Skip to main content

Poëzieweek 2019: zo vrij als een vogel (lager)

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2037461

Ten huize van ... Annie M.G. Schmidt

Joos Florquin en Annie Van Avermaet bezoeken de Nederlandse auteur Annie M.G. Schmidt in haar woning in Le Rouret in Zuid-Frankrijk. Annie Van Avermaet draagt het gedicht "De man" voor. Beelden van het badplaatsje Cagnes-sur-Mer. Beelden van de Auberge des Sans-Souci. Beelden van het huis Les beaumeles, van le Rouret. Beelden van haar woning. Gesprek over de redenen waarom ze in Zuid-Frankrijk woont, over de taalbarrière en haar heimwee naar Nederlands. Gesprek over de karakteristieken van Nederlanders en Fransen. Over het verhullend taalgebruik van de Nederlanders, over de invloed van het Gaullisme. Buitenbeelden van het huis en de tuin. Gesprek over haar afkomst en jeugd, bibliothecarisopleiding & bibliotheekwerk. Ze leest haar gedicht 'Leeszaal' voor. Gesprek: haar werk bij het blad Het parool, haar cabaretteksten en kinderversjes, de conferences die ze met Simon Carmiggelt hield, de verschillende reacties hierop. Gesprek over haar man en zoon. Gesprek over haar kinderboeken en kinderpoëzie, onder andere Jip en Janneke, Heksen en zo. Fons Fraeters draagt 'Ik ben lekker stout' voor. Annie M.G. Schmidt leest "De spin Sebastiaan" voor. Beelden van haar schrijfhuisje in de tuin. Gesprek over haar rijmvondsten. Gesprek over de prijzen die ze kreeg, onder andere voor Wiplala en voor haar hele oeuvre, over de vertalingen van haar boeken. Gesprek: het niet-beperkende van jeugdliteratuur, moderne jeugdliteratuur, de mogelijkheid en wenselijkheid van engagement in de jeugdliteratuur. Gesprek over de nieuwe romantiek, de heimwee naar het huiselijke. Gesprek over haar essay 'Van schuitje varen tot van Schendel'. Ze stelt een basisbibliotheek voor kinderen samen.

09-09-1974
VRT

Planeet De Cock: taaltovenaar - bloempje

In Planeet De Cock is Tom De Cock op zoek naar de 'taaltovenaar'. In het kader van die wedstrijd maakt Sen De Paepe een poëtische zin met het woord bloempje.

05-10-2017
VRT

Iedereen beroemd: Piet en vrijheid

In de rubriek 'De mooiste herinnering' vereeuwigt Sassafras elke week iemands mooiste herinnering met een tekening. Vandaag vertelt Piet over vrijheid en een klein vogeltje.

02-02-2017
VRT

Culture Club Online: Jelle Van Riet eert Herman de Coninck

Het is twintig jaar geleden dat Herman de Coninck, in de straten van Portugal, omringd door een schare dichters, het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. Hij wordt gemist, zo getuigen fans en intimi. Een ode aan Herman de Coninck door Jelle Van Riet. Ze leest ‘Poëzie’. "Ik kies het kleine doch fijne gedicht ‘Poëzie’, omdat het glashelder blootlegt wat poëzie vermag: niks én toch alles. Gedichten kunnen niet genezen - ze kunnen de koorts niet verjagen - maar ze helpen wel de ziekte te verdragen. Poëzie is de liefdevolle, troostende hand op ons koortsige voorhoofd. Ik vind dat wondermooi en heel geruststellend."

19-05-2017
VRT

Voorbeschouwing op de Nationale Poëziedag

Voorbeschouwing op de Nationale Poëziedag. Gedicht door een oude dame. Gedicht door twee jongetjes. Gedicht door Talhaoui. Favoriete gedicht van de Vlamingen van Hans Andreus 'Wanneer ik morgen doodga'. Meer uitleg over dit initiatief door Luc Coorevits van Behoud de Begeerte, met achter hem rekken vol boeken. Gedicht door Serge van Duijnhoven. Gedicht door Jo Govaerts. Gedicht door Franstalige dame (krinkelende winkelende...). Tekst gedicht van Andreus. Opnieuw Coorevits over het winnende gedicht. Gedicht in Engels door Sofie. Gedicht door Bert Anciaux. Tekst gedicht Andreus. Nogmaals Coorevits over poëzie en Serge van Duijnhoven hierover. Gedicht door een oude man, Jo Govaerts, Luc Coorevits en Talhoui. Gedicht Bert Anciaux. Gedichten op straat.

24-01-2001
VRT

Gedicht 'Alles mag zijn'

Meisje Kami leest haar gedicht 'Alles mag zijn'. Interview met Kami over het gedicht: ze legt uit waarom en wanneer ze schrijft.

31-01-2002
VRT

Iedereen beroemd: poëzie op school

Dagelijks magazine dat met beide voeten in Vlaanderen staat en laat zien waar mensen echt mee bezig zijn. In de rubriek ‘De dichteres’ brengt huisdichteres Maud Vanhauwaert poëzie in een basisschool.

19-01-2015
VRT

Iedereen beroemd: valentijnspoëzie

Dagelijks magazine dat met beide voeten in Vlaanderen staat en laat zien waar mensen echt mee bezig zijn. In de rubriek ‘De dichteres’ brengt huisdichteres Maud Vanhauwaert valentijnsgedichten aan voorbijgangers

10-02-2015
VRT

Gedichtendag: kinderen brengen poëzie in winkelstraat

Kinderen dragen gedichten voor, wandelen naar winkelstraat (met kartonnen borden). Kinderen brengen gedichten voor voorbijgangers, gaan in winkel. Interview met Mats Vandenbosch en Silke Goris over poëzie. Lisa Cauwenberghs over het Chinees.

31-01-2013
VRT

Gedichtendag: kinderen lezen gedichten voor in IKEA

Kinderen lezen gedichten voor, voor klanten bij Ikea. Interview jongeren (Joke Declerque en Robin Claeys).

29-01-2009
VRT

Radiozender MNM roept jongeren op voor woordslam

Radiozender MNM en Van Dale roepen jongeren op om creatief aan de slag te gaan met taal voor een speciale wedstrijd. Scholieren tussen 12 en 18 jaar kunnen meedoen aan die 'Woordslam' door een leuke tekst te schrijven en daarover een filmpje te maken. Gudrun, Elise en Nathalie van het Xaveriuscollege in Borgerhout lezen hun gedicht voor, meisjes schrijven een gedicht, interview meisjes. Woordslam (rap) met Eva Daelemans en Brahim van MNM (peter en meter van de woordslamwedstrijd). Interview Eva Daeleman. Interview Ve Bobbelyn (Van Dale uitgevers). Meisje leest haar gedicht voor.

22-09-2014
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Poëzieweek 2019: zo vrij als een vogel (lager)


Elena Moeremans 2's picture
Elena Moeremans 2

Collectie voor het lager onderwijs - Nederlands, muzische vorming.

Met Gedichtendag schiet de poëzieweek uit haar startblokken. Van 31 januari tot 6 februari 2019 ontmoet je poëzie in het leven van alledag: op school, in de bibliotheek maar ook in de stad of op televisie. Offline, online, bij je oma of tussen een versgesneden brood: deze week is een feest van de poëzie!

De Poëzieweek staat dit jaar in het teken van ‘vrijheid’. Met de fragmenten uit deze collectie krijg je aanknopingspunten om met vrijheid en poëzie te werken...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-01-2019