Skip to main content

50+1 werken van de literaire canon

50+1 werken van de literaire canon

CANON Cultuurcel, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), en het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) sloegen de handen in elkaar. Op Het Archief voor Onderwijs vind je 51 collecties die inzoomen op een werk uit de Nederlandstalige literaire canon. Elke collectie bevat audiovisueel materiaal over de auteur en het werk, maar ook over de specifieke tijdsgeest waarin het werk tot stand kwam, de actualiteitswaarde ervan, en inzichten van kenners en lezers. Ontdek alles over kleppers als Hugo Claus, Cyriel Buysse of Jef Geeraerts!

Literatuur in beeld - 50+1 collecties - Literaire tijdlijn - De collecties in de klas - Partners

#Paragraaf 21

Een boek ... en zoveel meer

Op welke manieren breng je literatuur zoal naar het klaslokaal, en waarom? Zijn de klassiekers nog relevant voor een hedendaags en jong publiek?

Een literair werk is meer dan een boek alleen. Door meeslepend voor te lezen of de context uit te pluizen, kan je tot de verbeelding spreken en cultureel bewustzijn creëren … Dat brengt een boek allemaal met zich mee. Kortom, met een verhaal uit de literaire canon kan je vele kanten uit, tijdens en buiten de lessen.

Voorbij het verhaal

Het Archief voor Onderwijs helpt je om literaire werken aan de hand van audiovisueel materiaal in de oorspronkelijke én hedendaagse context te kaderen. Zo kan je ook leerlingen die niet snel een boek ter hand nemen bereiken, en inspireer je hen om voorbij het verhaal te denken.

Ga aan de hand van de collecties met je klas na of het werk tegenwoordig nog dezelfde associaties oproept als wanneer het geschreven is. Misschien is het verhaal door de tijd heen getransformeerd?

Een boek ... en zoveel meer

Voorbij het verhaal

#Paragraaf 41

Hierboven zie je slechts een voorproefje van de collecties over de literaire canon. Om het volledige aanbod te bekijken, moet je aangemeld zijn.

#Paragraaf 31

De collecties in de klas

Het Archief voor Onderwijs ontwikkelde voor elk van de 51 werken van de literaire canon een collectie. Er is rekening gehouden met de leerplandoelen literatuur van het vak Nederlands in het secundair onderwijs. In deze gerichte verzamelingen van audio- en beeldfragmenten vind je:

  • Schetsen van de auteur en bronnen over zijn (andere) werken
  • Informatie over de literair-historische en socio-culturele context
  • Getuigenissen van (bekende) Vlamingen of kenners over hun leeservaring
  • Bewerkingen van de klassieker in de vorm van poëzie, proza en theater
  • Aandacht voor de opbouw van de tekst, de thema’s en/of vormelijke kenmerken
  • Fragmenten die de actualiteitswaarde van het werk aantonen

Tot slot wordt ook steeds een verrassend of grappig filmpje over het werk of de auteur voorzien. Niet opgenomen in het leerplan Nederlands, maar wel op Het Archief voor Onderwijs!

Doorloop samen met je leerlingen de fragmenten die jij voor jouw les verkiest, of bekijk een collectie voor meer achtergrondinformatie om je lessen voor te bereiden. Je kan ook steeds de website van het canonproject door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) bezoeken. Zij vatten het verhaal samen, en bieden een beknopte biografie van de auteur.

#Paragraaf 61

Partners

Dit project is een realisatie van het Vlaams Instituut voor Archivering in samenwerking met CANON Cultuurcel van het Departement voor Onderwijs en Vorming en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.