Skip to main content

Uitgeklaard: artikel 13

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2307441

KLAAR: artikel 13

Europa heeft onlangs de regels over het auteursrecht aangepast. Veel vloggers maken zich daar zorgen over. Wat zijn de gevolgen voor wie zelf filmpjes post op het internet? Kunnen YouTubers nog hun ding doen? Kan je nog memes maken? Bram Vandeputte vertelt ons wat we nu eigenlijk wel en niet meer mogen. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2307441)

29-05-2019
VRT

Karrewiet: artikel 13

Brengen nieuwe regels het vrije internet in gevaar? Mensen protesten tegen artikel 13, een wet die strenger wil optreden tegen de schending van auteursrechten op het internet. Velen vrezen echter dat dit het einde van het vrije internet betekent. Loutfi legt de wet even uit. Het Europees Parlement keurt een aanpassing van het auteursrecht goed waardoor grote internetplatformen zoals YouTube en Facebook muzikanten en andere artiesten zullen moeten vergoeden.

26-03-2019
VRT

Journaal: Europees akkoord over auteursrechten op het internet

Er is een Europees akkoord tussen alle lidstaten over auteursrechten op het internet. Grote internetplatformen zoals YouTube en Facebook zullen aansprakelijk worden voor wat gebruikers op hun platform zetten. Nu komen er muziek en video’s op het internet terecht waarvoor geen auteursrechten zijn betaald, terwijl die internetplatformen wel geld verdienen via de advertenties op hun site. Er wordt muziek afgespeeld van onder andere Bazart op YouTube. Tijdens interviews worden beelden getoond van smartphone en muzieksites. Axel Voss van de Europese Volkspartij vertelt dat ze willen garanderen dat zij die iets gecreëerd hebben waar de hele wereld toegang toe heeft, een vergoeding kunnen vragen en krijgen. Julia Reda van de fractie Europese Groenen legt in een interview uit dat internet op televisie zal gaan lijken als het voorstel wordt goedgekeurd. Een klein aantal bezitters van auteursrechten zal onderhandelen met enkele grote platformen en de rest zal niet mogen meedoen. Heel veel vloggers die filmpjes voor het internet maken, zien de nieuwe Europese regels in verband met de auteursrechten niet zitten en vinden ze veel te streng. Volgens hen zal de nieuwe wetgeving veel jonge vloggers afschrikken en weghouden van YouTube en Facebook. Er worden verschillende jonge vloggers getoond, zoals Jamilla. Vlogger JustNicolas legt uit dat ze voor alles wat ze gebruiken, zoals logo’s en muziek, nu toestemming zullen nodig hebben. Nicolas monteert filmpje. Miguel Wiels, de componist van heel wat liedjes van K3, vindt het een goede zaak dat vloggers niet zomaar zijn muziek kunnen gebruiken. Wiels kijkt naar een filmpje waarin een fragment van K3 verwerkt is. Hij vindt het smakeloos en vreemd dat hij daar niet voor vergoed wordt.

14-02-2019
VRT

Journaal: vloggers ontmoeten fans

Tijdens de Belgian Tube Days kunnen fans verschillende vloggers ontmoeten. Een vlogger is iemand die filmpjes maakt over wat hij of zij doet of meemaakt en dat online plaatst op YouTube. Sommige vloggers hebben honderdduizenden volgers. Ze verdienen er goed geld mee en voor hun fans zijn ze echte helden. Een van deze vloggers is Gio. De grootste vlogger van Vlaanderen en Nederland. Hij heeft maar liefst 700.000 abonnees. In Antwerpen staat een lange rij die een handtekening wil, een foto of een knuffel. De meisjes van Totally Two en de vloggers van Kurkdroog zijn aanwezig. En ook Unagis, één van de grootste Vlaamse vloggers, met ruim 300.000 abonnees is van de partij. YouTube heeft maandelijks wereldwijd zo'n anderhalf miljard gebruikers. En dus gaat hier wel wat geld in rond. Bedrijven zetten de vloggers in voor reclame. Ze hebben ook hun eigen merchandising: sokken, truien, boeken, alles gaat hier vlotjes over de toonbank.

14-10-2017
VRT

Karrewiet: sluikreclame door vloggers

Karrewietreporter Shayan vraagt zich af wat sluikreclame is. Journalist Steven Rombaut legt uit hoe het komt dat vloggers reclame maken op YouTube, zonder dat jij het weet. Bedrijven gaan vaak op zoek naar vloggers die hun merk via sociale media willen promoten. De vloggers vertellen vaak niet dat ze hier geld aan verdienen. Het wordt zo een vorm van sluikreclame. Bij de reclame op televisie zijn de regels rond reclame zeer streng. Op het internet zijn eigenlijk nog geen regels. In Nederland en Noorwegen kiezen ze er nu wel voor om het te vermelden. Volgens Rombaut is het belangrijk dat je als kind weet dat je naar reclame kijkt. Duidelijke afspraken in België zullen volgens Rombaut zeker volgen.

17-11-2017
VRT

Boost: 06/02/2014

In Boost gaan de zes Carte Blanche-jongeren op zoek naar boosts. Ze zoeken uit wat hen zelf een boost geeft en wat andere jongeren een boost geeft. Het programma wordt gepresenteerd door Samir Korbi, Kevser Marasligil, Barbara Dzikanowice, Thomas Verbruggen, Bert De Clercq en Mourad Baaiz. 00:00:00 Begingeneriek. 00:00:10 Er is een straatbeeld met een voorbijganger die geïnterviewd wordt en een praline aangeboden krijgt. 00:00:42 Doe je afwas in de carwash: een beeldfragment van bergen afwas. Mourad en Bert vertellen dat ze afwas haten. Ze tonen verschillende grappige beeldfragmenten over afwas. 00:02:11 Vervolgens is er een beeldfragment van een kapsalon. De kappers wassen en drogen haar en Mourad en Bert vertellen in hun kamer over de afwas. 00:03:04 Bert en Mourad staan aan het zwembad met hun afwas. Dit wordt afgewisseld met een interview in hun kamer. Ze drogen hun haar in de zwemkom. 00:03:47 Bert en Mourad doen de afwas in de carwash. 00:04:58 Kersver vertelt hoe je het internet kan veroveren met je filmpjes: ze somt vier punten op hoe je de video's moet maken. 00:08:30 Reis de wereld rond met je skateboard: Bert zit in de zetel met het skateboard van Europees kampioen in zijn hand. Axel Cruysberghs vertelt over het beroep skater, afgewisseld met verschillende beeldfragmenten van Axel die skate, Axel die trofeeën ontvangt, oefenwedstrijd skaten. Bert probeert te skaten, het is een heuse valpartij. 00:13:42 Kesver geeft uitleg over (il)legaal downloaden. Ze skypet met politici over gratis downloaden van op internet. 00:16:43 Thomas vraagt in een winkelstraat aan voorbijgangers om te zingen. 00:17:24 Komen vreten Granny Style: verschillende beeldfragmenten met koppels die praten over vlees, praten over eten van vroeger en nu. Ze bekijken op de laptop een foto van een vettige hamburger. Mensen maken verschillende vleesgerechten klaar.

06-02-2014
VRT

De bende van Annemie: Dag tegen Internetcensuur

Naar aanleiding van de 'Dag tegen de Internetcensuur' gaat 'De bende van Annemie' dieper in op internetcensuur. Landen als China, Noord-Korea en Turkije staan erom bekend websites als Youtube of Facebook te censureren. Maar kennen wij dat in België ook? Studiogesprek met Eva Lievens, professor Mediarecht aan de Universiteit Gent en onderzoeker aan de KU Leuven. Ze vertelt over de betekenis van internetcensuur. België verbiedt bijvoorbeeld sites waar men films en muziek illegaal kan downloaden, om de auteursrechten te beschermen. Deze beperkingen moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Dit is geen censuur, maar noodzakelijk. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven leggen censuur op. Ze geeft een voorbeeld van een trailer van een film die werd gecensureerd door Youtube zonder duidelijke reden. Er is dan geen duidelijke procedure om dit aan te vechten.

11-03-2015
VRT

Journaal: beursgang Spotify

De streamingdienst Spotify is naar de beurs getrokken. Veel artiesten zijn tegen, maar anderen genieten wel van het graantje dat ze meepikken. Tsar B werkt nog aan een eerste soloalbum, maar intussen is haar nummer 'Escalate' via Spotify al meer dan vijf miljoen keer gestreamd. De opbrengst is tot nu toe enkele duizenden euro's. Dit zorgt ervoor dat ze meer artistieke vrijheid heeft. Maar niet iedereen is positief. "Vroeger werd er misschien veel meer illegaal gedownload, maar nu wordt de opbrengst niet eerlijk verdeeld", zegt componist Miguel Wiels.

03-04-2018
VRT

De Afspraak: illegaal downloaden gevaar voor filmsector

'De Afspraak' is een dagelijks actuaprogramma waarin Bart Schols gasten ontvangt en op zijn eigen manier naar het nieuws van de dag en de actualiteit kijkt. De audiovisuele sector is volgens regisseur Michaël Roskam in gevaar. De sector heeft steeds meer te kampen met piraterij, dat is het illegaal downloaden van content. Daardoor komt het distributiemodel onder druk te staan terwijl het maken van films steeds duurder wordt. Mediaprofessor Lieven De Marez vertelt dat de consument veel besteedt aan audiovisueel materiaal, vooral aan streamingdiensten zoals Netflix. Volgens De Marez zijn Netflix-abonnees de grootste illegale downloaders, want ze beschouwen hun abonnement als een vrijbrief. In België zijn er vijf miljoen overtreders, ongeveer de helft van de bevolking. Michaël Roskam wil dat de Belgische overheid ingrijpt om piraterij uit te bannen. Volgens Roskam zou de regering, waaronder minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, een voortrekkersrol kunnen opnemen maar die lijkt daar volgens hem geen zin in te hebben. Minister Hilde Crevits pikt hierop in en zegt dat de overheid de Vlaamse film wel wil beschermen en daarvoor rond tafel wil zitten.

24-01-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: artikel 13


Marthe De Doncker's picture
Marthe De Doncker

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering 'Artikel 13'. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.


Wat is artikel 13?


KLAAR: artikel 13

FRAGMENT 1

Europa heeft onlangs de regels over het auteursrecht aangepast. Veel vloggers maken zich daar zorgen over. 

Wat zijn de gevolgen voor wie zelf filmpjes post op het internet? Kunnen YouTubers nog hun ding doen?...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

29-05-2019