Skip to main content

Archeologie

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2393682

Karrewiet: archeologen graven klooster op

Karrewietreporter Hanno maakt kennis met archeoloog Robby Vervoort. Een archeoloog is iemand die oude dingen in de grond zoekt, dingen die door onze voorouders zijn achtergelaten. Die dingen kunnen ons vandaag helpen om de geschiedenis te achterhalen en laten ons zien hoe de mensen vroeger hebben geleefd. Robby is op een bouwwerf in Antwerpen restanten van een klooster aan het opgraven. Hij heeft er al restanten van muren gevonden, muren die al meer dan 500 jaar oud zijn. Ook vonden ze kelders en een keuken terug. Daarbij hebben ze ook oude graven blootgelegd, graven van de zusters die hier vroeger hebben gewoond. Ook liggen er veel rijke mensen in de graven, mensen die veel hebben betaald om in een kerk begraven te mogen worden. Hanno mag Robby helpen met het voorzichtig uitgraven van enkele skeletten.

13-12-2016
VRT

TV Oost Nieuws: unieke urnen uit de bronstijd ontdekt in Hofstade

Een team van archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft aan het Weyveld in Hofstade, waar binnenkort woningen worden gebouwd, 2700 jaar oude grafurnen en een bronzen zwaard opgegraven. In de urnen werden de assen van overleden personen bewaard. Vaak werden de urnen begraven in een zogenaamde grafheuvel. Volgens Karim Van Overmeire, Aalsters schepen van Erfgoed, gaat het om een unieke vondst. Het team archeologen postte deze video over de opgravingen online.

30-06-2016
TV Oost

De Pretshow: archeologie

Saartje Vandendriessche en Pretman presenteren een knotsgekke show over geschiedenis voor kinderen van 9 tot 12 jaar. In elke aflevering komen drie historische feiten aan bod, op zijn Pretmans welteverstaan. Gastacteurs van deze aflevering: Liesa Naert, Walter De Groote, Kristof Verhassel, Ralph Vandamme en Pascal Braeckman. Pretman nodigt de bekende schattenjager Indiana Jones uit om naar zijn show te komen. Natuurlijk komt die niet opdagen en dat vindt Saartje toch wel wat jammer ... Ondertussen zoekt Pretman verder naar een schat met zijn zelfgemaakte metaaldetector. Z'n buurjongen vraagt zich wat archeologie is. Pretman denkt het antwoord te vinden bij Tomtesterom en rukt het boek 'Hoe word ik archeoloog?' uit de handen van geluidsman Pascal Braeckman. Het boek vliegt in stukken uit elkaar. Daar zal Tom niet mee kunnen lachen ... De buurjongen vindt een pagina over Howard Carter, maar wie is dat? De Pretreporter gaat te rade bij Freek Braeckman, die op de redactie de collega's controleert met een metaaldetector. Saartje presenteert De Pretloper. Deze aflevering gaat over de opening van het graf van de Egyptische farao Toetanchamon. De buurjongen vraagt zich af wat die archeologen eigenlijk nog allemaal doen. In een filmpje zien we een archeoloog aan het werk op een weide in West-Vlaanderen. Hij wordt echter lastiggevallen door een zelfverklaarde Witse-speurder.

23-11-2010
VRT

Karrewiet: archeologie

Jarne, een elfjarige jongen, zoekt met een metaaldetector op een veld. Hij heeft al eens een Romeinse munt gevonden. Interview met Jarne over de zilveren Romeinse munt die hij vond. Jarne vertelt over zijn vondsten en zijn hobby. Het is ook de hobby van zijn opa, een amateur-archeoloog Frans Raes. De woonkamer bij Jarne thuis, hij toont Romeinse munten en een kast vol vondsten. Beelden van Jarne met een metaaldetector op het veld.

07-11-2012
VRT

Toetanchamon

Wetenschappers willen onderzoeken waaraan Toetanchamon is gestorven. De sarcofaag wordt opgehaald, het deksel wordt gelicht en het lichaam wordt onder een scanner gelegd. Zwart-witbeelden van de ontdekking van het graf in 1923. Beelden van het graf zoals het nu in het museum te zien is. De schedel is intact. Beelden van het gouden dodenmasker van de farao in het museum in Caïro.

09-03-2005
VRT

Journaal: sporen van oorlog

In het ‘In Flanders Fields’-museum in Ieper loopt de tentoonstelling ‘Sporen van Oorlog’ over archeologisch onderzoek van de Eerste Wereldoorlog. Ze gebruiken hiervoor steeds meer hoogtechnologische snufjes. Samensteller Birger Stichelbaut vertelt dat het eerst om vrijetijdsbesteding ging dat uitgroeide tot een volwaardige tak van de archeologie. Archeoloog Jan Decorte toont een opmerkelijke vondst: Duits brood. Stichelbaut benadrukt ook het belang van luchtopnames.

16-02-2018
VRT

Journaal: spadeloze archeologie

De Universiteit Gent heeft in samenwerking met zes andere partners in Europa een methode ontwikkeld waarbij vooral met scanners en luchtfoto's gewerkt wordt bij archeologische opgravingen. Een archeoloog graaft met een schopje in het zand. Archeologen rijden over een terrein met een gespecialiseerd toestel. Een radar toont op een laptop wat er onder de grond zit. Frank Vermeulen, professor Romeinse archeologie aan de Universiteit Gent, geeft uitleg over de werkwijze met de nieuwe software. Een animatiefilmpje over de reconstructie van een Romeinse stad volgt. Beelden gemaakt door Radio Past tonen de opgegraven Romeinse stad Amaya in Portugal. Een archeoloog staat op de Romeinse site. Er volgen scans van de stad, en een 3D-animatie van Romeinse gebouwen. Vermeulen zegt dat de methode heel wat tijd en werk bespaart. De kijker krijgt een virtuele toer door de Romeinse stad op basis van de nieuwe software en onderzoekstechnieken. Volgens Vermeulen is ook de spelindustrie geïnteresseerd in de techniek.

26-02-2014
VRT

Journaal: Romeinse onderwatertempel in Oosterschelde

Duikers proberen in Nederlandse Oosterschelde Romeins tempelcomplex in kaart te brengen. Duikers laden gerief in boot. Duiker Urbain Sterkendries geeft instructies aan andere duikers. Boot in Oosterschelde. Duikers in duikpak. Duiken, onderwateropname duikers. Duiker ontdekt vloer, stukje amfoor. Interview met Robert Van Dierendonck (provinciaal archeoloog Zeeland). Onderwateropnames duiker. Interview met duiker Urbain Sterkendries.

06-07-2003
VRT

Ouderdomsbepaling met C14-datering

Uitleg over ouderdomsbepaling door middel van C14-datering of de C14-methode. Het gehalte radioactieve koolstof wordt opgemeten.

22-09-1997
VRT

AVS Nieuws: grootste opgravingen ooit in Vlaanderen

Al sinds mei 2015 is een team archeologen van de Universiteit Gent opgravingen aan het doen in het West-Vlaamse Kerkhove. Het gaat om de meest spectaculaire opgravingen ooit in Vlaanderen en ze geven ons een schat aan informatie over hoe de mens zo’n 10.000 jaar geleden leefde aan de rand van de Bovenschelde.

09-09-2016
AVS

Journaal: het middeleeuwse Ieper komt aan de oppervlakte

Tijdens opgravingen in de binnenstad van Ieper is een middeleeuws stuk van de stad aan de oppervlakte gekomen. De Sint-Niklaasparochie in Ieper ontstond meer dan achthonderd jaar geleden rond een Romaanse kerk. In en rond die kerk was ook een kerkhof en een gracht, en daar zijn heel interessante vondsten gedaan. Michelle Arnouts, hoofdarcheologe bij Monument Vandekerckhove, toont enkele van de uitzonderlijke vondsten zoals een huwelijkslepeltje, een zegelring en een buideltasje. Bovenop het kerkhof kwam later een abdij. Dat betekent dat de skeletten die nu gevonden werden, allemaal dateren van het middeleeuwse Ieper. Intussen zijn er meer dan driehonderd skeletten bovengehaald. Jan Decorte, erfgoedcoördinator bij CO7, geeft uitleg over het kerkhof en de gevonden skeletten. Middeleeuwse opgravingen worden wel vaker gedaan, maar het bijzondere aan deze site is dat er meer is. Ook de funderingen van de veel jongere abdij Sint-Jan-ten-Berghe komen boven de grond. De grootte van de site biedt een totaalbeeld en dat maakt de site zo uniek.

29-05-2018
VRT

Karrewiet: zestiende-eeuwse burcht

In Antwerpen hebben archeologen, mensen die oude dingen opgraven, iets heel bijzonders opgegraven. Restanten van een oude burcht die gebouwd is in de zestiende eeuw. Ze wisten wel al dat de burcht er geweest was, maar ze zijn toch verrast. Volgens archeologe Karen Minsaer hebben ze eigenlijk meer gevonden dan ze verwacht hadden. Ze wisten wel dat die resten hier zaten, maar het is toch veel indrukwekkender en omvangrijker dan ze gedacht hadden. De burcht was dus heel groot. Ze werd meer dan 400 jaar geleden gebouwd door de Spaanse hertog van Alva. De Spanjaarden waren er toen de baas en dat vonden veel Antwerpenaren maar niks. De burcht diende om de stad te beschermen, maar vooral om de Antwerpenaren onder controle te houden. Wat er met de restanten gaat gebeuren, is nog niet zeker.

01-04-2016
VRT

TV Oost Nieuws: skeletten gevonden in Sint-Martinuskerk van Aalst

Archeologen hebben skeletten gevonden in de Sint-Martinuskerk in Aalst. De kerk wordt gerestaureerd en archeologen mogen opgravingen doen op de plaats waar vloerverwarming komt. In de kooromgang van de kerk zijn heel wat begravingen aangetroffen die gedateerd kunnen worden tussen 1480 en 1784. Het team van archeologen trof ook funderingen aan die in verband kunnen gebracht worden met de voorloper van de Sint-Martinuskerk.

17-08-2017
TV Oost

TV Oost Nieuws: belangrijke archeologische vondsten in Ninove

Aan de toekomstige bedrijvensite Doorn Noord in Ninove hebben archeologen grafcirkels ontdekt van meer dan vierduizend jaar geleden. Beelden van de opgravingen en van enkele vondsten. Daarnaast vonden archeologen ook nog waardevol materiaal uit de Romeinse periode en de zeventiende en de achttiende eeuw. Deze interessante vondsten kunnen heel wat vertellen over de geschiedenis van de stad. Ze worden getoond en toegelicht door archeoloog Arne Verbrugge.

03-02-2019
TV Oost

Goed bewaarde loopgraaf gevonden in Mesen

In de Westhoek, in Mesen, hebben archeologen een opvallend goed bewaarde Duitse loopgraaf gevonden. Het hout zat jarenlang onder klei wat het verval heeft tegengehouden. In een interview met Simon Verdegem (leidinggevend archeoloog van de site in Mesen) gaat het over de gestructureerde afbraak van de loopgraaf en bunker, omdat er een waterleiding moet komen. Enkele gevonden voorwerpen worden getoond: een pen en inktpot, een verroest geweer en een lade in de bunker met handgranaten. Simon Verdegem geeft bij deze voorwerpen een korte duiding.

08-06-2012
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Archeologie


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Zowel de historicus als de archeoloog bestuderen het menselijk handelen in het verleden. Historici en archeologen werken samen om het leven van vroeger zo juist mogelijk te reconstrueren. Terwijl de historicus vooral schriftelijke en mondelinge bronnen gebruikt, werkt de archeoloog voornamelijk met materiële sporen. In deze collectie maak je kennis met het werk van de archeoloog.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm MM 3.8: De leerlingen kunnen aan de...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

26-11-2019