Skip to main content

Evolutie van licht- en warmtebronnen

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2514992

Boulevard: eigen haard, goud waard

In deze aflevering van 'Boulevard' wordt gesproken over verwarming. 00:00:28 Fragment uit 'History of the world'. 00:01:04 Fragment uit 'La guerre du feu' van Jean-Jacques Annaud. 00:02:10 Beelden van woningen uit de prehistorie in Aubechies en van een huis van rond 1500. 00:02:42 Heemkundige Herman Deridder geeft uitleg over een middeleeuwse haard en wakkert vuur aan met een blaasbalg. Hij vertelt over het geloof in heksen in die tijd. 00:05:16 Lode Jordaens, conservator van de Heemkundige Kring Essen, legt uit hoe turf kan gebruikt worden als brandstof. 00:06:44 Deridder praat over een gietijzeren pot, de 'graap', die dient om warmte te bewaren. 00:07:20 Fragment uit 'Images de Belgique'. 00:08:35 Deridder doet kolen op een Leuvense stoof. 00:09:16 Fragment uit 'Keetje Tippel', waarin Monique van de Ven haar kleren uitdoet en ze in een stoof steekt. 00:09:42 Een promotiefilmpje van Aux Champs toont hoe een kachel wordt aangestoken. 00:10:04 Een vrouw kookt op een ouderwets kookfornuis. Er wordt ook een foto getoond van een 'cuisinière'. 00:10:32 Paula Vanwelden, zaakvoerster van Alfa Belgium, legt de werking en de voordelen van een AGA kookfornuis uit. 00:12:23 De tekenfilm 'SOS' van Ray Goossens wordt getoond. Dit is een reclamefilmpje voor de kachel van Surdiac. 00:13:28 Op archiefbeelden zien we steenkool, boortorens voor aardolie, een olieboer die petroleum levert aan huis, een petroleumkachel die gevuld wordt en een pijpleiding voor aardgas. 00:15:42 Overblijfselen van een Romeinse villa tonen dat de Romeinen hun woningen verwarmden via een buizensysteem op basis van warme lucht. 00:16:22 Op archiefbeelden is te zien hoe een verwarmingsketel gevuld wordt met steenkool. Er worden ook beelden getoond van olieraffinaderijen, een olieleverancier die een tank aanvult, een thermostaat, een radiator en een dak dat geïsoleerd wordt. 00:19:26 Reclamespot voor de Optimaz mazoutketel. 00:20:00 In een reclamespot wordt duidelijk gemaakt dat aardgas ecologisch voordeliger is dan stookolie. 00:20:55 Raymond Lauwers van Electrabel legt de werking van een hogerendementsketel uit. 00:21:44 Reclamespot voor elektriciteit met in de hoofdrol tekenfilmfiguur Reddy Kilowatt. 00:22:50 Op archiefbeelden zien we een elektriciteitsmast, een straalkachel en een verplaatsbare oliekachel. 00:24:13 Hans Boon van Electrabel praat over de werking van een Ecokachel. 00:24:46 Vervolg van de reclame voor elektriciteit. 00:25:33 Aan de hand van een reclamespot geeft Electrabel energietips. 00:26:16 André Deprêter van Laborelec geeft uitleg over een Pleiade-woning in Louvain-La-Neuve. 00:28:05 Voor wie zijn huis efficiënt wil verwarmen zijn er tal van mogelijkheden, bijvoorbeeld zonlicht. 00:28:28 Philip Meyfroot van Living Tomorrow praat over een zonnecollector. 00:28:58 Hans Boon heeft het in een interview over de verwarming van de toekomst.

21-02-1996
VRT

Atomium: licht gestoord

Zevendelige reeks wereldoriëntatie voor het tweedegraads basisonderwijs, gepresenteerd door vier poppen. Licht gestoord. Thema: wonen. Een dag zonder elektriciteit, zonder licht, zonder verwarming, het zal je maar overkomen. Het viertal schetst de evolutie van de verlichting en de verwarming door de eeuwen heen. Tevens onderzoeken zij ook hoe het licht, warmte, water, gas, tv en telefoon in ons huis terecht komen. Wonen is een technische aangelegenheid.

23-09-1993
VRT

Schooltelevisie: uit de tijd van paard en kar

Aflevering van Schooltelevisie. Aan de hand van oude beeldfragmenten van voornamelijk Brussel vormt de uitzending zich een beeld van de tijd voor de Eerste Wereldoorlog, wanneer men zich nog met paard en kar voortbewoog en auto's nog maar net ingevoerd werden. Ook andere oude transportmiddelen worden in beeld gebracht: zoals de stoomtrein, een binnenschip, de tweedekker vanaf na de Eerste Wereldoorlog, de trekkar, en ander transport. De kinderenspelen van die tijd komen aan bod: de tol, stelten, bal, haasje over, touwtje springen. Scholen en crèches van die tijd komen in beeld. Vervolgens geeft men een beeld van de arbeiders en hun gezinnen en in welke omstandigheden ze leefden. Andere beroepen worden in beeld gebracht, zoals de bakker, schoenmaker, kleermaker. Het mindere comfort van die tijd wordt vervolgens duidelijk gemaakt, zoals wassen met de lampetkan, water uit put halen, de petroleumlamp. Later kwamen er gasverlichting, gaskachels, elektrische lampen. Tenslotte geeft men een beeld van de vrijetijdsbesteding in die tijd.

09-12-1973
VRT

Universiteit van Vlaanderen: Einstein versus Edison - wie had het meest briljante idee voor verlichting?

Inspirerende professoren en universitair docenten delen in colleges van vijftien minuten de spannendste inzichten uit hun vakgebied. In elke aflevering laten ze je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. Dat zowel Einstein als Edison twee briljante kerels waren, daar bestaat geen twijfel over. Maar wiens ideeën waren de beste op vlak van verlichting? Huh? Einstein... verlichting? Dat Edison de gloeilamp heeft uitgevonden, dat wisten we. Maar wat heeft Einstein daar mee te maken? Wel... dat verklapt Jean Manca in dit college!

18-01-2018
VRT

De schuur van Scheire: 11/02/2015

Wetenschapsmagazine. Lieven Scheire komt elke woensdag samen met zijn vrienden Henk Rijckaert, Bart Van Peer en Kurt Beheydt. Ze leggen uit hoe we dagelijks technologie en wetenschap gebruiken zonder het te beseffen. Dit is de eerste aflevering van het eerste seizoen. Gast: Adil El Arbi. 00:00:00 Generiek. 00:00:30 Lieven Scheire stelt gasten voor: Henk Rijckaert, Bart Van Peer & Kurt Beheydt en intro over gast Adil El Arbi (winnaar van de Slimste Mens Ter Wereld 2014). 00:02:25 Henk en Adil doen eigengemaakte gloeilamp branden. Henk geeft uitleg. 00:03:10 Adil vertelt over zijn 'nerd'-zijn op school. Hij vertelt over zijn encyclopedische kennis. Fragment 'C'est pas sorcier'. 00:06:15 Lieven en Henk hebben het over 'wit licht', kleuren die dieren en mensen waarnemen, en het licht van gloeilampen. 00:09:20 Lieven en Henk knutselen kookfornuis van gloeilampen. Die geven immers meer warmte dan licht. Ze meten de temperatuur. Adil praat over 'McGyver-shit'. 00:12:40 Henk en Lieven praten over Heinrich Göbel, uitvinder van de gloeilamp. Lieven en Henk koken braadworst en ajuin op lampfornuis. 00:16:45 Adil vertelt over zijn lievelingsgames. Adil speelt 'Galaga' met groenten, eindigt met 3980 punten. Lieven zet een actiefiguur van Adil op schap. 00:20:40 Vraag aan de kijker. Lieven unlockt smartphone met groenten. 00:21:20 Het ruikt hier naar zeepsop: hoe zeepsop maken? 00:21:50 Lieven stelt vraag aan Adil over James Garfield, de twintigste president van Amerika. Lieven vertelt over Garfield en Graham Bell. 00:23:20 Kurt toont eerste metaaldetector van Bell en geeft uitleg. Adil zoekt kogel in Teddybeer en vindt kogel. 00:26:00 Filmpje van Bart en Kurt die slagboom zonder code willen openen. Bart en Kurt geven uitleg via maquette. 00:28:20 Bart en Kurt proberen de slagboom van de VRT te openen met enkele metalen producten. Hun onderzoek is geslaagd. 00:31:00 Model ISS. Adil vertelt over zijn interesse voor ruimtevaart. Nadia Thirs en Carla Jacobs van Space Pole vertellen over hun werk voor het ISS (International Space Station) in Brussel. 00:33:00 Binnenbeelden van de controleruimte. Nadia en Carla geven uitleg over het ISS en over de astronauten. 00:36:20 Bart kaapt Studio Brussel met zendertje. De muziek van Adil's smartphone wordt aangesloten op het zendertje, en overstemt de uitzending van Studio Brussel. Bart geeft uitleg en vertelt over illegale praktijken. 00:39:35 De mannen rijden met omgebouwde auto in file. Ze hacken Studio Brussel, Radio 1 en Klara. Chauffeurs in nabije auto’s reageren. 00:45:55 Afscheid door Lieven Scheire, hij bedankt Adil, Henk, Bart en Kurt.

11-02-2015
VRT

Energie-efficiëntie in huis

We kunnen een stroomtekort voorkomen. Gewoon door nu al minder stroom te verbruiken. Met een paar eenvoudige ingrepen thuis kunnen we al heel wat elektriciteitsverbruik uitsparen. Luc Pauwels ging op stap met een energiecoördinator die dagelijks gebouwen doorlicht op hun energie-efficiëntie. Peter Meert, energiecoördinator, meet halogeenlampen. Peter geeft uitleg over verwarmingsinstallatie bij gebrek aan stroom. Verklaring door Peter Desmet over oppompen van spoelwater voor toiletten dat niet meer zal werken en over het verbruik van de televisie. Windmolentje in tuin en zonnepanelen zullen ook niet werken blijkbaar.

03-09-2014
VRT

Koppen: led-farming

De zon vervangen door ledlampen en sla kweken in een container, in laagjes boven elkaar? Het biedt niets dan voordelen, zo blijkt. Je hebt weinig ruimte nodig, geen onkruidverdelgers, geen last van droogte of zomerstormen. De sla groeit sneller en is even gezond. De boerderij van de toekomst werkt met speciale ledlampen, die licht maken dat optimaal is voor plantgroei. Het zogenaamde city-farming, indoor telen met ledverlichting, staat nog in zijn kinderschoenen, maar belooft een hoge vlucht te nemen. Landbouwers uit binnen- en buitenland lopen de deur plat bij twee jonge Belgische ondernemers die in Waregem city farms bouwen. Beelden van een grote serre vol ledverlichting, net buiten Rotterdam. Michel Zwinkels praat over het telen van tomaten in de winter. Beelden van aardbeienplanten en ledlampen in een serre in Hoogstraten. Kathy Steppe, professor aan de Universiteit van Gent, heeft het over de werking. Een hartslagmeter wordt gebruikt om het krimpen en zwellen van het blad van een plant te meten. Onderzoeksruimte in Eindhoven: daar wordt onderzoek verricht naar de optimalisatie van verschillende soorten sla. Getuigenis van Udo Van Slooten, Philips Horticulture Led Solutions. Het optimaliseren gebeurt door individuele kleuren, licht en de groeiomstandigheden. Door bepaalde combinaties van licht en voeding wordt de smaak van het gewas gestuurd. Binnenbeelden van een container met slaplantjes. Maarten Vandecruys van Urban Crops getuigt. Er wordt een beperkt gamma van planten, in meerdere lagen boven elkaar, gekweekt met kunstlicht. Minder distributie en verbruik van fossiele brandstoffen zijn een gevolg van in de stad te kweken. Franc Bogovic, de oprichter van Urban Crops, heeft het over de voordelen van het hele jaar door kweken en oogsten. Het systeem is al mogelijk voor slagewassen, kruiden en aardbeien.

16-12-2015
VRT

Lichtverf op straat

Kunstenaar Daan Roosegaarde vond een lichtgevende verf uit, en die is nu aangebracht op een stukje snelweg bij Oss, in de Nederlandse provincie Brabant als alternatief voor straatlantaarns. Daan Roosegaarde (Kunstenaar- vormgever): De lijnen laden zich overdag op en geven 's avonds licht. De wegen worden er poëtischer door. Sabine Vandeputte: is dit haalbaar op grote schaal? Melanie Schultz Van Haegen (Minister van infrastructuur en milieu): er zijn nieuwe projecten in het vooruitzicht. Computerontwerpen van toekomstige projecten.

11-04-2014
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Evolutie van licht- en warmtebronnen


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

De mens heeft nood aan licht en warmte. Door de geschiedenis in te duiken ontdekken we hoe de mens steeds op zoek ging naar efficiëntere licht- en warmtebronnen. 
Hoe is 
energie-efficiënt is onze verlichting vandaag? Hoe zou de verlichting van de toekomst er kunnen uitzien? 

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.

Eindterm WT 2.5: De leerlingen kunnen illustreren dat technische systemen evolueren en...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

21-01-2020