit de verschillende kunsttakken en stromingen met zorg uitgelicht. Ook vind je telkens een rijk historisch kader terug. Toch vergaren deze kunstcollecties allerminst stof, want Katrijn koos voor relevante linken met hedendaagse kunst én fragmenten die de reismicrobe aanwakkeren.

Dolce far niente? Integendeel, neem je klas mee op een grand tour doorheen de kunstgeschiedenis. In dit filmpje ligt Katrijn al een tipje van de sluier.

 

Proeven van kunst met de grote K? Klik dan zeker door naar Katrijns favoriete collecties:

 

1. Realisme en naturalisme

Het realisme en naturalisme zijn 19de eeuwse stijlperiodes die in de schilderkunst voor- en tegenstanders kenden. In de literatuur konden deze stromingen op meer beate bewonderaars rekenen. Toch inspireerden het naturalisme en het realisme veel kunstenaars door de eeuwen heen. Dit komt onder andere door het ontstaan en verspreid geraken van de fotografie, een kunstvorm die vandaag in haast ieders handbereik ligt, en broekzak zit. Zo geeft deze collectie je leerlingen een aanzet om de hedendaagse sociale media met andere ogen te bekijken. Want net als de 19de eeuwse kunstschilders doen veel makers ons vandaag twijfelen. Wat is echt en wat is fake?

2. Renaissance schilderkunst in Europa

Van de mysterieuze glimlach van de Mona Lisa tot La Primavera van Botticelli: de werken uit de renaissance hebben duidelijk hun stempel gedrukt op de kunstgeschiedenis. Maar ook de collecties over de renaissance kunnen gelinkt worden aan kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw, en dat gebeurt zelfs uit onverwachte hoek. Deze collecties bevatten namelijk heel wat fragmenten uit Vlaanderen Vakantieland. Je leerlingen reizen zo door de kunstgeschiedenis via toonaangevende werken. Maak je ragazzi klaar voor de wedergeboorte van de Rinascimento!

3. Ontstaan van het impressionisme

Een schilderij van een klein bootje, wat verloren in de blauwe mist in het licht van de opkomende zon, leende haar naam aan een nieuwe stijlstroming. Laat je klas de ontstaansgeschiedenis van het impressionisme ontdekken met deze collectie. Waarom gaven de impressionisten de voorkeur aan momentopnames? Hoe komt het dat deze kunstenaars naar buiten trokken? En wat is het belang van licht in deze stijlstroming? Laat je leerlingen een antwoord op deze vragen zoeken in deze impressionante collectie. Van de losse verftoets, het puntige pointillisme naar het mysterieuze symbolisme, ook latere evoluties in de kunst worden verbeeld.

Meer collecties kunst van Katrijn

Het volledig overzicht van Katrijns collecties kunstgeschiedenis voor de 2de en 3de graad secundair vind je hier: