Skip to main content

Uitgeklaard: wie is Erdogan?

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2532122

KLAAR: wie is Erdogan?

Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, duikt geregeld op in het wereldnieuws. Sommigen zien hem als een van de grootste leiders van de islamitische wereld. Anderen zeggen dat hij een autoritaire leider is die geen kritiek duldt. Wie is Erdogan? Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2532122)

20-11-2019
VRT

Terzake: Turkije na de mislukte staatsgreep

“Ja, ik heb de coup mee gepland.” Een oud-luchtmachtcommandant in Turkije zou bekend hebben dat hij achter de poging tot staatsgreep zit. De gebeurtenissen volgen elkaar heel snel op, nadat eerder duizenden ambtenaren en rechters geschorst of opgepakt werden. President Erdogan van Turkije voert zijn zuivering, zoals hij dat zelf noemt, onvervaard door. Dit ondanks de voorzichtige kritiek en aanmaningen van de internationale gemeenschap, onder meer op de raad van de Europese en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken. Beelden van de aanhouding van verdachten en van een rij van verdachte generaals. Onder hen is ook Akin Özturk, de vermeende aanstoker van de coup. De sympathisanten van Recep Tayyip Erdogan komen op straat. De president zegt de wil van het volk uit te voeren. Persconferentie van Binali Yildirim, de premier van Turkije. Hij wil de doodstraf voorleggen aan het parlement. In een persverklaring stelt Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, dat een land dat de doodstraf invoert, geen lid kan worden van de Europese Unie. Ook John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, zal Turkije nauwlettend in het oog houden. Interviews met mensen op straat. Een man zegt dat de staatsgreep opgezet spel is van Erdogan. Een jonge vrouw vindt dat ze niet langer in een democratie woont. Beelden van een bijeenkomst van aanhangers van Erdogan.

18-07-2016
VRT

Journaal: Erdogan trekt alle macht naar zich toe

Bijna een week na de mislukte staatsgreep in Turkije heeft president Erdogan er de noodtoestand uitgeroepen. Dat is later ook bekrachtigd door het parlement. Nu kan de Turkse regering wetten uitvaardigen zonder de goedkeuring van de volksvertegenwoordigers. Arrestanten zullen langer kunnen vastgehouden worden en de persvrijheid wordt nog meer beknot. De noodtoestand geldt voor drie maanden. Op die manier kan Erdogan alle macht naar zich toe trekken. De jacht op de tegenstanders van de Turkse regering gaat onverminderd voort. Beelden van een bijeenkomst van de Turkse nationale veiligheidsraad waar beslist werd over de noodtoestand. Toespraak van Recep Tayyip Erdogan. Reactie van een inwoner van Istanbul. Hij is voor de beslissing van de regering en de veiligheidsraad. Beelden van de voorpagina’s van kranten. Reactie van een inwoner van Ankara. Hij stelt dat er door de maatregel nog minder vrijheid zal zijn en meer overheersing. Beelden van Turkse vlaggen, speciale troepen tijdens een zoekactie in het zuidwesten van Turkije, een bootje van de kustwacht en een gepantserd voertuig op straat.

21-07-2016
VRT

Journaal: Erdogan blokkeert Twitter in Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan heeft in heel Turkije de toegang tot de sociaalnetwerksite Twitter geblokkeerd naar aanleiding van een fraudeschandaal. De Turkse president Abdullah Gül is het niet eens met deze actie en ook de Europese Commissie uit zich bezorgd.

21-03-2014
VRT

Terzake: onderzoek naar Böhmermann

Reacties op de censuur die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil opdringen aan Angela Merkel. Fragment uit een gedicht van Jan Böhmermann over Erdogan, gevolgd door de aankondiging van Angela Merkel dat ze een onderzoek zal instellen. Reactie van Nigel Williams, een Vlaamse komiek, over het feit dat Merkel één van de Europese basiswaarden verkoopt. Lied van Böhmermann over Erdogan. Böhmermann tast met zijn lied de grenzen van humor af. Erdogan maakt gebruik van een oude, Duitse wet die zegt dat een buitenlands staatshoofd niet beledigd mag worden. Reactie van Jelle De Beule van 'De Ideale Wereld' en een filmpje van 'De Ideale Wereld' over Erdogan. Nigel Williams zet Erdogan in de rij van figuren als Hitler, Stalin en Poetin.

15-04-2016
VRT

Van Gils & gasten: vrije meningsuiting over Erdogan

In dit fragment uit 'Van Gils & gasten' bespreken komiek Michael Van Peel en journaliste Fatma Taspinar de vrije meningsuiting. De Duitse komiek Jan Böhmermann schreef een satirisch gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan een 'geitenneuker' noemen, kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Dit soort humor moet absoluut kunnen, vindt Van Peel. Respecteer ook de Turkse vorm van humor en besef dat Turken dat niet altijd even grappig vinden, vraagt Taspinar. We zien een fragment uit het gedicht van Böhmermann. Van Peel en Taspinar bespreken de humor van Böhmermann. Van Peel spreekt over Böhmermann die de Duitse wet op het verbod op het beledigen van staatshoofden in vraag stelt. Hij vertelt ook waarom het gedicht volgens hem geniale satire is. Taspinar stelt dat vrije meningsuiting niet grenzeloos is. Humor kan beledigend zijn. Ze heeft het over Turkse humor en fatsoen. Van Peel heeft het verder over de relativiteit van vrije meningsuiting.

18-04-2016
VRT

Journaal: persvrijheid in Turkije

Na de staatsgreep wordt de media in Turkije aan banden gelegd. Archiefbeelden van een bezoek van de eerste minister Binali Yildirim aan het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk. Archiefbeelden van een bijeenkomst van de opperste militaire raad. Interview met politiek analist Ahmet Kasim Han. Hij vertelt over de relatie tussen de Turkse strijdkrachten en de Turkse politici. Archiefbeelden van de aanhouding met journalist Sahin Alpay. Hij ontkent dat hij het misdrijf beging en weet niet waarom hij gearresteerd wordt.

28-07-2016
VRT

Karrewiet: referendum in Turkije

In Turkije is er een belangrijk referendum gehouden. De Turken mochten stemmen of Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, meer macht moet krijgen. 51 procent van de Turken heeft op die vraag 'ja' gestemd. Erdogan mag door dit resultaat nog meer beslissingen nemen over het land. Stefan Blommaert, journalist voor de VRT, is in Turkije en legt uit wat dit precies betekent.

17-04-2017
VRT

Journaal: amper nog kritische pers in Turkije

Het referendum over de grondwetswijziging in Turkije, waardoor president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet krijgen, doet heel wat stof opwaaien in de Turkse media, waar vooral het ja-kamp, de aanhangers van Erdogan, aan bod komt. Onafhankelijke journalistiek is er nog amper. Na de mislukte staatsgreep van zomer 2016 zijn meer dan 160 journalisten gearresteerd. Het Journaal bezoekt de redactie van Cumhuriyet, één van de weinige kritische Turkse kranten. Interview met Aykut Kücükkaya, redactieverantwoordelijke van de Turkse krant Cumhuriyet. Er zijn al elf medewerkers van de krant gearresteerd, en hij zegt dat het schrijven van een artikel als bewijsmiddel kan worden gebruikt. De krant wil de feiten vertellen en trekt zich niets aan van wat de regering ervan denkt. Kücükkaya vertelt dat de krant in haar geschiedenis al veel journalisten en schrijvers verloren heeft. Momenteel werd hun belangrijkste aandeelhouder ondervraagd en beschuldigd, maar hij is nog niet opgesloten. Hun redactionele adviseur en directeur zitten wel in de gevangenis.

13-04-2017
VRT

Van Gils & gasten: Erdogan en Vlaanderen

Een diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland. Vlaamse steden die verkiezingsmeetings met Turkse politici verbieden. Voormalig politicus Selahattin Koçak weet waarom president Erdogan bij de Turken hier steun zoekt voor een grondwetswijziging in Turkije. Maar staan onze Turken allemaal achter Erdogan?

14-03-2017
VRT

De Afspraak: Turkse verdeeldheid na mislukte staatsgreep

Debat tussen Ahmet Koç, ex-SP.A, en Mete Öztürk, ex-hoofdredacteur van Zaman België, over de breuk in de Turkse gemeenschap na de mislukte staatsgreep van het Turkse leger. Koç vertelt waarom hij het beleid van Recep Tayyip Erdoğan wil verdedigen in België. Hij vertelt ook dat hij, door zijn steun aan Erdoğan, uit de SP.A gezet is geweest. Hij vertelt dat zijn bericht op Facebook zeker niet bedoeld was om mensen op te hitsen. Öztürk vertelt dat hij doodsbedreigingen heeft gekregen vanwege zijn kritiek op het beleid van Erdoğan. Naar aanleiding van deze bedreigingen heeft hij de krant stopgezet. Hij vertelt dat iedereen die een band heeft met Fethullah Gülen of de Gülenbeweging aanzien wordt als een terrorist. Nochtans heeft Zaman de coup veroordeeld. Hij vertelt ook over het vandalisme tegen gebouwen van de Gülenbeweging en over het angstklimaat dat gecreëerd is rond de Gülenbeweging. Koç vertelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Gülenbeweging achter de staatsgreep zit. Hij ontkent ook dat hij Zaman erger dan de Islamitische Staat heeft genoemd, maar dat de krant wel een propagandamiddel is van Gülen. Reportage over de Turkse verdeeldheid in Beringen. Stijn Van de Voorde vraagt zich af waarom je nooit de mening van een Turkse vrouw hoort. Erdoğan heeft namelijk, volgens Van de Voorde, rare dingen gezegd over vrouwen. Koç vindt dat de uitspraken van Erdoğan over vrouwen in de Westerse media uit hun context worden gerukt. Öztürk vindt dat Turkije geen democratie meer is, maar een democratuur. Hij geeft uitleg bij deze term. Koç vindt dat de maatregelen van Erdoğan perfect aansluiten bij de noodtoestand van het land. Hij kan zich ook geen feitelijke misbruiken van Erdoğan herinneren. ` Özturk vertelt dat de Gülenbeweging gelijkenissen vertoont met de Jezuïeten. Lieven Annemans vertelt dat tot voor kort Erdoğan in Europa de grote held was en steun kreeg van Gülen. Koç vertelt dat dit inderdaad zo was totdat duidelijk werd dat de Gülenbeweging infiltreerde in de overheidsinstellingen en zelfs examens vervalsten. Koç ontkent dat hij Özturk niet kan aankijken en vertelt dat hij goed bevriend is met zijn broer.

01-09-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: wie is Erdogan?


Sarah Van der Meeren2's picture
Sarah Van der Meeren2

Collectie gemaakt voor de aflevering ‘KLAAR: wie is Erdogan?’ Het geluids- en beeldmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs. 


Recep Tayyip Erdogan is al zestien jaar aan de macht in Turkije. Maar kennen we hem echt? Deze collectie neemt je mee door de recente geschiedenis van Turkije en zet Erdogan daarbij ‘in the spotlight’. Hij haalde de Vlaamse media de voorbije jaren vooral als het ging om de staatsgreep van 2016, de...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

20-11-2019