Skip to main content

Uitgeklaard: supersnel mobiel internet met 5G

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2558981

KLAAR: supersnel mobiel internet met 5G

“Als 4G een surfplank is, dan is 5G een speedboot”, zo omschreef een internetexpert het ooit. En die speedboot komt eraan. Met 5G kan je een aflevering van je favoriete serie downloaden in enkele seconden tijd. Ook voor online gamers is 5G helemaal top. En 5G zorgt ervoor dat allerlei superslimme toepassingen, zoals de zelfrijdende auto, veilig gebruikt kunnen worden. Maar waarom is dat 5G-netwerk er dan nog niet? Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2558981)

04-12-2019
VRT

Terzake: de derde generatie mobiele telefoons

Reportage van 'Terzake' over de derde generatie mobiele telefoons. Beelden van verschillende types mobiele telefoons en van gsm-masten. Interview met Philippe Van Wassenhove van Nokia. De tweede generatie had al spraak, maar deze derde generatie is klaar voor beeld. De telefoons worden dan ook Universele Mobiele Telefoonsystemen, of UMTS, genoemd. Beelden van gsm-masten. Vervolg van het interview met Van Wassenhove. Deze derde generatie wordt vooral een revolutie voor de man in de straat: het toestel is niet alleen een communicatiemiddel, maar ook een betaalmiddel. Illustratie met een reclamefilmpje voor een UMTS. Interview met Tony van den Born van de Katholieke Hogeschool Limburg. Hij vertelt dat dit niet het einde is, maar dat de kost nog te hoog ligt om het product succesvol te maken. Vervolg van het interview met Van Wassenhove. Het aantal gsm's met toegang tot internet zal stijgen. Vervolg van het interview met Van Den Born. Er zijn vier licenties te koop bij de overheid, maar slechts drie kandidaten: Belgacom Mobile, Mobistar en Orange. Telenet trok zich terug. Beelden van Nokia-gebruikers.

23-10-2000
VRT

Journaal: de smartphone bestaat 25 jaar

De smartphone bestaat 25 jaar. Het is een toestel dat de maatschappij heeft veranderd. In dit fragment vertellen mensen op straat in Leuven en Waregem over hun smartphonegebruik. Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen een smartphone hebben. Professor media en innovatie aan de Universiteit Gent Lieven De Marez reageert. De smartphone is een tijdrovend toestel geworden.

16-08-2019
VRT

Journaal: tien jaar iPhone

De iPhone bestaat tien jaar. In januari 2007 stelde toenmalig Apple-baas Steve Jobs het mobiele telefoontoestel voor aan de wereld. Het was meteen een enorm succes en het begin van een omwenteling in de communicatie. Beelden van Steve Jobs die de iPhone voorstelt. Verklaring door Frederik Tibau, technologie-expert bij Startups.be. Interviews met mensen op straat.

07-01-2017
VRT

Journaal: uitleg over 4G mobiel internet

4G staat voor de "vierde generatie" mobiel internet, die dus sneller is dan 3G de "derde generatie". Buiten op een parking doen ze een test met twee laptops. Een laptop is uitgerust met 3G internet en de andere beschikt over 4G internet door middel van een USB stick. Luc Verschaeve, toxicoloog bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, geeft een verklaring over de straling. Dit wordt afgewisseld met beelden van personen met een gsm en de test.

31-01-2014
VRT

Reyers laat: the Internet of Things

‘Reyers Laat’ is een laat-avond talkshow waarin Lieven van Gils de balans van de dag opmaakt. Dit fragment gaat over The Internet of Things. "Fragment uit 'De Lift'. The Internet of Things komt eraan: al je huishoudapparaten verbonden met elkaar en met het internet. Maar wat zijn de ethische gevolgen van deze nieuwe technologie en hoe moeten we hiermee omgaan? Studiogesprek met moraalfilosofe Kathleen Gabriels over de kansen en de valkuilen van deze nieuwe technologie. Gabriels geeft de definitie van het internet der dingen: objecten identificeerbaar maken en via een netwerk aan elkaar linken. Ze geeft het voorbeeld van de slimme woning. Een animatiefilmpje geeft extra duiding over het internet der dingen. Het studiogesprek gaat verder over de mogelijkheden van het Internet der Dingen. Gabriëls gaat dieper in over de ethische problemen zoals problemen met privacy en het misbruik daarvan en duidt met voorbeelden. Caroline Gennez heeft het over veiligheidscamera's in Mechelen die ook voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Kathleen haalt het belang van bewustwording aan.

20-01-2014
VRT

Journaal: geen akkoord over 5G-netwerk

De invoering van het 5G-netwerk in ons land zal vertraging oplopen. Vanochtend moest er een politiek akkoord gesloten worden over de veiling van de licenties, maar de federale overheid is het niet eens geraakt over de verdeling van de opbrengst. Op straat wordt aan voorbijgangers gevraagd wat 5G is. Beelden van de smartphone en mobiel internet worden getoond. Danielle Jacobs van de Vereniging van ICT-managers legt uit dat je met een 5G-netwerk veel sneller kan surfen. Een zelfrijdende auto en de opvolging van patiënten vanop afstand kunnen mogelijk worden door dit nieuwe netwerk. Jacobs vertelt dat vrachtwagens, uitgerust met 5G, een betere planning zouden kunnen maken in havens. Philippe De Backer, minister van Digitale agenda en Telecommunicatie, vindt het jammer dat er geen akkoord is gevonden. Jacobs voegt toe dat digitale infrastructuur investeringen aantrekt.

06-02-2019
VRT

De markt: 50 jaar Samsung

Duidingsprogramma over de economische actualiteit van de voorbije week. Samsung viert z'n vijftigste verjaardag. Bij de Zuid-Koreaanse elektronicagigant gaan elk jaar 500 miljoen toestellen over de toonbank. Samsung verkoopt veel meer dan u denkt: het wil zowat in alles innovatief zijn, maar dat heeft ook heel wat nadelen. Overzicht van 50 jaar Samsung. Studiogesprek met Menno Van Den Berg, topman van Samsung Benelux. Op vele terreinen is Samsung wereldmarktleider. Van Den Berg vindt dat geweldig. De innovatie gaat erg snel, en dat resulteerde in een aantal fouten, zoals batterijen die in brand vliegen en problemen met de plooibare smartphones. Van Den Berg zegt dat iedereen fouten maakt, maar dat het vooral belangrijk is dat je uit je fouten leert. Van Den Berg zegt dat we middenin de vierde Industriële Revolutie zitten. Hij geeft meer uitleg over het 5G-netwerk. Stilstand is achteruitgang. Als bedrijf moet je blijven innoveren. Samsung is al bezig met innoveren in duurzaamheid. Het onderzoek evolueert naar de combinatie van het 5G-netwerk, artificiële intelligentie, Cloud-computers, ... Volgens Van Den Berg zal deze combinatie heel wat nieuwe mogelijkheden bieden.

09-11-2019
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: supersnel mobiel internet met 5G


Caroline Van Sumere1's picture
Caroline Van Sumere1

Collectie aangemaakt voor de KLAAR-aflevering 'supersnel mobiel internet met 5G. Het beeld- en geluidsmateriaal in deze collectie kan gebruikt worden in de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs. 


KLAAR: supersnel mobiel internet met 5G

FRAGMENT 1

"Als 4G een surfplank is, dan is 5G een speedboot", zo omschreef een internetexpert het ooit. En die speedboot komt eraan. Met 5G kan je een aflevering van je favoriete serie downloaden in enkele seconden tijd. Ook voor online gamers is 5G...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

04-12-2019