Skip to main content

Uitgeklaard: de gele hesjes

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2215721

KLAAR: wie zijn de gele hesjes?

Dit weekend protesteerden de gele hesjes voor de 18e keer op rij in Parijs. Journalist Steven Decraene bracht al vaak verslag uit van de protesten. Hij legt Yousri uit wie de ‘gilets jaunes’ of gele hesjes zijn en wat ze nu eigenlijk willen. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2215721)

20-03-2019
VRT

Terzake: de 'gilets jaunes'

In Frankrijk bereidt men zich voor op grootschalige protesten tegen hoge brandstofprijzen. Op verschillende plaatsen in het land plannen boze burgers blokkades en langzaamaanacties op kruispunten en autosnelwegen. Het protest begon heel bescheiden maar is uitgegroeid tot een echte manifestatie in het hele land. Beelden van ‘les gilets jaunes’. Hun naam ontlenen ze aan de fluohesjes die verplicht in auto’s moeten liggen in Frankrijk. Enkele ‘gilets jaunes’ sporen medeburgers aan deel te nemen aan de protestactie. Maar dure benzine of diesel is niet het enige waar deze mensen kwaad over zijn. De Fransen zeggen dat ze kreunen onder hoge belastingen en tanende koopkracht. Het begon allemaal met Jacqueline Mourad die een video publiceerde over haar frustraties waarbij zij de Franse president Emmanuel Macron rechtstreeks aansprak. Hierna volgde een hele reeks aan videoboodschappen van kwade Franse burgers aan de Franse president. Via YouTube werden Franse burgers opgeroepen om zich op 17 november 2018 in alle departementen te organiseren en te protesteren tegen het huidige beleid. Franse premier Edouard Philippe reageert in een interview met de Franse zender RTL dat de overheid het recht van haar burgers om te betogen respecteert. Journalist Steven Decraene is ter plaatse in Rijsel. Hij vertelt over de omvang en de gevolgen van de actie van 17 november 2019. Iedereen voorspelt dat heel veel Fransen aan de actie zullen deelnemen. De onvrede gaat niet enkel over brandstofprijzen, maar ook over de belastingen en besparingen in de gezondheidzorg met sluitingen van kleinere ziekenhuizen als gevolg. President Macron heeft gereageerd op de sociale onrust, maar blijft tegelijk zijn internationale rol voluit spelen.

16-11-2018
VRT

De Afspraak op vrijdag: de gele hesjes

In 'De Afspraak op vrijdag' nodigt Ivan De Vadder wekelijks een politicus en twee andere gasten uit. Samen overlopen zij de politieke actualiteit van de afgelopen week. In dit fragment bespreekt De Vadder het protest van de gele hesjes tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk en Wallonië met studiogasten Tinneke Beeckman, Bert Bultinck en Hendrik Vuye. Een fragment uit het Journaal toont de protesten van de gele hesjes die vanuit Frankrijk zijn overgewaaid naar Wallonië. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon noemt het protest in een interview anarchistisch. In de studio legt politiek filosofe Tinneke Beeckman uit dat er in Frankrijk al jarenlang een breuk bestaat tussen het platteland en kleinere steden enerzijds en grote steden anderzijds, respectievelijk de verliezers en winnaars van de globalisering. De periferie in Frankrijk heeft het gevoel dat de politieke partijen hun belangen niet meer vertegenwoordigen. Professor staatsrecht Hendrik Vuye legt uit waarom het protest is overgewaaid naar Wallonië. Wallonië is minder welvarend dus de brandstofprijzen zijn er meer voelbaar. Het is echter ook een cultuureel gegeven. In Wallonië wordt immers vaak naar Franse televisie gekeken. Hoofdredacteur bij Knack Bert Bultinck beaamt dat door die culturele component de taalgrens inderdaad de grens van deze protesten is geworden. Hij vindt echter dat de objectieve criteria belangrijker zijn: er is meer kansarmoede en werkloosheid. Beeckman stelt dat de gele hesjes bestaan uit de middenklasse, maar ook armere klassen. Ze zegt dat het niet enkel ‘deplorables’ zijn, waarmee ze naar de speech van Hillary Clinton verwijst. Bultinck benadrukt dat het volk dat nu op straat komt, verandert. Het begon met een probleem in de middenklasse, dat niets met anarchisme te maken had. Intussen zijn er echter relschoppers bij gekomen. Vuye stelt dat het regelmatig voorvalt in Wallonië dat burgerbewegingen worden geïnfiltreerd door gewelddadige relschoppers. Bultinck zegt dat het signaal van de gele hesjes absoluut niet diffuus is. Mensen hebben het financieel en economisch moeilijk en er moet iets aan gedaan worden. Beeckman benadrukt dat er een shift in mindset nodig is. Ze denkt dat er een investering nodig is van de overheid in de probleemregio’s. Bultinck is akkoord dat jobcreatie nodig is, maar dat er ook nood is aan een interventie in de vorm van een hoger leefloon en bijstand voor alleenstaande ouders. Vuye vindt dat in het hele dossier een valse retoriek wordt gevoerd. De brandstofprijzen liggen zogezegd hoger voor de gezondheid van de burgers, maar in feite wordt het tankstation een belastingkantoor. Dit heeft op een bepaald moment grenzen. Beeckman stelt dat populisten de mensen die de malaise voelen achterna lopen. De malaise is er, waarop de populisten volgen en niet omgekeerd. Populisten creëren geen malaise.

23-11-2018
VRT

Journaal: president Emmanuel Macron opent nationaal debat

In Frankrijk opent president Emmanuel Macron officieel het ‘groot nationaal debat’ in Grand Bourgtheroulde. Hierbij ontmoet de president 600 burgemeesters. Hij hoopt zo een antwoord te vinden op de aanhoudende protesten van de gele hesjes. Volgens Jean-Paul Legendre van de Vereniging van Burgemeesters bestaat Frankrijk met twee snelheden en met verschillende wetten. Volgens geel hesje Franck Biemy heeft Macron de Fransen boos gemaakt.

15-01-2019
VRT

Journaal: 17e actiedag van de gele hesjes

In Frankrijk zijn op 9 maart 2019 de ‘gilets jaunes’ weer op straat gekomen voor de zeventiende zaterdag op rij. De manifestatie begon kalm, maar naar de avond toe ging het er weer heftig aan toe. Op de Champs-Elysées zette de politie het waterkanon in om de menigte uit elkaar te drijven. Agenten gingen de betogers ook met de wapenstok te lijf en gebruikten pepperspray. Na maanden betogen hebben de gele hesjes nog altijd de indruk dat niemand naar hen luistert. De eisen blijven dezelfde: minder taxen en meer koopkracht. President Emmanuel Macron probeert de gemoederen te bedaren met een groot nationaal debat, maar de harde kern van de gele hesjes blijft betogen.

09-03-2019
VRT

De wereld vandaag: de kloof tussen arm en rijk

Volgens cijfers van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam zal volgend jaar één procent mensen op deze aardbol meer dan de helft van alle rijkdom in handen hebben. Die cijfers worden bekendgemaakt naar aanleiding van het Wereld Economisch Forum dat overmorgen van start gaat in Davos, in Zwitserland. Xavier De Clerck van Oxfam vertelt over de achterliggende mechanismen en de gevolgen van de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm. Daarnaast heeft hij het ook over het belang van Davos voor het zoeken naar oplossingen. Volgens Paul De Grauwe, van de Londen School of Economics, zijn politieke beslissingen gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ongelijkheid tussen rijk en arm, maar het zijn vooral de financiële ontwikkelingen die ervoor zorgden dat vermogens alsmaar groter werden. De Grauwe geeft uitleg over het gevaar van die ongelijkheid voor de democratie en over mogelijke oplossingen ervoor zoals een progressieve vermogensbelasting.

19-01-2015
VRT

De vrije markt: inkomensongelijkheid

In deze aflevering van 'De vrije markt' praten de gasten over ons belastingssysteem. Beelden van de populaire Franse econoom Thomas Piketty, die stelt dat rijken steeds rijker worden en armen steeds armer. Dat zal niet snel veranderen volgens Piketty. In de studio van 'De vrije markt' geven twee Vlaamse economen commentaar. Professor aan de KU Leuven Joep Konings studeerde samen met Piketty. Ook Ive Marx, hoogleraar aan Universiteit Antwerpen en onderzoeker aan het Centrum voor Sociaal Beleid, werkte reeds samen met Piketty. Hij vindt Piketty’s boek provocerend en ambitieus, en legt uit waarom. Het boek maakt veel ophef, wat Konings toeschrijft aan een ‘fashion cycle’ of een modetrend. Het kapitalistisch systeem staat onder druk. Door de financiële crisis zit de timing van Piketty’s boek goed. Ive Marx verwijst naar de twee trends die Piketty aanhaalt. Enerzijds kijkt hij naar topverdieners, anderzijds naar de toenemende vermogensconcentratie. Konings bevestigt dat de ongelijkheid toenam, maar de aangenomen oorzaken daarvan zijn uiteenlopend. Marx vindt de oorzaken die Piketty noemt bijzonder sterk. Een grafiek toont de vermogensverdeling in België. Ive Marx vindt de vermogens bij ons erg geconcentreerd, maar toch minder dan in het buitenland. Volgens Konings valt het bij ons goed mee, als we vergelijken met de Verenigde Staten. Marx vertelt dat Piketty gevaar ziet in de rijke Amerikaanse elite, die ook politieke macht opeist. Konings vindt het te vroeg voor een vermogensbelasting. Afspraken op wereldvlak zijn nodig. Drastische maatregelen zijn volgens Marx nooit goed. De vermogensbelasting is een politieke vraag. Zeker is dat politici veel kunnen leren van het boek van Piketty.

VRT

Terzake: McCloskey over de vrije markt

Terwijl gele hesjes van Parijs tot Brussel koopkracht eisen en werkgeversorganisaties zich zorgen maken over de economische groei, wil Deirdre McCloskey niets weten van al dat gesomber. McCloskey is professor economie in de Verenigde Staten van Amerika en is als volbloed neoliberaal een ‘believer’ van de vrije markt. Ze kwam spreken in Leuven op uitnodiging van vermogensbeheerder Econopolis. Ze sprak met journaliste Lauwke Vandendriessche. McCloskey vertelt een anekdote over Yanis Varoufakis bij wie ze achteraan op de motorfiets zat. Ze stelt dat iedereen baat heeft bij een vrije markt. Archiefbeelden van het protest van de ‘gele hesjes’ in Parijs. Armen halen volgens McCloskey het grootste voordeel uit de moderne economische groei. Ze bespreekt de theorie van Thomas Piketty en het debat dat de BBC wil organiseren tussen haar en Piketty. Ze vindt het onzin dat ongelijkheid toeneemt door het kapitalisme. Individuele ongelijkheid is volgens haar wereldwijd afgenomen. De oorzaak van de huidige sociale conflicten en onvrede ligt in het conservatisme, stemt McCloskey.

11-12-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: de gele hesjes


Marit Van der Jeugt's picture
Marit Van der Jeugt

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering ‘Wie zijn de gele hesjes?’. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.


KLAAR: wie zijn de gele hesjes?

FRAGMENT 1

Dit weekend protesteerden de gele hesjes voor de 18e keer op rij in Parijs.

Journalist Steven Decraene bracht al vaak verslag uit van de protesten. Hij legt Yousri uit wie de ‘gilets jaunes’ of gele hesjes zijn en wat ze nu...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

20-03-2019