Skip to main content

We leven in een democratie: wie beslist wat?

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2338712

Karrewiet: politiek is overal, ook op school

Waarom zijn de verkiezingen zo belangrijk? Vandaag ben je al zeker honderd keer in contact gekomen met politiek. Politiek is overal en dus ook op school. Karrewiet legt uit welke wetten te maken hebben met het dagelijks leven van de leerling: denk maar aan eindtermen, schoolmaaltijden en schoolrekeningen.

15-05-2019
VRT

Karrewiet: politiek is ook in je eigen huis

Politiek is overal, ook in je eigen huis. In deze reportage wordt uitgelegd welke politieke beslissingen een impact hebben op het dagelijks leven, en met welke politieke niveaus, Europees, Vlaams of federaal, deze beslissingen verbonden zijn.

14-05-2019
VRT

Karrewiet: politiek is overal, ook in je vrije tijd

Waarom zijn de verkiezingen zo belangrijk? Vandaag ben je al zeker honderd keer in contact gekomen met politiek. Politiek is overal en dus ook in je vrije tijd. Jules woont in Brussel en gaat met de metro terug naar huis na school. Hoe is het transportsysteem georganiseerd? Hij gaat met de step naar de pianoles. Hoe wordt het verkeer veiliger gemaakt? Via verkeersborden bijvoorbeeld, die er gekomen zijn dankzij politici. Zijn muziekschool krijgt dan weer subsidies van de Vlaamse overheid.

16-05-2019
VRT

Karrewiet: drie kieslijsten

In dit fragment uit ‘Karrewiet’ wordt het verschil tussen de drie kieslijsten uitgelegd. Korneel licht de bevoegdheden op Vlaams, federaal en Europees niveau toe.

12-05-2014
VRT

Karrewiet: de Belgische staatsstructuur

Dit fragment uit ‘Karrewiet’ gaat over de verkiezingen. Die zijn nogal ingewikkeld want België heeft zes parlementen. Journalist Ivan De Vadder legt onze staatsstructuur uit.

13-05-2019
VRT

VRT NWS: de Kamer van volksvertegenwoordigers

Op 26 mei 2019 stemmen we een nieuw federaal parlement. Maar wat doet dat federaal parlement en die federale, 'Belgische' regering juist? Bart Verhulst legt het belang van de federale verkiezingen helder uit.

19-04-2019
VRT

VRT NWS: het Vlaams Parlement

Op 26 mei stemmen we een nieuw Vlaams Parlement. Maar wat doet het Vlaams Parlement en die Vlaamse regering juist? Bart Verhulst legt het belang van de Vlaamse verkiezingen helder uit.

19-04-2019
VRT

60 seconden: minister-president

Toelichting in zestig seconden over de minister-president.

01-05-2014
VRT

KLAAR: verkiezingen - ook in Wallonië en Brussel

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei 2019 kijken we eventjes over de taalgrens. Er worden die dag ook regionale parlementen verkozen. Politiek journalist Ivan De Vadder vertelt Yousri welke parlementen dat zijn, op welke partijen je kan stemmen in Wallonië en welke thema’s er de kiescampagne bepalen. En hoe zit dat in Brussel? Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2286921)

15-05-2019
VRT

VRT NWS: het Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Op 26 mei 2019 stemmen de Brusselaars onder ons een nieuw Brussels Parlement. Maar wat doet dat Brussels Parlement en die Brusselse regering juist? Bart Verhulst legt het belang van de Brusselse verkiezingen helder uit.

19-04-2019
VRT

KLAAR: de Europese verkiezingen

Binnenkort zijn er niet alleen verkiezingen in België. Er komen ook Europese verkiezingen aan. Uit alle lidstaten worden er in totaal meer dan 700 parlementsleden verkozen. Europa-expert Leen De Witte legt het uit hoe die parlementsleden na de verkiezingen samenwerken en wat ze zoal doen. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1666761)

08-05-2019
VRT

Journaal: historisch overzicht van de staatshervormingen in België

De opeenvolgende staatshervormingen sinds 1970 hebben het unitaire België laten evolueren naar een federale staat, met steeds meer bevoegdheden voor de deelstaten. Een historisch overzicht van de evolutie tot de zesde staatshervorming. Zwart-witbeelden van 18/02/1970: de toespraak van Gaston Eyskens over de staatshervorming, met de oprichting van de cultuurgemeenschappen. Beelden van 01/08/1980: interview met Wilfried Martens over het zelfbestuur in het Waalse en het Vlaamse Gewest. Een kaartje van institutioneel België. In 1989: een bode van de Kamer die koffie brengt en een gesprek tussen Guy Verhofstadt en Annemie Neyts. Een kaartje van institutioneel België. Beeld uit 1994: het Koninklijk Paleis van Brussel: de plechtige ondertekening van het Sint-Michielsakkoord. Een televisiespotje uit 1993 over de staatshervorming: met Dirk Frimout vanuit de ruimte en Toots Tielemans. Beeld uit 2001: Kamervoorzitter Herman De Croo kondigt in de Kamer een stemming aan over het Lambermontakkoord. Beeld uit 2004: de betoging met veel Vlaamse vlaggen voor de Vlaamse eis tot splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

19-07-2012
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

We leven in een democratie: wie beslist wat?


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Politici nemen in onze politieke instellingen voortdurend beslissingen die ons leven beïnvloeden. Gelukkig bepalen we in onze samenleving via verkiezingen wie die politieke beslissingen nemen. Maar weet je ook waar bepaalde beslissingen worden genomen?


Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 2.14: De leerlingen kunnen op een eenvoudige wijze uitleggen dat verkiezingen een basiselement zijn van het democratisch functioneren van onze instellingen...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

01-10-2019