Skip to main content

Het Archief voor Onderwijs vernieuwt... en jullie zijn onze inspiratie!

Het Archief voor Onderwijs vernieuwt... en jullie zijn onze inspiratie!

16 december, 2019

Wist je al dat we in het voorjaar van 2020 een vernieuwde en verbeterde versie van Het Archief voor Onderwijs op jullie loslaten? Verwacht naast een verbeterde gebruikerservaring ook een leerlingenruimte voor het secundair onderwijs. Uiteraard gaat er een heel traject vooraf aan zo’n lancering. In iedere stap van dit proces zijn jullie, onze gebruikers, van groot belang. Een kijkje achter de schermen.

Het Archief voor Onderwijs is een lestool voor én door leerkrachten. Dat is geen holle frase: zo wordt een groot deel van ons aanbod geselecteerd door onze redactie van gedetacheerde leerkrachten. Daarnaast kunnen gebruikers ook zelf materiaal aanvragen. Maar ook voor nieuwe ontwikkelingen van ons platform houden we rekening met de mening en ervaring van onze gebruikers - naast die van onze partners en andere betrokken partijen.

 

Hoe begonnen we er aan?

Van bij de start van het ontwikkelingsproces hebben we leerkrachten, contentaanbieders en educatieve partners een stem gegeven. Dit gebeurde door middel van online bevragingen, gesprekken en focusgroepen. We peilden onder meer naar hun wensen en noden voor een vernieuwde versie van Het Archief voor Onderwijs. Daarnaast waren we ook benieuwd naar hoe audiovisueel materiaal vandaag wordt ingezet in de klas. Naarmate de ontwikkeling vorderde, vonden er steeds meer testmomenten met leerkrachten plaats.

Foto-Av-O-testen1

Leerkrachten bespreken mogelijke trefwoorden

Waar staan we nu?

Onlangs had een groep leerkrachten uit het secundair onderwijs de eer om als eerste toegang te krijgen tot de beta-versie van het vernieuwde platform. Dat is een versie die weliswaar nog niet helemaal klaar is, maar die toch al in een vrij definitieve plooi valt.

Via gerichte opdrachten gingen deze leerkrachten aan de slag. Ze namen de nieuwe zoekpagina onder de loep, testten de nieuwe opbouw van de collecties en probeerden de deelfuncties uit. De kers op de taart was dat ze zelf kijkopdrachten mochten aanmaken waarbij leerlingen Het Archief voor Onderwijs zullen kunnen gebruiken. “De vernieuwde site laadt sneller dan ooit”, klonk het bij een leerkracht geschiedenis. “Ook de verbeterde interface maakt het nog makkelijker om audiovisueel materiaal in mijn lessen te verwerken. Ik zie mezelf ook al opdrachten maken voor de leerlingen, dat wordt super!”

 

foto-avo-test

De eindsprint

Hoe gaat het nu verder? De ontwikkelaars gebruiken de waardevolle feedback uit de gebruikerstesten om de nieuwe versie van onze beeldbank nog beter en performanter te maken. In januari 2020 gaan we trouwens nog heel even door met testen. Dan proberen de leerkrachten de vernieuwingen uit in hun klassen, mét leerlingen.

Later in het voorjaar is het dan zover! Dan lanceren we ons vernieuwde platform, dat echt aansluit bij jullie noden. We houden je op de hoogte via onze nieuwsrubriek, maar ook via Facebook en onze nieuwsbrief. Zin om zelf ook je steentje bij te dragen? Schrijf je dan in voor een van onze workshops, komend voorjaar. Daar krijg je niet alleen een overzicht van alle mogelijkheden van onze beeldbank, maar kan je in primeur ook een aantal nieuwigheden uittesten.