Skip to main content

Prehistorie: kunst uit de tijd van jager-voedselverzamelaar

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1965861

De wording van Europa: onder het ijs vandaan

De documentaire spreekt over de oertijd en begint 60.000 jaar geleden op het Europese continent. Er worden beelden van de natuur, van vulkaanuitbarstingen, bergen, dieren getoond, om op die manier te bekijken hoe het er zoveel jaar geleden moet uitgezien hebben en waar de eerste mens leefde. Het continent bestond voornamelijk uit ijs en sneeuw. De documentaire bekijkt het ontstaan van de mens (homo), vanwaar hij kwam, hoe hij leefde ... Ze wijden uit over zijn oorsprong in Afrika en zijn komst naar Europa. Zijn werktuigen, kledij, rotstekeningen, visvangst worden besproken. Ook de evolutie van de landbouw en huizenbouw komt aan bod.

21-10-1992
VRT

Schooltelevisie: de zwervende mens

Nomaden trekken met een kameel of dromedaris door de woestijn. Beelden van zigeuners, circusartiesten, schippers op een schip en vluchtelingen. Een reportage over 'de zwervende mens': met beelden van het Rendille-volk en herders in Kenia. Beelden van een groep nomaden, een waterput en een karavaan. Teksten op rotstekening, Bosjesmannen maken jacht op een giraf in Kalahariwoestijn met pijl en boog, visvangst door El Molo stam in het Turkana-meer in het noorden van Kenia op vlotten. Bosjesmannen op zoek naar meloenen, Bosjesmannen maken vuur met droog gras, maken wapens (pijl, boog en speer) en waterzakken uit en met dierlijk materiaal. De Twa, een volksstam uit het zuiden van Rwanda, doen aan pottenbakken. Beelden van een ijslandschap, met rendieren en oerossen. De tekeningen op de rotswanden van Lascaux en Peche-Merle in Frankrijk, een werpspies (uit prehistorie). Beelden van een vruchtbaarheidsdans in Afrika. Een Bosjesman maakt muziek op een instrument van platgeslagen spijkers. Bosjesmannen wonen achter windschermen van droge takken en twijgen, Rendille-vrouwen nemen stokken en dierenhuiden mee op zwerftocht om hutten te bouwen, een dorp met lemen hutten, voorbeelden van landbouw.

18-09-1987
VRT

Vlaanderen Vakantieland: historische sites in Dordogne

Nic Balthazar maakt de streek Périgord in het Franse departement Dordogne onveilig. 00:00:00 Het departement Dordogne heeft prachtige landschappen en een uitgebreid recreatief aanbod. 00:01:26 Nic Balthazar schuift aan om de kopie van de grotten van Lascaux, Lascaux II, te bezoeken. Hij vertelt over de originele grotten van Lascaux, die in 1940 werden ontdekt. Door de vele bezoekers werden de prehistorische grotschilderingen zodanig aangetast, dat ze de orginele grot moesten sluiten voor bezoek en een kopie maakten voor toeristen. Nic Balthazar bezoekt met een groep speleologen de grotten van Lascaux om er de prehistorische schilderingen te bewonderen. Op de wanden zijn er afbeeldingen van prehistorische paarden, runderen en herten afgebeeld. 00:04:00 In Le Parc du Thot, te Thonac, wordt Nic Balthazar ondergedompeld in de prehistorie. In het park kan je een namaakmammoet en een prehistorisch dorp zien. Hij bezoekt Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, dat weleens de hoofdstad van de prehistorie wordt genoemd vanwege de vele vindplaatsen. Nic Balthazar bezoekt een rotswoning, een zogenaamde abri van de cro-magnonmens. Gids Georges Lagorse geeft uitleg over de vindplaats van resten van de moderne menssoort. Hij vertelt over de rijke cultuur en samenleving van de cro-magnonmensen. 00:08:00 In de grot Abri de Cap Blanc zijn er prehistorische reliëfs terug te vinden. Een tekening geeft weer hoe de mensen in de prehistorie in de grot leefden. In de rotswand van Roque Saint-Christophe bevinden zich verschillende prehistorische rotswoningen. 00:09:23 Vervolgens bezoekt Nic Balthazar een middeleeuws kasteel, waar kinderen een katapult lanceren en waar een zwaardgevecht plaatsvindt. In het Château de Losse vertelt Jacqueline Van Der Schueren over de oorsprong van het kasteel. In de zestiende eeuw werden er in Frankrijk veel kastelen bijgebouwd, doordat de Godsdienstoorlogen op dat moment volop woedden. 00:11:00 In de plaats van naar een ganzenkwekerij te trekken voor foie gras, gaat Nic Balthazar samen Bessolas en zijn hond Kiki op truffeljacht. Kiki vindt truffels en krijgt daarom een beloning. Nic geniet een omelet met stukjes truffel. 00:14:10 In het middeleeuwse stadje Sarlat-la-Canéda is er 's avonds straattheater. Een toerist vertelt over zijn bezoek aan de streek.

21-02-1997
VRT

De zevende dag: tentoonstelling ‘Lascaux’ in het Jubelparkmuseum

Naar aanleiding van de tentoonstelling Lascaux in het Jubelparkmuseum staat deze reportage van 'De zevende dag' in het teken van de grotschilderingen van Lascaux. Op de Brusselse tentoonstelling zijn exacte replica's van de 20 000 jaar oude rotsschilderingen te zien. Kunstenaar Koen Vanmechelen bezoekt de tentoonstelling en geeft commentaar bij de tekeningen. Studiogast Kristien De Henau, wetenschappelijk medewerker van het Jubelparkmuseum, geeft uitleg. In de grot heeft nooit iemand gewoond. Het was een grot die diende voor kunst. De schilderingen zijn gemaakt in de laatste ijstijd. De materialen die werden gebruikt zijn natuurlijke pigmenten en mineralen. Het zijn niet enkel schilderingen, maar ook gravures opgevuld met kleuren. Er worden vooral dieren weergegeven. Er is maar één mens afgebeeld. Er is ook een Belgisch luik in de tentoonstelling. In de Ardennen zijn namelijk ook grotten teruggevonden met grotschilderingen. Beelden van een gravure van een oeros uit de grot van Chaleux aan de Lesse.

23-11-2014
VRT

Journaal: grottekeningen in Altamira

De beroemde tekeningen in de grot van Altamira zouden de oudsten van Europa zijn, zo blijkt uit recent onderzoek. Beelden van verschillende tekeningen, van bizons en andere dieren, in de grot.

15-06-2012
VRT

Karrewiet: oerrunderen terug van weggeweest

In een natuurgebied in Bocholt staan sinds kort enkele zeer uitzonderlijke dieren. Het gaat om oerrunderen, een soort koeien die in de oertijd geleefd heeft. Nol Goossens van Natuurpunt geeft meer uitleg: “Dit oerrund was eigenlijk uitgestorven maar men heeft geprobeerd de beesten terug te kweken.” De witte snuit is heel typisch voor deze runderen. De dieren staan in een grote weide in Bocholt omdat ze veel plaats nodig hebben. Zo kunnen ze kuddes vormen. Tess vraagt zich af of de dieren gevaarlijk zijn. Goossens antwoordt: “De dieren zijn niet gevaarlijk als je ze met rust laat. Mensen gaan er wel nonchalant mee om. Daarom hebben we besloten de dieren te verplaatsen zodat ze daar rustig verder kunnen leven.”

09-03-2017
VRT

Journaal: mammoet opgegraven

In Siberië is een bevroren mammoet ontdekt die 23.000 jaar geleden is gestorven. Beelden van de site waar de mammoet wordt opgegraven, van de archeologen die de mammoet uit het ijs hakken en van de goed bewaarde haren. Reconstructietekeningen van de mammoet. Beelden van de mammoet die door een helikopter gelicht wordt en van de uitgegraven resten.

29-10-1999
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Prehistorie: kunst uit de tijd van jager-voedselverzamelaar


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

In deze collectie maak je kennis met de grotschilderingen en andere kunstuitingen uit de laatste duizenden jaren van de tijd van de jager-voedselverzamelaar in Europa. 

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.

Eindterm 3.7: De leerlingen kennen de grote periodes uit de geschiedenis en ze kunnen duidelijke historische elementen in hun omgeving en belangrijke historische figuren en gebeurtenissen waarmee ze kennismaken, situeren in de juiste tijdsperiode...

Toon meer

Laatst gewijzigd

17-09-2019