Skip to main content

Nieuwe collecties Wetenschappen en Techniek i.s.m. Arteveldehogeschool

Nieuwe collecties Wetenschappen en Techniek i.s.m. Arteveldehogeschool

21 maart, 2019

Op zoek naar boeiend beeld en geluid dat aansluit bij de eindtermen van het lager onderwijs? Dankzij docenten Sven en Thibaut vind je nu een schat aan collecties voor Wetenschappen en Techniek op Het Archief voor Onderwijs.

Het voorbije jaar gingen Sven De Maertelaere en Thibaut Cromphaut, onderzoekers en docenten lerarenopleiding aan Arteveldehogeschool, in samenwerking met VIAA aan de slag op Het Archief voor Onderwijs. De samenwerking kaderde in een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoekstraject (PWO) en resulteerde in een pak collecties voor het lager onderwijs.

Sven en Thibaut onderzochten hoe ze konden zorgen voor meer audiovisueel materiaal in de lessen van het lager onderwijs en hoe dat beeld en geluid de klaservaring van leerlingen boeiender kan maken. In het kader van dit onderzoekstraject, stelden ze ook collecties samen voor het vak Wetenschappen en Techniek. Collecties als ‘Beweging van de hemellichamen’ en ‘Mannen- en vrouwenberoepen: bestaan die echt?’ werden zorgvuldig samengesteld op basis van een analyse van de eindtermen en leerplandoelen. Zo willen we ze zo goed mogelijk laten aansluiten bij de lespraktijk.

Op donderdag 21 maart 2019 stellen beide docenten hun onderzoek en hun collecties voor op de inspiratienamiddag ‘Houd je beeldbengels bij de les’. Alle presentaties en 10 concrete tips om beeld en geluid een plaats te geven in je lessen, vind je vanaf volgende week hier.

Collecties Wetenschappen en Techniek

Deze 15 collecties stelden Sven en Thibaut alvast samen voor Wetenschappen en Techniek in de tweede en derde graad. De komende maanden wordt het aantal collecties nog verder aangevuld. Hou hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten!

Beweging van de hemellichamen
Constructies: monteren en verbinden
Constructies: stevigheid
Drijven en zinken
Eigenschappen van materialen
Het heelal, de hemellichamen en hun ontstaan
Het klimaat en de klimaatopwarming
Het weer: de weerselementen
Krachten
Techniek: overbrengingen
Techniek: slepen, rollen en hefbomen
Van grondstof tot product
Van product terug naar grondstof
Vast, vloeibaar en gasvormig
Waterdruk, luchtdruk en verbonden vaten

Inhoudelijke suggesties over verbetervoorstellen kan je via een link in iedere collectie aan de collectiebouwers bezorgen.

Bekijk ook de collecties die ze maakten voor Mens en Maatschappij >

 

Foto (c) Rawpixel - stock.adobe.com