Skip to main content

Organisatie van het politieke veld: politieke instellingen België

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/631321

Terzake: politiek niet zo populair in Vlaanderen

Dit fragment uit Terzake gaat over het feit dat de politiek de Vlaming niet echt bezig houdt. Slechts een derde van de Vlaamse bevolking volgt de politiek. Dat blijkt uit peilingen over wie er in de Vlaamse en Federale regering zit. Stefaan Walgrave, politicoloog van de Universiteit Antwerpen, beoordeelt het onderzoek. Walgrave vindt het niet erg dat slechts een kwart van de bevolking weet wie er bestuurt. Ze weten wel ongeveer wie mee regeert. De politieke kennis in West-Europa valt over het algemeen nogal mee. We hoeven ons dus geen zorgen te maken, volgens Walgrave. Bijna een vijfde van de ondervraagden denkt dat de sp.a in Vlaanderen mee regeert. N-VA is op beide niveaus als meerderheidspartij gekend.

07-10-2016
VRT

Journaal: eedaflegging koning Filip I

Eedaflegging van koning Filip in het parlement. Prins Filip en prinses Mathilde rijden in open Mercedes 600 op weg naar het parlement in Brussel. Aankondiging door een bode in de Kamer: "de koning, le roi, der König". Filip betreedt de kamer gevolgd door applaus in het halfrond. Applaus ook door koning Albert en prinses Mathilde. Toespraak door André Flahaut, kamervoorzitter voor de PS. Hij feliciteert Filip en wenst hem een gelukkig koningschap toe. Koning Filip op de troon. Eedaflegging van koning Filip. Applaus onder andere door Albert en Mathilde, André Flahaut, premier Elio Di Rupo, Vlaams minister president Kris Peeters. Toespraak door koning Filip over zijn eed. We zien de vier kinderen van Filip en Mathilde, Elisabeth, Gabriel, Emmanuel en Eleonore, Albert, Paola, Mathilde, Laurent en Claire. Vervolg van de toespraak van koning Filip: constructieve contacten onderhouden met vertegenwoordigers van de deelstaten. "Es lebe Belgien, leve Belgie, vive la Belgique."

21-07-2013
VRT

60 seconden: deelstaat

Korte toelichting in zestig seconden over verschillende deelstaten in België.

01-05-2014
VRT

Eedaflegging ministers regering Michel

De veertien ministers en vier staatssecretarissen van de nieuwe federale regering hebben de eed afgelegd. Voor het eerst in handen van koning Filip. Beelden van wachtende ministers en staatssecretarissen. Eedaflegging van Charles Michel in drie landstalen. Eedaflegging van Kris Peeters en Jan Jambon, enkel in het Nederlands. Eedaflegging van Didier Reynders met een kus aan Charles Michel. Eedaflegging van Maggie De Block, Pieter De Crem en Bart Tommelein. De laatste twee doen dat enkel in het Nederlands. Allemaal poseren ze voor de groepsfoto.

11-10-2014
VRT

60 seconden: minister-president

Toelichting in zestig seconden over de minister-president.

01-05-2014
VRT

Journaal: de werking en samenstelling van het Federaal Parlement

Journaalitem over de werking en samenstelling van het Federaal Parlement.

06-05-2014
VRT

Journaal: werking en samenstelling van het Brussels Parlement

Fragment over de werking en samenstelling van het Brussels parlement. De werking, bevoegdheden, samenstelling, budget … komen aan bod.

07-05-2014
VRT

60 seconden: Waals Parlement

Toelichting in zestig seconden over het Waals Parlement.

01-05-2015
VRT

Journaal: werking en samenstelling Vlaams Parlement

Dit Journaalitem gaat over de werking en samenstelling van het Vlaamse Parlement.

05-05-2014
VRT

Studio Ketnet: Jeugdjournaal

02:10 'Sex crime': In België is seks verboden onder de 16 jaar. 0:06:10 Zoekacties naar verdwenen jongeren. 0:08:48 Beelden van de Volkswagen auto's. 09:21 Losse beelden. 0:09:57 De vzw 'Global wars' organiseerde voor het eerst een internationaal kampioenschap in het computerspel Quake. 0:11:40 Losse beelden. 0:12:26 Het dragen van een beugel. 0:13:02 Voetbal zakt in de schandaalsfeer. 0:17:00 Wetgeving rond jongeren en motors. 0:19:06 Meer en meer Koerden willen weg uit Turkije. 0:21:20 Beelden van bronzen zeemeermin in Kopenhagen. 0:21:50 In 1984 werd een 16 jarig meisje vermoord in Brussel. Vorig jaar dook de getuige X1 op. 0:25:40 Vervolg Koerden. 0:26:08 Lancering Athena II. 0:26:40 Wetsvoorstel om tweetaligheid in ons land te bevorderen. 0:28:20 1998 uitgeroepen tot jaar van de oceanen. 0:30:35 Gratis zonaal telefoneren maar met reclamespotjes. 0:34:10 In Haïti gaan maar 1 op de 2 jongeren naar school. UNICEF verkoopt daarvoor kaftpapier dat gemaakt wordt van gerecycleerde drankkartons. De bond beter leefmilieu is tegen. 0:36:30 Patagonië. 0:38:15 Internetverslaving. 0:42:20 'Rassenrellen' in Anderlecht. 0:44:25 Jongerenprojecten met Vredeseilanden. 0:45:30 Vliegas. 0:46:35 Het leger verhindert dat Algerije een democratisch land wordt. 0:48:40 Stijn Meuris schrijft een musical. 0:52:25 Fred Deburghgraeve. 0:53:10 Dolly het schaap. 0:55:25 De band Hooverphonic gaat naar New York. 0:57:50 Kasseistenen breken op lichaam. 0:58:10 Lover game. 0:58:36 Centrum voor vermiste kinderen. 0:58:55 Niet begeleid minderjarige jongeren. Vanaf 1:00:00 zwart beeld. (Allemaal korte niet echt bruikbare fragmenten).

VRT

Journaal: seks vanaf 14

Beelden van een kussend koppeltje. Interview met Sabien Lahaye-Battheu, kamerlid voor Open Vld, omtrent het voorstel. Interview met Sophie Dewit, kamerlid voor N-VA. Een leeftijdsverschil van vijf jaar zorgt voor twee verschillende leefwerelden. Beelden van een kussend koppeltje. Interview met Raf Terwingen, kamerlid voor CD&V. Hij is voor een leeftijdsgrens van maximaal vier jaar.

26-05-2015
VRT

Journaal: de rol van Leterme in het Fortis-dossier

De telefoontjes en sms'jes die er zijn geweest tussen het kabinet Leterme en rechters betrokken in het Fortis-dossier zijn in de eerste plaats een politiek probleem. Dat zegt grondwetspecialist Paul Van Orshoven. De hele zaak toont volgens hem vooral aan dat de scheiding der machten in België wel degelijk werkt. Zoals de grondwet voorziet, zal het parlement beslissen over het lot van premier Leterme. Interview met Bart Somers, voorzitter van de Open Vld. Hij is gehecht aan de scheiding der machten en vraagt duidelijkheid. Interview met Paul Van Orshoven. Verklaring in het parlement door Servais Verherstraeten van de CD&V. Hij vraagt een parlementaire onderzoekscommissie. Interview met Paul Van Orshoven. Toelichting in de studio door Ivan De Vadder.

18-12-2008
VRT

Journaal: geschiedenis van de Senaat

Rondleiding in de Senaat door historicus Mark van den Wijngaert, co-auteur van het boek ‘De Belgische Senaat’. Van den Wijngaert vertelt over de opname van de Senaat in het staatsbestel. Archiefbeelden tonen de eedaflegging van Prins Albert in 1958 die een zitje kreeg in de Senaat. Van den Wijngaert praat over de afname van het belang van de Senaat.

16-12-2016
VRT

Terzake: leve de Senaat?

Hoe zou het nog zijn met de Senaat? Een jaar na grondige hervormingen wordt de balans opgemaakt. Fractieleider Bert Anciaux (sp.a) vertelt over de informatieverslagen van de samenwerking tussen de deelgebieden. Fractieleider Annick De Ridder (N-VA) twijfelt of iemand ooit de rapporten van de hoorzittingen gelezen heeft. Kamervoorzitter Christine Defraigne (MR) vertelt over het eenjarig bestaan van de vernieuwde Senaat. Voorzitter Wouter Beke (CD&V) vertelt dat de Senaat rechtstreekse bevoegdheden heeft op het ogenblik dat er staatshervormingen komen. Deelstaatsenator Rik Daems (Open Vld) vertelt dat de Vlaamse volksvertegenwoordiger mee de Belgische grondwet kan maken. Vroeg of laat komt het communautaire toch weer op de agenda. Christine Defraigne toont de leeszaal en de koffiekamer. Ze vertelt dat de besparingen in de Senaat op termijn veertig miljoen euro moeten opbrengen. Affiche met namen van de tien gecoöpteerde senatoren. Anciaux is een voorstander van het afschaffen van de gecoöpteerde senatoren. Deelstaatsenator Elisabeth Meuleman (Groen). Ze vertelt dat de Senaat een overbodige instelling is want ze heeft geen wetgevende bevoegdheid. Deelstaatsenator Anke Van Dermeersch (Vlaams Belang). Ze vindt dat men de Senaat beter zou afschaffen. Gecoöpteerd senator Jan Becaus (N-VA) vertelt dat er nog iets kan gebeuren, maar dat er nog niet veel gebeurd is. Anciaux vindt de Senaat als instelling waarin de gemeenschappen kunnen overleggen wel interessant.

20-10-2015
VRT

60 seconden: hof van beroep

VRT-journalist Gianni Paelinck verklaart in zestig seconden de term 'hof van beroep'.

04-03-2015
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Organisatie van het politieke veld: politieke instellingen België


Bart Laureys's picture
Bart Laureys

Collectie gemaakt voor het vak cultuurwetenschappen in de derde graad van het secundair onderwijs (Profielcomponent organisatie, ET 3)

FRAGMENT 1
Dit fragment uit Terzake van oktober 2016 gaat over het feit dat 'politiek' de Vlaming niet echt interesseert. Slechts één derde van de Vlaamse bevolking volgt de politiek. Dat blijkt uit peilingen naar wie er in de Vlaamse en Federale regering zit. Stefaan Walgrave, politicoloog van de Universiteit Antwerpen, beoordeelt het onderzoek. Walgrave vindt het niet erg dat slechts een kwart van de...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018