Skip to main content

Macht van media

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/909851

Linda De Win interviewt premier Verhofstadt

In 2003 interviewde Linda De Win de toenmalige premier Guy Verhofstadt over de Europese top, over de oppositie en de regering. De Win is kritisch en probeert de antwoorden van de premier te sturen door veel suggestieve vragen te stellen.

17-10-2003
VRT

Journaal: valse berichten in de kranten

Productiehuis Woestijnvis heeft de Vlaamse pers een jaar lang belazerd. In het kader van een nieuw tv-programma richtte Woestijnvis het fictieve onderzoeksbureau 'Data Driven' op dat regelmatig valse persberichten de wereld instuurde die werden overgenomen door andere media. Archiefbeelden van kranten die de valse berichten publiceerde. Interview met Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. Hij vertelt dat de geloofwaardigheid van de journalistiek op het spel staat. Hij vindt ook het vreselijk dat een bevriend mediahuis dit gedaan heeft. Hij is wel van mening dat de journalisten nog meer hun bronnen moeten controleren.

16-06-2010
VRT

Deredactie.be: tien jaar Wikileaks

Wikileaks viert zijn tiende verjaardag, al is dat een periode geweest met hoogtes en laagtes.

04-10-2016
VRT

Terzake: RTBF Le Début

Terzakeaflevering naar aanleiding van 'Bye Bye Belgium', de fictieve RTBF-nieuwsuitzending over de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen en het einde van België. Het extra journaal wordt ingeleid door François de Brigode. Via straalverbinding praat hij met journalist Frédéric Gersdorff aan het koninklijk paleis. Koning Albert zou er in de onmogelijkheid verkeren om te regeren. Guy Verhofstadt gaat naar het koninklijk paleis. Joëlle Milquet verlaat het paleis. Ook de koning verlaat het paleis. De Belgische vlag wordt gestreken. De koning en koningin zijn op de luchthaven van Melsbroek om het land te verlaten. Christophe Deborsu staat aan het Vlaams parlement waar mensen zwaaien met Vlaamse leeuwen. Jean-Marie Dedecker wordt geïnterviewd. Het is filerijden op de Brusselse ring en ook op de luchthaven van Luik is het druk. Een massa viert feest op de Grote Markt in Antwerpen. In het Sportpaleis is er een ceremonie met vlaggen en zang. Franck Istasse vertelt bij het Atomium dat de Brusselse regering in een geheime ondergrondse tiende bol van het Atomium vergadert. Op de trein die stopt aan de grenspost in Hoeilaart, voert men identiteitscontroles uit.

14-12-2006
VRT

Reacties op het nepjournaal over Vlaamse onafhankelijkheid

Het nepjournaal over de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen veroorzaakte onrust. RTBF peilde naar de reacties van Walen op straat. Beelden van figuranten met Belgische vlaggen aan het Koninklijk Paleis. Een vrouw dacht dat het echt was en wordt kwaad: "Moi, je trouve ça honteux, ça". Een vrouw met dochter is bijna in tranen: "On veut une Belgique unie". Mensen discussiëren voor de camera. Een man gaat in gesprek met een andere man: "C'est important de réveiller un petit peu les Belges". Beeld van het station van Namen. Een man vertelt dat hij het nieuws op het moment zelf geloofde en er niet goed van was. Een vrouw heeft er niet van geslapen. Een jonge vrouw die nog niet wist dat het nep was, komt aan het woord. Mensen komen uit het station. Een man keek in de plaats van naar het journaal naar de voetbalwedstrijd Zulte/Waregem versus Ajax.

14-12-2006
VRT

Het nepjournaal over de Vlaamse onafhankelijkheid

Fragment waarin toenmalig Frans president Jacques Chirac op een persconferentie reageert op het RTBF-nepjournaal over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Hij vond het een grap met slechte smaak.

15-12-2006
VRT

Terzake: Bye Bye Belgium

Eén jaar na de RTBF-uitzending over de Vlaamse onafhankelijkheid, Bye Bye Belgium, praten de makers over hoe deze uitzending vorm kreeg en over de reacties op de uitzending. Fragmenten uit de bewuste uitzending. Interview met journalist François de Brigode. Hij vertelt over zijn aankondiging van de valse onafhankelijkheid van Vlaanderen. Interview met journalist Christophe Deborsu. Hij vertelt dat het script geschreven was maar dat hij wel de vrijheid had om ermee te spelen. Hij vertelt ook dat de Vlaams-nationalisten op de achtergrond echte Vlaams-nationalisten waren en heel enthousiast mee hielpen bij de uitzending. Archiefbeelden van de klachten die binnenkwamen in de telefooncentrale over de uitzending. Ze vonden het onder andere afschuwelijk, shockerend, verschrikkelijk en angstaanjagend. Reactie van de toenmalige eindverantwoordelijke, Alain Gerlache. Hij vertelt dat hij dacht dat de kijkers zouden opmerken dat het om een valse reportage ging door de vele hints die ze in het programma hadden gestoken. Reacties van de RTBF-journalisten die niet op de hoogte waren van de uitzending. Hervé de Ghellinck, politiek hoofdredacteur, dacht er even aan om ontslag te nemen. Hij vertelt dat hij twijfelde of hij kon werken voor een openbare omroep die de mensen bedrogen had. Brigode vertelt dat de RTBF het onafhankelijkheidsidee niet heeft uitgevonden. Fragment van het nationalistisch onderonsje in Antwerpen, wat volgens de RTBF het meest schokkende was. Philippe Dutilleul, de maker van het programma, voelde zich er ook niet gemakkelijk bij. Archiefbeelden van protesterende Vlaams-nationalisten tijdens het Te Deum.

12-12-2007
VRT

Journaal: vijftigste verjaardag 'War of the Worlds'

Vijftigste verjaardag van het luisterspel 'War of the Worlds' met Orson Welles. Archiefbeelden van radioluisteraars. Ondertussen horen we het begin van het programma. Foto van Welles en krantenkoppen de dag na de uitzending. Welles verontschuldigt zich dat hij bij zoveel mensen angst heeft ingeboezemd.

31-10-1988
VRT

Terzake: An Inconvenient Truth

Reportage van 'Terzake' over 'An Inconvenient Truth'. Al Gore komt zijn film over de opwarming van de aarde, 'An Inconvenient Truth', voorstellen in Bozar in Brussel. Toespraak van Gore. Interview met Gore over de klimaatverandering en over de mentaliteitswijziging die nodig is om het effect te verminderen en te vertragen. Archiefbeelden van de toespraak van Gore, negen jaar geleden, in Kyoto. Hij kreeg toen kritiek van milieubewegingen. Archiefbeelden van orkaan Katrina. Interview met Gore. Hij vertelt dat orkaan Katrina de publieke opinie heeft gewijzigd.

11-10-2006
VRT

De zevende dag: impact van Twitter op berichtgeving

Debat met Mark Demesmaeker (N-VA), Frederik De Swaef, toenmalig hoofdredacteur van Story, communicatieadviseurs Noël Slangen en Steven Van Belleghem over de kritiek van Bart De Wever op de media en de gevolgen van het Twittertijdperk.

06-05-2012
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Macht van media


Bart Laureys's picture
Bart Laureys

Collectie aangemaakt voor het vak cultuurwetenschappen in de derde graad van het secundair onderwijs (Profielcomponent interactie en communicatie , ET 7).

Over de invloed of de macht van media bestaan er een aantal theorieën zoals selectieve perceptietheorie, agendatheorie, aanhaaktheorie, mirrortheorie, tweetrapsmodel, cultivatietheorie ...
 

MACHTSTHEORIE

FRAGMENT 1

In 2003 interviewde Linda De Win de toenmalige premier Guy Verhofstadt over de Europese top, over de oppositie...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018