Skip to main content

Actief met Archief

Actief met Archief

Wil je aan de slag gaan met audiovisueel materiaal in de klas, maar weet je niet waar te beginnen? Het Archief voor Onderwijs geeft je graag een duwtje in de rug. Op deze pagina vind je info over de bouwstenen van beeldtaal, een handleiding om zelf een videoverslag te maken en allerlei praktische tips & tricks om je beeldproject tot een goed einde te brengen. Succes!

Wegwijs in beeldtaal - Zo maak je een videoverslag - Links en downloads - Partners

#Paragraaf 111

Wegwijs in beeldtaal

Ho wacht! Vooraleer je aan je videoproject begint, is het goed om even stil te staan bij zaken zoals:

  • De bouwstenen van beeldtaal

Hoe zitten beelden precies in elkaar, en hoe beïnvloeden beeldmakers jou met de bouwstenen van beeldtaal? In tegenstelling tot wat je denkt wanneer je je leerlingen vlot met een smartphone ziet filmen, vergt het enige oefening om dit écht goed in de vingers te hebben. Vooral geluid opnemen blijft moeilijk! Oefen met de interactieve video op de pagina Beeldgeletterdheid.

  • Auteurs- en portretrecht

Hoezo? Zijn vandaag de dag niet alle beelden van iedereen? Natuurlijk niet! Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt, moet je rekening houden met bepaalde rechten voor het gebruik van beeld- en geluidsmateriaal. Op de pagina Beeldgeletterdheid kan je het in detail uitpluizen.

Zo moeten je leerlingen er bijvoorbeeld aan denken om toestemming te vragen als ze minderjarigen gaan interviewen. Meer informatie hierover vind je terug in de stappenplannen die je als leerkracht begeleiden om een video te maken in de klas.

#Paragraaf 211

Zo maak je een videoverslag

Een goede voorbereiding is essentieel om je video tot een goed einde te brengen. Filmmakers gebruiken een storyboard om te vermijden dat ze in het wilde weg beelden gaan maken en monteren. In een storyboard leg je de structuur van je filmpje vast: het is de kapstok waaraan je je beeldmateriaal ophangt. Laat ook je leerlingen een storyboard maken om hun filmpje voor te bereiden. Achterin de handleiding vind je een lege template om te gebruiken in de klas.

Een filmpje maken heeft natuurlijk meer om het lijf dan enkel beelden opnemen en die in een bepaalde volgorde plaatsen. Er is zoveel meer om rekening mee te houden, zoals belichting, geluid, beeldcompositie en kadrage. Hoe vermijd je tegenlicht? Welke perspectieven bestaan er? Wil je je verdiepen in de componenten van het beeld en alles nog eens nalezen in een overzichtelijk stappenplan? Raadpleeg de handleiding Actief met Archief!

#Paragraaf 221

Aan de slag met archiefmateriaal

In het pilootproject Actief met Archief laten wij een aantal scholen en hogescholen bij wijze van proef creatief aan de slag gaan met audiovisueel materiaal. Dat stellen we hen ter beschikking via kant-en-klare toolkits. Wil je het rijke beeldmateriaal van Het Archief voor Onderwijs bekijken en inzetten in de les? Hou deze pagina dan in het oog!

#Paragraaf 281
#Paragraaf 241

Partners

Dit project kwam tot stand in samenwerking met CANON Cultuurcel, het Vlaams departement voor Onderwijs & Vorming, VRT, JEF, Moovly, Mediawijs en het Vlaams Instituut voor Archivering.