Skip to main content

Jongens en meisjes zijn gelijk... of toch niet?

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1906471

Karrewiet: kloppen de clichés over jongens en meisjes?

Kloppen de clichés over jongens en meisjes? Zijn jongens stoerder en spelen ze liever met auto's, wapens of een voetbal? En houden meisjes dan weer liever van dansen, babbelen en hoge hakken? Karrewiet trekt naar de speelplaats van de gemeentelijke basisschool van Laken en spreekt er met Atilla, Lorenzo, Alix en Alicia.

08-04-2008
VRT

Karrewiet Plus: genderstereotypen

Karrewiet Plus is een maandelijks duidingsmagazine voor de jeugd, van zes tot twaalf jaar oud, rond maatschappelijk relevante thema's en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Karrewiet Plus gaat op zoek naar de gangbare genderstereotypen voor jongens en meisjes en stelt ze in vraag. 00:00:00 Begingeneriek van Karrewiet Plus. 00:00:33 Een jongens- en een meisjesduo mogen elk in de speelgoedwinkel een lege kar naar believen met speelgoed vullen. Ze maken deel uit van een experiment. Interview met Helena Bonte, genderexperte. Zij begeleidt het experiment en analyseert de winkelkarren. 00:03:17 Karrewiet Plus volgt ook Kaat en Yaro bij het uitoefenen van hun hobby, respectievelijk voetbal en ijsschaatsen. Zij trekken zich maar weinig aan van wat anderen vinden over wat voor meisjes of wat voor jongens zou zijn. 00:06:00 Helena Bonte vertelt over de biologische verschillen tussen jongens en meisjes, maar ook over het stimuleren van die biologische verschillen in de opvoeding. Test in de klas over stereotypen. 00:08:35 Kaat vertelt over haar roze slaapkamer, die vol voetbalspullen staat. Ze vertelt over haar andere hobby, drummen. Yaro vindt dat je vooral moet doen wat je graag doet.

07-12-2015
VRT

Karrewiet: meisjes- en jongensinstrumenten?

Britse onderzoekers zeggen dat jongens en meisjes sommige instrumenten niet willen aanleren omdat ze vinden dat het typische meisjes- of jongensinstrumenten zijn. Zo zouden jongens bijvoorbeeld de harp te min vinden en meisjes de drum te stoer. Maar er zijn uitzonderingen: Genade en Mathias.

15-04-2008
VRT

Karrewiet: geen onderscheid tussen jongens- en meisjeskleding

De populaire kledingwinkel John Lewis in het Verenigd Koninkrijk wil geen onderscheid meer maken tussen jongens- en meisjeskledij. Voortaan hangt er op elk kledingstuk een label met "jongens en meisjes" en zijn er geen aparte rekken meer. De winkel wil op die manier dat alle kinderen zelf kunnen kiezen wat ze aantrekken. Karrewiet vroeg aan het zesde leerjaar van basisschool De Fonkel in Moorsel of dit een goed idee is. Charlotte vindt het een goed idee. Ze vindt het grappig dat jongens en meisjes met dezelfde kleren op straat zouden lopen. Lucas is minder enthousiast over het dragen van meisjeskleding. Jérome denkt dat meisjes sneller jongenskleding zullen dragen: “Een korte broek zullen meisjes snel dragen maar jongens zullen niet snel een rokje of kleedje dragen”.

05-09-2017
VRT

Karrewiet: genderneutraal lesmateriaal

Sommige dingen zouden beter bij meisjes passen en andere beter bij jongens. Dat komt misschien omdat je dat op school zo ziet, want in veel (stereotiepe) schoolboeken spelen meisjes met poppen en zijn helden vaak jongens. Maar in de Gemeentelijke Basisschool - Kakelbont gebruikt men genderneutraal materiaal.

30-11-2017
VRT

Karrewiet: kinderen en genderrollen

Jongens zijn stoer en meisjes zijn lief. Zo zien de meeste mensen dat. Eigenlijk zijn de verschillen tussen jongens en meisjes helemaal niet zo groot en spelen meisjes ook graag eens met stoer speelgoed en jongens met poppen. Toch zijn er veel vooroordelen. Het programma ‘Pano’ voerde een test uit bij enkele kinderen. Opvoedingsexpert Els Consuegra legt uit waar die vooroordelen vandaan komen.

29-11-2017
VRT

Generatie K: poetsen is voor meisjes

Generatie K is een programma met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Het programma werd in nauw overleg gemaakt met het Kinderrechtencommissariaat en kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Aan de hand van verborgen camera, reportages en korte rubrieken wil Generatie K kinderen aanzetten om over hun rechten en die van anderen na te denken, en hen aanzetten om voor zichzelf en anderen op te komen. In de verschillende reportages praat Kristel Verbeke met de kinderen en geeft ze tips. In elke aflevering test Kristel met een verborgen camera of kinderen durven ingrijpen in een lastige, uitdagende, herkenbare situatie, die wordt geënsceneerd met kinderacteurs. Durven ze de jongens aan te spreken die brutaal voorkruipen bij een wafelkraam? Grijpen ze in als een meisje tot tranen toe wordt gepest? Schieten ze de oude dame ter hulp die de trap niet op raakt? Achteraf leggen de kinderen aan Kristel uit waarom ze (al dan niet) actie ondernamen. Dit is de vierentwintigste aflevering: poetsen is voor meisjes. Verborgen camera: Bij de Damiaanscouts van Wilsele verplicht Alexander aan Laure een omgevallen vuilbak vol stinkend afval op te ruimen, omdat zij een meisje is: "want poetsen is niets voor jongens, wel voor meisjes." Komen de andere jongens voor Laure op, of houden ze hun mond zodat zij het vieze taakje niet hoeven te doen? De pollvraag: Hou je liever alle snoep voor jezelf, of deel je? Iedereen held: Iedereen kan een held zijn. En kinderen zeker! In Iedereen held vertellen kinderen over wanneer zij zich een échte held voelden. Voor de camera delen ze hun heldendaad – hoe groot of hoe klein die ook is. In deze aflevering: opkomen voor anderen.

22-12-2016
VRT

KLAAR: genderongelijkheid

Er is in de wereld nog veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat wordt ook genderongelijkheid genoemd. Hoe groot is die ongelijkheid in de wereld? En in ons land? Kunnen we er zelf iets aan doen? Leen De Ridder praat erover met VRT NWS-expert Inge Vrancken. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1232751).

17-01-2018
VRT

Karrewiet: wereldvrouwendag

Wereldvrouwendag: Karrewietreporter Shayan Babaiy wil hier alles over weten en gaat informeren bij journaliste Inge Vrancken. Zij geeft uitleg over de betekenis van Wereldvrouwendag en gaat in op de ongelijke rechten van mannen en vrouwen in bepaalde werelddelen. Ze vertelt ook over de situatie in België in de politiek en in het bedrijfsleven.

08-03-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Jongens en meisjes zijn gelijk... of toch niet?


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Jongens zijn stoer en meisjes zijn lief...
Onze omgeving verwacht en aanvaardt van een bepaald biologisch geslacht dat ze zich op een bepaalde manier gedragen. Die verwachtingen van de omgeving - hoe een meisje of een jongen zich moet gedragen - noemen we genderstereotypen.
Met deze collectie stellen we de traditionele benadering van jongens en meisjes kritisch in vraag.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 1.4: De leerlingen kunnen in concrete situaties...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019