Skip to main content

Het Oude Egypte

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2402162

De Pretshow: het oude Egypte

Saartje Vandendriessche en Pretman presenteren een knotsgekke show over geschiedenis voor kinderen van negen tot twaalf jaar. In elke aflevering komen drie historische feiten aan bod, op zijn 'Pretmans' welteverstaan. De gastacteurs zijn Noureddine Farihi en Melvin Klooster. Pretman heeft niemand minder dan Michael Jackson uitgenodigd. Maar die leeft helaas niet meer, dus vindt Pretman er niets beter op om De Dansbende van Melvin uit te nodigen voor een 'onverwachte' Michael Jackson-flashmob in de pretstudio. Prethond blokkeert de dansbende in de lift zodat de show ongestoord verder kan gaan. Want buurjongen Ralph vraagt zich af waarom de oude Egyptenaren altijd schuin werden getekend. Volgens Pretman is dat omdat ze in het oude Egypte erg smalle paden hadden. Waarom dit antwoord niet juist is, komen we te weten in het pretjournaal met Freek Braeckman en in het tijdsbericht. In de pretloper gaat het over de nieuwe haarverzorgingstrend in het oude Egypte, namelijk een parfumkegeltje bovenop de pruik. Buurjongen Ralph vraagt zich ook af waarvoor de piramides eigenlijk dienden. In een laatste filmpje volgen we farao Cheops (Noureddine Fariihi) die zijn eigen begrafenis bestelt.

13-10-2010
VRT

Karrewiet: graftombe ontdekt in Egypte

In Egypte hebben archeologen in de buurt van Caïro een graftombe van meer dan 4000 jaar oud ontdekt. Ze zijn er heel blij mee want de muurtekeningen in het graf van Khewi zijn heel goed bewaard gebleven. Beelden van een sfinx en piramides in Caïro. Archeologen in de graftombe bewonderen de vele muurschilderingen. Een archeoloog houdt een persconferentie over de tombe. In de grafkamer werden verschillende gebruiksvoorwerpen, waaronder vazen, gevonden.

15-04-2019
VRT

Karrewiet: dodenstad in Egypte

Franse wetenschappers hebben een zeer merkwaardige ontdekking gedaan in Egypte: ze hebben een dodenstad ontdekt met grafkamers die in de rotsen uitgehouwen zijn. De dodenstad ligt drie meter onder de grond en is zeker vierduizend jaar oud.

23-04-2003
VRT

Vlaanderen Vakantieland: Nic Balthazar gaat op Nijlcruise

In deze reportage van ‘Vlaanderen Vakantieland’ gaat Nic Balthazar op Nijlruise van Luxor tot Aswan. Beelden van het cruiseschip worden getoond. Balthazar bezoekt Edfu en de Tempel van Horus. Beelden van de zuilenzaal, vissers op de Nijl en Balthazar die aan het zonnebaden is op het schip. Op de muur van de tempel van Kom Ombo zijn de goden afgebeeld. Er zijn ook hiërogliefen te zien. Beelden tonen mummies van krokodillen. Balthazar begeeft zich in de drukke straat met kraampjes in Aswan. Hij biedt bij een handelaar af. In het hotel Old Cataract bezoekt Balthazar de Agatha Christie suite. Hij interviewt de directeur Fawzi Gomaa over de opname van 'Dead on the Nile' van Agatha Christie. Nadien bezoekt hij ook nog de suite van voormalig Frans president François Mitterand. Balthazar gaat op trip met een feloek. Hij interviewt Achmed Nono, de kapitein van het schip. Beelden van schepen op de Nijl. Balthazar bezoekt het eiland Philae. Daar verplaatste men de tempel van Isis voor de bouw van een stuwdam. Balthazar interviewt Abdellatif Senussi, een Nederlandstalige gids. De Aboe Simbel tempel is gered van de verdrinkingsdood. Beelden van Koning Ramses II en van afbeeldingen van hem als krijger. Balthazar bezoekt Luxor. Beelden tonen een herder met een kudde schapen. Nadien wordt er een dodentempel getoond.

16-11-2002
VRT

Panorama: verplaatsing tempel Aboe Simbel

Dit korte fragment van ‘Panorama’ toont beelden van de werken aan de tempel van Ramses II in Aboe Simbel. Die ging onder toezicht van Unesco worden verplaatst en elders herbouwd om te voorkomen dat het gebouw onder het water van het Nasser-stuwmeer zou verdwijnen. Dat stuwmeer ontstond na de bouw van de Aswandam.

18-05-1964
VRT

Toetanchamon

Wetenschappers willen onderzoeken waaraan Toetanchamon is gestorven. De sarcofaag wordt opgehaald, het deksel wordt gelicht en het lichaam wordt onder een scanner gelegd. Zwart-witbeelden van de ontdekking van het graf in 1923. Beelden van het graf zoals het nu in het museum te zien is. De schedel is intact. Beelden van het gouden dodenmasker van de farao in het museum in Caïro.

09-03-2005
VRT

De Pretshow: archeologie

Saartje Vandendriessche en Pretman presenteren een knotsgekke show over geschiedenis voor kinderen van 9 tot 12 jaar. In elke aflevering komen drie historische feiten aan bod, op zijn Pretmans welteverstaan. Gastacteurs van deze aflevering: Liesa Naert, Walter De Groote, Kristof Verhassel, Ralph Vandamme en Pascal Braeckman. Pretman nodigt de bekende schattenjager Indiana Jones uit om naar zijn show te komen. Natuurlijk komt die niet opdagen en dat vindt Saartje toch wel wat jammer ... Ondertussen zoekt Pretman verder naar een schat met zijn zelfgemaakte metaaldetector. Z'n buurjongen vraagt zich wat archeologie is. Pretman denkt het antwoord te vinden bij Tomtesterom en rukt het boek 'Hoe word ik archeoloog?' uit de handen van geluidsman Pascal Braeckman. Het boek vliegt in stukken uit elkaar. Daar zal Tom niet mee kunnen lachen ... De buurjongen vindt een pagina over Howard Carter, maar wie is dat? De Pretreporter gaat te rade bij Freek Braeckman, die op de redactie de collega's controleert met een metaaldetector. Saartje presenteert De Pretloper. Deze aflevering gaat over de opening van het graf van de Egyptische farao Toetanchamon. De buurjongen vraagt zich af wat die archeologen eigenlijk nog allemaal doen. In een filmpje zien we een archeoloog aan het werk op een weide in West-Vlaanderen. Hij wordt echter lastiggevallen door een zelfverklaarde Witse-speurder.

23-11-2010
VRT

Terzake: verborgen kamers in het graf van Toetanchamon

Reportage van Terzake over de verborgen kamers in het graf van Toetanchamon. Hebben Britse archeologen het graf van Nefertiti ontdekt? Howard Carter deed de grootste archeologische ontdekking van de eeuw: hij legde het graf van de Egyptische farao Toetanchamon bloot. Brits archeoloog Nicholas Reeves vertelt dat er misschien nieuwe kamers in het graf van Toetanchamon werden ontdekt. Een 3D-plan toont de indeling van de grafkamer. Egyptologe Marleen De Meyer geeft bijkomende uitleg in een Skype-interview. Een Japans team scant de holtes achter de muren. Reeves denkt dat ze het graf van Nefertiti ontdekt hebben. De buste van Nefertiti komt in beeld.

01-04-2016
VRT

De Meesterwerken: Egyptisch grafmonument

Brussel telt oneindig veel musea en galeries. Die bieden onderdak aan verschillende meesterwerken. In 'De Meesterwerken' neemt een enthousiaste liefhebber de kijker mee naar zijn of haar favoriete topstuk. In het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark staat een grafkapel van 44.00 jaar uit, uit het oud-Egyptische Sakkara. Een keer per jaar gaat Wouter Claes twee maanden opgravingen doen in Egypte. Terug thuis is de Egyptische verzameling van het Museum voor Kunst en Geschiedenis zijn lievelingsplek. Daar vindt Claes de mastaba van Neferirtenef, die hem terugvoert naar zijn gelukkige tijd in Egypte. De archeoloog geeft uitleg bij de grafkapel.

15-02-2017
TV Bxl

Journaal: tombe ontdekt in Egypte

In Egypte hebben archeologen een graftombe ontdekt die waarschijnlijk toebehoorde aan farao’s of koningen van bijna 4500 jaar geleden. Er zijn hiërogliefen en standbeelden gevonden. Het zou een opsteker kunnen betekenen voor het toerisme in Egypte, dat de voorbije jaren erg leed onder de onrust in de regio. Beelden van de site waar de tombe ontdekt werd en van de afbeeldingen en standbeelden in de tombe. Archeoloog Mostafa Waziri geeft uitleg over verborgen objecten in de schachten van de tombe. Op een persconferentie stelt Khaled al-Anani, minister van Oudheden van Egypte, dat het een uitzonderlijk goed bewaarde tombe is.

15-12-2018
VRT

Karrewiet: verborgen ruimte in piramide

Geschiedkundigen hebben een nieuwe, verborgen ruimte ontdekt in de piramide van Cheops. Dat is de grootste van de drie wereldberoemde piramides van Gizeh in Egypte. De verborgen ruimte is zo'n dertig meter lang en acht meter hoog. De piramides zijn 4.500 jaar oud. Toch is de kamer nu pas ontdekt. Dat komt omdat wetenschappers de piramide konden scannen met nieuwe, speciale meetapparatuur. Waar de ruimte voor dient of wat er in zit, blijft voorlopig wel nog een mysterie.

03-11-2017
VRT

Journaal: piramide van Snofroe

Egypte heeft de knikpiramide van farao Snofroe in Dasjoer voor het brede publiek opengesteld. Het land hoopt daarmee het toerisme te stimuleren, want het wordt ook geregeld geteisterd door terreur. Voor de overheid en de vele Egyptenaren die van het toerisme moeten leven is dat een verschrikking.

14-07-2019
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Het Oude Egypte


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

De archeologische overblijfselen en de geschiedenis van het Oude Egypte spreken tot de verbeelding. Het Oude Egypte is een mooi voorbeeld van een niet-Europese cultuur die niet past binnen de periodekenmerken van de toenmalige Europese culturen. Toen we in Europa megalithische monumenten bouwden zoals Stonehenge, bouwden ze aan de Nijl de piramides...

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm MM 3.7: De leerlingen kennen de grote periodes uit de geschiedenis en ze...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

28-01-2020