Skip to main content

Internationale organisaties: niet-gouvernementele organisaties

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1992001

Karrewiet: Artsen Zonder Grenzen (23/11/2011)

Ruben is met schoolvriendjes op bezoek bij Artsen Zonder Grenzen. De kinderen bekijken jeeps en stickers op jeep. Mila en Pandora vertellen over wat ze leren en zien in het opleidingskamp. Ze pompen water aan handpomp en drinken van dat water, ritje met jeep, over modderig parcours.

23-12-2011
VRT

Mijn mama verpleegt ebola-patiënten

Greet Genen, de moeder van Nima en Jill Barry is terug na meer dan een maand ebola-patiënten verpleegd te hebben in Liberië. Ze werkt voor Artsen Zonder Grenzen. Nima en Gil geven uitleg en tonen Liberië op kaart, gevolgd door beelden van moeder en kinderen in de woonkamer, en een gesprek over besmetting met ebola. Beelden van het aantrekken van beveiligingspakken en van verzorging in West-Afrika.

22-10-2014
VRT

Het Rode Kruis bestaat 150 jaar

Het Rode Kruis bestaat 150 jaar in België. Voor die verjaardag is er een academische zitting waarop Rode Kruisvrijwilligers koning Filip, koningin Mathilde, koning Albert, koningin Paola, Astrid en Lorenz ontmoeten. De reportage vangt aan met archiefbeelden waarin water en dekens worden bedeeld voor gestrande treinreizigers in de winter, van mensen die in de zomer flauwgevallen zijn van de hitte en geholpen worden. Tekeningen van de slag in Solferino en oprichter Henri Dunant worden getoond. De vlag van het Rode Kruis komt in beeld, gevolgd door beelden uit Wereldoorlog I. Ook is het doorgeven van pakketten voor krijgsgevangenen in Wereldoorloog II te zien, alsook de ambulancedienst voor ziekenvervoer. Een journaalitem uit 1978: het Rode Kruis brengt boeken naar patiënten in ziekenhuizen. Een journaalitem uit 1986: het Rode Kruis zamelt bloed in bij de bevolking. Beelden van een EHBO-cursus voor vrijwilligers sluiten de reportage af.

05-02-2014
VRT

Terzake: vluchtelingen aan de Tunesische grens

Als gevolg van het geweld door een opstand tegen de Libische dictator Moammar al-Qadhafi, vluchtten duizenden Libiërs naar Tunesië. Steven Decraene bericht over de toestand in de vluchtelingenkampen in Tunesië. Vluchtelingen schuiven aan langs tenten. De vluchtelingen getuigen over hoe ze behandeld en bestolen werden door de Libische politie en het leger. Onder de vluchtelingen bevindt zich een groot aantal Aziatische gastarbeiders, die in Libië aan de slag waren. Tunesische burgers komen de vluchtelingen hulp bieden. Aan de Tunesische grens moeten de vluchtelingen aanschuiven. De grenspolitie vertelt over de aantallen die de grens oversteken. In Tunesië is er aparte opvang voor vrouwen en kinderen voorzien. Via Télécoms Sans Frontières proberen Aziatische vluchtelingen hun familie op de hoogte te brengen van hun aankomst in Tunesië. Jean-François Cazenave, van Télécoms Sans Frontières, vertelt over het belang van het telefonisch contact. In het Tunesisch tentenkamp worden 15.000 mensen opgevangen. Urgentiearts Samir Abdelmoumen zegt dat ze de vluchtelingenstroom voorlopig aankunnen. Beelden van een voedselbedeling in het kamp en van mensen die zich aan een kraantje wassen. Kristalina Georgieva, Europees commissaris voor Humanitaire zaken, praat over financiële steun en een evacuatieprogramma. De Tunesiërs bekritiseren de laattijdige tussenkomst van Europa. Jan Maarten Kist van het internationale Rode Kruis deelt mee dat ze zich klaarmaken voor een verdere toestroom aan vluchtelingen.

03-03-2011
VRT

Karrewiet: toiletten voor Nepal

Met het geld van Music for Life wil het Rode Kruis de mensen in Nepal helpen om meer toiletten te bouwen. In Nepal zijn er 17 miljoen mensen zonder toilet. Dat zorgt voor vervuild water en een zwaar vervuilde omgeving.

19-12-2011
VRT

Karrewiet: jaarrapport Amnesty International

In dit fragment stelt Amnesty International zijn jaarrapport 2015-2016 voor. Amnesty is een organisatie die wil dat de rechten van de mens overal ter wereld nageleefd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om recht op vrijheid of recht op onderwijs. 

 In het rapport bekijkt Amnesty International in 160 landen hoe ze omgaan met mensenrechten. Hoe deden die landen het het voorbije jaar?

 Ook België staat in het rapport. Onze regering zou bijvoorbeeld meer kunnen doen om vluchtelingen op te vangen.

24-02-2016
VRT

Karrewiet: schrijf-ze-VRIJdag tegen kinderen in Russische gevangenissen

De leerlingen in Schellebelle protesteren tegen de omstandigheden van kinderen in Russische gevangenissen op Schrijf-ze-VRIJdag, georganiseerd door Amnesty International. De kinderen schrijven brieven om gevangenen vrij te krijgen, maar ze doen ook opdrachten om zich in te leven. Er komt zelfs een politieman die zomaar kinderen arresteert.

17-10-2003
VRT

Karrewiet: Week van de Fair Trade

Oxfam start vandaag de Week van de Fair Trade, of eerlijke handel. Allerlei producten van Oxfam: chips, kledij, bananen, honing ... komen in beeld. Boeren wassen bananen, plukken en wegen theeblaadjes in Oeganda. Dina, een meisje uit Oeganda, vertelt over het bezoek van Belgen. Boeren en inwoners ruiken aan zakjes thee uit België.

01-10-2008
VRT

Journaal: kloof tussen arm en rijk groter dan ooit

Het verschil tussen de rijkste en armste mensen op aarde is nog nooit zo groot geweest. Oxfam heeft berekend dat de acht rijkste mannen - waaronder Bill Gates van Microsoft en Mark Zuckerberg van Facebook - even rijk zijn als de helft van de wereldbevolking samen, de 3,6 miljard armste mensen. Oxfam en Bill Gates roepen de superrijken op om, zoals iedereen, hun belastingen te betalen en deze niet te ontduiken via belastingparadijzen.

16-01-2017
VRT

Journaal: ecologische voetafdruk van de Vlaming

Bijna de helft van de Vlamingen denkt dat het wel meevalt met onze ecologische voetafdruk. Maar het beeld dat we van onszelf hebben klopt niet. In de lijst van de slechtst scorende landen ter wereld staan we op de 6de plaats.

05-12-2012
VRT

Journaal: China dumpt elektronisch afval

China is de grootste verwerker van elektronisch afval ter wereld. Milieuorganisaties waarschuwen echter dat de manier waarop het in China gebeurt, kwalijke gevolgen heeft. In de haven van Taizhou wordt afval van over de hele wereld gelost. Yan Li, die vlakbij woont, vertelt dat haar kind vaak ziek is. Beelden van de afvalbergen met elektronische toestellen op het haventerrein. Stefan Blommaert legt uit dat elektronisch afval volgens de internationale regels niet op die afvalbergen mag belanden. Het afval wordt met vrachtwagens weggevoerd. Het komt echter vaak in kleine ateliers terecht in plaats van in erkende bedrijven. In de ateliers halen arbeiders televisietoestellen uit elkaar. Zelf zeggen ze dat ze geen gezondheidsproblemen hebben, maar milieuorganisaties stellen dat de arbeiders niet beschermd zijn tegen schadelijke stoffen. Li Zhian van Greenpeace China vertelt dat sommige metalen gevaarlijk zijn. De overheid zou dan ook bedrijven moeten verplichten om elektronische toestellen efficiënt te recycleren.

29-10-2014
VRT

Karrewiet: te veel vlees

We eten te veel vlees volgens milieuorganisatie Greenpeace. Eigenlijk zouden we maar 400 gram vlees per week mogen eten, maar we eten elke week meer dan het dubbele. Veel vlees eten is niet zo goed voor onze gezondheid en het is ook slecht voor het milieu. Dat komt omdat in de mest van de dieren methaangassen zitten, die ervoor zorgen dat de aarde opwarmt. Om voor zoveel vlees te zorgen, heb je veel dieren nodig. In België worden elk jaar 300 miljoen dieren gedood om op te eten. Als we de klimaatopwarming willen afremmen, moeten we tegen 2050 de helft minder vlees eten, zegt Greenpeace.

07-03-2018
VRT

Wereldwijd lichten gedoofd voor actie Earth Hour

De lichten worden één uur gedoofd tijdens de symbolische actie ‘Earth Hour’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF), als steunbetuiging aan de strijd tegen de klimaatverandering. In Nieuw-Zeeland worden de lichten van het parlementsgebouw gedoofd. In Sydney, Australië gaat de verlichting uit bij Harbour Bridge en Opera House. Mensen zitten op de grond te eten. Enkele aanwezigen komen aan het woord. In de Verboden stad in Peking worden de lichten gedoofd. Volgens Jim Leape, directeur-generaal van het WWF, is dit een zeer krachtig signaal naar de politici. Ook in India gaan de lichten gaan uit. Beelden van mensen met kaarsjes.

27-03-2010
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Internationale organisaties: niet-gouvernementele organisaties


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Tal van organisaties zetten zich wereldwijd in om het welzijn en/of vrede in de wereld te bevorderen. In deze collectie plaatsen we beeldfragmenten van internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Deze organisaties zijn steeds onafhankelijk van een officiële overheid, bepalen zelf hun doelstellingen en zijn actief in de volledige wereld. 
Maak kennis met zes exemplarische voorbeelden!

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.

Eindterm 2.15:...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019