Skip to main content

Media: censuur

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/842291

De bende van Annemie: Dag tegen Internetcensuur

Naar aanleiding van de 'Dag tegen de Internetcensuur' gaat 'De bende van Annemie' dieper in op internetcensuur. Landen als China, Noord-Korea en Turkije staan erom bekend websites als Youtube of Facebook te censureren. Maar kennen wij dat in België ook? Studiogesprek met Eva Lievens, professor Mediarecht aan de Universiteit Gent en onderzoeker aan de KU Leuven. Ze vertelt over de betekenis van internetcensuur. België verbiedt bijvoorbeeld sites waar men films en muziek illegaal kan downloaden, om de auteursrechten te beschermen. Deze beperkingen moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Dit is geen censuur, maar noodzakelijk. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven leggen censuur op. Ze geeft een voorbeeld van een trailer van een film die werd gecensureerd door Youtube zonder duidelijke reden. Er is dan geen duidelijke procedure om dit aan te vechten.

11-03-2015
VRT

De wereld vandaag: Facebook-censuur

De Noorse krant Aftenposten publiceert op haar voorpagina vandaag een opgemerkte open brief aan Mark Zuckerberg van Facebook. Aanleiding hiervoor was het verwijderen van de iconische Vietnam-foto met het naakte meisje dat vlucht voor een napalm-bombardement. Facebook verwijderde de foto uit een post van de Noorse krant. Brecht Decaestecker, hoofdredacteur digitaal van de VRT, reageert op de handelswijze van Facebook.

09-09-2016
VRT

Terzake: internetcensuur in China

Correspondent Stefan Blommaert onderzocht hoe internet en de vrije meningsuiting beleefd worden in China. Er is nog steeds een overheidscontrole. Hoe gaan activisten daar mee om? In China hebben ze geen toegang tot bijvoorbeeld Facebook en de New York Times. De stenen Chinese muur is nu vervangen door een internet firewall. Een student journalistiek klaagt over het feit dat hij geen toegang heeft tot bepaalde buitenlandse sites. Bepaalde zaken op het zoekmachine Google zijn ook geblokkeerd, zoals 'Tiananmenplein'. China heeft zijn eigen zoekmachine Baidu, volledig gecontroleerd door de overheid. Een personeelslid van een marketingbedrijf vertelt dat de regering zich niet moeit met het plaatsen van reclame op westerse sites. Dit doen ze zonder problemen. Een website tegen de wantoestanden van de overheid wordt echter telkens platgelegd door de overheid.

24-05-2013
VRT

Internetcensuur in China

China voert de strijd op tegen al wie berichten op het internet zet die kritisch zijn voor de overheid. Wie 'foute' berichten verspreidt, riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar. Beelden van een repetitie van de zangeres Wu Hongfei en haar band. In een interview in verband met haar cynisch internetberichtje zegt Wu Hongfei: "Het was een grap, ik ben een onschadelijke en zachtaardige zangeres. Ze willen me intimideren." Murong Xuecun, een kritische auteur, zit aan zijn computer en leest een stuk voor uit zijn open brief aan de anonieme censor. Beeld van computergebruikers in een zaal. Murong Xuecun merkt op: "Voor een regime dat alleen op leugens is gebaseerd, zijn waarheid en kennis gewoon gevaarlijk." Beeld van de bewakingscamera in de zaal. Vervolg van de reactie van Murong Xuecun: "Het zijn politieke hervormingen die worden ingezet door de Communistische Partij, dat is onmogelijk." Hongfei en haar band geven een onaangekondigd optreden in een café.

20-09-2013
VRT

Journaal: internetcensuur in China

De Chinese overheid wil vooral zelf greep kunnen houden op het internet. De president van China, Xi Jinping, wil dat landen zelf mogen beslissen welke websites worden toegelaten, welke niet, en hoe gebruikers worden gecontroleerd. De voorbije jaren is de greep van de Chinese overheid op het internet trouwens alsmaar groter geworden. Toespraak Jinping. Hij vertelt dat ieder land het recht heeft om het internet te censureren. Archiefbeelden van surfende Chinezen en Pu Zhiqiang, die gearresteerd werd omwille van activiteiten op het internet. Interview met Mo Shaoping over de beperking van de vrije meningsuiting. Archiefbeelden van het proces van Zhiqiang.

16-12-2015
VRT

Erdogan wil YouTube en Facebook in Turkije verbieden

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan denkt eraan om Facebook en YouTube volledig te verbieden in Turkije. Hij pikt het niet langer dat er op het internet opnames worden gepubliceerd van zijn telefoongesprekken. Maar de president van Turkije heeft Erdogan al teruggefloten. Verklaring over deze beslissing door Erdogan in tv-programma. Nachtopnames van de rellen naar aanleiding van de aangescherpte controle op het internet. Verklaring door Abdullah Gul, de Turkse president, die afstand neemt van zijn premier.

07-03-2014
VRT

Terzake: onderzoek naar Böhmermann

Reacties op de censuur die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil opdringen aan Angela Merkel. Fragment uit een gedicht van Jan Böhmermann over Erdogan, gevolgd door de aankondiging van Angela Merkel dat ze een onderzoek zal instellen. Reactie van Nigel Williams, een Vlaamse komiek, over het feit dat Merkel één van de Europese basiswaarden verkoopt. Lied van Böhmermann over Erdogan. Böhmermann tast met zijn lied de grenzen van humor af. Erdogan maakt gebruik van een oude, Duitse wet die zegt dat een buitenlands staatshoofd niet beledigd mag worden. Reactie van Jelle De Beule van 'De Ideale Wereld' en een filmpje van 'De Ideale Wereld' over Erdogan. Nigel Williams zet Erdogan in de rij van figuren als Hitler, Stalin en Poetin.

15-04-2016
VRT

Van Gils & gasten: vrije meningsuiting over Erdogan

In dit fragment uit 'Van Gils & gasten' bespreken komiek Michael Van Peel en journaliste Fatma Taspinar de vrije meningsuiting. De Duitse komiek Jan Böhmermann schreef een satirisch gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan een 'geitenneuker' noemen, kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Dit soort humor moet absoluut kunnen, vindt Van Peel. Respecteer ook de Turkse vorm van humor en besef dat Turken dat niet altijd even grappig vinden, vraagt Taspinar. We zien een fragment uit het gedicht van Böhmermann. Van Peel en Taspinar bespreken de humor van Böhmermann. Van Peel spreekt over Böhmermann die de Duitse wet op het verbod op het beledigen van staatshoofden in vraag stelt. Hij vertelt ook waarom het gedicht volgens hem geniale satire is. Taspinar stelt dat vrije meningsuiting niet grenzeloos is. Humor kan beledigend zijn. Ze heeft het over Turkse humor en fatsoen. Van Peel heeft het verder over de relativiteit van vrije meningsuiting.

18-04-2016
VRT

Morgen beter: 31/01/2006

Vanuit de foyer van de Vooruit in Gent stelt Kathleen Cools de gasten voor: Humo-journalist Ruud Goossens, cartoonist Kamagurka, advocaat Walter Van Steenbrugge en VRT-radiojournalist Jef Lambrecht. Onderwerp 1: waarom mag profeet Mohammed niet afgebeeld worden en wat met onze vrije meningsuiting? Vragen naar aanleiding van de bedreigingen en economische boycot door Arabische landen na de publicatie van cartoons over Mohammed in de Deense krant. Kamagurka zegt dat moslimkunst abstract is. De vrijheid van een cartoonist is zeer belangrijk maar soms wordt er een beperking opgelegd. In het programma Lava mocht hij niet met de Paus en het koningshuis spotten. Walter Van Steenbruggen vindt het een belachelijke rel van de moslimstaten. Ook veel katholieke organisaties weigeren een afbeelding van God. Vrije mening moet blijven bestaan en mag niet opgeheven worden onder druk. Preventieve censuur breidt zich uit en is beangstigend. Er is nog altijd een beperking in vrije meningsuiting, die wordt opgelegd door rechtbanken. Volgens Ruud Goossens hebben fanatiekelingen nooit zin voor humor. Jef Lambrecht heeft het over de clinch tussen westerse traditie van vrije meningsuiting en de hypergevoeligheid van de moslimwereld tegenover die westerse vrije meningsuiting. Het gaat om een escalatie tussen de westerse en de moslimcultuur. Hij vindt dat men meningsuiting in ere moet houden. Onderwerp 2: de daling van het aantal rokers en de strenge wetgeving voor rokers. Jef Lambrecht vertelt dat de VRT als werkgever een streng anti-rook beleid voert. Het gaat om stigmatisering van een grote groep van de bevolking. Vroeger was het anders. De samenleving creëert zwarte schapen. Afzuigsystemen moeten een plaats krijgen op werkplaatsen, alle reclame tegen het roken spoort juist aan tot roken. Lambrecht is een verstokte roker. Volgens Ruud Goossens is er stigmatisering, maar als roker mag je iemand anders' gezondheid niet schaden. De regelgeving verhoogt de stigmatisering. Er bestaat gezondheidsfascisme. Walter Van Steenbruggen vindt dat er te veel regels zijn. Alles heeft met opvoeding te maken. Mensen moeten hoffelijk zijn, we mogen geen Amerikaanse toestanden overnemen. Kamagurka vindt dat men niet bang mag zijn van rokers. Hij is zelf lang een verslaafde roker geweest. Jef Lambrecht steekt een sigaret op.

31-01-2006
VRT

De zevende dag: politiek en kunstcensuur

Interview met Ludo Helsen, Antwerpse gedeputeerde, naar aanleiding van zijn verbod op de tentoonstelling van de 'Fenomenale Feminatheek' van Louis Paul Boon. Beelden van de tentoonstelling. Interview met theatermaker Vitalski over een andere affaire in Temse. Beelden van een installatie van Luk Vermeerbergen met afgeplakte borsten. Ludo Helsen zegt dat hij de 'feminatheek' niet heeft verboden, wel een aantal pornografische aspecten ervan. Het was een gedeelde verantwoordelijkheid en had niets met conservatisme te maken. Het is volgens hem geen censuur. Hij wil geen uitspraken doen over andere gevallen zoals dat in Temse. Debat met Freya Vandenbossche van sp.a en met Wouter Beke van CD&V over een conservatief reveil. Vandenbossche vindt het opvallend dat steeds meer politici zich willen gaan moeien met wat kunst is of wat een theatermaker mag komen vertellen. Het is aan de cultuurmakers zelf om een selectie te maken. Openbare orde is iets anders dan een morele orde willen opleggen. Ze vindt borsten afplakken op een tentoonstelling wel censuur. Wouter Beke is het niet eens met Freya Vandenbossche dat politici niet mogen ingrijpen in het gedrag met mensen. Hij vindt dat de burgemeester in kwestie daar zelf over moet beslissen. Freya Vandenbossche gaat daar tegenin en trekt het debat open naar euthanasie. Hugo Claus koos voor euthanasie en daar kwam heel wat kritiek op. Politici grijpen alles aan om zich te kunnen profileren, dus ook ethische kwesties. Ze doen dat volgens Vandenbossche om zich te onderscheiden van elkaar, omdat politici elkaar steeds sneller vinden op sociaal-economisch gebied.

20-04-2008
VRT

Humor en censuur, jongeren en geld

‘Volt’ is een programma met boeiende reportages en pittige studiogesprekken over belangrijke maatschappelijke thema’s. 00:00:00 Inleiding door Kobe en Martine over humor en censuur. Zijn er grenzen aan humor? 00:01:57 Studiogesprek met Urbanus en journaliste Mia Doornaert. Urbanus heeft het over de prijs van de vrijheid die hij kreeg voor zijn constante verdediging voor het recht op vrije meningsuiting. Urbanus vindt dat hij niet met alles overal kan lachen. Hij zegt dat timing belangrijk is. 00:03:41 Reportage: over de rel rond de uitzendingen voor de Belgische selectie voor Eurosong in Servië, waarin twee Servische vrouwen worden voorgesteld als drankorgels, die met zweepjes zwaaien en gsm's stelen. Fragmenten uit de uitzendingen met de twee Servische vrouwen, actrices, en een rechtzetting door Bart Peeters. 00:04:20 Vervolg van het studiogesprek. Urbanus zou persoonlijk niet zijn verontschuldigingen aangeboden hebben aan de Servische ambassade. Mia vindt ook niet dat excuses hiervoor nodig zijn. Voor Doornaert ligt de grens bij lachen met persoonlijk leed, de Holocaust, of andere vreselijke gebeurtenissen voor een heel volk, en met een persoonlijke handicap. 00:06:28 Cartoon van Canary Pete: een grap over de Holocaust. Vervolg van het studiogesprek. Over lachen met de Holocaust. 00:08:55 Spotprent over Mohammed uit een Deense krant. Vervolg van het studiogesprek. Over Mohammedcartoons en over lachen met de islam. 00:11:37 Fragmentje uit de nog niet uitgezonden reeks 'Rwina': een sketch over een moslim die een broeksriem koopt. 00:12:15 Kobe praat in de studio met Imane El Gamoussi, actrice uit 'Rwina'. 00:13:57 Vervolg van het gesprek aan tafel. Over de kritiek die Urbanus kreeg op 'Bakske vol met stro'. Over lachen met religie. Ligt bij moslims gevoeliger. Ze hebben geen verlichting doorgemaakt. 00:16:40 Weekoverzicht met Nigel Williams. Fragment over de storm in Groot-Brittannië. Grap van Nigel. Grap over de voorzittersverkiezingen bij Open Vld en N-VA. Fragment uit de toespraak van John McCain, waarbij de micro uitvalt. Grapje van Nigel. Fragment uit een interview met Betty over de Belgische kandidaat 'Ishtar' voor Eurosong. Grap van Nigel. Fragment van 'LiveLeak': een bejaarde vrouw steekt de weg over terwijl er een ongeval gebeurt. 00:20:10 Inleiding door Martine. Reportage: Kobe is in de Antwerpse diamantwijk, de Hovenierstraat, traditioneel geklede joden in het straatbeeld. Bezoek aan Diamond Office. Interview met Philip Claes, van het Antwerp World Diamond Centre. Diamanten keuren onder een vergrootglas. Over het belang van Antwerpen in de diamantwereld. Zakjes met diamanten, diamantslijpers. Interview met Michel Somers, diamantslijper. Kobe slijpt zelf een diamant. Diamantwinkels. Interview met Raj Mehta, Rosy Blue. Kobe koopt een diamant van vijf euro voor Martine. 00:24:40 Martine en Kobe praten na in de studio. Martine krijgt haar diamant. 00:25:35 Inleiding door Martine over een enquête over geld en bezittingen, werken en vrije tijd van jongeren. Gesprek aan tafel met Joeri Van Den Bergh, van Insite Consulting, en Maarten Leyts, trendwatcher bij jongeren. De huidige generatie jongeren is geen nieuwe 'Mille generatie', het is geen verwende generatie. 00:27:12 Vragen voor een groep jongeren in Antwerpen: Hoeveel geld hebben ze op zak? Hoeveel zakgeld krijgen ze? Werken ze? 00:28:28 De resultaten van de enquête. Gesprek aan tafel over de resultaten van de enquête. Over het zakgeld dat jongeren krijgen. Waar halen ze hun geld vandaan? Zakgeld, vakantiejob, studentenjob. Jongeren vinden het normaal dat ze moet bijwerken om extra geld te verdienen. Meisjes gaan vroeger werken dan jongens en ze verdienen minder. 00:31:15 Kobe praat met jongeren in de studio: ze doen een studentenjob, geld verdienen is belangrijk. Resultaten van de enquête: hoeveel sparen jongeren? Gesprek aan tafel over sparende jongeren. Waarvoor sparen ze? Vooral om alleen te kunnen wonen. Ze zijn plichtbewust. 00:34:41 Reportage: vragen aan jongeren in Antwerpen. Aan wat geven ze hun geld uit en hoeveel geven ze uit? Beelden van winkelende jongeren. 00:35:25 Vervolg van het studiogesprek. Over feit dat ze zoveel geld uitgeven aan hun gsm. Voelen jongeren zich minderwaardig als ze iets niet hebben? Gesprek met jongeren in de studio. Ze vinden de gsm heel belangrijk. Vervolg van het gesprek aan tafel. Over de maatschappelijke druk. 00:39:31 Reportage: Vragen aan jongeren in Antwerpen. Voelen zij zich verwend? 00:40:40 Vervolg van het studiogesprek. 00:41:55 Kobe praat in de studio met een moeder en haar dochter. 00:43:16 Vervolg van het gesprek aan tafel. Conclusies. 00:45:20 Inleiding door Martine. 00:45:50 Janine Bischops doet haar rijexamen over voor 'Volt'. Bischops ontmoet rijexaminator Frank Sels. Ze moet de koelvloeistof aanduiden, de lichten testen. Het praktisch rijexamen op de openbare weg. Opmerkingen van de rijexaminator onderweg: over snelheid en het voorrangsreglement. 00:49:07 Napraten met Janine Bischops en Martin Van Houtte, de directeur van GOCA, in de studio. 00:53:24 Kinky & Cosy: een schoolbus in panne, animatiefilmpje.

12-03-2008
VRT

De Afspraak: roken in films

Wordt binnenkort roken in speelfilms aan censuur onderworpen? In de helft van de films gemaakt in Hollywood wordt er gerookt, dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgevlooid. De WHO is bezorgd over de invloed van films op kinderen en jongeren en pleiten daarom voor een 18+ label voor films waarin er gerookt wordt. Fragmenten uit verschillende gefilms waarin gerookt wordt. Interview met regisseur Robin Pront, die net gestopt is met roken. In zijn film wordt stevig 'gepaft', het personage van Veerle Baetens zit zelfs zwanger te roken. Hij maakt een onderscheid tussen pure entertainmentfilms en film als kunstvorm. Interview met medisch filosoof Ignaas Devisch over de invloed van films. Hij is voorstander van een label.

02-02-2016
VRT

Panorama: ‘Het rijk der zinnen’

Reportage over het verbieden van de Japanse film ‘Het rijk der zinnen’ in Brussel. De film werd internationaal erg gewaardeerd. Beelden van een gang in verdeelhuis Metropolitan films en van affiches op de muur. Beelden van de affiche van de film 'Het rijk der zinnen', de ingang van Studio Arenberg en een deel van de affiche. Beelden van de ingang van bioscoopzaal Le Roy. Interview met Jean-Pierre Wauters. Hij heeft de film integraal gezien op het Festival van Cannes. Hij vertelt dat er in België geen enkele klacht tegen de film werd ingediend. Foto's uit de film. Duiding bij de internationale kritiek over de film. Vervolg van het interview met Wauters over het suggereren in de film. Interview over de vrijheid van het individu. Interview over het feit dat de film in Frankrijk niet werd geklasseerd als film, maar als kunst en over de censuur in de filmwereld. Interview over de autocensuur door de verdeler. Foto’s uit de film.

17-11-1977
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Media: censuur


Bart Laureys's picture
Bart Laureys

Collectie aangemaakt voor de lessen voor het vak cultuurwetenschappen in de derde graad van het secundair onderwijs (Profielcomponent Interactie en communicatie , ET 7).
 

 

AUDIOFRAGMENT 1

12 maart is Dag tegen Internetcensuur. Landen als China, Noord-Korea en Turkije staan erom bekend websites als Youtube of Facebook te censureren. Maar kennen wij dat ook in België? Studiogesprek met professor Eva Lievens over de betekenis van internetcensuur. In België worden bijvoorbeeld sites verboden waar men films en muziek...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018