Skip to main content

We leven in een democratie: verkiezingen!

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2304771

KLAAR: een democratie, wat is dat?

"We leven toch in een democratie." Gebruik jij die uitdrukking ook wel eens als er een beslissing is genomen waarbij er niet naar je mening is gevraagd? Maar wat is een democratie? Aan welke voorwaarden moet de organisatie van een samenleving voldoen om een democratie te zijn? Yousri vraagt het aan politiek journalist Ivan De Vadder. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1799031)

26-09-2018
VRT

Karrewiet: hoe gaan de verkiezingen in hun werk?

In dit fragment uit ‘Karrewiet’ wordt uitgelegd wat een democratie is en hoe onze politiek in elkaar zit. Enkele begrippen die typisch zijn voor de verkiezingen worden toegelicht.

13-05-2014
VRT

Karrewiet: eerste keer gaan stemmen

De tienjarige Karrewietreporter Soukaina gaat langs bij de achttienjarige ketnetwrapper Sofie Van Moll. Zij gaat voor het eerst gaan stemmen en vindt dat best spannend, maar vooral belangrijk. Sofie haalt verkiezingsfolders en haar oproepingsbrief uit de brievenbus. Ze vertelt wat ze belangrijk vindt bij de inhoud van de folders. Sofie toont de school waar ze moet gaan stemmen. Soukaina vraagt zich af wat er gebeurt als je op zondag, de verkiezingsdag, moet werken?

15-05-2003
VRT

Karrewiet: bezoek aan een stembureau

In dit fragment bezoekt Karrewietreporter Milan een stembureau in Rillaar. Hij praat er met de voorzitter van het stembureau. Deze legt uit waarvoor de verschillende gekleurde brieven dienen. Milan vraagt stemmers voor wie ze gestemd hebben. Milan helpt mee met het tellen van de stembrieven. De voorzitter van het stembureau legt uit wat het verschil is tussen het tellen van de stembrieven en het tellen van de stemmen en waarom het zo belangrijk is om ook de stembrieven te tellen.

15-10-2012
VRT

KLAAR: hoe wordt een regering gevormd?

De verkiezingen zijn bijna achter de rug. Welke stappen worden nadien gezet? Ivan De Vadder vertelt hoe een regering wordt gevormd, wat een informateur en een formateur precies doen en hoe lang dat allemaal mag duren. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2297631)

22-05-2019
VRT

Eedaflegging ministers regering Michel

De veertien ministers en vier staatssecretarissen van de nieuwe federale regering hebben de eed afgelegd. Voor het eerst in handen van koning Filip. Beelden van wachtende ministers en staatssecretarissen. Eedaflegging van Charles Michel in drie landstalen. Eedaflegging van Kris Peeters en Jan Jambon, enkel in het Nederlands. Eedaflegging van Didier Reynders met een kus aan Charles Michel. Eedaflegging van Maggie De Block, Pieter De Crem en Bart Tommelein. De laatste twee doen dat enkel in het Nederlands. Allemaal poseren ze voor de groepsfoto.

11-10-2014
VRT

Karrewiet: wat is een politieke partij?

In dit fragment uit ‘Karrewiet’ gaat Karrewietreporter Zita op bezoek bij journalist Bart Verhulst. Hij legt haar uit wat een politieke partij nu eigenlijk is en wat een partijvoorzitter doet.

29-04-2019
VRT

Karrewiet: waarom mogen kinderen niet stemmen?

In dit fragment uit ‘Karrewiet’ beantwoordt journalist Ivan De Vadder de vraag van Geike waarom kinderen niet mogen stemmen. Bij ons ligt de leeftijdsgrens op achttien jaar.

02-10-2012
VRT

Karrewiet: waarom moet de kiezer in een stemhokje gaan staan?

In dit fragment uit ‘Karrewiet’ beantwoordt journalist Ivan De Vadder de vraag van Brieke waarom je in een stemhokje moet stemmen. Dit zorgt ervoor dat je niet beïnvloed wordt in je keuze.

04-10-2012
VRT

Karrewiet: moet je stemmen?

Op 14 oktober 2012 zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Politiek journalist Ivan De Vadder beantwoordt elke dag een vraag van een Karrewieter. Mienke stelt haar vraag: "Moet je stemmen?" Ivan De Vadder geeft een antwoord.

03-10-2012
VRT

Karrewiet: waarom is een stempotlood rood?

In dit fragment uit ‘Karrewiet’ beantwoordt journalist Ivan De Vadder de vraag van Nicola waarom een stempotlood rood is. Een gekleurde vlek valt namelijk beter op.

05-10-2012
VRT

Journaal: stemmen in het buitenland

In Tour & Taxis worden de stemmen van landgenoten die in het buitenland wonen of werken, geteld. File van vrijwilligers voor de stemmentelling. De vrijwilligers die de stemmen tellen, komen aan het woord. Interview met Marc Michielsen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Beelden van handen die stembiljetten tellen.

10-06-2007
VRT

Journaal: 70 jaar algemeen stemrecht

Viering van zeventig jaar algemeen stemrecht. Evolutie van het stemrecht ter herdenking van de slachtoffers voor het algemeen stemrecht. Archiefbeelden van de Eerste Wereldoorlog, de strijd voor het algemeen enkelvoudig stemrecht, en fascistische betogers in 1936. Archiefbeelden van recente stemverrichtingen parlement.

16-11-1989
VRT

KLAAR: de scheiding der machten

Eén van de basisprincipes van onze democratie is de scheiding der machten. Over welke machten gaat het en waarom is het zo belangrijk dat ze geen macht hebben over elkaar? En wie controleert dat dan? Politiek journalist Ivan De Vadder legt uit. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1964651)

21-11-2018
VRT

Stembureaus installeren

Met de verkiezingen in het verschiet moeten de stemhokjes worden opgebouwd. In Bierbeek rijdt een vrachtwagen van de gemeente achteruit. Gesprek met een gemeentearbeider terwijl hij de lading stemcomputers toont. De gemeentearbeiders dragen dozen in de sporthal en zetten computers in de stemhokjes. Gesprek met een gemeentearbeider over de computers. Scherpenheuvel-Zichem: een gemeentearbeider timmert een stemhokje in elkaar, een andere arbeider legt uit dat hij de potloden aan het omhoog hangen is. Extra verlichting wordt aangebracht. Gesprek met een arbeider over de noodzaak aan extra verlichting. Ruim beeld van het stembureau.

05-10-2006
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

We leven in een democratie: verkiezingen!


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

In onze parlementaire democratie stem je bij de verkiezingen voor een politicus die in jouw naam spreekt. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Wat zijn politieke partijen? En wie beslist uiteindelijk hoe het land wordt bestuurd tot aan de volgende verkiezingen? Deze collectie zet 'verkiezingen' centraal, met een specifieke focus op de Belgische democratie.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Einterm 2.14: De leerlingen...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

01-10-2019