Skip to main content

We leven in een democratie: de gemeente

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2340502

KLAAR: een gemeente, wat is dat?

In Vlaanderen zijn er 308 gemeenten. Maar wat zijn gemeenten, wat doen ze? Wie is de baas in de gemeente? Gemeenten die fuseren zitten in de lift: Neerpelt en Overpelt worden Pelt, Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode worden Oudsbergen. Maar waarom fuseren gemeenten? Yousri vraagt het aan journaliste Ihsane Chioua Lekhli. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1816271)

03-10-2018
VRT

Karrewiet: gemeenteraadsverkiezingen

Karrewietreporter Charlie gaat op bezoek bij journalist Ivan De Vadder om uitleg te vragen over de gemeenteraadsverkiezingen. De Vadder vertelt over de politieke campagnes en de leeftijd waarop je mag stemmen.

03-10-2018
VRT

Karrewiet: de burgemeester van Affligem

Karrewietreporter Phil wou wel eens weten wat het beroep van burgemeester precies inhoudt. Walter De Donder gaf haar tekst en uitleg in het gemeentehuis van zijn gemeente Affligem. Walter De Donder laat de raadszaal zien en vertelt wat de rol is van de gemeenteraad. Hij legt aan Phil uit dat het soms ook moeilijk is om burgemeester te zijn.

04-10-2018
VRT

Journaal: verkiezingen in Zuienkerke

Op 14 oktober 2018 worden er overal in België nieuwe gemeenteraden verkozen, behalve in de gemeente Zuienkerke. Daar is er maar één kieslijst ingediend, die van de burgemeester. Burgemeester Alain De Vlieghe bezoekt kaarters in een plaatselijk café in Zuienkerke. Hij vertelt dat er geen tegenpartijen bestaan in zijn gemeente. Enkele cafégangers vertellen wat ze van de situatie vinden.

15-09-2018
VRT

Karrewiet: samenstelling gemeentebestuur

In dit fragment wordt uitgelegd hoe het bestuur van een gemeente wordt vastgelegd. In sommige gemeenten is het moeilijk om te beslissen wie de burgemeester wordt en welke partijen aan de macht komen. Er worden beelden getoond van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018. Alle burgers ouder dan achttien jaar brengen hun stem uit voor hun gemeenteraad. De resultaten van die stemmen worden dan opgesteld. Vervolgens begint de verdeling van de zetels.

15-10-2018
VRT

Mijn superheld: burgemeester

In 'Mijn superheld' laten Ketnetters ons kennismaken met de held van hun familie: iemand met een straf, tot de verbeelding sprekend beroep. Een dag lang zien we de held bezig in zijn of haar beroep. Door deze docureality komt de Ketnetter eindelijk te weten hoe een dag van zijn moeder, oudere broer of favoriete tante er nu precies uitziet. Samen met Ketnet-wrapper Sander Gillis kijken ze in de bioscoop naar de film van de dag met hun held in de hoofdrol. Dit is de 22ste aflevering van het eerste seizoen. Francesco Vanderjeugd is met trots de jongste burgemeester van België. De brandweer, de politie, de werking van de gemeente,... alles neemt hij onder de loep. En alsof dat nog niet genoeg werk is, is hij ook nog eens parlementslid.

23-05-2017
VRT

Karrewiet: Patrick Janssens

Een gelegenheidsreporter van Karrewiet interviewt de burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens over zijn job. We zien beelden van het stadhuis van Antwerpen en van de gemeenteraadszaal. Patrick Janssens legt uit waar de naam 'schoon verdiep' vandaan komt. Hij zet de taken van de burgemeester uiteen. Verder praat hij over diens sjerp, over het voetbal, over herkend worden door mensen, over hoe graag hij de stad Antwerpen ziet en over gemeenteraadsverkiezingen.

07-10-2005
VRT

KLAAR: wat is een referendum?

Catalonië organiseerde een referendum om zich af te splitsen van Spanje. Ook de Brexit is het resultaat van een referendum. Maar wat is een referendum? Waarom wordt het georganiseerd? En kan het ook in België? Yousri van KLAAR vraagt het aan VRT NWS-expert Ivan De Vadder. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1161711).

04-10-2017
VRT

Journaal: Turnhoutse jeugdraad in de gemeenteraad

Turnhout heeft voor een nieuwigheid gezorgd in Vlaanderen met een burgerpetitie. Volgens het nieuwe gemeentedecreet kunnen burgers die voldoende handtekeningen inzamelen meespreken in de gemeenteraad. De Turnhoutse jeugdraad had de primeur. Beelden van een bijeenkomst van de jeugdraad, waarbij de petitie wordt doorbladerd. Interview met Thomas Peeters, de voorzitter van de Turnhoutse jeugdraad. Op de gemeenteraad overhandigt Peeters een eisenbundel aan de gemeenteraadsleden. Interview met Marcel Hendrickx, de burgemeester van Turnhout. Vervolg van het interview met Thomas Peeters.

26-03-2007
VRT

Karrewiet: is een kinderburgemeester wel nodig?

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen nodigde Karrewiet vijf kinderburgemeesters uit voor de eerste kinderburgemeesterconferentie ooit. Heel de week praat politiek journalist Ivan De Vadder met hen. Walt uit Bonheide, Margo uit Beersel, Marjolein uit Gent, Mauro uit De Haan en Niels uit Leopoldsburg vertellen over hun verwezenlijkingen. Is een kinderburgemeester wel nodig? Die vraag stelt politiek journalist Ivan De Vadder tijdens de kinderburgemeesterconferentie. Marjolein, kinderburgemeester van Gent, stelt haar stad voor.

11-10-2018
VRT

Karrewiet: conferentie van kinderburgemeesters

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen nodigde Karrewiet vijf kinderburgemeesters uit voor de eerste kinderburgemeesterconferentie ooit. Heel de week praat politiek journalist Ivan De Vadder met hen. Walt uit Bonheide, Margo uit Beersel, Marjolein uit Gent, Mauro uit De Haan en Niels uit Leopoldsburg vertellen over hun verwezenlijkingen. Kinderburgemeester Niels gaat op stap in zijn gemeente Leopoldsburg en praat met de mensen. Hij vertelt over zijn ervaringen, zijn speeches en zijn voorstellen voor de gemeente.

08-10-2018
VRT

Karrewiet: kinderburgemeester in Mechelen

'Karrewiet' gaat langs bij Soumaya Boulder, de kinderburgemeester in Mechelen. Soumaya verwelkomt de kinderen die in werkgroepen gaan nadenken over verschillende thema's en wat ze daarmee willen doen in de stad. Elke werkgroep stelt zijn thema voor. Voor cultuur willen de kinderen onder andere een circus in de stad. De kinderen willen graag een kermis organiseren. De groep communicatie denkt eraan zelf een liedje te schrijven. De groep sport en spel zijn van plan mini Olympische Spelen te organiseren. Met al die voorstellen gaan de kinderen naar de raadszaal in het stadhuis. De kinderburgemeester zit de vergadering voor. De schepen van Jeugd Caroline Gennez hoorde alvast veel goede voorstellen.

04-12-2008
VRT

RTV Vandaag: jeugd mag beslissen in 'jongste' dorp

Het Retiese deeldorp Schoonbroek zal er in de toekomst misschien wel anders uitzien. De kinderen van de basisschool hebben de aftrap gegeven van een participatietraject. Alle inwoners kunnen actief meedenken over de toekomst van het dorp. En het is geen toeval dat net de kinderen het startschot geven, want Schoonbroek is met liefst 1 op 4 inwoners die minderjarig is het jongste dorp in Vlaanderen.

27-02-2019
RTV

VRT NWS: fusies van gemeenten

Vlaanderen zal vanaf januari 2019 niet meer uit 308 maar uit slechts 300 gemeenten bestaan. Eerdere fusies waren er in 1983 en 1977. De Vlaamse regering stimuleert fusies. Veel gemeenten zijn te klein en beschikken over te weinig middelen. Fuseren moet dan zorgen voor een betere dienstverlening en meer investeringen. Soms geven gefuseerde gemeenten echter meer geld uit of hebben ze meer personeel nodig. Bovendien kost het proces van fuseren tijd en geld. Niet iedereen staat te springen voor de toekomstige fusies. Zo hebben CD&V en N-VA er een totaal verschillend standpunt over. Bovendien zullen er minder burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden zijn door de fusies.

12-07-2018
VRT

AVS Vandaag: nieuwe fusiegemeenten

Nu de fusiegemeenten op papier een feit zijn, wordt dat de komende dagen en weken ook een feit voor de burgers en het gemeentepersoneel. Lievegem is als eerste begonnen met straatnaamborden aan te passen. Kruisem geeft op deze eerste werkdag een brunch cadeau aan het personeel. En de fusiestad Deinze kon vandaag haar eerste getrouwde koppel inschrijven in het register van de burgerlijke stand.

02-01-2019
AVS

Deze video toevoegen aan



Of maak een nieuwe collectie aan



Toevoegen
0

We leven in een democratie: de gemeente


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

De gemeente is het laagste niveau in het politiek bestuur, maar ook het bestuurlijk niveau dat heel dicht bij zijn inwoners staat. In deze collectie ontdek je hoe je gemeente op een democratische wijze wordt bestuurd en wat de gemeente eigenlijk doet voor haar inwoners.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm MM 2.14: De leerlingen kunnen op een eenvoudige wijze uitleggen dat verkiezingen een basiselement zijn van het democratisch functioneren van onze instellingen.
Eindterm MM 4....

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

16-10-2019