Skip to main content

Jullie favorieten in de kijker: collecties mens en maatschappij

Jullie favorieten in de kijker: collecties mens en maatschappij

31 januari, 2019

Zoek je inspiratie om te werken rond een bepaald thema voor mens en maatschappij in het lager onderwijs? Of wil je de lessen illustreren met verrijkend audiovisueel materiaal? Met de collecties van Het Archief voor Onderwijs kruid je jouw lessen met beeldmateriaal op maat van je leerlingen. Hieronder zetten we de drie meest bekeken collecties voor mens en maatschappij alvast op een rijtje:

1. Eerlijke handel

Waarom smaakt de ene reep chocolade ‘eerlijker’ dan de andere? En zijn de stapels spotgoedkope t-shirts in onze winkels ‘fair’ gemaakt? Ontdek samen met je leerlingen het verloop en de voordelen van eerlijke handel aan de hand van concrete voorbeelden uit Mali, Bangladesh en Ghana.

2. Bestuur van Belgiƫ

Maak je leerlingen wegwijs in de verschillende bestuursniveaus van ons land met deze collectie. Moeilijke begrippen als ‘confederalisme’ en ‘staatshervorming’ worden helder uitgelegd. Bovendien krijgen je leerlingen ook de praktische kant van het stemmen te zien. Gebruik deze collectie als opstap naar een lessenreeks rond de verkiezingen.

3. Pesten: wat nu?

Ga met je klas in dialoog rond pesten en werk aan een warm klasklimaat met behulp van deze collectie. Getuigenissen van kinderen en uitleg door een kinderpsycholoog geven je leerlingen eerst een breder beeld over de impact van pesten. Daarna kan je jouw klas met bewegingstussendoortjes en samenwerkingsspelletjes in beweging zetten tegen pesten.

Nog meer collecties mens en maatschappij

Vrije tijd - 5 historische periodes
Wonen vroeger en nu
Werken als verpleegkundige
Evolutie van het schrift
Verkeer 
Belgiƫ: monumenten
Internationale organisaties: de Verenigde Naties

 

Foto (c) Monkey Business - stock.adobe.com