Skip to main content

Nieuwe collecties Mens en Maatschappij i.s.m. Arteveldehogeschool

Nieuwe collecties Mens en Maatschappij i.s.m. Arteveldehogeschool

21 maart, 2019

Audiovisueel materiaal vinden dat tegemoet komt aan de eindtermen van het lager onderwijs? Dankzij docenten Sven en Thibaut is er nu een schat aan collecties voor Mens en Maatschappij op Het Archief voor Onderwijs.

Het voorbije jaar gingen Sven De Maertelaere en Thibaut Cromphaut, onderzoekers en docenten lerarenopleiding aan Arteveldehogeschool, in samenwerking met VIAA aan de slag op Het Archief voor Onderwijs. De samenwerking kaderde in een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoekstraject (PWO) en resulteerde in een pak collecties voor het lager onderwijs.

Met hun onderzoek wilden Sven en Thibaut te weten komen hoe ze konden zorgen voor meer beeld en geluid in de lessen van het lager onderwijs en hoe dat beeld en geluid de klaservaring van leerlingen boeiender kan maken. In het kader van dit onderzoekstraject, stelden ze ook enkele collecties samen voor Mens en Maatschappij zoals ‘Mannen- en vrouwenberoepen: bestaan die echt?’ en ‘Internationale organisaties: de Verenigde Naties’. Die collecties zijn het resultaat van een analyse van de eindtermen en leerplandoelen van het vak. Zo willen we het materiaal zo goed mogelijk laten aansluiten bij de lespraktijk.

Op donderdag 21 maart 2019 stellen beide docenten hun onderzoek en hun collecties voor op de inspiratienamiddag ‘Houd je beeldbengels bij de les’. Alle presentaties en 10 concrete tips om beeld en geluid een plaats te geven in je lessen, vind je vanaf volgende week hier.

Collecties Mens en Maatschappij

Deze 7 collecties stelden Sven en Thibaut alvast samen voor Mens en Maatschappij in de tweede en derde graad. De komende maanden wordt het aantal collecties nog verder aangevuld, hou onze nieuwsbrief in de gaten!

Alle gezinnen zijn anders
Internationale organisaties: de Verenigde Naties
Internationale organisaties: niet-gouvernementele organisaties
Jongens en meisjes zijn gelijk ... of toch niet?
Mannen- en vrouwenberoepen: bestaan die echt?
Prehistorie: de tijd van jager-voedselverzamelaars
Prehistorie: kunst uit de tijd van jager-voedselverzamelaars

Inhoudelijke suggesties over verbetervoorstellen kan je via een link in iedere collectie aan de collectiebouwers bezorgen.

Bekijk ook de collecties die ze maakten voor Wetenschappen en Techniek >

 

Foto (c) Monkey Business - stock.adobe.com