Skip to main content

Media: persvrijheid

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/769901

Terzake: controverse rond Herman Brusselmans

Reportage uit Terzake over de controverse rond Herman Brusselmans' boek 'Uitgeverij Guggenheimer'. Na een klacht van Ann Demeulemeester, die in het boek (grof) op de korrel werd genomen, werd het werk uit de handel genomen. Beelden van op de Antwerpse Boekenbeurs. Jean-Pierre Van Rossem en Mark Eyskens lezen de gewraakte fragmenten voor. Interview met Kristien Hemmerechts, die vindt dat Brusselmans' uitspraken onder vrije meningsuiting vallen. Brusselmans zelf vertelt dat hij ook schreef over Martine Tanghe, maar dat deze geen klacht indiende. Hij haalt uit naar Ann Demeulemeester. Van Rossem leest verder voor. Rudy Borremans leest glimlachend. Interview met Hemmerechts over de betreffende passage. Interview met Monika Triest van de vrouwenbeweging. Zij vindt wat er in het boek staat 'geen humor'. Ze voelt zich in haar eer gekrenkt. Ook heeft ze het over de passage waarin Monika van Paemel wordt verkracht. Hemmerechts vertelt dat Brusselmans eigenlijk veel respect heeft voor vrouwen. Ze wijdt ook uit over het beeld dat van haarzelf wordt opgehangen in het boek. Rita Mulier van de vrouwenbeweging vindt dat Brusselmans een grens heeft overschreden. Beelden van het verdeelcentrum van Uitgeverij Libridis in Sint-Niklaas. Hemmerechts verwijst naar het verbod op het boek als 'censuur'. Van Rossem looft Brusselmans. Eyskens vindt het boek wansmakelijk.

02-11-1999
VRT

Terzake: hoever mag de persvrijheid gaan?

Hoever mag de persvrijheid gaan? Protest van islamitische privémilities voor de ambassade van de EU. Protest tegen Denemarken. Michel Konen, hoofdredacteur van La libre Belgique, heeft het over het publiceren van dergelijke cartoons. Hij ziet er geen problemen in om spotprenten te publiceren, de islam heeft niet meer rechten dan andere religies. Demonstranten vegen de voeten aan de Deense vlag. Luc Van der Kelen publiceert uit respect geen islamspotprenten in Het Laatste Nieuws. Peter Vandermeersch van De Standaard gaat voor de vrije meningsuiting, ook als dat over godsdienst gaat. Hij kan toch begrip opbrengen voor de boosheid.

03-02-2006
VRT

Morgen beter: 31/01/2006

Vanuit de foyer van de Vooruit in Gent stelt Kathleen Cools de gasten voor: Humo-journalist Ruud Goossens, cartoonist Kamagurka, advocaat Walter Van Steenbrugge en VRT-radiojournalist Jef Lambrecht. Onderwerp 1: waarom mag profeet Mohammed niet afgebeeld worden en wat met onze vrije meningsuiting? Vragen naar aanleiding van de bedreigingen en economische boycot door Arabische landen na de publicatie van cartoons over Mohammed in de Deense krant. Kamagurka zegt dat moslimkunst abstract is. De vrijheid van een cartoonist is zeer belangrijk maar soms wordt er een beperking opgelegd. In het programma Lava mocht hij niet met de Paus en het koningshuis spotten. Walter Van Steenbruggen vindt het een belachelijke rel van de moslimstaten. Ook veel katholieke organisaties weigeren een afbeelding van God. Vrije mening moet blijven bestaan en mag niet opgeheven worden onder druk. Preventieve censuur breidt zich uit en is beangstigend. Er is nog altijd een beperking in vrije meningsuiting, die wordt opgelegd door rechtbanken. Volgens Ruud Goossens hebben fanatiekelingen nooit zin voor humor. Jef Lambrecht heeft het over de clinch tussen westerse traditie van vrije meningsuiting en de hypergevoeligheid van de moslimwereld tegenover die westerse vrije meningsuiting. Het gaat om een escalatie tussen de westerse en de moslimcultuur. Hij vindt dat men meningsuiting in ere moet houden. Onderwerp 2: de daling van het aantal rokers en de strenge wetgeving voor rokers. Jef Lambrecht vertelt dat de VRT als werkgever een streng anti-rook beleid voert. Het gaat om stigmatisering van een grote groep van de bevolking. Vroeger was het anders. De samenleving creëert zwarte schapen. Afzuigsystemen moeten een plaats krijgen op werkplaatsen, alle reclame tegen het roken spoort juist aan tot roken. Lambrecht is een verstokte roker. Volgens Ruud Goossens is er stigmatisering, maar als roker mag je iemand anders' gezondheid niet schaden. De regelgeving verhoogt de stigmatisering. Er bestaat gezondheidsfascisme. Walter Van Steenbruggen vindt dat er te veel regels zijn. Alles heeft met opvoeding te maken. Mensen moeten hoffelijk zijn, we mogen geen Amerikaanse toestanden overnemen. Kamagurka vindt dat men niet bang mag zijn van rokers. Hij is zelf lang een verslaafde roker geweest. Jef Lambrecht steekt een sigaret op.

31-01-2006
VRT

Journaal: Joodse gemeenschap verontwaardigd over satirisch filmpje 'Man bijt hond'

De joodse gemeenschap is verontwaardigd over een satirisch filmpje in het programma Man bijt hond. Het omstreden fragment over de lichtgeraaktheid van de joden in de rubriek 'Het gesproken dagblad' van Man bijt hond (30/1/2009) is te zien. Claude Marinower, jood en lid van de raad van bestuur de VRT, is van mening dat het fragment gebruik maakt van de meest klassieke stereotypen over de Joden, en dat tegenover dergelijke uitzendingen een signaal moet gegeven worden. Volgens Stijn Meuris, tekstschrijver van 'Het Gesproken Dagblad', komen alle overtuigingen, visies en soorten mensen komen aan bod. Ze hebben het recht om dat te doen. Marinower bekijkt het fragment op zijn pc. Beeld van de website van Joods Actueel en een spotprent, die niet te zien was in 'Man bijt hond'. Interview met Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, over de spotprent.

02-02-2009
VRT

Tienduizend Italianen vragen meer persvrijheid

Tienduizend Italianen vragen meer persvrijheid. Een betoger toont een krantenartikel van de krant Berlusconi's waarin hij de stopzetting eist van een populair nieuwsprogramma op de openbare omroep. Een fanfare en een mensenmassa met ballonnen begeeft zich op straat. Enkele betogers komen aan het woord. Een massa perslui zwaait met vlaggen en borden. Een groepje scandeert: "Wij zijn allemaal schurken." Een man met een doek voor zijn mond en bord op zijn hoofd komt in beeld. Antonio Di Pietro, ex-rechter en nu oppositieleider zegt dat de premier telkens een nieuwe wet uitvindt. Andre Vermeulen geeft uitleg. Roberto Natale, de voorzitter van de Italiaanse journalistenbond, heeft het over Berlusconi's trucs. Fragment uit de toespraak van Roberto Saviano, een anti-maffiaschrijver.

03-10-2009
VRT

Terzake: PEN Vlaanderen trekt aan de alarmbel

Op de Internationale dag van de Persvrijheid trekt PEN Vlaanderen, de vereniging van schrijvers, aan de alarmbel, want volgens hen hollen journalisten langzaam maar zeker hun eigen persvrijheid uit door de marktlogica te volgen. Debat met Walter Zinzen, gewezen VRT-journalist, en Bart Brinckman, auteur en journalist. Zinzen spreekt over het feit dat het vroeger niet echt beter was. Volgens hem doet Tom Naegels, de ombudsman van De Standaard, goede dingen. Er is bijna een totale afwezigheid aan onderzoeksjournalistiek. Hij maakt de vergelijking met Nederland. De hiërarchie is veranderd ten koste van het relevante nieuws. Brinckman heeft het over andere normen tussen populaire en kwaliteitsmedia. Volgens hem is er wel aandacht voor onderzoeksjournalistiek. De vrije markt zorgt voor het bestaan van het vrije woord, mensen leven net dankzij die vrije media. Zinzen heeft het over journalistieke principes. Hij heeft de tekst van PEN Vlaanderen ondertekend. Hij spreekt van een jacht op luisteraars en kijkers, en commerciële druk. Brinckman heeft het over de trend naar verbreding. Hij vindt dat geen fout uitgangspunt, media waren vroeger te klein gericht en zouden ruimer moeten denken en meer thema's aanraken. Zinzen vindt dat het publiek onderschat wordt, en heeft het over het succes van het VRT-journaal en De Standaard. Volgens hem is ook Terzake soms verder afgegleden. Het aanbod is verbeterd en er is vooruitgang, de kwantiteit is verbeterd, maar soms ergert hij zich aan uitzendingen. De politieke verslaggeving is verbeterd. Brinckman heeft het over de vooruitgang in politieke verslaggeving en over veranderingen en haalt het probleem met 'steekvlamjournalistiek' aan. De media jagen elkaar op. Hij heeft het over het belang van kranten, die diepgang moeten brengen. Hij vindt dat de Standaard hun lezers niet onderschat, ze hebben goede resultaten. Zinzen heeft het over het publiek dat wordt onderschat en haalt als voorbeeld de Volkskrant in Nederland aan. Na overname door Christian Van Thillo is de Volkskrant erop verbeterd. Waarom kan dat niet voor Vlaamse kranten?

03-05-2013
VRT

Terzake: internetcensuur in China

Correspondent Stefan Blommaert onderzocht hoe internet en de vrije meningsuiting beleefd worden in China. Er is nog steeds een overheidscontrole. Hoe gaan activisten daar mee om? In China hebben ze geen toegang tot bijvoorbeeld Facebook en de New York Times. De stenen Chinese muur is nu vervangen door een internet firewall. Een student journalistiek klaagt over het feit dat hij geen toegang heeft tot bepaalde buitenlandse sites. Bepaalde zaken op het zoekmachine Google zijn ook geblokkeerd, zoals 'Tiananmenplein'. China heeft zijn eigen zoekmachine Baidu, volledig gecontroleerd door de overheid. Een personeelslid van een marketingbedrijf vertelt dat de regering zich niet moeit met het plaatsen van reclame op westerse sites. Dit doen ze zonder problemen. Een website tegen de wantoestanden van de overheid wordt echter telkens platgelegd door de overheid.

24-05-2013
VRT

Internetcensuur in China

China voert de strijd op tegen al wie berichten op het internet zet die kritisch zijn voor de overheid. Wie 'foute' berichten verspreidt, riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar. Beelden van een repetitie van de zangeres Wu Hongfei en haar band. In een interview in verband met haar cynisch internetberichtje zegt Wu Hongfei: "Het was een grap, ik ben een onschadelijke en zachtaardige zangeres. Ze willen me intimideren." Murong Xuecun, een kritische auteur, zit aan zijn computer en leest een stuk voor uit zijn open brief aan de anonieme censor. Beeld van computergebruikers in een zaal. Murong Xuecun merkt op: "Voor een regime dat alleen op leugens is gebaseerd, zijn waarheid en kennis gewoon gevaarlijk." Beeld van de bewakingscamera in de zaal. Vervolg van de reactie van Murong Xuecun: "Het zijn politieke hervormingen die worden ingezet door de Communistische Partij, dat is onmogelijk." Hongfei en haar band geven een onaangekondigd optreden in een café.

20-09-2013
VRT

Journaal: censuur in Venezuela

In Venezuela is er sprake van onderdrukte persvrijheid. Vorig jaar werden er vijfhonderdnegenenzeventig inbreuken op de persvrijheid gerapporteerd. Mattias Tuyls praat met Rosi Hernandez, een ex-journaliste. Zij bezoekt de redactie van haar voormalige werkgever, El Carabobeño. Door een papiertekort is de krant met uitsterven bedreigd. Hernandez vertelt over het tekort aan papier. Daniel Aleman, hoofdredacteur, vertelt dat er bijna een einde komt aan het bestaan van de krant. Er is hierover grote ongerustheid bij de redactie. De redactie protesteert tegen de sluiting van de krant. Hernandez vertelt waarom ze gestopt is met journalistiek. Aleman vertelt dat de krant reeds aangepast werd om papier te sparen maar dat dit nog niet genoeg is om de krant te redden.

14-05-2015
VRT

Journaal: persvrijheid in Egypte

Abdullah Elshamy is een Egyptische journalist die voor de Arabische satellietzender Al Jazeera werkt. Hij heeft in Egypte tien maanden in de gevangenis gezeten en werd uiteindelijk, na een hongerstaking, vrijgelaten. Nu ijvert hij voor meer persvrijheid in de wereld. Gisteren deed hij dat in Amsterdam. Inge Vrancken sprak er met hem.

03-05-2015
VRT

Terzake: persvrijheid in Hongarije

Reportage over de persvrijheid in Hongarije. Journalist Katalin Halmai vertelt over de sluiting van de Hongaarse krant ‘Népszabadság’. Ze vertelt dat journalisten hun kantoor niet meer mogen binnen gaan en dat hun e-mail is afgesloten. Journaliste Eszter Zalan (EU Observer) vertelt dat de krant al een lange tijd financiële problemen had maar toch altijd kon blijven voort bestaan. Ze zegt dat het is alsof je De Morgen of Le Soir zou sluiten. Ze gelooft dat er meer aan de hand is met de sluiting dan louter de economische problemen. Archiefbeelden van de verkiezing van Viktor Orbán en zijn conflicten met de media. Népszabadság was dan ook de belangrijkste oppositiekrant geworden door de vele sluitingen van televisiezenders, radio en kranten. Halmai vertelt dat het voor ex-journalisten dan ook steeds moeilijker wordt om werk te vinden. Ze vertelt dat Orbán zich spiegelt aan de machtshebbers in Turkije, Rusland en Singapore. Zij denkt dan ook dat de sluiting gebeurd is met het medeweten van Orbán. Zalan vertelt dat de Europese Unie hier weinig aan kan doen en dat de greep van Orbán op de macht de laatste jaren steeds sterker is geworden.

12-10-2016
VRT

Terzake: onderzoek naar Böhmermann

Reacties op de censuur die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil opdringen aan Angela Merkel. Fragment uit een gedicht van Jan Böhmermann over Erdogan, gevolgd door de aankondiging van Angela Merkel dat ze een onderzoek zal instellen. Reactie van Nigel Williams, een Vlaamse komiek, over het feit dat Merkel één van de Europese basiswaarden verkoopt. Lied van Böhmermann over Erdogan. Böhmermann tast met zijn lied de grenzen van humor af. Erdogan maakt gebruik van een oude, Duitse wet die zegt dat een buitenlands staatshoofd niet beledigd mag worden. Reactie van Jelle De Beule van 'De Ideale Wereld' en een filmpje van 'De Ideale Wereld' over Erdogan. Nigel Williams zet Erdogan in de rij van figuren als Hitler, Stalin en Poetin.

15-04-2016
VRT

Journaal: persvrijheid in Turkije

Na de staatsgreep wordt de media in Turkije aan banden gelegd. Archiefbeelden van een bezoek van de eerste minister Binali Yildirim aan het mausoleum van Atatürk. Archiefbeelden van een bijeenkomst van de opperste militaire raad. Interview met politiek analist Ahmet Kasim Han. Hij vertelt over de relatie tussen de Turkse strijdkrachten en de Turkse politici. Archiefbeelden van de aanhouding met journalist Sahin Alpay. Hij ontkent dat hij het misdrijf beging en weet niet waarom hij gearresteerd wordt.

28-07-2016
VRT

De wereld vandaag: Belgische editie Zaman stopt ermee

Koen Lemmens, mensenrechtenspecialist aan de Vrjie Universiteit Brussel, vertelt over de oproep van De Morgen om de veiligheid van de bestuurders, journalisten, en lezers van de Turkse krant 'Zaman' te garanderen zodat de krant zou kunnen blijven bestaan.

01-09-2016
VRT

De Afspraak: rechtszaak Apache

Joeri Doelen en Landinvest eisen €350.000 van Apache. Debat met hoofdredacteur Apache, Karel Van den Broeck en advocaat van de beklaagde, Omar Souidi. Karel Van den Broeck verdedigt de bewering dat een stuk grond tweemaal op één dag werd verkocht, en dit voor bijna het dubbele van de prijs, voor een bouwproject op de Italiëlei van Antwerpen. Eerst mocht er ook geen hoogbouw komen maar later keurde het stadsbestuur dit toch goed. Er is, volgens Apache, ook een zweem van belangenvermenging tussen de politiek en Landinvest. Omar Souidi vindt dat Apache de integriteit van zijn cliënt heeft aangetast en dat Apache zijn bronnen niet heeft gecontroleerd. Er zijn reeds tweeëntwintig artikels over Dillen gepubliceerd bij Apache. Hij vertelt hoe de schadeclaim berekend werd en dat dit niet extreem hoog is. De hoogte van de claim is volgens Souidi ten gronde gericht. Van den Broeck vindt dat de persvrijheid beknot wordt door dit soort rechtszaken.

19-10-2016
VRT

Terzake: Gruwelbeelden van IS tonen of niet?

Studiogesprek met Paul Vandendriessche, communicatiespecialist van N-VA, en Bjorn Soenens, hoofdredacteur van het VRT-journaal. Het onderwerp van het gesprek is het al dan niet tonen van de gruwelbeelden van de executies van de IS. Op één of andere manier moet die gruwel wel getoond worden. Door de beelden te tonen spelen we in de kaart van het terrorisme, maar het maakt deel uit van de werkelijkheid. De beelden zijn hoe dan ook te zien op de verschillende media. Vandendriessche vergelijkt met de beelden van Auschwitz. Voor Soenens is het een soort rekruteringsmiddel van IS.

06-02-2015
VRT

Nieuwe feiten: de rampselfies

Koen Lemmens, professor mediarecht aan de KU Leuven, vertelt over de wettelijkheid van de rampselfies.

20-10-2016
VRT

De Inspecteur: gefilmd in het openbaar zonder toestemming

Mag ik zomaar gefilmd worden op straat, en mogen die beelden dan zomaar uitgezonden worden? Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van het VTM Nieuws reageert op een voorval uit een nieuwsuitzending. Diane Waumans, VRT-manager beroepsethiek, vertelt over voorvallen op de VRT. Pieter Knapen van de Raad voor de Journalistiek geeft duiding over de praktische en juridische kant van de zaak. Je zal het maar meemaken, je zit ‘s avonds rustig te kijken naar het nieuws en plots zie je oude beelden van jezelf in een niet zo flatterend nieuwsbericht waarmee je niets te maken hebt. Guido en Gerd uit Bredene zagen zichzelf opduiken in het nieuws van VTM. Guido en Gerd reageren op het voorval. Guido schreef naar VTM, maar kreeg niet meteen een antwoord en trok daarop naar de Raad voor de Journalistiek. Intussen is er een minnelijke schikking: VTM heeft een rechtzetting op zijn website geplaatst. Hoflack reageert op het voorval. Hij verontschuldigt zich en zegt dat ze bij de nieuwsdienst niet onfeilbaar zijn, maar wel volwassen genoeg om hun fouten toe te geven. Ook bij de VRT moeten ze soms excuses aanbieden, stelt Diane Waumans. Pieter Knapen legt de juridische kant van de zaak uit. Het is belangrijk dat journalisten hun werk kunnen doen, maar uiteraard moeten zij met een aantal dingen rekening houden. Hij geeft enkele voorbeelden. Het hangt vooral af van het onderwerp, of het controversieel is of niet. Tot slot geeft hij als tip dat als je een camera ziet, je ook op de cameraman kan afstappen en zeggen dat je niet wil dat er beelden van jou in de media komen.

13-04-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen

Media: persvrijheid

0

Bart Laureys's picture
Bart Laureys
Redacteur

Collectie aangemaakt voor het vak cultuurwetenschappen in de derde graad van het secundair onderwijs.

 

FRAGMENT 1

1999. Reportage over de controverse rond Herman Brusselmans' boek 'Uitgeverij Guggenheimer'. Na een klacht van Ann Demeulemeester, die in het boek (grof) op de korrel werd genomen, werd het werk uit de handel genomen. Kristien Hemmerechts vindt dat Brusselmans' uitspraken onder vrije meningsuiting vallen. Monika Triest van de vrouwenbeweging vindt wat er in het boek staat 'geen humor'. Hemmerechts verwijst naar het verbod op het boek als 'censuur'.

 

FRAGMENT 2

2006. Mohammed cartoon. Beelden uit het journaal waarin islamitische privémilities protesteren voor de ambassade van de EU. Protest tegen Denemarken waar cartoons over Mohammed gepubliceerd werden. Michel Konen, hoofdredacteur van La libre Belgique, heeft het over het publiceren van dergelijke spotprenten. Hij ziet er geen problemen in, de islam heeft niet meer rechten dan andere religies. Luc Van der Kelen publiceert in Het Laatste Nieuws geen spotprenten op de islam. Peter Vandermeersch van De Standaard gaat voor de vrije meningsuiting, ook als dat over godsdienst gaat.

LESTIP: Hoever mag persvrijheid gaan? Blasfemie?

 

FRAGMENT 3

2006. Mohammed cartoon. Debat tussen Humo-journalist Ruud Goossens, cartoonist Kamagurka, advocaat Walter Van Steenbrugge en VRT-radiojournalist Jef Lambrecht naar aanleiding van de bedreigingen en economische boycot door Arabische landen na de publicatie van cartoons over Mohammed in de Deense krant.

 

FRAGMENT 4 

2009. De joodse gemeenschap is verontwaardigd over een satirisch filmpje in het programma Man bijt hond. Het fragment wordt getoond. Claude Marinower, jood en lid van de raad van bestuur de VRT, is van mening dat het fragment gebruik maakt van de meest klassieke stereotypen over de joden. Volgens Stijn Meuris die de tekst geschreven heeft, komen alle overtuigingen, visies en soorten mensen aan bod in Man bijt hond en hebben de programmamakers het recht om dat te doen.

 

FRAGMENT 5

2009. Italianen betogen voor meer persvrijheid. De toenmalige Italiaanse premier Berlusconi heeft grote invloed op de media. Hij eist in zijn krant de stopzetting van een populair nieuwsprogramma op de openbare omroep. Oppositieleider Antonio Di Pietro zegt dat de premier telkens een nieuwe wet uitvindt. Andre Vermeulen geeft uitleg. De voorzitter van de Italiaanse journalistenbond, Roberto Natale, heeft het over Berlusconi's trucs.

 

FRAGMENT 6

2013. Persvrijheid in Vlaanderen. Op de Internationale dag van de Persvrijheid trekt PEN Vlaanderen, de vereniging van schrijvers, aan de alarmbel, want volgens hen hollen journalisten langzaam maar zeker hun eigen persvrijheid uit door de marktlogica te volgen. Debat met Walter Zinzen, gewezen VRT-journalist die de tekst van PEN ondertekend heeft, en Bart Brinckman, auteur en journalist bij De Standaard. Over kwaliteitsmedia, onderzoeksjournalistiek, hoe de vrije markt zorgt voor het bestaan van het vrije woord en journalistieke principes. Brinkman over 'steekvlamjournalistiek': de media jagen elkaar op. Hij heeft het over het belang van kranten, die diepgang moeten brengen.

 

FRAGMENT 7

2013. Correspondent Stefan Blommaert onderzoekt hoe internet en de vrije meningsuiting beleefd worden in China. De stenen Chinese muur is vervangen door een internet firewall. Een student journalistiek klaagt over het feit dat hij geen toegang heeft tot bepaalde buitenlandse sites. Bepaalde zaken op het zoekmachine Google zijn ook geblokkeerd, zoals 'Tiananmenplein'. China heeft zijn eigen zoekmachine Baidu, volledig gecontroleerd door de overheid.

 

FRAGMENT 8

2013. China voert de strijd op tegen al wie berichten op het internet zet die kritisch zijn voor de overheid. Wie 'foute' berichten verspreidt, riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar. "Voor een regime dat alleen op leugens is gebaseerd, zijn waarheid en kennis gewoon gevaarlijk."

 

FRAGMENT 9

2014. In Venezuela wordt de persvrijheid onderdrukt: in 2014 werden er 579 inbreuken op de persvrijheid gerapporteerd.

 

FRAGMENT 10

2015. Abdullah Elshamy is een Egyptische journalist die voor de Arabische satellietzender Al Jazeera werkt. Hij heeft in Egypte tien maanden in de gevangenis gezeten en werd uiteindelijk, na een hongerstaking, vrijgelaten. Nu ijvert hij voor meer persvrijheid in de wereld. Op 2 mei 2015 deed hij dat in Amsterdam. Inge Vrancken sprak er met hem.

 

FRAGMENT 11

2015. Het fragment toont journalist Katalin Halmai die uitleg geeft over de sluiting van de Hongaarse krant ‘Népszabadsàg’. De journalisten mogen hun kantoor niet meer binnen en e-mail is afgesloten. Anderzijds is de staatszender vernieuwd en vormt een spreekbuis voor de Hongaarse president Victor Orban. De greep van Orban op de macht wordt groter en de EU kan hier weinig tegen doen.

 

FRAGMENT 12

2016. Jan Böhmermann spot in zijn TV-programma met de Turkse president Erdogan. Die wil dat de Duitse kanselier Angela Merkel reageert. Merkel zal een onderzoek instellen. Reactie van Nigel Williams over het feit dat Merkel één van de Europese basiswaarden verkoopt. Lied van Böhmermann over Erdogan. Erdogan maakt gebruik van een oude, Duitse wet die zegt dat een buitenlands staatshoofd niet beledigd mag worden. Reactie van Jelle De Beule en een filmpje van De 'Ideale Wereld' over Erdogan. Nigel Williams zet Erdogan in de rij van figuren als Hitler, Stalin en Poetin.

 

FRAGMENT 13

2016. In Turkije blijven de zuiveringen doorgaan na de mislukte coup van 15 juli 2016. Ook de media worden aan banden gelegd. Het fragment toont de Turkse premier Binali Yildirim die bloemen neerlegt aan het mausoleum van Ataturk. Hij roept om alle terroristische groepen uit te sluiten. Er is een interview met politiek analist Ahmet Kasim Han over de Turkse strijdkrachten en politici. Journalist Sahin Alpay wordt aangehouden. Hij ontkent een misdrijf gepleegd te hebben en weet niet waarom hij wordt aangehouden.

 

AUDIOFRAGMENT 14

2016. Als gevolg van de staatsgreep in Turkije is ook de Belgische editie van de Turkse krant Zaman in haar voortbestaan bedreigd. In het audiofragment hoor je en gesprek met mensenrechtenspecialist Koen Lemmens over de oproep van de krant De Morgen aan de Belgische overheid om maatregelen te nemen zodat de Belgische editie van de Turkse krant Zaman kan blijven verschijnen. Lemmens verwijst naar artikel 10 van de EVRM om de oproep van De Morgen te legitimeren.

 

FRAGMENT 15

2016. Joeri Dillen en Landinvest dagen Apache voor de rechter wegens laster. Ze eisen 350.000 euro van Apache. De hoofdredacteur van Apache, Karl Van den Broeck, en de advocaat van Dillen, Omar Souidi, zijn studiogasten. Advocaat Souidi zegt dat Apache serieus in de fout is gegaan en de integriteit van zijn cliënt heeft aangetast. Apache heeft haar bronnen niet gecontroleerd. De schadeclaim is volgens de advocaat niet extreem hoog, maar de hoofdredacteur zegt dat de claim Apache ten gronde kan richten. Van den Broeck stelt vast dat de persvrijheid beknot wordt door dit soort zaken.

 

 

ETHISCHE GRENZEN AAN PERSVRIJHEID

FRAGMENT 16

In het fragment wordt ingegaan op de vraag hoe media omgaan met gruwelbeelden van IS. Karel Verhoeven maakt in De Standaard bewust beperkte berichten over de executies. Fox-news laat mensen die de filmpjes gezien hebben het filmpje vertellen. Rudi Vranckx geeft voorbeelden van wat vroeger en nu getoond wordt. Karel Verhoeven ziet een verschil tussen het tonen van de foto’s van IS en van Abu Ghraib.

 

AUDIOFRAGMENT 17

Selfies maken bij rampen, mag dat? Gesprek met professor mediarecht Koen Lemmens over rampselfies. Wat kan en wat kan niet? Lemmens zegt dat er rekening moet gehouden worden met de aard van het slachtoffer en de context van de informatie. Over het gevaar bij invoeren van regels rond persvrijheid.

 

AUDIOFRAGMENT 18 

Mag ik zomaar gefilmd worden op straat, en mogen die beelden dan zomaar uitgezonden worden?
Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van het VTM Nieuws reageert op een voorval met Guido en Gerd uit Bredene.
Diane Waumans, VRT-manager beroepsethiek over voorvallen op VRT.
Uitleg van Pieter Knapen van de Raad voor de Journalistiek.

 

 

Laatst bijgewerkt op 2017-07-31