Skip to main content

Breng het museum naar je klas met Lukasweb!

Breng het museum naar je klas met Lukasweb!

19 november, 2019

Om je lessen te versterken met Vlaams audiovisueel materiaal, gebruik je Het Archief voor Onderwijs. Maar wist je dat je ook heel wat afbeeldingen van Vlaamse musea en erfgoedcollecties gratis kan gebruiken? Ontdek het aanbod van het online platform Lukasweb!

 

Duizenden beelden in hoge resolutie

Lukasweb werkt samen met Vlaamse musea en erfgoedinstellingen om de digitale afbeeldingen van hun collecties te digitaliseren, te archiveren en breed te verspreiden. Op het online platform Lukasweb vind je duizenden kunstwerken, die je gratis kan gebruiken in je klas. Van onbekende meesters tot Van Eyck, van de negende tot de 21ste eeuw: het aanbod is breed en zeer uitgebreid. De beelden in hoge resolutie laten bovendien toe om de werken van dichterbij en meer in detail te bewonderen dan je in een museum zou kunnen. Zo kan je je klas eens in detail laten zien wat er nu eigenlijk allemaal te zien is op dat Lam Gods. Kortom: Lukasweb is een onmisbare bron voor leerkrachten in de kunstvakken.

 

Breed inzetbaar in je lessen

In Vlaanderen hebben we natuurlijk heel wat musea die meer exposeren dan alleen maar kunst. Denk maar aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum en het Bakkerijmuseum in Veurne. Ook van deze collecties biedt Lukasweb heel wat materiaal aan, zoals professionele foto’s en scans van erfgoedstukken. Hierdoor is Lukasweb bruikbaar voor heel wat vakken in alle onderwijsvormen, van geschiedenis tot technische vakken. Ideaal om bijvoorbeeld een schoolreis voor te bereiden of om een bezoek achteraf te verwerken in de klas. Sommige collecties zijn overigens zeer verrassend: in die van het Bisdom Gent vind je bijvoorbeeld een verzameling foto’s over de aanleg van een spoorweg in Congo. Ga dus zeker op ontdekking op het platform en laat je inspireren.

 

> Verruim je blik met kunst

 

Sinds 2019 maakt Lukas, net als Het Archief voor Onderwijs, deel uit van VIAA. Deze organisatie heeft als kerntaak het in stand houden van audiovisueel materiaal in Vlaanderen. Ook het ontsluiten van dit archief, niet alleen naar wetenschappers maar ook naar lesgevers en het brede publiek, maakt deel uit van de dienstverlening van VIAA.

 

Bron: Sint-Baafskathedraal Gent, www.lukasweb.be - Art in Flanders