Skip to main content

Organisatie van het politieke veld: verkiezingen België

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/802081

#BEL10: de Belgische democratie

Hoe werkt onze democratie? Bert Rymen, journalist, vertelt over ons politiek systeem met de verkiezingen als democratisch hoogtepunt, en de eventuele invoer van een referendum. Hij vertelt ook over andere vormen van burgerparticipatiemodellen.

16-06-2015
VRT

Terzake: de lijstvorming bij politieke partijen

Hoe verloopt de lijstvorming bij politieke partijen? Ivan De Vadder geeft uitleg aan een schoolbord. Hij haalt de afwisseling van man en vrouw op politieke lijsten aan. De helft van de kandidaten zijn eveneens man of vrouw. We krijgen meer uitleg over de stijgende of krimpende markt, het principe van verjonging en geografische ligging. Verder geeft Ivan De Vadder een toepassing op de lijstvorming van de Open Vld in Oost-Vlaanderen. Hoe wordt de lijst dan uiteindelijk opgesteld, via een poll of is het het partijbureau dat beslist?

08-01-2014
VRT

60 seconden: kieslijst

Korte toelichting in zestig seconden over kieslijsten.

01-05-2014
VRT

60 seconden: kieskring

Korte toelichting in zestig seconden over de term kieskring.

01-05-2014
VRT

60 seconden: stemplicht

Korte toelichting in zestig seconden over stemplicht in België.

01-05-2014
VRT

Journaal: migrantenstemrecht

Niet-Belgen, die hier al minstens vijf jaar zijn, mogen gaan stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, als ze zich registreren. Heusden-Zolder: twee vrouwen komen aan bij het registratiepunt voor niet-Belgische kiezers. Nija, een Turkse vrouw, en haar tolkende buurvrouw komen haar registreren. Nija vertelt over haar motivatie om te gaan stemmen. Interview met Mieke Ramaekers, een gedeputeerde van de provincie Limburg: ze vertelt over haar persoonlijke doelstelling: 40% stemmende EU-burgers en 25% stemmende niet-EU-burgers. Ze vindt dat het migrantenstemrecht bij de democratie hoort.

14-07-2012
VRT

Stembureaus installeren

Met de verkiezingen in het verschiet moeten de stemhokjes worden opgebouwd. In Bierbeek rijdt een vrachtwagen van de gemeente achteruit. Gesprek met een gemeentearbeider terwijl hij de lading stemcomputers toont. De gemeentearbeiders dragen dozen in de sporthal en zetten computers in de stemhokjes. Gesprek met een gemeentearbeider over de computers. Scherpenheuvel-Zichem: een gemeentearbeider timmert een stemhokje in elkaar, een andere arbeider legt uit dat hij de potloden aan het omhoog hangen is. Extra verlichting wordt aangebracht. Gesprek met een arbeider over de noodzaak aan extra verlichting. Ruim beeld van het stembureau.

05-10-2006
VRT

De zevende dag: stemplicht of stemrecht?

Dit debat uit 'De zevende dag' gaat over de afschaffing van de stemplicht. Beelden van een protestactie. Interviews met kiezers over de stemplicht. Studiogasten zijn Steven Vanackere (CD&V), Kristof Calvo (Groen), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). Calvo is voor stemrecht. Hij denkt dat de politiek dan meer zorg zal dragen voor de democratie. Hij vindt dat de uitspraak van minister van Justitie, Annemie Turtelboom, over het niet uitschrijven van boetes voor niet-stemmers een dwaze uitspraak. Politici moeten duidelijk maken dat het belangrijk is om politieke keuzes te maken. Vele partijen kunnen zich daardoor niet meer onderscheiden. Hij vertelt over het falen van het migrantenstemrecht: de drempels moeten weg. Schiltz: Open Vld is tegen stemplicht. De partijen moeten bij stemrecht meer moeite doen om de mensen te overtuigen van het belang van de verkiezingen. De partijen stemmen hun onderwerpen dan ook meer af op de reële noden. Het paternalisme moet eruit en de drempels moeten weg bij het migrantenstemrecht. Van Brempt: de sp.a is tegen de afschaffing van de opkomstplicht. Er is geen enkele relatie tussen opkomstplicht en vertrouwen in de politiek. In een democratie zijn er ook plichten. De laaggeschoolde gezinnen zijn de eerste die afhaken bij stemrecht en zullen dan ook minder vertegenwoordigd worden. Het vertrouwen in de politiek is enorm gedaald door het beleid dat we voeren, en niet door de stemplicht. Vanackere: hij vertelt over zijn boek waarin hij schrijft over de luiheid van de burger. Stemplicht is een manier om de legitimiteit van het democratisch systeem in stand te houden. Waarom kunnen we niet één zondag in de file staan voor de verkiezingen.

27-10-2013
VRT

Radionieuws: hoe geldig stemmen?

Kevin Major legt uit hoe je geldig stemt tijdens verkiezingen. Hij vertelt wat het verschil is tussen een lijststem en een voorkeursstem. Daarna legt hij uit wat een ongeldige en blanco stem zijn.

12-06-2010
VRT

60 seconden: zetelverdeling

Korte toelichting over de zetelverdeling na de verkiezingen.

01-05-2014
VRT

60 seconden: coalitie

Kort fragment waarin de term coalitie verklaard en toegelicht wordt.

01-05-2014
VRT

Journaal: is stemgedrag nog steeds taboe?

Durven mensen uitkomen voor welke partij ze zullenstemmen? Of vinden ze dat niemand daar zaken mee heeft? Volgens sociologen is het taboe rond onze stemkeuze bijna helemaal verdwenen. Interviews met mensen op straat over hun kiesgedrag.

25-04-2014
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Organisatie van het politieke veld: verkiezingen België


Bart Laureys's picture
Bart Laureys

Collectie gemaakt voor het vak cultuurwetenschappen in de derde graad van het secundair onderwijs (Profielcomponent organisatie, ET 3)


De Belgische democratie

FRAGMENT 1

Hoe werkt onze democratie? Bert Rymen, journalist, vertelt over ons politiek systeem met de verkiezingen als democratisch hoogtepunt, en de eventuele invoer van een referendum. Hij vertelt ook over andere vormen van burgerparticipatiemodellen.


Lijstvorming bij politieke partijen

FRAGMENT 2

...
Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018