Skip to main content

Feesten in onze multiculturele samenleving

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2189431

Kerstfeest voor iedereen

Armen en eenzamen hebben het moeilijk tijdens de kerstperiode. Genodigden vieren samen kerstfeest georganiseerd door de christelijke vereniging Sant'Egidio in Antwerpen. Kinderen vertellen over kerstmis, eten taart en maken pakjes open.

24-12-2013
VRT

60 seconden: Kerstmis

Vaticaanwatcher Peter Decroubele legt in zestig seconden uit wat Kerstmis is.

25-12-2015
VRT

Panorama: Belgen aller landen

Deze aflevering van Panorama gaat over de gastarbeiders in België. 00:00:00 Duitse propagandafilm over de triomfantelijke inval in België met opnames van enkele gevangen en ‘vreemde’ geallieerden. Een begraafplaats voor de Marokkaanse soldaten in Gembloers. 00:01:40 Nationaal Museum van de Immigratie met de tot migrantenwoning omgebouwde Duitse gevangenenkampen. Archiefbeelden van de eerste Italiaanse gastarbeiders en de ramp van Marcinelle. 00:03:15 Interview met een ex-ronselaar, André Berten. Hij vertelt over het ronselen van gastarbeiders in Turkije. 00:05:22 Interview met Durmus Kuyruk. Hij spreekt over zijn komst naar België en over het medisch onderzoek. Archiefbeelden van het medisch onderzoek van de kandidaten in Marokko. 00:06:34 Vervolg van het interview met Berten. 00:07:00 Interview met Abdellah Bourhazazar. Hij praat over het medische onderzoek en de strenge selectie van de kandidaten. 00:07:20 Archiefbeelden van de selectie op basis van talenkennis. Een Nederlander, die zelf geen Frans spreekt, doet de selectie. 00:08:00 Vervolg van het interview met Berten. Hij vertelt over het arbeidscontract. 00:08:36 Interview met Balaid Belli. 00:08:58 Vervolg van het interview met Bourhazazar. 00:10:12 Vervolg van het interview met Kugruk. 00:10:24 Vervolg van het interview met Beddi. 00:11:24 Vervolg van het interview met Bourhazazar. 00:11:57 Taalcursus voor migranten. 00:12:10 Vervolg van interview met Berten. 00:13:18 Taalcursus voor migranten. 00:13:49 Vervolg van het interview met Beddi. 00:14:25 Vervolg van het interview met Bourhazazar. 00:17:20 Vervolg van het interview met Kugruk. 00:17:50 Vervolg van het interview met Bourhazazar. 00:18:05 Vervolg van het interview met Kugruk. 00:18:50 Viering van de MIVB. Interview met voorzitter Robert Delathouwer. Hij vertelt over het werk van de migranten. 00:20:40 Interview met Wilfried Beirnaert. 00:21:22 Beelden van een migrantengezin. 00:22:41 Interview met Bouchamir Lakhdar, de eerste veiligheidsagent van Marokkaanse afkomst in de Brusselse metro. Hij geeft uitleg over de kleine criminaliteit en het ouderlijk gezag. 00:29:11 Rellen van enkele betogers voor meer verdraagzaamheid. 00:31:20 Interview met agent Paul Jacobs. Hij spreekt over het belang van de democratie en de rechten voor de migranten. Hij vertelt over het vijandsbeeld over de politie bij de migranten. Hij gaat ook vaak ’s nachts op pad. Hij vertelt over de selectieve controles en over het behouden van de mensenrechten. 00:38:18 Enkele Marokkaanse jongeren vertellen over hun ervaringen met de politie. 00:38:40 Vervolg van het interview met Jacobs. 00:40:00 Rollenspel tussen Marokkaanse jongeren en agenten. 00:42:00 Interview met Fatima Chakkar. Ze vertelt over discriminatie, de positie van de vrouw in de islam, verdraagzaamheid en de hoofddoek. 00:50:06 Turks-christelijke doopplechtigheid in Brussel.

07-05-1992
VRT

Karrewiet: het Offerfeest

In heel de wereld vieren moslims vandaag het Offerfeest. In dit fragment worden beelden getoond van het Offerfeest in Lier. Moslims gaan er bidden, er worden feestelijke maaltijden voorzien en kinderen krijgen cadeautjes van de ouders. Aan het woord zien we Emin Cinar.

15-01-2013
VRT

Karrewiet: het Suikerfeest

In Houthalen vieren de moslims het einde van de ramadan met het Suikerfeest. De mannen bidden in de moskee en wensen elkaar een gelukkige Suikerfeest. Emre Altinyay geeft bloemen aan zijn moeder. Er liggen lekkere hapjes op tafel en heel de familie komt samen. De kinderen maken de cadeautjes open. De kinderen gaan ook de buren een gelukkig Suikerfeest toewensen en geven snoepjes.

25-11-2003
VRT

Journaal: Soekot

Het joodse Soekot of Loofhuttenfeest duurt zeven dagen. Cheskel Roth toont de rijkversierde soeka die op zijn binnenplaats staat. Zijn dochter, Sheindi Roth, toont haar tekeningen en versieringen die ze maakte. Cheskel vertelt over het soekotfeest en over de soeka.

18-09-2013
VRT

Karrewiet: Chanoeka

Cadeautjes openmaken en feestvieren. Dat is leuk, maar nog leuker is dat wanneer je dat acht dagen op rij mag doen. Joden doen dat over de hele wereld, want zij vieren Chanoeka. Noa en Yakir vieren Chanoeka met hun familie. De joden herdenken dan dat ze in 164 v.C. de Grieken overwonnen. De Grieken hadden wel hun tempel in Jeruzalem vernietigd, alleen nog een kandelaar bleef over. Die kandelaar moest aangestoken worden met olie. Chanoeka is voor de joden het Feest van het Licht. Het is een familiefeest. De kinderen spelen dan met een dreidel. Yakir legt uit waarom ze met een dreidel spelen op Chanoeka.

05-12-2018
VRT

Journaal: sikhs vieren feest

De sikhs komen uit het noordwesten van India en zijn in België met zo'n tienduizend leden. In Sint-Truiden, waar er veel sikhs wonen, hebben ze vandaag feest gevierd, ook al hebben ze het niet gemakkelijk dit jaar. Veel sikhs werken namelijk in de fruitsector en ze voelen de gevolgen van de Russische boycot. Interview met Mandeep Singh. Hij vertelt over zijn verschillende dolken. Interview met Navdeep Kaur. Ze spreekt over het feest. Ze vertelt ook over de gevolgen van de Russische boycot. Vervolg van het interview met Singh. Hij geeft uitleg over de sluiting van de tempel in Vilvoorde omdat ze daar illegale Indiërs opvangen en te eten geven. Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, vindt dat ze daarmee aan mensenhandel doen. Singh vertelt dat de keuken en de tempel open zijn voor iedereen.

26-10-2014
VRT

Karrewiet: Chinees nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar in de wereld. In China wordt Nieuwjaar op een andere dag gevierd dan bij ons. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een eeuwenoude klok en overal wordt het gevierd met lichtspektakels. Chinezen hebben een andere jaartelling dan wij: bij hen start in 2018 het jaar 4715. Om te bidden voor een goed jaar gaan veel Chinezen naar de tempel of gooien ze muntjes onder een brug. Ook bij de familie van Jiayi wordt Chinees Nieuwjaar gevierd. Zij wonen al heel lang in België maar willen deze feestdag niet missen. Jiayi vertelt over deze belangrijke feestdag in China. Familie en vrienden vieren het feest in een Chinees restaurant. Er wordt geskypet met Jiayi's familie in China. Elk nieuw jaar staat in het teken van een dier, dit jaar is het jaar van de Hond.

16-02-2018
VRT

Journaal: Chinees Nieuwjaar in Antwerpen

In Antwerpen heeft de Chinese gemeenschap vandaag nieuwjaar gevierd op traditionele wijze, dat wil zeggen met leeuwen- en drakendansen. Er worden beelden getoond van dansers en muzikanten in kostuums. Een Chinese man offert wierook. Dansers lopen met een papieren draak op stokken. Interview met Joe Choi (Dragon Lion Dance Team) over functie van de drakendans. Dansers zijn te zien in leeuwenpakken. Een leeuw eet een krop sla bij de winkel. Er worden beelden getoond van het vuurwerk. Een interview wordt afgenomen van kindjes onder de toeschouwers van het feestgebeuren.

17-02-2010
VRT

Journaal: Dia de los Muertos in Gent

Overal ter wereld worden de doden herdacht. In Mexico noemen ze het ‘Dia de los Muertos’ of de 'Dag van de Doden'. En dat is een erg uitbundige herdenking, met een kleurrijk feest. Mexicanen in België knopen aan met de traditie in hun vaderland. In een Mexicaans restaurant in Gent waren de voorbereidingen voor het feest vanmiddag al volop aan de gang. Jessica Avalos Contreras en Katia Rodriguez geven uitleg: op het altaar wordt drinken en eten geofferd voor de doden. Britt Van Nieuwenhuyze vertelt over het verschil met Allerheiligen bij ons.

31-10-2018
VRT

Karrewiet: Halloween

Beelden van kinderen die verkleed zijn voor Halloween. Ze gaan op zoek naar de betekenis van Halloween. Beelden in het Gravensteen in Gent. Melisa vraagt waar de naam ‘Halloween’ vandaan komt. Tom Van Outryve, een Halloweenkenner, legt uit dat het komt van ‘All Hallow’s Eve’ oftewel de avond voor Allerheiligen, namelijk 31 oktober. Ilksen vraagt wat Halloween betekent. Van Outryve legt uit dat de Kelten tweeduizend jaar geleden in Europa leefden. Hij zegt dat de Kelten in Ierland Samhain oftewel Keltisch nieuwjaar vierden op 1 november. Halloween was dus de oudejaarsavond voor de Kelten. Margarita vraagt waarom we griezelen op Halloween. Van Outryve zegt dat de lijn tussen onze wereld en de ‘andere’ wereld op oudejaarsavond heel dun was volgens de Kelten. In die andere wereld leefden volgens de Kelten de doden, de halve doden, de geesten, de elfen. Op 31 oktober komen zij volgens de Kelten bij ons, en om ze af te schrikken dragen wij zelf maskers. Presley vraagt of Halloween geen feest is in Amerika. Van Outryve zegt dat dit klopt, omdat de Ieren in de vorige eeuw massaal naar Amerika gingen en die traditie meenamen.

31-10-2016
VRT

Karrewiet: Thanksgiving

In de Verenigde Staten van Amerika wordt vandaag Thanksgiving gevierd, dat is één van de belangrijkste feesten in Amerika. President Barack Obama en zijn gezin delen voedselpakketten uit voor de armen. En in New York is er naar goede gewoonte de ballonnenparade.

28-11-2013
VRT

Karrewiet: vormsel en lentefeest

Lotte zet alles klaar voor een groot tuinfeest. Ze heeft haar vormsel gedaan in de kerk van Hulst en zo meteen viert ze nog eens met de familie. Ze vindt het vanzelfsprekend dat ze haar vormsel doet. Daarna vertelt ze over de viering in de kerk. Beelden van Lotte aan het vloggen tijdens het feest. Rond Hemelvaartsdag doen veel kinderen hun vormsel, maar het zijn er wel elk jaar minder. Meer en meer kinderen kiezen voor een ander feest. Rayan uit Keerbergen bijvoorbeeld viert vandaag zijn lentefeest. Beelden van de viering. Rayan vertelt over de verschillen tussen het vormsel en het lentefeest. Lotte vertelt over de voorbereiding voor haar vormsel. De twee feesten lijken op elkaar. Zowel Lotte als Rayan vieren vandaag een grote stap in hun leven. Rayan vertelt over de speciale dag. Ook Lotte praat over de nieuwe stap.

06-05-2016
VRT

Document: de joden van Antwerpen

00:00:19 Beelden van wandelende chassidische joden in de Antwerpse stationsbuurt. 00:01:01 De diamantwijk in Antwerpen. Een sfeerbeeld. 00:01:36 Binnen in een diamantatelier: beelden van de bewerking van diamanten. Interview met Wolf Ollech, een diamantslijper. 00:03:02 Bezoek van een chassidische rabbijn aan Antwerpen. Beelden van een inhuldiging in een privé-school. Beelden van een feestende en dansende menigte. 00:04:20 Interview met Sammy Feldman. Hij vertelt over het ontstaan van het joods chassidisme. 00:04:47 Beelden van chassidische winkels. 00:05:11 Een chassidische hoedenwinkel en het atelier. Interview met Zalman Klein, een hoedenmaker. Interview met Mochi Hoffman over de betekenis van de kledij van de chassidim. 00:07:00 Straatbeeld van een oude chassidische jood in traditionele kledij en van chassidische kinderen. Interview met Benjamin Lubelsky over de haartooi van de chassidim. 00:07:44 Chassidische joden verbergen hun gezicht voor de camera. 00:08:00 Een tv- en hifi-winkel. Interview met Sammy Feldman. 00:09:36 Chassidisch gezin tijdens een maaltijd. 00:10:02 Beelden van het interieur van de synagoge. Detail van de Tora. Beelden van het ochtendgebed: traditionele kledij, gebedsriemen. 00:11:20 Een klaslokaal en de voorbereiding voor een bar mitswa in een jongensklas. 00:12:06 De feestelijkheden van de bar mitswa. 00:13:13 Voorlezen uit Tora, gevolgd door een uitleg van Wolf Ollech. 00:14:12 Interview met Benjamin Lubelsky over de sabbat. Beelden van de Antwerpse ring en de Schelde. 00:15:13 De besnijdenis. Interview met Rika Slovaticki, een lerares. 00:16:10 Beelden van een godsdienstles in een klaslokaal. 00:16:39 Een kind leest de Tora in een schoolsynagoge. Interview met de schooldirecteur Elyah Silber. 00:17:40 Een interview in een meisjesklas. 00:18:17 Interview over de orthodoxe trouwplechtigheid met Rika Slovaticki. 00:20:59 Beelden van een kapperszaak voor dames, van een pruikenwinkel. Interview met Feigi Minkowitz. 00:22:30 Uitleg over de rituele reiniging bij vrouwen, genaamd mikwa. Interview met Hermine Milgram. 00:24:14 Detail van een deurpost en een mezoeza. 00:25:16 Interieur van een bakkerij. Interview met Henry Maneles. Interview met Isaac Steinhart. 00:28:00 Beelden van het interieur van een slachthuis, van het proces van het slachten en van de verwerking van het rundsvlees en van kippen. Interview met Henri Geldzahler. 00:29:38 Binnenbeelden van de Centrale voor Joodse Weldadigheid. Beelden van de bereiding van koosjere maaltijden. Interview met Simha Zanzer. De bedeling van maaltijden aan huis en in het ziekenhuis. 00:30:47 Binnenbeelden van een viswinkel. Interview met Jossi Hoffman. 00:31:50 Beelden van in een restaurant. Interview met Mochi Hoffman en Margaret Moskovits. Beelden van een drankwinkel. 00:34:44 Beelden van een joods kerkhof in Putte, Nederland. Interview met Wolf Ollech. Beelden van biddende joden. 00:36:17 Een chassidische boekenwinkel. 00:37:30 Viering van het joodse Nieuwjaar. Beelden van biddende mensen in het stadspark van Antwerpen. 00:38:18 De rituele slachting van een kip. Interview met Henri Goldzahler. 00:38:55 Binnenbeelden van een speelgoedwinkel. Een interview met Charles Stroli. 00:40:20 Beelden van een schildersatelier met religieuze schilderijen. 00:40:36 Beelden van het interieur van een gebedszaal van Chabad-Lubavitch, een van de grootste chassidische bewegingen ter wereld. Biddende mensen. Het Loofhuttenfeest. Interview met Szabtai Slavaticki. 00:42:16 Een mobiele loofhut in de Antwerpse stationsbuurt. Interviews met Jacques Zamoire en Albert Rouben. 00:44:40 Beelden van binnen in een privé-keuken met twee koelkasten, twee fornuizen en twee wasbekkens. Interview met Sammy Feldman. 00:45:40 Het dekken van de sabbattafel en het aansteken van de kaarsen. Interview met Chava Feldman. 00:46:36 Chassidische mannen op weg naar de synagoge. Feestelijkheden in de synagoge. 00:47:35 Chassidische joden doen inkopen in het grootwarenhuis Delhaize. Interview met Wolf Ollech. 00:48:56 Beelden van een chassidische leeszaal. Lezende en discussiërende joden. 00:48:28 Straatbeeld van de joodse wijk in Antwerpen. Interview met Michael Moszkowitz.

16-12-1996
VRT

Karrewiet: carnaval in België

Dit weekend werd op verschillende plaatsen in ons land carnaval gevierd. De grootste carnavalsstoet trok door Aalst, maar ook in Genk werd carnaval gevierd. De Gilles openen de festiviteiten in Aalst. Praalwagens trekken door de straten. Beelden van Prins Carnaval in de wagen. Interview met Stephanie Daeleman, Prinses Carnaval. Carnavalisten in Genk. Interview met Kim Merckx. Verklede kinderen. Uitdelen van snoepjes.

20-02-2012
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Feesten in onze multiculturele samenleving


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Waar mensen samenkomen, wordt er gefeest. Elke cultuur kent wel een of meerdere specifieke feesten, dus je ontmoet in onze multiculturele samenleving ook feesten die je zelf niet viert. In deze collectie maak je kennis met enkele feesten die typisch zijn voor een bepaalde groep. Misschien kunnen je leerlingen nog andere feesten voorstellen aan hun medeleerlingen? 
Laat de leerlingen verwonderd zijn over de culturele verschillen, maar ontdek samen ook de gelijkenissen zoals bijvoorbeeld 'samen eten' en 'delen met anderen'.

Collectie aangemaakt voor het leergebied '...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019