Skip to main content

Uitgeklaard: portret Boris Johnson

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2357242

KLAAR: portret Boris Johnson

Wie is Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk? Sinds 23 juli heeft het VK een nieuwe premier en dat hebben we geweten. Boris Johnson wordt wel eens de Britse Trump genoemd. Als het van hem afhangt, moet en zal het Verenigd Koninkrijk eind oktober uit de Europese Unie stappen, met of zonder deal. Om zijn doel te bereiken, zette hij zelfs het parlement zo goed als buitenspel. Geen enkele journalist of politiek analist die nog kan voorspellen wat zijn volgende zet zal zijn. Wie is die man? Louise Hoedt schetst zijn portret. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2357242)

11-09-2019
VRT

Journaal: Boris Johnson verkozen tot burgemeester van Londen

Boris Johnson is verkozen als nieuwe burgemeester van Londen. De conservatieve politicus neemt de fakkel over van oud-burgemeester Ken Livingstone van Labour. Johnson spreekt het publiek toe in verband met zijn prioriteiten: minder criminaliteit, beter openbaar vervoer, het groen beschermen, betaalbare woningen en de belastingbetaler waar voor zijn geld geven in de 32 districten van Londen. Hij spreekt lof uit voor zijn tegenstander en voorganger, Livingstone. Livingstone geeft op zijn beurt als aftredend burgemeester een toespraak waarin hij zijn fout toegeeft. David Cameron en Boris Johnson vieren de overwinning.

03-05-2008
VRT

Terzake: dirty campaign

Fragment over de campagnes voorafgaand aan de Brexit. Belachelijk filmpje van Ukip: Ukip-leider Nigel Farage wil Groot-Brittannië terug. Professor Europees recht Damian Chalmers heeft het over de leugenachtige campagnes. In een krant staat een kwalijke vergelijking van Boris Johnson met Napoleon en Hitler. Een controversiële affiche van Ukip over vluchtelingen komt in beeld. Een aantal fragmenten uit de campagne volgen elkaar op: Cameron wordt te kijk gezet tijdens een televisie-uitzending. Johnson wordt de mond gesnoerd tijdens een debat over de kostprijs van het EU-lidmaatschap. Burgemeester van Londen Sadiq Khan verwijt Johnson foute informatie te geven op kosten van de belastingbetaler. Een oude dame verbrandt de EU-vlag.

23-06-2016
VRT

Nieuwe feiten: Boris Johnson over Schotland

Boris Johnson blijft de gedoodverfde favoriet om premier Theresa May op te volgen, maar in Schotland zijn ze daar niet mee gediend. Johnson liet 15 jaar geleden een zogenaamd satirisch gedicht over de Schotten publiceren, waarin ze onomwonden voor ‘ongedierte’ versleten werden Aan Theresa May wordt gevraagd of ze het eens is met Boris Johnson dat de Schotten uitgeroeid moeten worden. Lia Van Bekhoven vertelt hoe de gespannen relatie tussen Schotland en Johnson een invloed kan hebben op de uiteindelijke Brexit-deal. Ze heeft het over een tweede referendum en zegt dat het onvermijdelijk is dat Schotland zich zal afscheiden. Dit zal nog niet voor direct zijn.

20-06-2019
VRT

Journaal: ontslag Theresa May

De Britse premier Theresa May neemt ontslag als partijvoorzitter omdat ze de Brexit niet kon realiseren. Er zal een nieuwe partijleider gekozen worden die meteen ook de nieuwe premier wordt. Archiefbeelden van de aantreding van May in 2016. Haar eigen conservatieve partij dwingt haar nu een stap opzij te zetten. Beelden van de afscheidstoespraak van May. De topfavoriet om haar op te volgen is Boris Johnson, populair oud-burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse Zaken. Beelden van een speech van Johnson waarin hij zich kandidaat stelt.

07-06-2019
VRT

Journaal: Boris Johnson nieuwe Britse premier

Boris Johnson is de nieuwe leider van de conservatieve partij in Groot-Brittannië en dus ook de opvolger van premier Theresa May. In zijn speech stelt hij de Brexit vlot en snel te willen realiseren. Het is echter afwachten of de Europese Unie nog wil onderhandelen. Steven Decraene geeft uitleg over de kiezers en over Johnsons persoonlijkheid. Er volgt een overzicht van Boris Johnsons carrière en Steven Decreane geeft duiding. Zal Johnson de partij, de regering en het land kunnen verenigen? Reacties van mensen op straat over het verkiezingsresultaat.

23-07-2019
VRT

Terzake: Boris Johnson geeft eerste speech in Lagerhuis

In zijn eerste speech als premier voor het parlement, doet kersvers premier Boris Johnson opnieuw zijn ambitieuze plannen uit de doeken. Hij belooft "een nieuw gouden tijdperk voor het Verenigd Koninkrijk". Hij wil ten laatste op 31 oktober 2019 uit de Europese Unie stappen, wil investeren in politie, onderwijs, wonen en de economie. De oppositie vindt dat Johnson zichzelf hopeloos overschat. Boris Johnson brengt zijn speech in een bewogen parlement. Europees parlementslid Kris Peeters bespreekt deze speech. Hij zegt dat het moeilijk zal zijn om met sterke uitspraken nog een deal te sluiten met de EU. Peeters bespreekt welke gevolgen een harde of een zachte brexit kunnen hebben.

25-07-2019
VRT

Journaal: Boris Johnson laat parlement opschorten

De Britse premier Boris Johnson heeft de koningin gevraagd de werkzaamheden van het parlement op te schorten. Zij heeft daarmee ingestemd. Hij verraste hiermee vriend en vijand. Het parlement zal vijf weken gesloten zijn, tot 14 oktober 2019. Het gevolg is dat het parlement een Brexit zonder akkoord wellicht niet meer zal kunnen tegenhouden. Het is niet ongewoon dat het Britse parlement even wordt stilgelegd, maar de timing is dat wel. Een kalender toont hoe weinig tijd overblijft voor het parlement om een oplossing te vinden voor een 'no-dealbrexit'. Oppositieleider Jeremy Corbyn reageert ontzet. Hij zegt dat het parlement zo snel mogelijk een wet zal proberen stemmen die een Brexit zonder akkoord kan tegenhouden. Nicola Sturgeon, premier van Schotland, benoemt dit als een dictatuur. Ze vindt Johnsons zet ingaan tegen de democratie. Boris Johnson geeft aan dat er voldoende tijd zal zijn voor het parlement om te debatteren over de brexit en de EU. Ivan Ollevier geeft meer inzicht in de situatie. Hij bespreekt de macht van de koningin in de constitutionele monarchie. Ollevier noemt de verantwoording die Boris Johnson geeft onzin. Het is een strategische zet om de kans te vergroten op een harde Brexit op 31 oktober 2019.

28-08-2019
VRT

De Afspraak: nieuwe nederlaag voor Boris Johnson

Ivan Ollevier volgt de Brexit voor VRT. Hij herhaalt nog even hoe de opschorting van het parlement er gekomen is, en dat die nu ongrondwettelijk is verklaard. Hendrik Vuye, professor Staatsrecht en grondwetspecialist, legt uit hoe de 'ongeschreven grondwet' van het Verenigd Koninkrijk werkt. Hij maakt de vergelijking met andere landen, zoals België, waar de grondwet wel geschreven is. In België is de grondwet veel meer rigide: ze is moeilijker om aan te passen en wordt strenger toegepast. Vuye geeft uitleg over de werking van de democratie in het Verenigd Koninkrijk: er is veel meer transparantie van het parlement naar de kiezer toe. De regeringsvorming bij ons gebeurt achter gesloten deuren, zonder dat het parlement zich hiermee kan moeien, omdat we een particratie zijn. De rol van Johnson in de Britse politiek wordt besproken: blijft hij premier?

24-09-2019
VRT

Journaal: oppositie zoekt uitweg voor harde Brexit

In het Verenigd Koninkrijk zoekt de oppositie uit wat ze nog kan doen om een harde Brexit tegen te houden. Gisteren slaagde premier Boris Johnson erin om het parlement voor vijf weken op te schorten. Dit maakt het erg moeilijk voor hen om een Brexit zonder akkoord te voorkomen. De verrassende zet van Johnson heeft een storm van protest veroorzaakt. Voor het Britse parlementsgebouw wordt nu geprotesteerd om meer democratie te eisen. De leider van de Schotse conservatieven heeft ontslag genomen. Volgende week komt het parlement nog een week bijeen voor het wordt opgeschort. De oppositie plant dan zo snel mogelijk een wet goed te keuren die een 'no-dealbrexit' kan tegenhouden. Ivan Ollevier geeft duiding. Er is momenteel een rechtzaak hangende tegen de opschorting van het parlement. De Schotse regering is woedend door deze situatie. Volgens sommigen zou de opschorting van het parlement een strategische zet zijn van Johnson om verkiezingen uit te schrijven en die te winnen.

29-08-2019
VRT

Terzake: Britse economie gaat achteruit

De Britse economie is onverwacht gekrompen met 0,2% in het tweede kwartaal van 2019. Economen hadden deze krimp niet zien aankomen. Het is voor het eerst in zes jaar dat de economie in Groot-Brittannië niet meer groeit. Het nieuws viel samen met de aankondiging van de Britse minister van Financiën dat zelfs een 'no-dealbrexit' de Britten uiteindelijk sterker zal maken. Er wordt een interview getoond met de Britse minister van Financiën, Sajid Javid. Hij doet verwoede pogingen om de achteruitgang te minimaliseren. De onzekerheid rond de Brexit laat zich voelen. De economie vraagt zekerheid en die zal er komen op 31 oktober 2019, aldus de Britse regering. Het is een slecht voorteken voor de koers die de regering van Boris Johnson vaart: nog zo’n kwartaal en de Britse economie zit officieel in een recessie. Sajid Javid zegt geen recessie te verwachten. Studiogesprek met Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics. Hij zegt dat de kans op een 'no-dealbrexit' veel groter is geworden. De Brexit zal voor veel disruptie zorgen. Paul De Grauwe nuanceert de schijnbaar rechtstreekse link tussen de achteruitgang in de Britse economie en de Brexit. Enerzijds stellen bedrijven investeringsplannen uit omwille van de onzekerheid omtrent de Brexit. Dit heeft een direct negatief effect op de Britse economische groei. Anderzijds is er ook het ruimere plaatje in de Europese Unie, waar er ook een groeivertraging is. Deze Europese groeivertraging heeft een effect op de Britse economie. Britse economen zijn geschrokken door de resultaten: zij hadden een nulgroei verwacht. De Grauwe nuanceert: het verschil tussen 0% en -0,2% is niet erg groot. De negatieve cijfers zijn geen goed nieuws voor Boris Johnson, aangezien hij een gouden tijdperk had beloofd bij zijn aantreden als eerste minister. Als de economie het slechter blijft doen, dan zullen er op korte termijn grote verstoringen ontstaan in de handel. Op langere termijn kan het gebrek aan handelsakkoorden ervoor zorgen dat de begroting een probleem wordt en dat er meer werkloosheid is. Heel het economische gebeuren in Europa is er één van groeivertraging. Volgens De Grauwe hebben we wel de middelen om dit tegen te gaan.

09-08-2019
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: portret Boris Johnson


Sarah Van der Meeren2's picture
Sarah Van der Meeren2

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering ‘Boris Johnson’. Het beeld- en geluidsmateriaal uit de collectie kan gebruikt worden in de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs. 

Boris Johnson werd bij ons vooral bekend in het licht van de Brexit. Wil je hierover meer te weten komen? Neem dan zeker een kijkje in deze collectie: Uitgeklaard: Brexit.


KLAAR: portret Boris Johnson

...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

08-10-2019