Skip to main content

Uitgeklaard: vrije meningsuiting

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2533312

KLAAR: mag je zomaar alles zeggen?

Vrijheid van meningsuiting. Het is één van de belangrijkste rechten in een democratie. Maar wil dat zeggen dat je echt alles zomaar kan zeggen? Waar ligt de grens en hoe zit dat online? Journalist Bram Vandeputte geeft meer uitleg. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2533312)

20-11-2019
VRT

Breaking Europe: kan je in Europa voor je mening opkomen?

Vier weken lang trokken Yassine Atari en Rudi Vranckx door Europa, op zoek naar de stem van Jan met de pet. Ze zetten een babbelbox op in Palermo, Wenen, Boedapest, Warschau, Berlijn en Parijs. Daar mochten voorbijgangers reageren op verschillende vragen. Deze aflevering: kan je in Europa voor je mening opkomen? Komen zij in aanraking met fake news? Geloven ze nog in de traditionele media? En kunnen ze ook zelf - zonder problemen - voor hun mening opkomen?

25-04-2019
VRT

Journaal: prijs persvrijheid voor Charlie Hebdo

De prijs voor de persvrijheid van de Amerikaanse schrijversvereniging PEN gaat naar Charlie Hebdo. De redactie van Charlie Hebdo werd gelauwerd omdat ze, ondanks de aanslag en de bedreigingen, doorgaat met publiceren.

06-05-2015
VRT

Journaal: internetcensuur in China

De Chinese overheid wil vooral zelf greep kunnen houden op het internet. De president van China, Xi Jinping, wil dat landen zelf mogen beslissen welke websites worden toegelaten, welke niet, en hoe gebruikers worden gecontroleerd. De voorbije jaren is de greep van de Chinese overheid op het internet trouwens alsmaar groter geworden. Toespraak Jinping. Hij vertelt dat ieder land het recht heeft om het internet te censureren. Archiefbeelden van surfende Chinezen en Pu Zhiqiang, die gearresteerd werd omwille van activiteiten op het internet. Interview met Mo Shaoping over de beperking van de vrije meningsuiting. Archiefbeelden van het proces van Zhiqiang.

16-12-2015
VRT

Zit er een grens aan vrije meningsuiting? - Rachida Lamrabet

In de rubriek Grote Vragen wordt er wekelijks een vraag voorgelegd aan mensen uit verschillende levensbeschouwelijke hoeken. Juriste Rachida Lamrabet geeft antwoord op de vraag 'zit er een grens aan vrije meningsuiting?'.

16-09-2018
VRT

Zit er een grens aan vrije meningsuiting? - Chams Eddine Zaougui

In de rubriek Grote Vragen wordt er wekelijks een vraag voorgelegd aan mensen uit verschillende levensbeschouwelijke hoeken. Arabist Chams Eddine Zaougui beantwoordt de vraag 'zit er een grens aan vrije meningsuiting?'.

16-09-2018
VRT

Zit er een grens aan vrije meningsuiting? - Kamagurka

In de rubriek Grote Vragen wordt er wekelijks een vraag voorgelegd aan mensen uit verschillende levensbeschouwelijke hoeken. Cartoonist Kamagurka beantwoordt de vraag 'zit er een grens aan de vrije meningsuiting?'.

16-09-2018
VRT

Terzake: onderzoek naar Böhmermann

Reacties op de censuur die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil opdringen aan Angela Merkel. Fragment uit een gedicht van Jan Böhmermann over Erdogan, gevolgd door de aankondiging van Angela Merkel dat ze een onderzoek zal instellen. Reactie van Nigel Williams, een Vlaamse komiek, over het feit dat Merkel één van de Europese basiswaarden verkoopt. Lied van Böhmermann over Erdogan. Böhmermann tast met zijn lied de grenzen van humor af. Erdogan maakt gebruik van een oude, Duitse wet die zegt dat een buitenlands staatshoofd niet beledigd mag worden. Reactie van Jelle De Beule van 'De Ideale Wereld' en een filmpje van 'De Ideale Wereld' over Erdogan. Nigel Williams zet Erdogan in de rij van figuren als Hitler, Stalin en Poetin.

15-04-2016
VRT

De wereld vandaag: Schild & Vrienden – vrije meningsuiting of strafbaar?

‘De wereld vandaag’ is een duidingsprogramma dat wordt gepresenteerd door Ruth Joos. In dit fragment komt de directeur van Unia Els Keytsman aan het woord over de extreemrechtse beweging ‘Schild & Vrienden’. Keytsman vertelt over de eerdere meldingen die Unia ontving over de organisatie. Daarnaast bespreekt ze het onderscheid tussen vrije meningsuiting en strafbare uitspraken of tussen ‘free speech’ en ‘hate speech’ en vertelt ze uitgebreid over hoe dit wordt behandeld in de strafwet en de grondwet. Ten slotte bespreekt ze de rol die de sociale media hierin spelen.

06-09-2018
VRT

Journaal: heftige reacties na brand in Bilzen

Het gerecht gaat bekijken of er mensen vervolgd moeten worden wegens hun uitlatingen op sociale media. Er wordt een onderzoek geopend naar de massa aan racistische commentaren op Facebook en elders nadat een gebouw in Bilzen in brand werd gestoken. Het gebouw staat momenteel leeg, maar de Federale Overheid is van plan om er een asielcentrum in onder te brengen. Reacties van inwoners van Bilzen. De eigenares van het gebouw wordt bedreigd. Er hing een Vlaamse strijdvlag aan haar huis. Ze is vastbesloten om door te zetten. Haar zoon vindt dat alle politieke partijen de polarisering op sociale media zouden moeten veroordelen. De bezorgde reacties zijn misschien wel terecht. Het gebouw lijkt bijvoorbeeld niet geschikt om er 130 asielzoekers in onder te brengen. De reacties op sociale media met een vaak racistische ondertoon, blijven niet zonder gevolgen. Sociale media zijn een forum waar mensen vaak ongeremd hun extreme meningen kunnen verkondigen. We leven in een land met vrije meningsuiting, maar de wet op racisme wordt hier mogelijks overtreden. Voorbeelden van de heftige reacties. Het parket van Limburg gaat deze reacties onderzoeken. Het is niet eenvoudig aan te tonen of deze berichten strafbaar zijn: het is een fijne grens tussen vrije meningsuiting en aanzetten tot racisme. Waarom laten mensen zich zo uit op sociale media? Het is ook een vraag die communicatiewetenschappers aan de Universiteit Antwerpen bezighoudt.

12-11-2019
VRT

De wereld vandaag: 8chan

In El Paso, Texas, zijn twintig mensen omgekomen bij een aanslag door Patrick Crusius. Deze man had een pamflet geschreven over de 'invasie' van de Latino's in Texas. Dat haatpamflet had hij via het internetforum 8chan verspreid. Studiogesprek met Tim Verheyden. Je kan 8chan het best vergelijken met een prikbord. Je kan er anoniem berichtjes posten in verschillende kanalen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het meest notoire kanaal is 'politically incorrect'. Daar verschijnen de meest seksistische, racistische en antisemitische boodschappen die je maar kan bedenken. 8chan is een afgeleide van een andere site, 4chan. De oprichter van 8chan vond dat er te veel moderatie was op 4chan en dus richtte hij 8chan op waar mensen ongeremd hun mening kunnen zeggen. Je kan zeggen wat je wil, zonder dat er gevolgen aan vasthangen. Intussen heeft de oprichter van 8chan zich gedistantieerd van de site. Mensen halen inspiratie uit alle radicale samenzweringstheorieën die circuleren op 8chan. Zo is er de 'replacement theory', een samenzweringstheorie die stelt dat de witte mensen vervangen zullen worden door mensen met een andere huidskleur ten gevolge van de migratie. Het is echter moeilijk om vast te stellen wat oorzaak en gevolg is, aangezien Donald Trump ook het woord 'invasie' vaak in de mond neemt. Dergelijke ideeën komen terug op andere sociale media. 8chan is wel een verzamelplaats voor gelijkgezinden. Er moet volgens Verheyden meer aandacht komen voor dit soort websites. Dergelijke sites offline halen is geen structurele oplossing. Bovendien is het een erg complexe discussie: wie bepaalt er wat er op het internet mag verschijnen? Dat is een kwestie van vrije meningsuiting. Er moet nagedacht worden over de wetgeving. Hoe kan de wetgeving die geldig is in het dagelijkse leven worden doorgetrokken naar het digitale leven? Dat mag niet land per land bekeken worden, want het internet overschrijdt de landsgrenzen.

05-08-2019
VRT

Universiteit van Vlaanderen: waarom mag je de Holocaust wél ontkennen?

Inspirerende professoren en universitair docenten delen in colleges van vijftien minuten de spannendste inzichten uit hun vakgebied. In elke aflevering laten ze je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. In ons land is het ontkennen van de Holocaust bij wet verboden. En dat is niet goed en niet juist, vindt Patrick Loobuyck. Hij zal zelf de Holocaust niet ontkennen, maar wil uitleggen waarom hij om filosofische redenen het recht heeft om de Holocaust te ontkennen. Dit college gaat dan ook niet alleen over de Holocaust, maar over de vrijheid van meningsuiting.

20-11-2017
VRT

Breaking Europe: debat over vrijheid van meningsuiting en fake news

In de Beursschouwburg in Brussel gingen Rudi Vranckx samen met VRT-journalist Rob Heirbaut in gesprek met jongeren én met Europolitici. Wat zijn de vragen en bezorgdheden van de Europese jeugd en welke antwoorden bieden de Europolitici hierop? In dit deel gaat het over vrijheid van meningsuiting en fake news. 00:00:00 Gesprekken met mensen in verschillende Europese steden. Sommigen vinden dat de regering het volk propaganda voedt. Er staat veel 'fake news' in bepaalde kranten, vinden sommigen. Rudi Vranckx vertelt dat jongeren rekenen op Europa om hen te beschermen hiertegen. 00:02:30 Twee jongeren, Mohammed en Yassin, gaan in debat met Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), Tine Soens (sp.a) en Alicja Gescinska (Open VLD). 00:02:45 Mohammed vraagt zich af waar vrijheid van meningsuiting stopt en fake news begint. Volgens Tom Vandendriessche doet er veel fake news de ronde over de migratiestroom. Hij heeft meer vertrouwen in kritische burgers. Tine Soens vindt dat mensen een mening mogen hebben, maar dat het een probleem is voor de democratie als politici onwaarheden verspreiden. Alicja Gescinska vindt dat we per context moeten kijken: een leerkracht mag voor de klas niet vertellen dat de aarde plat is, maar op café mag het wel. Bij fake news zitten we met nieuwsberichten die echt lijken, maar het niet zijn. We moeten dus kritisch zijn. 00:05:50 Mohammed vraagt of we de verspreiding van fake news strafbaar moeten maken. Tom Vandendriessche merkt op dat wie vroeger betwistte dat de aarde plat was, vervolging riskeerde. Zaken moeten kunnen tegengesproken worden. 00:08:20 Rob Heirbaut vraagt of Europa ook bedrijven als Facebook en Google zou moeten kunnen reglementeren. Tine Soens vindt van wel, want het zijn hun clicks die valse informatie verspreiden. 00:09:05 Yassin vraagt of het onderwijs hier een rol in heeft. Alicja Gescinska vindt van wel: de school moet jongeren opleiden tot kritische burgers. Dit vindt ook Tine Soens. De lerarenopleidingen moeten daar ook aandacht voor hebben, vindt ze. Ook volwassenen moeten volgens haar mediawijsheid worden bijgebracht en daar kan Europa ook van belang zijn. Tom Vandendriessche vindt dat het onderwijs soms te kort schiet, maar de school moet wel een kritische manier van denken bijbrengen. Fake news herkennen begint bij iets van de wereld kennen, zegt hij. 00:13:10 Volgens Tom Vandendriessche kunnen de burgers zich zelf wel een mening vormen. Het wordt moeilijker als burgers een interpretatie van de waarheid krijgen, via de media. Hij vraagt zich af of de klassieke media in België niet te veel de stem van de regering zijn. Tine Soens vindt dat we in Europa een beter mechanisme moeten hebben om toe te zien op de vrije media in de lidstaten. Alicja Gescinska vindt dat er een 'democracy pact' moet komen, dat per land een rapport opstelt over de mate van democratie per land. Indien een land niet democratisch is, moet Europa kunnen ingrijpen.

14-05-2019
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: vrije meningsuiting


Caroline Van Sumere1's picture
Caroline Van Sumere1

Collectie aangemaakt voor de aflevering ‘KLAAR: mag je zomaar alles zeggen?’. Het beeld- en geluidsmateriaal in deze collectie is geschikt voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. 


KLAAR: mag je zomaar alles zeggen? 

FRAGMENT 1

Vrijheid van meningsuiting. Het is één van de belangrijkste rechten in een democratie. Maar wil dat zeggen dat je echt alles zomaar kan zeggen? Waar ligt de grens en hoe zit dat online? Journalist Bram Vandeputte geeft meer uitleg. ...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

20-11-2019