Skip to main content

Canon: Trijntje Cornelis - Constantijn Huygens

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/557041

Volgeboekt: Frans Blom over Constantijn Huygens' autobiografie

Johan Van Cauwenberghe praat met Frans Blom over Constantijn Huygens, de dichter, musicus en secretaris aan het hof van Oranje, over diens leven zoals het was en zoals het moest zijn. Frans Blom vertaalde werken van Constantijn Huygens uit het Latijn. Inleiding door Johan Van Cauwenberghe. Frans Blom vertelt over Constantijn Huygens en diens taalvaardigheid als diplomaat in de zeventiende eeuw.

10-01-2004
VRT

Gulliver: voordracht uit de autobiografie van Constantijn Huygens

Voordracht uit de autobiografie van Constantijn Huygens: zijn leven stichtend verteld aan zijn kinderen.

30-05-2004
VRT

Babel: tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens in Den Haag

In de Grote Kerk in Den Haag loopt een tentoonstelling over de dichter en diplomaat Constantijn Huygens. Peter Van Der Ploeg, directeur van het Huygensmuseum in Den Haag, geeft er uitleg over. Hij vertelt over Constantijn Huygens als Homo Universalis, zijn leven en werk en de concrete tentoonstelling. Het tweede deel van de tentoonstelling handelt over Constantijns zoon, Christiaan Huygens en zijn verdiensten voor de wetenschap in de zeventiende eeuw. Hij vertelt ook over de wand van de 'Oranjezaal' in de tentoonstelling, het 'hart van de tentoonstelling'.

23-05-2013
VRT

Het pak van Sjaalman: de Vrede van Westfalen

Met de ondertekening van het verdrag van Westfalen, 350 jaar geleden, begon Europa zich na jaren van bloedige godsdiensttwisten te schikken in zijn moderne scharnieren. Johan Van Cauwenberghe bezocht de dubbeltentoonstelling in Münster en Osnabrück en doet het verhaal van oorlog en vrede, van winnaars en verliezers, van krijgskunst en vredeskunst. Vanaf 00:18:50 muzikaal intermezzo en uitleg over de tentoonstelling.

07-12-1998
VRT

Journaal: 350 jaar Vrede van Westfalen

Europese staatshoofden hebben de 350ste verjaardag van de Vrede van Westfalen gevierd. Oecumenische misviering in Osnabrück. Bezoek aan de tentoonstelling '1648: Oorlog en vrede in Europa' in Münster. Het Belgische koningspaar bevindt zich onder het publiek. Beelden van schilderijen met de Vrede van Westfalen als onderwerp en de godsdienstoorlogen die eraan voorafgingen. Beelden van een van de verdragen uit 1648 en tekeningen van de godsdienstoorlogen. De Duitse president Richard von Weizsäcker tekent huldeboek. Groepsfoto van de aanwezige Europese leiders.

24-10-1998
VRT

Heldenmoed: de Nederlandse Gouden Eeuw

Gesprek van Kurt Van Eeghem met literatuurhistoricus René van Stipriaan. Die schreef een boek: 'Ooggetuigen van de Gouden Eeuw in meer dan honderd reportages'. Dat schetst een verrassend beeld van de zeventiende eeuw, de traditionele glorietijd van Nederland. En die glorietijd begon in de Zuidelijke Nederlanden.

24-06-2000
VRT

Interne keuken: de jongerencultuur van de zeventiende eeuw

Koen Fillet en Sven Speybrouck praten met de Amerikaanse historicus Benjamin B. Roberts, auteur van het boek 'Seks, drugs en rock 'n roll in de Gouden Eeuw'. Daarin onderzoekt hij de generatiegenoten van Rembrandt van Rijn die werd geboren rond 1600 en volwassen werd tijdens het hoogtepunt van de Gouden Eeuw. Roberts onderzoekt die mannelijkheidscultuur wat betreft uiterlijk, drinken, drugs, geweld, seksualiteit en vrije tijd. Hij laat zien hoe ze zich afzetten tegen de vorige generatie door hun lange haren, kleurrijke kleding, promiscuïteit en overmatig drankgebruik. Het revolteren lijkt wel genetisch te zijn. 00:00:00 De puberteit is de laatste honderd jaar stelselmatig vervroegd. Er is een verband met de gestegen welvaart en het andere voedingspatroon van vroeger volgens Roberts. 00:02:17 In de zeventiende eeuw bestond er een grote tolerantie tegenover geweld en baldadigheden door jongeren, zoals vechtpartijen en dronkemanscriminaliteit. Dat kwam voor een deel door de mentaliteit van de mensen, maar het had ook met de status van studenten te maken. Het was namelijk een tijd van welvaart en universiteiten gunden hun studenten allerlei privileges, zoals gratis drank, om veel volk aan te trekken. Dat maakte dit soort uitwassen mogelijk. 00:08:30 De noordelijke Nederlanden kenden in de laatste jaren van de zestiende en de eerste helft van de zeventiende eeuw een sterke economische groei vanwege de val van Antwerpen. Veel jonge mensen trokken immers naar steden als Amsterdam, Leiden en Haarlem; niet alleen uit de noordelijke- en zuidelijke Nederlanden, maar ook uit het Duitse rijk, Engeland en elders in Europa. Hangjongeren en straatbendes bestonden al in de vroege zeventiende eeuw in Amsterdam. Je werd lid rond je dertiende en bleef bij je kliek tot je trouwde; dat gebeurde doorgaans tussen 25 en 28 jaar. Steden hadden toen een hele reglementering over wat de bendes mochten en wat niet. 00:13:50 Roberts legt uit dat er liedboeken werden gemaakt met liedjes over seks en drankgebruik: vaak met heel propere titels maar met veel inside jokes en jongerentaal erin. Er bestond zelfs een soort gedoogcultuur tegenover verdovende en hallucinogene middelen. Roberts somt een paar vergeten middeltjes op die een roes teweegbrengen, zoals bepaalde kruiden en bedorven brood. 00:20:41 Ten slotte vertelt Roberts over de kleding van de zeventiende-eeuwse jeugd. In het boek staan twee afbeeldingen van Andries Bicker, de burgemeester van Amsterdam, en zijn twintigjarige zoon. De zoon ziet er frivool uit. De vader zit daarentegen strak gekleed in een zwart pak. Volgens Roberts is het nu veel beter dan vroeger. Studenten zijn heel wat liever en houden geen vuurgevechten meer.

05-01-2013
VRT

De Zuidkant: Dirk Coigneau over 'Trijntje Cornelis' van Constantijn Huygens

Studiogesprek met Dirk Coigneau, professor Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Gent, over een toneelstuk uit de zeventiende eeuw: 'Trijntje Cornelis' van Constantijn Huygens. De aanleiding voor de uitzending is een herdruk van het toneelstuk. Coigneau vertelt het volledige verhaal en een geeft een beschouwing over het toneelstuk.

28-01-1998
VRT

Berg en Dal: Johan Van Cauwenberghe over zijn bewondering voor Constantijn Huygens

Interview met Johan Van Cauwenberghe. Springlevend, maar straks wel definitief van de radio weg is Johan Van Cauwenberghe. Hij was een vertrouwde Klarastem. Hij vertelt over zijn bewondering voor Constantijn Huygens. Er wordt gepraat over Huygens als man van alle markten thuis. Van Cauwenberghe leest een fragment voor uit het werk van Constantijn Huygens' autobiografie. Het stuk handelt over 'hoe je een goede tekst maakt'. Er volgt een nabespreking over het fragment en hoe het Van Cauwenberghe inspireerde om goede radio te maken.

23-03-2014
VRT

Kortweg: musical 'Trijntje van Saardam'

Buitenbeeld van de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO) in Antwerpen. Beeld van het aankondigingsbord voor het 'Internationaal Dubbelfestival'. Foto's van een gastvoorstelling in de KVO van 'Rosenkrantz and Guildenstein are dead' van Tom Stoppard, door The Young Vic Company. Regie door Bernard Goss. Buitenbeeld van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) in Antwerpen. Affiche van de musical 'Trijntje van Saardam' door Eugène Winters, naar 'Trijntje Cornelis' van Constantijn Huygens, door de KNS. Regie door Martin van Zundert en muziek van Patrick Hiketick. Fragment met Denise Zimmerman als Trijntje. Ze zingt over haar verwachtingen in het zondige Antwerpen. Fragment met Denise Zimmerman (Trijntje), Julienne de Bruyn (de hoerenmadam) en Leo Madder (haar lief). Fragment met Julienne de Bruyn. Ze zingt een lied samen met een koor van 'maskes van plezier': Marilou Mermans, Tine Balder en Martha de Wachter.

26-05-1974
VRT

Volgeboekt: Johan Van Cauwenberghe leest een nieuwjaarsgedicht van Constantijn Huygens

Johan Van Cauwenberghe leest een nieuwjaarsgedicht van Constantijn Huygens.

11-12-2005
VRT

Van Gils & gasten: nieuwe televisiereeks 'Chaussee D’amour'

Fragment uit de televisiereeks 'Chaussee D'amour'. Twee mannen rijden voorbij prostituees en zijn zodanig onder de indruk dat ze tegen een andere auto aanrijden, waardoor een man met een opblaaspop gekneld zit. Studiogesprek. Interview door Lieven Van Gils met acteurs Tiny Bertels en Frank Focketyn. Ze vertellen over de waargebeurde feiten waarop de televisiereeks gebaseerd is. Tiny Bertels vertelt over haar personage Sylvia. Lieven Van Gils kondigt een nieuw fragment aan. Fragment uit televisiereeks 'Chaussee D'amour'. Sylvia wilt met haar kinderen overnachten in het appartement dat ze van haar vader kreeg. Er is ondertussen een bordeel gevestigd in het gebouw. Studiogesprek. Tiny Bertels en Frank Focketyn vertellen over hun research in bars en bordelen. Van de wereld van de betaalde liefde kenden de acteurs Tiny Bertels en Frank Focketyn amper wat toen ze gevraagd werden voor de reeks. Na een stage ter plekke, hebben ze begrip voor de mensen die in die sector werken. Frank Focketyn vertelt over zijn rol in de televisiereeks. Tiny Bertels is zeer dankbaar voor de hoofdrol in reeks.

03-05-2016
VRT

Touché: Nathalie Basteyns over 'Chaussée d'amour'

Nathalie Basteyns, film- en televisiemaker, vertelt over haar keuze om samen te werken met sterke vrouwen. Sterke vrouwen komen ook aan bod in haar nieuwe televisiereeks, 'Chaussée d'amour'. Ze vertelt over de inhoud van de reeks en haar kijk op het prostitutiemilieu. Archieffragment met Michael Bijnens over prostitutie in België. Michael Bijnens is de zoon van een prostituee en schreef daar een boek over. Basteyns vertelt over haar besluit om een programmareeks over het prostitutiemilieu te maken.

08-05-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Canon: Trijntje Cornelis - Constantijn Huygens


Frederik De Ridder's picture
Frederik De Ridder

Het Archief voor Onderwijs zet de literaire klassiekers uit de Literaire CANON van de KANTL weer in de kijker. We brengen de literaire werken in beeld met boeiend audiovisueel materiaal over onder andere de auteur, het tijdskader, de thema’s en de actualiteitswaarde van het werk en hopen zo dat onze literaire klassiekers tot je verbeelding en tot die van jouw leerlingen zullen spreken.

Deze collectie is geschikt voor lessen Nederlands 3de graad. Afhankelijk van de verwerkingswijze kan deze collectie gebruikt worden in een les of lessenreeks.

Klassieker: TRIJNTJE CORNELIS -...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018