Skip to main content

Generatie K (Ketnet)

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/672761

Generatie K: selfie

'Generatie K' is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van een verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil 'Generatie K' kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kindacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze al dan niet actie ondernamen. Deze eerste aflevering gaat over een selfie. Voor een schoolopdracht moeten kinderen in de Plantentuin van Universiteit Gent een zo mooi mogelijke groepsselfie maken. Maar dan besluit pestkop Flor dat Klara, vanwege haar bril en haar beugel, niet mee op de foto mag. Durven de kinderen voor Klara op te komen? En wat doen ze als Flor dreigt om een foto van Klara, tegen haar wil, door te sturen naar zijn vrienden? De pollvraag luidt: Wat vind jij van je uiterlijk? In 'Iedereen Held' vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering gaat het over sport.

07-11-2016
VRT

Generatie K: Mondriaan

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de tweede aflevering: Mondriaan. Wat kies jij?: Bovenop een metershoog springkasteel komen kinderen voor een lastige keuze te staan: er staan twee poorten, elk met een stelling erboven. Langs welke poort springen ze naar beneden? Kiezen ze voor: ‘Een maand doorbrengen zonder tablet, maar met vrienden’, of voor: ‘Een maand doorbrengen met tablet, maar zonder vrienden'? Eenmaal naar beneden gesprongen, vertellen de kinderen over hun keuze. De pollvraag: Wat doe jij als je naar bed moet? Verborgen camera: Tijdens een schooluitstap in het S.M.A.K. dreigt Arend een wereldberoemd schilderij van Mondriaan te bekladden. Hij kruipt onder het afzetlint door en wil met zijn stiften het schilderij eigenhandig wat mooier maken. Houden de andere kinderen hem tegen?

08-11-2016
VRT

Generatie K: rolstoel

'Generatie K' is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil 'Generatie K' kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze al dan niet actie ondernamen. In deze derde aflevering zitten kinderen in een schoollokaal te knutselen en zien ze plots dat er een jongen in een rolstoel komt aangereden. Hij krijgt de deur van de school niet open. Schieten de kinderen hem te hulp? De pollvraag luidt: Wat doe jij als je verliefd bent? Het team van 'Generatie K' vrolijkt treinreizigers op met een stapel servetten en een gettoblaster.

09-11-2016
VRT

Generatie K: nagellak

'Generatie K' is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil 'Generatie K' kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze al dan niet actie ondernamen. Deze vierde aflevering gaat over nagellak. Ons gedacht: kinderen komen op voor hun eigen rechten. Ze willen meer privacy. De pollvraag: Vind jij dat je stiekem één snoepje uit de winkel mag nemen? Wanneer Estelle even het knutsellokaal verlaat, wil Noor haar nagellak stelen. Houden de andere kinderen in het lokaal haar tegen, of doen ze alsof ze niets gezien hebben? Kristel praat met de kinderen over diefstal en klikken.

10-11-2016
VRT

Generatie K: racisme

'Generatie K' is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil 'Generatie K' kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kindacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze al dan niet actie ondernamen. Deze vijfde aflevering gaat over racisme. Op een sportdag in Lommel doen kinderen een leuk wedstrijdje in twee teams. Maar dan zegt (actrice) Caro dat ze niet bij Jemima in het team wil, omdat ze een donkere huid heeft. Ze maakt hele gemene opmerkingen over Jemima's huidskleur. Durven de andere kinderen op te komen voor Jemima? Kristel praat met de kinderen uitgebreid na over racisme. De pollvraag luidt: Wat vind jij van mensen uit een ander land? Het team van Generatie K vrolijkt mensen op door hen op de roltrap een briefje met een gekke, lieve, of vrolijke boodschap te geven.

14-11-2016
VRT

Generatie K: pizza

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de zesde aflevering: pizza. Ons gedacht: kinderen komen op voor hun eigen rechten. Ze geven hun mening over huiswerk: ze denken dat het veel leuker (en minder!) kan en willen meer vrije tijd. De pollvraag: Wat kies jij om aan te doen? Verborgen camera: Bij een pizzakraam krijgen kinderen een heel andere pizza voorgeschoteld, dan de pizza die ze hebben besteld. Hij is superpittig, of ligt vol meelwormen! Durven de kinderen voor zichzelf op te komen, of luisteren ze naar de serveerster die zegt dat ze moeten eten wat de pot schaft?

15-11-2016
VRT

Generatie K: de eerlijke vinder?

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de zevende aflevering: de eerlijke vinder? Wat kies jij?: Bovenop een metershoog springkasteel komen kinderen voor een lastige keuze te staan: er staan twee poorten, elk met een stelling erboven. Langs welke poort springen ze naar beneden? Kiezen ze voor: ‘Ik heb soms heimwee’, of voor: ‘Ik ga altijd graag logeren'? Eenmaal naar beneden gesprongen, vertellen de kinderen over hun keuze. De pollvraag: Wanneer zit jij op internet? Verborgen camera: In Edegem vinden kinderen een portefeuille met geld erin. Wat doen de kinderen als Ada voorstelt om het geld te houden en de portefeuille weg te gooien? Nemen ze het geld, of proberen ze de portefeuille met inhoud terug te bezorgen aan de eigenaar?

16-11-2016
VRT

Generatie K: loopwedstrijd

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken en om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame die de trap niet op raakt te hulp? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de achtste aflevering: loopwedstrijd. Verborgen camera: Op een warme dag doet een groepje kinderen mee aan een loopwedstrijd waarbij ze een lekker ijsje kunnen winnen. Maar tijdens het lopen, struikelt Maissae. Ze valt hard op de grond en kan niet verder lopen. Schieten de kinderen haar te hulp of gaan ze voor het ijsje en laten ze haar links liggen? De pollvraag: Ben jij wel eens jaloers op je vrienden? Iedereen held: Iedereen kan een held zijn. En kinderen zeker! In Iedereen Held vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad, hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering gaat het over mensen helpen.

17-11-2016
VRT

Generatie K: valsspelen

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de negende aflevering: valsspelen. Verborgen camera: Kinderen doen mee aan een toffe quiz waarmee ze cinematickets kunnen winnen. Yasmina vertelt dat ze nog nooit naar de cinema is geweest en ze doet extra haar best voor de quiz. Maar dan besluit Wolf haar antwoorden te manipuleren, zodat hij meer kans heeft om te winnen. Zullen de andere kinderen ingrijpen? De pollvraag: Heb jij bij een toets weleens afgekeken? Iedereen held: Iedereen kan een held zijn. En kinderen zeker! In Iedereen Held vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering: je angsten overwinnen.

21-11-2016
VRT

Generatie K: vreemden helpen

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de tiende aflevering: vreemden helpen. Verborgen camera: In Genk probeert een oude mevrouw zuchtend en steunend een trap op te wandelen. Schieten de kinderen haar te hulp, als ze zien hoe moeilijk ze het heeft? Kristel kijkt mee met de verborgen camera en ziet dat het niet altijd simpel is om op een vreemde af te stappen. De pollvraag: Help jij je ouders vaak in het huishouden? Ons gedacht: kinderen komen op voor hun eigen rechten. Ze vertellen waarom zij het belangrijk vinden dat iedereen zichzelf mag zijn, ook als je een ander geloof hebt.

22-11-2016
VRT

Generatie K: voorsteken

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de elfde aflevering: Voorsteken. Wat kies jij?: Bovenop een metershoog springkasteel komen kinderen voor een lastige keuze te staan: er staan twee poorten, elk met een stelling erboven. Langs welke poort springen ze naar beneden? Kiezen ze voor: ‘Ik vertel mijn geheimen’, of voor: ‘Ik hou mijn geheimen voor mezelf'? Eenmaal naar beneden gesprongen, vertellen de kinderen over hun keuze. De pollvraag: Durf jij te huilen bij je vrienden? Verborgen camera: In Machelen mogen kinderen van de jeugdbeweging een gratis wafel halen bij een wafelkraam. Maar dan steken er twee brutale jongens voor. Durven de kinderen voor zichzelf op te komen en er iets van te zeggen?

23-11-2016
VRT

Generatie K: dieren pesten

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de twaalfde aflevering: dieren pesten. Verborgen camera: Tijdens een schooluitstap op een kinderboerderij bezoekt een klas een jong geitje. Maar dan begint een vervelende jongen het geitje lastig te vallen. Durven de kinderen de jongen aan te spreken op zijn gedrag en hem te stoppen? De pollvraag: Wat kies jij? 'De hele avond gamen en je huiswerk overschrijven' of 'De hele avond huiswerk maken en eerlijk 10/10 halen'? Alsjeblieft!: Het team van Generatie K vrolijkt willekeurige voorbijgangers op door een verrassingslied voor hen te zingen.

24-11-2016
VRT

Generatie K: pestkop

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de dertiende aflevering: pestkop. Verborgen camera: 'Pestkop' Arend valt Asya lastig bij de toiletten van de muziekschool: hij pakt haar gsm af en dreigt die in het toilet te gooien. Met een verborgen camera kijkt Kristel of de andere kinderen durven in te grijpen. De pollvraag: Ben jij al wel eens gepest? Alsjeblieft!: Het team van Generatie K schiet mensen te hulp die het veel te heet hebben: ze wapperen hen wat frisse lucht toe met zelfgemaakte waaiers.

05-12-2016
VRT

Generatie K: eten delen

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de veertiende aflevering: eten delen. Verborgen camera: Wanneer de kinderen van het speelplein van Oud-Heverlee mogen lunchen, blijkt dat Klara niets in haar brooddoos heeft zitten. Met de verborgen camera kijkt Kristel mee of de kinderen hun eten met Klara delen. De pollvraag: Voel jij je veilig op de fiets? Ons gedacht: kinderen komen op voor hun eigen rechten. Vandaag geven ze hun mening over verkeer, want door onvoorzichtige volwassenen is het volgens de kinderen veel te gevaarlijk op straat.

06-12-2016
VRT

Generatie K: hoogtevrees

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de vijftiende aflevering: hoogtevrees. Wat kies jij?: Bovenop een metershoog springkasteel komen kinderen voor een lastige keuze te staan: er staan twee poorten, elk met een stelling erboven. Langs welke poort springen ze naar beneden? Kiezen ze voor: ‘Liever sterk, maar niet zo slim’, of voor: ‘Liever slim, maar niet zo sterk'? Eenmaal naar beneden gesprongen, vertellen de kinderen over hun keuze. De pollvraag: Is fouten maken erg? Verborgen camera: Maissae durft, na flink getwijfel, op een hoog touwenparcours te klimmen. Maar dan begint 'pestkop' Taha heel hard te wiebelen, om Maissae bang te maken. Maissae is doodsbang en durft niet meer voor- of achteruit. Komen de kinderen voor haar op, of laten ze Taha zijn gang gaan?

07-12-2016
VRT

Generatie K: afval

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de zestiende aflevering: afval. Verborgen camera: In de Kruidtuin in Mechelen zijn kinderen bezig met een knutselopdracht. Maar dan begint Lars het park te vervuilen. Hij gooit zijn afval op de grond en gooit een flesje in de vijver. Gewoon, omdat hij daar zin in heeft. Hoe reageren de kinderen? Met de verborgen camera kijkt Kristel of ze er iets van durven te zeggen. De pollvraag: Game jij liever heel de vakantie dan buiten te spelen? Iedereen held: Iedereen kan een held zijn. En kinderen zeker! In 'Iedereen Held' vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering: anderen helpen.

08-12-2016
VRT

Generatie K: verdriet

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de zeventiende aflevering: verdriet. Verborgen camera: Als kinderen bezig zijn met een bosspel, zien ze opeens een meisje dat helemaal alleen op een bankje zit te huilen. Gaan ze op haar af om te vragen wat er is? Of gaan ze door met hun spel en doen ze alsof ze niets hebben gezien? Kristel praat met de kinderen na over verdriet en troosten. De pollvraag: Vind jij belletje-trek stout? Alsjeblieft!: Het team van Generatie K maakt mensen blij met belletjetrek! Als de mensen opendoen, vinden ze namelijk een bijzondere stoepkrijtboodschap voor hun deur.

12-12-2016
VRT

Generatie K: cupcakes

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de achttiende aflevering: cupcakes. Wat kies jij?: Bovenop een metershoog springkasteel komen kinderen voor een lastige keuze te staan: er staan twee poorten, elk met een stelling erboven. Langs welke poort springen ze naar beneden? Kiezen ze voor: ‘Veel vrienden, maar geen beste vriend’, of voor: ‘Niet veel vrienden, maar wel een beste vriend'? Eenmaal naar beneden gesprongen, vertellen de kinderen over hun keuze. De pollvraag: Is spelen met poppen alleen voor meisjes? Verborgen camera: Tijdens de les mogen drie kinderen in een aparte ruimte een enquête invullen. Op tafel staat een schaal cupcakes die voor hen lijken te zijn. Als ze een paar cupcakes op hebben, komt Romy binnen. Die schrikt, want de cupcakes waren als traktatie bedoeld voor haar klas. Durven de kinderen toe te geven dat zij van de cupcakes gegeten hebben? En wat doen ze als een kind, dat niets gegeten heeft, valselijk beschuldigd wordt?

13-12-2016
VRT

Generatie K: privacy

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met acteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de negentiende aflevering: privacy. Verborgen camera: Talha en Ada gaan mee op knutselkamp. Tijdens een tekenopdracht besluit Ada om stiekem in de tas van Talha te kijken. Ze vindt een briefje van zijn moeder, waar iets superprivé op staat. Wat doen de andere kinderen als Ada het briefje hardop wil voorlezen? Kristel praat achteraf met de kinderen over privacy. De pollvraag: Ben jij wel eens bang in het donker? Ons gedacht: kinderen komen op voor hun eigen rechten. Ze vertellen dat hun ouders vaak veel te druk bezig zijn. Ze zouden willen dat hun ouders minder stress hadden en meer vakantie kregen. Zo kunnen ze vaker met hun kinderen leuke dingen doen.

14-12-2016
VRT

Generatie K: duimspijkers

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de twintigste aflevering: duimspijkers. Verborgen camera: In het fietsenhok van een school moeten kinderen een opdracht doen. Maar dan stoot Lars een doosje duimspijkers om. Ze liggen bezaaid over de grond van het fietsenhok, maar Lars maakt geen aanstalten ze op te ruimen. Durven de andere kinderen tegen Lars te zeggen dat hij de duimspijkers moet opruimen? En wat doen ze als er een fietser aankomt, die zijn band dreigt lek te rijden? De pollvraag: Houd jij je altijd aan de regels? Iedereen held: Iedereen kan een held zijn. En kinderen zeker! In 'Iedereen Held' vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering: anderen helpen.

15-12-2016
VRT

Generatie K: ongeluk

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de eenentwintigste aflevering: ongeluk. Wat kies jij?: Bovenop een metershoog springkasteel komen kinderen voor een lastige keuze te staan: er staan twee poorten, elk met een stelling erboven. Langs welke poort springen ze naar beneden? Kiezen ze voor: ‘nieuwe chillplekken op school om tot rust te komen’, of voor: ‘nieuwe speeltoestellen om hun energie op kwijt te kunnen'? Eenmaal naar beneden gesprongen, vertellen de kinderen over hun keuze. De pollvraag: Hoe voel jij je na een slechte toets? Verborgen camera: Jasper stoot per ongeluk een autospiegel van een auto af. Hij schrikt en weet niet wat hij moet doen: het eerlijk opbiechten of het stilhouden? Zullen de andere kinderen hem helpen bij dit dilemma? En wat doen ze als Jasper besluit het stil te houden, en de autoeigenaar opduikt? Helpen ze Jasper de waarheid te vertellen?

19-12-2016
VRT

Generatie K: beleefdheid

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de tweeëntwintigste aflevering: beleefdheid. Verborgen camera: De hoogzwangere Larissa komt een wachtkamer binnen. Ze heeft door haar dikke buik overduidelijk last van haar rug. Staan de kinderen voor haar op, of blijven ze lekker zitten? En wat als de enige stoel wordt bezet door acteur Lou, die geen zin heeft om op te staan: durven de kinderen hem dan aan te spreken, zodat Larissa op zijn plek kan zitten? De pollvraag: Word jij soms te snel boos? Alsjeblieft!: Het team van Generatie K zorgt ervoor dat lopers in het Nachtegalenpark een steuntje in de rug krijgen: ze ontpoppen zich tot fanatieke aanmoedigers, met zelfgemaakte spandoeken, bekertjes water en een grote dosis enthousiasme.

20-12-2016
VRT

Generatie K: privacy op het internet

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de drieëntwintigste aflevering: privacy op het internet. Ons gedacht: kinderen komen op voor hun eigen rechten. In een kiosk in het park geven kinderen hun onverbloemde mening: ze hebben genoeg van klagende ouders en buren, lawaai maken tijdens het spelen is een kinderrecht! De pollvraag: Heb je al eens gekust? Verborgen camera: In een lokaal staan tablets met daarop een vragenlijst. Kinderen die de vragenlijst volledig invullen, krijgen gratis pretparktickets. Maar wat is de kinderen meer waard: pretparktickets, of hun privacy? Acteur Jasper vult ook de meest privacygevoelige vragen in, zoals 'wat is je adres?', 'hebben jullie beveiligingscamera's thuis?' en 'wat is je Facebook-wachtwoord?'. Doen de kinderen hetzelfde, of denken ze twee keer na?

21-12-2016
VRT

Generatie K: poetsen is voor meisjes

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de vierentwintigste aflevering: poetsen is voor meisjes. Verborgen camera: Bij de Damiaanscouts van Wilsele verplicht Alexander aan Laure een omgevallen vuilbak vol stinkend afval op te ruimen, omdat zij een meisje is: "want poetsen is niets voor jongens, wel voor meisjes." Komen de andere jongens voor Laure op, of houden ze hun mond zodat zij het vieze taakje niet hoeven te doen? De pollvraag: Hou je liever alle snoep voor jezelf, of deel je? Iedereen held: Iedereen kan een held zijn. En kinderen zeker! In Iedereen held vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering: opkomen voor anderen.

22-12-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Generatie K (Ketnet)


Lander Schoonbaert's picture
Lander Schoonbaert

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de...

Toon meer

Laatst gewijzigd

19-06-2018