Skip to main content

2019: Terugblik op een jaar vol nieuw materiaal op Het Archief voor Onderwijs!

2019: Terugblik op een jaar vol nieuw materiaal op Het Archief voor Onderwijs!

08 januari, 2020

Onze redactie selecteert voortdurend actuele reportages, programma’s en ander interessant materiaal om toe te voegen aan Het Archief voor Onderwijs. Daarnaast kunnen jullie ook zelf aanvragen doen, en bouwen onze gedetacheerde leerkrachten aan collecties voor allerlei vakken. In 2019 mochten we heel wat nieuwe programma’s publiceren op ons platform. Hieronder vind je een overzicht, met telkens een suggestie van vakken waarbij de reeks ingezet kan worden.

 

Bloed, zweet en luxeproblemen (Eén)

levensbeschouwing, mens en maatschappij
 

Zes kinderen van bv’s maken een reis naar Azië en Afrika. Ze maken er kennis met mensen die keihard werken voor hun luxe. Wedden dat deze ontluisterende trips ook bij je leerlingen de ogen zullen openen?

 

Breaking Europe (VRT NWS)

cultuurwetenschappen, geschiedenis
 

Wat brengt de Europese Unie samen? En hoe is het vandaag om jong te zijn in Europa? VRT-journalisten Yassine Atari en Rudi Vranckx gaan op onderzoek in Italië, Oostenrijk, Duitsland en andere Europese landen.

 

Circle of Life (Eén)

psychologie, gedragswetenschappen
 

Lieve Blancquaert blikt terug op de televisiereeksen Birth Day, Wedding Day en Last Days. Daarin reisde ze de wereld rond, op zoek naar thema’s als traditie, arm en rijk en de band tussen man en vrouw.

 

De Bourgondiërs (Klara)

geschiedenis, Nederlands
 

Bart Van Loo, de geschiedenisleraar die iedereen had gewild, neemt jou en je leerlingen in deze podcast op sleeptouw door de middeleeuwen. ‘Game of Thrones’ is nooit veraf in de verhalen over Margaretha van Male, Filips de Stoute en hun tijdgenoten.

 

De slapelozen (Canvas)

personenzorg, biologie
 

Waarom slapen zoveel mensen slecht? En zitten er in je klas ook leerlingen die ‘s avonds moeilijk de slaap kunnen vatten? Journaliste Annick Ruyts praat met lotgenoten en experts.

 

Durf te vragen (Eén)

levensbeschouwing, personenzorg
 

Worden priesters soms verliefd? Shoppen mensen met dwerggroei in de kinderafdeling van de kledingwinkel? Dragen moslima’s een hoofddoek uit vrije wil? Siska Schoeters stelt de gedurfde vragen waar iedereen wel het antwoord op wil weten.

 

Facebook en ik (Canvas)

media en communicatie, mens en maatschappij
 

Zijn je leerlingen ook verslaafd aan sociale media? In deze reeks duikt Tim Verheyden in de moeder van alle sociale netwerken, Facebook. Hoe is het ontstaan? Welke invloed heeft het op ons welzijn en hoe zit het met de privacy? Maken sociale media onze wereld beter? Voer voor discussie!

 

Het lichaam van Coppens (VTM)

natuurwetenschappen, biologie
 

Kan je een auto optillen met een stofzuiger? En kunnen haaien nu eigenlijk mensenbloed ruiken? Staf en Mathias Coppens zoeken een antwoord op deze en heel wat andere vragen. Ideaal om de wetenschapslessen een stuk beeldender te maken.

 

KIES 19 (Eén, Canvas, VRT NWS)

cultuurwetenschappen, geschiedenis
 

Uiteraard waren de verkiezingen van 26 mei een van de sleutelmomenten van het jaar. Vandaag is er nog altijd geen regering, maar ook tijdens de regeringsvorming is het materiaal rond dit thema zeer verhelderend. Waar staan de partijen voor? Wat zijn de verschillen tussen politiek links en rechts? Wat is de ‘stand van het land’?

 

Kinderen van het verzet (Canvas)

geschiedenis, PAV
 

Tienduizenden Belgen stapten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet tegen de nazi’s. Vele jaren later getuigen hun kinderen over die oorlogsperiode. Een onmisbare docuserie die een perfecte aanvulling vormt op de reeks Kinderen van de collaboratie.

 

Labels (VRT NWS)

levensbeschouwing, cultuurwetenschappen
 

In deze online reeks praat VRT-journalist Yassine Atari met jongeren die een label opgespeld krijgen. Van plus-size modellen tot rechtse jongeren in de Westhoek. Kloppen de vooroordelen die mensen over hen hebben? Tegen welke vooroordelen lopen je leerlingen wel eens aan?

 

Misdaaddokters (Canvas)

PAV, gedragswetenschappen
 

Wetsdokters en gerechtspsychiaters vertellen over hun vak, hun missie en hun mensbeeld. Zou dit beroep iets voor je leerlingen zijn?

 

Rond de Noordzee (Eén)

aardrijkskunde, geschiedenis
 

Arnout Hauben maakt een boeiende reis langs de kustlijn van de Noordzee, van Brugge tot Noorwegen en terug. Hij vertelt over de geschiedenis en maakt kennis met de mensen die er wonen.

 

Royalty (VTM)

geschiedenis, cultuurwetenschappen
 

Dit programma ken je als het nieuwsmagazine over de koninklijke families van Europa. Daarnaast behandelt ‘Royalty’ ook onderwerpen als de rol van de monarchie in de maatschappij en de geschiedenis van de koningshuizen. We maakten een selectie van boeiende reportages voor vakken als geschiedenis, cultuurwetenschappen en PAV.

 

Telefacts (VTM)

heel wat vakken, afhankelijk van het onderwerp
 

Dit reportageprogramma, al jaar en dag één van de sterkhouders van VTM, is zeer dankbaar om te gebruiken in je lessen. Onze redactie maakte een eerste selectie van vijftig reportages. Vind je desondanks niet de aflevering die je zoekt? Laat het ons weten! Als de aflevering dateert van voor 2016, kunnen we de reportage toevoegen aan ons platform.

 

Terug naar Rwanda (Canvas)

geschiedenis, aardrijkskunde
 

Aan de hand van vijf persoonlijke verhalen blikt deze reeks terug op de Rwandese genocide in 1994. ‘Terug naar Rwanda’ vertelt het verhaal van vijf mensen die deze tragedie van dichtbij hebben meegemaakt. Aan de hand van deze ‘kleine verhalen’ ontdek je de omvang van de gruwel die zich hier heeft afgespeeld.

 

Voor ik het vergeet (Eén)

personenzorg, levensbeschouwing
 

Tv-maker Wannes Deleu trekt tijdens de maand december in bij zijn demente grootmoeder in woonzorgcentrum Den Olm. Een ontroerende reeks, perfect voor zorgrichtingen en levensbeschouwelijke vakken.

 

Weg van het meesterwerk (Canvas)

kunstvakken, geschiedenis
 

Thomas Vanderveken maakt een historische roadtrip in het spoor van Rubens, Van Eyck en Bruegel. Hoe komt het dat enkele van hun beroemdste werken niet in België hangen, maar in verre landen? Deze reeks vertelt dat fascinerende verhaal.