Skip to main content

Uitvinders en uitvindingen

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2175871

De Boomhut: kruiwagen

In de rubriek ‘Aha’ uit ‘De Boomhut’ wordt er elke aflevering een uitvinding voorgesteld. In deze aflevering gaat het over de uitvinding van de kruiwagen door mijnheer Ko Yu in China.

30-12-1998
VRT

Smos: verandering is goed!

Smos is een educatief programma voor de jeugd. Stef wil vandaag alles in het Smoshuis veranderen. Oscar en Maarten helpen haar met het verplaatsen van de meubels. Alles af en toe een veranderen is leuk, maar zou het ook leuk zijn soms zelf te veranderen in iemand anders? 00:01:55 Portret van een twaalfjarige Turkse jongen. Hij is een Dervish, die bidt tot God door te dansen. We krijgen informatie over kledij, dans, opleiding en tradities van een Dervish. Terug in het clubhuis vertelt Stef dat ze wel eens een jongen zou willen zijn. Zij wil Oscar zijn, Maarten wil Stef zijn. 00:06:20 Kort filmpje over orang-oetans. In het clubhuis doet Maarten Stef na. Hij peutert in zijn neus. 00:07:25 Leven en werk van Leonardo da Vinci. Beelden van zijn schilderijen, beeldhouwwerken en uitvindingen. Da Vinci bouwde een vliegtuig en vond ook een snorkel uit. In het clubhuis laat Oscar foto's zien van toen hij klein was. 00:10:04 Animatiefilm waarin een vader een dag alleen voor de kinderen moet zorgen, een leuke dag vol chaos. Terug in het clubhuis maakt Ocar een grapje met de telefoon van Maarten. De vrienden komen tot het besluit dat het toch beter is als iedereen zichzelf is. Zelfs de meubels worden terug op hun oorspronkelijke plaats gezet.

13-11-2007
VRT

Schooltelevisie: communicatie doorheen de geschiedenis

Documentairereeks van Schooltelevisie (Klinkklaar) 'Wie zoekt die vindt'. In deze aflevering gaat het over de ontwikkelingen in de communicatie. 00:00:00 Montage van telefonerende mensen, sketch van boodschapper die over de weg loopt, sketch van Napoleon die kijkt door verrekijker. 00:02:19 Beeld van seintoren uit de periode van Napoleon, prent met doorsnede van de seintoren, beelden van de werking van de seintoren, blad met seincodes, oude kaart Frankrijk. 00:04:31 Sketch waarin seinen gegeven worden met twee vlaggetjes. 00:05:00 De naald van een kompas slaat uit wanneer men er stroom doorstuurt. Tekening van Samuel Morse, de uitvinder van het Morse-alfabet. Voorbeelden van het alfabet. 00:07:11 Foto van Alexander Graham Bell, uitvinder van de telefoon. Tekeningen als voorstelling van het principe van de telefoon. Zwart-witbeelden van telefonerende mensen. 00:09:10 Telefonistes in centrale (archiefbeelden in zwart-wit). Automatische, computergestuurde centrale, camera beweegt door kantoor. 00:10:18 Communiceren via gebarentaal. 00:10:35 Videofoon waarmee twee slechthorenden communiceren vanop afstand via gebarentaal. 00:12:13 Sketch van een man op straat met een draadloze telefoon.

30-01-1997
VRT

Smos: 29/04/2006

Smos is een kindermagazine waarin Stefanie (Anna Vercammen), Maarten (Danny Timmermans) en Oscar (Joris Hessels) in hun clubhuis 'Smos' allerlei leuke avonturen beleven en toffe dingen doen. 00:00:22 Stef kan niet in het clubhuis blijven omdat ze huiswerk moet maken. Ook Maarten moet op tijd naar huis. 00:01:30 Er wordt een filmpje getoond over de technieken van verspringen. 00:02:21 Stef is terug in het clubhuis. Ze mag eerst spelen en moet daarna pas aan haar huiswerk beginnen. Nu wil ze alles andersom doen. 00:04:15 Fragment over de hond Mira die twee katjes heeft geadopteerd. Mira zorgt voor de katjes en geeft hen zelfs melk. 00:05:31 Terug in het clubhuis vertelt Stef dat ze de tijd kan terugdraaien. Ze blijven alles omgekeerd doen. 00:06:39 Fragment over ‘De Grote Uitvindersquiz'. Er worden tips gegeven zodat de kijker kan raden over welke uitvinder het gaat. Deze keer gaat het over Marcel Bich, die de BIC-pen heeft uitgevonden, een balpen die geen vlekken maakt. 00:09:17 Fragment in het clubhuis. 00:11:38 Filmpje over zomer in de winter. Er spelen kinderen in hun badpak in de sneeuw. 00:13:08 Fragment in het clubhuis.

29-04-2006
VRT

Joos: de geschiedenis van de balpen

De balpen of kogelpen bestaat vijfenzeventig jaar. Hij werd destijds uitgevonden door de Hongaarse journalist László Bíró. Die ging op zoek naar een alternatief voor zijn lekkende vulpen. Een kogeltje aan het uiteinde van de pen deed wonderen. West-Vlamingen schrijven nog altijd met 'nen biro', weet Ward Bogaert. Net als de Britten en Italianen. Maar wij schrijven met een 'bic'. Bogaert legt uit hoe dit komt.

10-06-2013
VRT

Koppen: de bedenkers, een jaar later

Een jaar later gaat Koppen terug naar de uitvinders in De bedenkers om te kijken wat er van hun idee geworden is. Beelden uit De bedenkers in 2007: Els Scheppers stelt haar speculoospasta voor. Els vertelt dat het haar grote droom was om de speculoospasta in alle rekken van de winkels te zien. Dat het haar gelukt is maakt haar ongelofelijk blij. Lotus heeft het gecommercialiseerd. In de Lotusfabriek is het productieproces van de speculoospasta te zien. Els toont haar experimentendoosje waarmee het allemaal begon. Ze begon met speculooskoekjes waar ze koffie over goot. In het finale product zit er geen koffie. Jurylid van De bedenkers Axel Enthoven zegt dat ze het succes van de speculoospasta niet echt verwacht hadden. Op beelden uit De bedenkers is te zien hoe Curd Velghe zijn Amica, een tafelbarbecue, voorstelt. Beelden in de beenhouwerij van Curd met zijn tafelbarbecue. Curd vertelt dat de Amica op een jaar tijd al veel van look veranderd is. Hij heeft het over producten die daarnaast op de markt zijn gebracht: aanmaakgel, bamboekolen ... Hij is er heel fier op. Curd is met Barbecook in zee gegaan en verdient er goed aan, maar zijn slagerij komt nog altijd op de eerste plaats. De reclamefilm voor de Amica van Barbecook wordt getoond. Volgens Axel heeft Kurt de juiste partner gevonden. In beelden uit het programma is te zien hoe Stijn Van De Voorde zijn Moodunit voorstelt: een stoel die je kan aanpassen aan je interieur. Stijn bekijkt met de fabrikant een paar nieuwe prints. Hij vertelt dat zijn product nog steeds niet is gecommercialiseerd. Hij hoopt dat het een internationaal succes wordt. De stoel is niet te vergelijken met de speculoospasta gezien de kostprijs van zijn stoel, honderd euro. Filip Peers van Unic Design vertelt altijd op zoek te zijn naar de juiste verdelers. Volgens Axel zijn meubels altijd moeilijk. Els Scheppers staat in de Colruyt bij een rek met speculoospasta. Ze vertelt dat haar pasta overal verkrijgbaar is. In Nederland, en sinds kort ook in Frankrijk. Veel mensen zaten er op te wachten. Ze heeft het over overeenkomst met Lotus: hoe meer potjes er verkocht worden hoe beter voor haar. Stig Willocx, gerant van Colruyt, vertelt dat ze voor de speculoospasta veel ruimte hebben voorzien. Een vrouw koopt speculoospasta. Axel zegt dat Els ongeveer 3% op de verkoop verdient. Curd gaat bij Barbecook enkele toestellen halen om in zijn beenhouwerij te verkopen. Hij vertelt dat Sophie tijdens de uitzending een wimper uit zijn oog haalde en vroeg een wens te doen. De droom is werkelijkheid geworden. Axel Enthoven denkt dat speculoospasta een blijvend succes zal zijn. De tafelbarbecue zal na de hype minder verkocht worden. Hij geeft het meubel nog vijf jaar.

08-01-2009
VRT

Journaal: museum van de mislukking

In het nieuwe ‘Museum of Failure’ in Zweden kun je een grote collectie geflopte uitvindingen en producten bewonderen. Het is vaak heel duidelijk waarom een product geen succes werd. Het museum heeft in haar collectie een onhandige plastieken fiets, vetvrije chips met een laxerend effect en een bordspel, bedacht door een rijke Amerikaan.

10-06-2017
VRT

Karrewiet: museum van bizarre uitvindingen

Karrewietreporter Maja bezoekt het Bizarium, een museum vol knotsgekke uitvindingen in Nederland. Het museum heeft de voorwerpen zelf gemaakt, op basis van oude tekeningen van uitvinders. Zo heeft het Bizarium een berenpak, een levensreddende reistas of een douche die enkel werkt wanneer je er in fietst.

23-06-2017
VRT

RingTV Nieuws: leer je buur of wijk kennen via smartphone

Dilbeek lanceert vandaag de sociale netwerk-applicatie Hoplr. Die moet ervoor zorgen dat Dilbekenaren meer met elkaar communiceren waardoor de gemeente socialer wordt. Het is de eerste gemeente in de regio die Hoplr gebruikt. Een praatje slaan met de buren, het gebeurt steeds minder. Hoplr vond daar enkele jaren geleden een digitaal alternatief op. De Belgische app is sinds de start in 2014 in heel wat steden en gemeenten ingeburgerd geraakt. Via Hoplr kunnen mensen elkaar op de hoogte houden over inbraken, maar ook een vermist huisdier melden of een babysit zoeken.

19-03-2019
Ring TV

ROB-tv Nieuws: nieuwe pleister meet hartslag en ademhaling

Een pleister op je borst om je hartslag te meten in plaats van grote monitoringstoestellen. Het klinkt misschien futuristisch maar het Leuvense nanotechnologiebedrijf Imec heeft na tien jaar onderzoek nu een prototype klaar. Het resultaat is een kleine pleister met een ingebouwde chip en een batterij die een week lang meegaat.

09-01-2019
ROB

Karrewiet: minder water, minder vrachtwagens

Honderden producten bestaan voor het grootste deel uit water. Om al die producten in de winkel te krijgen, heb je natuurlijk enorm veel vrachtwagens nodig terwijl water gewoon uit de kraan komt. Karrewietreporter Lisa interviewt onderzoekster Mirjam de Bruijn. Zij legt uit dat veel producten grotendeels uit water bestaan zoals shampoo. Als het water uit dit product wordt gehaald, heb je veel minder grote verpakkingen nodig en dus minder vrachtwagens. De Bruijn toont een tablet dat je eenvoudig kan oplossen in water om shampoo van te maken.

17-09-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitvinders en uitvindingen


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Hoe komt een uitvinder tot zijn uitvinding? We kijken in het hoofd van enkele bekende uitvinders.

Collectie aangemaakt voor de leergebieden ‘Mens en maatschappij’ en 'Wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.

Eindterm MM 3.7 De leerlingen kennen de grote periodes uit de geschiedenis en ze kunnen duidelijke historische elementen in hun omgeving en belangrijke historische figuren en gebeurtenissen waarmee ze kennis maken, situeren in de juiste tijdsperiode aan de hand van een tijdband.
Eindterm...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

16-10-2019