Skip to main content

Media: gevolgfuncties van massamedia

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/949641

Fase oranje op de Kalmthoutse Heide

Op de Kalmthoutse Heide is de fase oranje afgeroepen. Dat wil zeggen dat de heide op dit moment erg gevoelig is voor brand, door de aanhoudende periode van droogte. Het Agentschap voor Natuur en Bos waarschuwt om zeker geen vuur te stoken en om op te letten met sigaretten. Bert Goyens, boswachter van de heide geeft uitleg over de fase oranje.

09-06-2013
VRT

Terzake: dirty campaign

Belachelijk filmpje van Ukip: Ukip-leider Nigel Farage wil Groot-Brittannië terug. Professor Europees recht Damian Chalmers heeft het over de leugenachtige campagnes. In een krant staat een kwalijke vergelijking van Boris Johnson met Napoleon en Hitler. Een controversiële affiche van Ukip over vluchtelingen komt in beeld. Een aantal fragmenten uit de campagne volgen elkaar op: Cameron wordt te kijk gezet tijdens een televisie-uitzending. Johnson wordt de mond gesnoerd tijdens een debat over de kostprijs van het EU-lidmaatschap. Burgemeester van Londen Sadiq Khan verwijt Johnson foute informatie te geven op kosten van de belastingbetaler. Een oude dame verbrandt de EU-vlag.

23-06-2016
VRT

De Afspraak: Turkse verdeeldheid na mislukte staatsgreep

Debat tussen Ahmet Koç, ex-SP.A, en Mete Öztürk, ex-hoofdredacteur van Zaman België, over de breuk in de Turkse gemeenschap na de mislukte staatsgreep van het Turkse leger. Koç vertelt waarom hij het beleid van Recep Tayyip Erdoğan wil verdedigen in België. Hij vertelt ook dat hij, door zijn steun aan Erdoğan, uit de SP.A gezet is geweest. Hij vertelt dat zijn bericht op Facebook zeker niet bedoeld was om mensen op te hitsen. Öztürk vertelt dat hij doodsbedreigingen heeft gekregen vanwege zijn kritiek op het beleid van Erdoğan. Naar aanleiding van deze bedreigingen heeft hij de krant stopgezet. Hij vertelt dat iedereen die een band heeft met Fethullah Gülen of de Gülenbeweging aanzien wordt als een terrorist. Nochtans heeft Zaman de coup veroordeeld. Hij vertelt ook over het vandalisme tegen gebouwen van de Gülenbeweging en over het angstklimaat dat gecreëerd is rond de Gülenbeweging. Koç vertelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Gülenbeweging achter de staatsgreep zit. Hij ontkent ook dat hij Zaman erger dan de Islamitische Staat heeft genoemd, maar dat de krant wel een propagandamiddel is van Gülen. Reportage over de Turkse verdeeldheid in Beringen. Stijn Van de Voorde vraagt zich af waarom je nooit een Turkse vrouw haar mening hoort. Erdoğan heeft namelijk, volgens Van de Voorde, rare dingen gezegd over vrouwen. Koç vindt dat de uitspraken van Erdoğan over vrouwen in de Westerse media uit hun context worden gerukt. Öztürk vindt dat Turkije geen democratie meer is, maar een democratuur. Hij geeft uitleg bij deze term. Koç vindt dat de maatregelen van Erdoğan perfect aansluiten bij de noodtoestand van het land. Hij kan zich ook geen feitelijke misbruiken van Erdoğan herinneren. ` Özturk vertelt dat de Gülenbeweging gelijkenissen vertoont met de Jezuïeten. Lieven Annemans vertelt dat tot voor kort Erdoğan in Europa de grote held was en steun kreeg van Gülen. Koç vertelt dat dit inderdaad zo was totdat duidelijk werd dat de Gülenbeweging infiltreerde in de overheidsinstellingen en zelfs examens vervalsten. Koç ontkent dat hij Özturk niet kan aankijken en vertelt dat hij goed bevriend is met zijn broer.

01-09-2016
VRT

Terzake: is gouden rijst gevaarlijk of niet?

Wetenschappers willen dat Greenpeace haar verzet tegen 'gouden rijst' opgeeft. Dat is een genetisch gemodificeerd gewas, dat een tekort aan vitamine A kan verhelpen. Beelden van zakken gouden rijst. Volgens professor Godelieve Gheysen van het departement moleculaire biotechnologie van de Universiteit Gent is gouden rijst ongevaarlijk. Joeri Thijs van Greenpeace zegt dat gouden rijst nog steeds in een onderzoeksfase zit. Er is ook geen bewijs dat dit het tekort aan vitamine A kan oplossen. Thijs beweert zich te baseren op wetenschappelijk onderzoek. Gheysen zegt dat er positieve wetenschappelijke bewijzen zijn. Wetenschappers roepen Greenpeace dan ook op om de negatieve acties te stoppen. Stijn Bruers, milieuactivist en lid van Greenpeace, is van gedachte veranderd. Er is wel degelijk gezondheidswinst. De schrik van Greenpeace zit hem volgens hem in het commerciële aspect. Ze willen vermijden dat arme boeren afhankelijk worden van gepatenteerde gewassen. Voor gouden rijst bestaat dit gevaar echter niet, aldus Gheysen. Thijs houdt evenwel voet bij stuk en gelooft niet dat de gewassen gratis beschikbaar zouden gemaakt worden.

01-07-2016
VRT

Journaal: Kim Jong-il

Beelden van de massale rouw en hysterie in Noord-Korea naar aanleiding van het overlijden van Kim Jong-il. Een massa mensen rouwt bij het portret van Kim Jong-il. Ze leggen rouwbetuigingen neer. Beelden van verzamelde groep eksters bij een monument van Kim Il-Sung als symbool voor de rouwende natuur. Een oude man spreekt over het fenomeen. Beelden van de aankomst van de weduwe van de Zuid-Koreaanse ex-president Kim Dae-Jung voor de begrafenis van Kim Jong-il. In Zuid-Korea is een protest tegen het communistisch regime in Noord-Korea met spandoeken waarop portretten van Kim Jung-un te zien zijn.

26-12-2011
VRT

Erdogan wil YouTube en Facebook in Turkije verbieden

De Turkse premier Erdogan denkt eraan om Facebook en YouTube volledig te verbieden in Turkije. Hij pikt het niet langer dat er op het internet opnames worden gepubliceerd van zijn telefoongesprekken. Maar de president van Turkije heeft Erdogan al teruggefloten. Verklaring over deze beslissing door Erdogan in tv-programma. Nachtopnames van de rellen naar aanleiding van de aangescherpte controle op het internet. Verklaring door Abdullah Gul, de Turkse president, die afstand neemt van zijn premier

07-03-2014
VRT

Terzake: de intimidatiepolitiek van Rusland

Reportage over de dreiging van Rusland voor Letland. Beelden van een driloefening van het Letse leger. Interview met officier Maris Salenieks. Hij vertelt over de onafhankelijkheid van Letland. Archiefbeelden van de Letse revolutie voor onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991. Interview met Andrej Fjodorov en Anna Alexandrova. Ze vertellen over de droom van sommige van hun vrienden dat Letland zich terug zou aansluiten bij Rusland. Archiefbeelden van NAVO-oefeningen. Archiefbeeld van Donald Trump waarin hij tekeer gaat tegen de NAVO-lidstaten. Interview met professor Internationale Relaties Zaneta Ozolina van de Universiteit van Letland. Ze vertelt dat Trump eerst het Verdrag moet lezen vooraleer hij er uitspraken over doet. Interview met eerste minister Māris Kučinskis. Hij vertelt dat hij niet verwacht dat de verhoudingen zullen veranderen. Interview met NAVO-medewerker, Jānis Sārts. Hij vertelt over het groeiende belang van oorlogvoering in communicatie. Zo wil Rusland voordelige omstandigheden creëren voor zichzelf en onvoordelige omstandigheden voor de vijand. Vervolg van het interview met Fjodorov en Alexandrova. Vervolg van het interview met Sārts. Vervolg van het interview met Kučinskis. Vervolg van het interview met Ozolina. Interview met Jonathan Holslag. Hij vertelt over de pogingen van Rusland om in de Westerse landen de democratie te ondermijnen en over zijn pogingen om de Oost-Europese landen onder druk te zetten door vals nieuws en desinformatie te verspreiden. De Europese Unie zal een strategie moeten ontwikkelen om te leren omgaan met hybride oorlogvoering.

18-11-2016
VRT

De Afspraak: de Russiche media

Studiogasten Lien Verpoest, docente Russich aan de KU Leuven, en jounralist Marijn Trio hebben één week lang de Russische media gevolgd. Het viel hen op dat er weinig nieuws was over Oekraïne en dat er vooral bericht werd over Syrië. Ook de impact van de staatszenders is terug groter geworden en Poetin wordt weer centraal gezet. Ten tijde van het conflict in Oekraïne werd dit vermeden. Verpoest en Trio vertellen over de berichtgeving van de crash van het Maleisische vliegtuig. Ze vergelijken de Russische berichtgeving met de Westerse berichtgeving. Verpoest en Trio vertellen ook over de moeilijkheden waar de kritische nieuwskanalen mee te maken krijgen.

15-10-2015
VRT

Journaal: kotfood

Loïc Van Impe wil studenten aan het koken krijgen. Hij plaatst tweetalige instructievideo’s op zijn Facebookpagina. Hij heeft zo al meer dan dertigduizend volgers verzameld. Interview met Van Impe. Hij legt uit waarom hij gestart is met zijn Facebookpagina en aan welke voorwaarden een gerecht moet voldoen om in aanmerking te komen.

18-11-2016
VRT

Journaal: neonazistische groepering 'Blood & Honour'

Op 7 september 2006 werden er enkele leden van de extreemrechtse groepering Combat 18 opgepakt. Zij hadden al vergaande voorbereidingen getroffen voor terroristische aanslagen. Combat 18 is een sympathisant van de neonazistische beweging 'Blood & Honour'. 'Blood & Honour' is een vertaling van het Duitse 'Blut und Ehre', het motto van de nationaalsocialistische jeugdbeweging de Hitlerjugend. Patrick Coeman van Blokwatch vertelt over de neonazistische en racistische beweging. Op de website van de Vlaamse afdeling van 'Blood and Honour' kan men verschillende racistische uitspraken terugvinden. Het is een kleine groep, maar heeft wel een groot belang voor extreemrechtse groepen in heel Europa.

07-09-2006
VRT

Iedereen beroemd: dansstijl en fotografie

Pendelquiz: quiz op de trein Antwerpen-Neerpelt. Bob Dries beantwoordt vraag 3 foutief, uitstappen in Geel. 00:00:44 kinderen dansen een jive. 00:02:49 De figuur: wandelshots van stadsfotgrafe Paula op stap in Elsene en praat met vrouw. Paula maakt foto's van Roseanne. Paula over project waarbij foto's van buurtbewoners worden opgehangen in de buurt en commentaar van bewoners. Over mensen uit de anonimiteit halen door middel van portretten en allerlei shots van foto's.

15-04-2013
VRT

Van Gils & gasten: sexting

Je maakt een seksueel uitdagende foto van jezelf - in lingerie of in je blootje - en verstuurt die naar iemand. Dan doe je aan sexting. Janne Jooris is een fan en vindt dat sexting een onderdeel is van het hedendaagse leven. Seksuologe Mariek Vanden Abeele onderzoekt jongeren en hun gedrag op de sociale media. Janne Jooris vertelt over haar eigen ervaringen met sexting. Mariek Vanden Abeele van de Universiteit Gent geeft uitleg over haar onderzoek bij jongeren. Daaruit blijkt dat acht procent van de jongeren de voorbije twee maanden een seksueel getinte foto van zichzelf verstuurden. Adriaan Van Den Hoof reageert op de erotische foto van Josje Huisman, voormalig lid van K3, op Instagram. Janne Jooris legt uit hoe ze snapchat gebruikt voor sexting en waarom ze het doet. Ook Mariek Vanden Abeele legt uit wat de redenen kunnen zijn om met sexting te beginnen. Het gesprek gaat over mogelijk misbruik en wat Janne doet om zich daarvoor te behoeden zoals de foto niet herkenbaar maken. Bovendien heeft het heel veel met vertrouwen te maken. Privacy voor jongeren heeft vandaag vooral met vertrouwen te maken. We zien een Nederlands preventie filmpje over sexting. Mariek Vanden Abeele praat over de seksuele dubbele standaard die nog steeds heel erg aanwezig is in de maatschappij. Meisjes zijn veel vaker het slachtoffer van beledigingen wanneer ze zich seksueel uiten.

11-05-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Media: gevolgfuncties van massamedia


Bart Laureys's picture
Bart Laureys

Collectie aangemaakt voor de lessen voor het vak cultuurwetenschappen in de derde graad van het secundair onderwijs (Profielcomponent interactie en communicatie , ET 17).

 

In deze collectie worden voorbeelden gegeven van gevolgfuncties die massamedia vervullen voor het individu en de samenleving. Er wordt telkens een voorbeeld gegeven van een eufunctie en een disfunctie. Twee andere collecties werden aangemaakt over de intentiefuncties van massamedia...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018