Skip to main content

Internationale organisaties: de Verenigde Naties

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1987271

Terzake: 50 jaar Verenigde Naties

Reportage naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Verenigde Naties. Archiefbeelden van San Francisco aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wereldleiders vergaderden er wekenlang over de nieuwe wereldorde en ondertekenden er op 26 juni 1945 het handvest van de Verenigde Naties. Beelden van de verklaring van president Harry Truman. Gesprek met ere-ambassadeur Jacques Smets over de onderhandelingen. Hij was er toen zelf bij. Beelden van de bouw van het hoofdkwartier in New York, vlaggen van de lidstaten en blauwhelmen in actie. Generaal Francis Briquemont vertelt over de beperkte financiële mogelijkheden, taalproblemen en andere moeilijke kwesties. Beelden van Belgische blauwhelmen in Somalië.

26-06-1995
VRT

De knikkers en het spel: Verenigde Naties

Reportage over het ontstaan van de Verenigde Naties. Evolutie en schets van de Verenigde Naties. Beelden van oorlogen, onder andere van de Tweede Wereldoorlog, en begraafplaatsen. Straatinterviews met jongeren over oorlog. Schets van het ontstaan van de Verenigde Naties. Enkele instellingen van de Verenigde Naties worden voorgesteld en verklaard. Ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt besproken. Tot slot komen de machtsverhoudingen in de Verenigde Naties aan bod. Straatinterviews met jongeren over de Verenigde Naties.

17-05-1994
VRT

Karrewiet: VN-veiligheidsraad

Koning Filip en Koningin Mathilde zijn in New York in de Verenigde Staten aangekomen. Ze bezoeken er de Verenigde Naties in de hoop op een zetel in de VN-veiligheidsraad. Maar wat zijn de Verenigde Naties (VN)? Door middel van een animatie wordt hierover uitleg gegeven. Journalist Tom Van de Weghe legt uit waarom een zetel voor een land interessant is.

24-04-2018
VRT

Karrewiet: Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties

De laatste dagen is er over de hele wereld veel protest tegen de regering van de Verenigde Staten omdat die migrantenkinderen scheidt van hun ouders. En net nu stappen de Verenigde Staten uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De VN-Mensenrechtenraad is een organisatie die ervoor moet zorgen dat alle landen de rechten van de mens respecteren. Voorbeelden hiervan zijn de vrijheid van meningsuiting en het recht om niet onrechtmatig in de gevangenis te belanden. Volgens de Verenigde Staten doet de organisatie te weinig om de rechten van de mens te beschermen. Bepaalde landen in de raad horen daar volgens hen niet thuis omdat ze zelf de mensenrechten niet naleven.

20-06-2018
VRT

Journaal: de geschiedenis van UNICEF

Reportage over UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het fonds werd opgericht om kinderslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa en Azië te helpen. Later werden alle lidstaten opgeroepen om in eigen land een afdeling op te richten. Archiefbeelden van kinderen in Afrika, campagnes, het onderwijsprogramma en kinderen op een vuilnisbelt.

14-09-2002
VRT

Karrewiet: kindertop in New York

Er zijn meer dan twee mijard kinderen in de wereld. Sommigen hebben het goed, anderen heel wat minder. Ze leven in armoede, ze zijn ziek, ze kunnen niet naar school of ze leven in oorlog. In New York begint daarom op acht mei 2002 een speciale kindertop in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Het doel is om het lot van alle kinderen over de hele wereld te verbeteren. Kinderen hebben het beter dan tien jaar geleden, maar dat is nog niet overal zo …

07-05-2002
VRT

Karrewiet: Kinderrechtenweek

Donderdag 20 november is het precies 25 jaar geleden dat veel landen het kinderrechtenverdrag goedkeurden. In dat verdrag staat waar alle kinderen overal ter wereld rechten op hebben. Zo hebben alle kinderen onder andere recht op bescherming, school, spel en eten en drinken. Het is aan de politiek om die rechten overal ter wereld af te dwingen. 
 Kinderrechten zijn vooral nog een probleem in armere landen.

17-11-2014
VRT

Karrewiet: internationale kinderrechtendag

Op 20 november is het internationale kinderrechtendag. Dat betekent dat we extra aandacht hebben voor de rechten van kinderen wereldwijd. Dat verdrag werd in 1989 op 20 november ondertekend door bijna alle landen van de wereld. Unicef, een kinderrechtenorganisatie, helpt overal kinderen. Philippe Henon van Unicef geeft een woordje uitleg.

20-11-2017
VRT

Karrewiet: militaire begrafenis

In dit fragment wordt de militair die om het leven kwam in Libanon begraven in Poelkapelle. Stefaan Van Petegem was er met de Belgische blauwhelmen om mijnen uit de oorlog te vernietigen. Hij is omgekomen toen een van de mijnen ontplofte.

15-09-2008
VRT

Journaal: klimaattop in Parijs

Op de klimaatconferentie in Parijs komen de milieuministers van 195 landen samen om knopen door te hakken. Verklaring door Marie-Christine Marghem, minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling. Beelden van een smeltende ijskap en een eiland dat onder water staat. Op het eiland Kiribati spelen kinderen in de zee. De schoolkinderen krijgen er les over klimaatopwarming en over het risico voor hun eiland. Enkele van hen worden geïnterviewd. Beelden van druk verkeer in India. Toespraak door Christiana Figueres, de klimaatchef van de Verenigde Naties.

07-12-2015
VRT

Karrewiet: wat is het klimaatakkoord van Parijs?

Karrewietreporter Nuria Vannoote vertelt hoe president Trump van de Verenigde Staten ervoor gekozen heeft om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Maar wat is dat nu eigenlijk, een klimaatakkoord? En waarom is dat zo belangrijk? Nuria gaat op bezoek bij journalist Stijn Vercruysse. Stijn vertelt Nuria dat alle landen van de wereld hebben afgesproken dat de aarde met niet meer dan twee graden mag opwarmen, omdat de natuurrampen anders te erg zouden worden. Dat kan wanneer er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Minder auto’s op de baan, propere fabrieken en minder elektriciteitsverbruik kunnen het aantal broeikasgassen doen verminderen. President Trump besloot om uit het akkoord te stappen omdat hij bang is dat de economie er slechter door zal worden. Veel van zijn kiezers werken immers in de vervuilende steenkoolmijnen en hij wil dat deze mijnen blijven bestaan. Ook gelooft hij niet in de klimaatopwarming.

02-06-2017
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Internationale organisaties: de Verenigde Naties


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

In deze collectie maak je kennis met de Verenigde Naties en de verschillende internationale organisaties die zich binnen de Verenigde Naties hebben gevormd. In die organisaties werken landen officieel samen om het welzijn en de vrede in de wereld te bevorderen.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 2.15:  De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn en/of de vrede in de wereld te bevorderen.

...
Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019