Skip to main content

Mannen- en vrouwenberoepen... bestaan die echt?

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1906031

Pano: lieve jongens en stoere meisjes

Sinterklaas, pakjestijd. De reclamefolders vallen weer massaal in de bus. Maar waarom is speelgoed voor jongens meer dan ooit gericht op techniek en ontwikkeling, en voor meisjes op zorg en mooi zijn? Pano-reporter Tim Verheyden legt de kinderen uit het tweede leerjaar van juf Nancy in Diepenbeek enkele proeven en testjes voor. We blijken van jongs af aan heel erg stereotiep te denken. "Nochtans worden jongens en meisjes redelijk hetzelfde geboren", zegt prof. dr. Paul Parizal van het UZA. "Er zijn verschillen in de hersenen, maar wie we zijn wordt vooral bepaald door de omgeving waarin we leven. Dat is aangeleerd gedrag." Tim trekt ook naar Zweden. Hij gaat er op bezoek in kinderdagverblijf Egalia, waar alles erop gericht is de kinderen zo genderbewust mogelijk op te voeden. "De speelgoedwinkel is de perfecte metafoor voor de ongelijkheid die er nog altijd is tussen jongetjes en meisjes en mannen en vrouwen. Blauw en zeker roze staan symbool voor een diepe tweedeling in onze maatschappij", zegt Veerle Draulans, professor in de genderstudies aan de KU Leuven. "We denken te veel in hokjes en dat stereotiepe denken ontneemt jongens en meisjes en mannen en vrouwen kansen. Die mechanismen zijn subtiel, maar hebben een verpletterende impact op onze maatschappij," vult Els Consuegra van de VUB aan. "We moeten durven inzien dat er een probleem is.”

29-11-2017
VRT

Mijn gedacht! - Ik kan wassen en lassen

Thema: ik kan wassen en lassen. Intro met Henk Vermeulen achter strijkplank. Reportage over huisman. Vader, vioolbouwer, in atelier, aan de strijk, ramen poetsen, maaltijd. Interview vader en kinderen. Kinderen aan de strijk. Studiogesprek met kinderen Frederik en Robin.

08-03-2000
VRT

Journaal: vrouw in de bouw

De bouwsector wil dat er meer vrouwen in de bouw gaan werken en de bouwbedrijven zullen worden aangespoord om vrouwvriendelijker te worden door bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Ann, 26 jaar, is aan het werk op een stelling: gevelrenovatie. Interview met Filip Cnudde, van de Confederatie Bouw: in België is slechts 1% van de werknemers in de bouw een vrouw, dit is minder dan in het buitenland. Ann werkt op een stelling aan een gevel. Ze kapt met een hamer en een beitel. Interview met Ann Neirinck, arbeidster bij een bouwbedrijf. Eén van de problemen is de plaspauze. Beelden van mannelijke metsers aan het werk. Interview met Steven De Weerdt, aannemer van een gevelrenovatiebedrijf: de afwerking is beter bij vrouwelijke arbeiders, het nadeel is dat ze minder gewicht kunnen heffen. Interview met Steven De Weerdt: hij stelt voor om lichtere stellingen uit aluminium te gebruiken.

24-08-2006
VRT

Iedereen beroemd: kinderverzorger Philip

Iedereen Beroemd doorkruist het land en spot er bijzondere mensen. Vandaag bevinden we ons in Harelbeke, bij kinderverzorger Philip Beernaert. Beernaert vertelt over zijn werk. Hij werkte voordien in de bouw, en verklaart de ommezwaai in zijn leven.

03-03-2016
VRT

Beroep: brandweervrouw

Lerares in Vrije Basisschool Balen Centrum en interview leerlinge over lerares die ook brandweervrouw is. Kinderen bezoeken brandweerkazerne. Kinderen stellen lerares vragen over het beroep brandweervrouw. De lerares geeft een demonstratie met aantrekken van het brandweerpak. Kinderen bekijken brandweerwagen en mogen er gaan inzitten.

19-06-2014
VRT

Trendspotting: nieuwe mannen maken plannen

In deze aflevering van Trendspotting gaat Nic Balthazar op bezoek in onder andere het schoonheidssalon. 00:00:00 Begingeneriek. 00:00:21 Introductie en presentatie door Nic Balthazar. 00:00:47 Reportage over ‘grooming’ spa's in New York. Alex Puissant bezoekt een schoonheidssalon voor mannen. Hij krijgt een massage. Interview met de manager John Allen. Beelden van manicure en de kapper. Meningen van mannen die de spa bezoeken. 00:03:41 Reportage over mannencosmetica. Balthazar bezoekt een cosmeticawinkel en praat met verkopers Erik en Nina. Balthazar test cosmeticaproducten uit. 00:05:40 Interview met Charlotte Boucher over mannencosmetica. Balthazar wordt verzorgd en gemaquilleerd door een schoonheidsspecialiste. 00:07:51 Reportage over kleding voor mannen. Balthazar bezoekt modezaak ‘Louis’ in Antwerpen. Interview met uitbater Geert Bruloot en een klant, een performer uit New York. 00:10:47 Gesprek met Walter Van Beirendonck en Stef Kamil Carlens over kleding. 00:13:35 Interview met ontwerper Angelo Figus over de modeschool in Antwerpen en beelden van een modeshow. 00:14:56 Reportage over huisvaders. Marc is huisvader en werkt deeltijds. Johan is opvoeder en neemt drie maanden vaderschapsverlof. Balthazar interviewt Tom, de eerste Vlaamse onthaalvader. Luc koos voor een job als thuisverpleger. 00:21:52 Reportage over ‘new lads’, de nieuwe macho. Beelden van mannenbladen. Interview met uitgever Gert Van Mol. Fragment uit de film ‘Go’. Interview met acteur Werner De Smedt, mister Belgium 1999 Maurizio Milazzo, muzikant Paul Michiels en basketballer Pieter Loridon over de nieuwe man. 00:24:59 Gesprek met Dirk Willems van International Magazine Store over enkele nieuwe mannenbladen en Alain Grootaers. 00:27:04 Interview met Jesse Brouns, lifestylejournalist voor Nederlandstalige bladen.

09-11-1999
VRT

Volt: verjuffing van het onderwijs?

Opgelet: vanwege een vakbondsactie is een gedeelte van het fragment in het zwart-wit! In dit fragment van 'Volt' gaat het over de vervrouwelijking van het onderwijs. Het onderwijs vervrouwelijkt: in de lagere scholen zijn slechts zes procent van de onderwijzers mannen, in het middelbaar onderwijs bestaat zeventig procent van het lerarenkorps uit vrouwen. Een studiogesprek met Mieke Van Hecke, hoofd van het katholiek onderwijs, Ronny Dujardin, directeur van het Leonardo Lyceum Antwerpen en Katrien De Vlaemynck van het Departement Onderwijs. 
 Van Hecke vindt dat er een onevenwicht is. De Vlaemynck zegt dat kinderen behoefte hebben aan zowel vrouwelijke als mannelijke rolmodellen. Dujardin vertelt dat er in zijn school evenveel mannen als vrouwen lesgeven. Reportage over een middelbare school in Zonhoven over deze problematiek. Het gaat onder andere over de job, het salaris, de loopbaan, rolmodellen en het verschil in de aanpak tussen beide geslachten. In de studio gaat het gesprek verder. Van Hecke pleit dat een betere mix wenselijker is. Het zorg-aspect treedt ook steeds meer op de voorgrond ten nadele van de kennisoverdracht. De Vlaemynck vindt dat eeen goede vertegenwoordiging van beide geslachten noodzakelijk is. Sommige jongens zouden het ook moeilijk hebben met een juf. Dit komt misschien door de machocultuur die in de landen van oorsprong van migrantenkinderen heerst. Mannen zouden vlugger gezag kunnen afdwingen bij deze groepen. Bij Groep T in Leuven werd in de lerarenopleiding een enquête afgelegd hierover. In de studio gaat het gesprek over de lage waardering voor het vak. Het beroep zou aantrekkelijker gemaakt moeten worden volgens de studiogasten.

12-11-2008
VRT

Doedag VDAB

VDAB + vzw Beroepenhuis organiseren een Doedag om 12-/13-jarigen warm te maken voor het technisch onderwijs. Brugge: kinderen leren een nagel in hout kloppen en een muurtje metsen (in opleidingscentrum van de VDAB) Reactie Devlon Carette: zou graag iets met zijn handen doen, wil veel verdienen. Interview Sara Kooyman (vzw Beroepenhuis): grote vraag naar mensen met technische beroepen + worden zeer goed betaald + mentaliteitsverandering: meisjes die toch durven kiezen voor harde sector en omgekeerd. Kinderen leren lassen (d.m.v. simulator) Stefaan Van Hoebeke (VDAB-cursist Lassen): vrouw werkt geconcentreerder dan een man.

22-10-2009
VRT

Karrewiet: een robot programmeren

Zo'n 5000 scholieren doen mee aan WeGoSTEM. Dat is een actie om jongens en meisjes warm te maken voor wetenschap en techniek. Op de Vrije Basisschool De Wegwijzer in Boortmeerbeek programmeren ze een robot.

12-10-2017
VRT

Digitaal meisje Lune

Item over Lune Van Ewijk. Zij is de 'European Digital Girl of the year'. Volgens Lune kunnen meisjes even goed programmeren als jongens. Ze vertelt ook over de vele toepassingen die mogelijk zijn dankzij programmeren. Lune en vriendinnen bereiden een robotwedstrijd voor. Ook Manon Van Hoorebeke weet dat meisjes even goed overweg kunnen met de computertechnologie. Lune wilt later ingenieur worden.

12-11-2013
VRT

De jaren 70: het onzichtbare geslacht

00:00:25 Beelden van vrouwen in een naaiatelier in de jaren 1960, gevolgd door een interview met Marijke Van Hemeldonck in 1971, en in 1997. 00:01:23 Fragmenten uit Inspraak (1975): een parade van vrouwelijke politieagentes en militairen. Paul Vanden Boeynants heeft het in een interview over de positie van vrouwen in het leger. Mannelijke soldaten en hun vrouwelijke collega's geven hun kijk op vrouwen in het leger. 00:02:52 Fragment uit het Journaal uit 1974: beelden van een feministische betoging voor stewardessen op Zaventem. 00:03:22 Fragment uit Terloops (1975): een vrouwelijke zanggroep zingt een feministisch lied. 00:03:54 Van Hemeldonck komt opnieuw aan het woord. Een vrouw neemt een anticonceptiepil in, een condoom wordt uitgepakt. 00:04:35 Fragment uit Vrouw x arbeid (1972): beelden van een vrouw in een naaiatelier, in een kinderkribbe, een vrouw in een spinnerij. Vrouwen tikken uit bij een prikklok, een vrouwelijke politieagente regelt het verkeer. 00:05:41 Fragment uit Echo (1973): reportage over een vrouwelijke metser op een bouwwerf. 00:06:22 Fragment uit Echo (1972): reportage over de eerste vrouwelijke postbode van Gent. 00:06:58 Terloops (1974): interview met de eerste vrouwelijke piloot, Yvonne Cunha, gevolgd door een interview met die pilote in 1996. 00:11:02 Beelden van een Blondie-concert. Debbie Harry zingt 'Denis'. 00:11:56 Fragment uit Echo (1970): Dolle Mina's houden feministische acties in het politiekantoor van Antwerpen. Van Hemeldonck geeft meer uitleg. 00:12:47 Fragment uit Magesien (1971): een humoristische sketch door Miel Louw en Chris Smet over feministen. 00:13:20 Fragment uit Tegendraads (1970): interview met een feministe over maatschappijkritiek. 00:13:56 Fragment uit Echo (1971): beelden van een modeshow tijdens een missverkiezing en van een feministische actie tijdens de Miss Belgiëverkiezing. 00:15:32 Fragment uit het Journaal (1973): beelden van een feministische 'baas in eigen buik'-betoging in luik na de arrestatie van dokter Peers. 00:16:02 Jasperina de Jong zingt 'overtijd'. 00:16:40 Fragment uit Panorama (1973): beelden van een demonstratie tegen clandestiene abortus. Van Hemeldonck heeft het over de impact van ongewenste zwangerschap op het leven van een vrouw. 00:17:46 Fragment uit Panorama (1978): beelden van een pro-abortusbetoging en interviews met Leona Detiège en Nelly Maes. Van Hemeldonck heeft het over abortus in een interview uit 1973. Tijdens een abortusbetoging voert een vrouwengroep een sketch uit. Een dokter geeft uitleg over abortussen in universitaire ziekenhuizen. 00:20:18 Fragment uit Panorama (1973): een demonstratie van abortus. 00:20:36 Fragment uit Ze spreken er niet over (1973): fragment over lesbiennes. 00:21:01 Fragment uit Kijk mensen (1979): interview met een lesbisch koppel. 00:21:42 Fragment uit Inspraak (1970): Will Ferdy praat over homoliefde. Homoseksuele koppels komen aan het woord, alsook een moeder van een homo. Een lesbisch koppel gaat uit dansen. Erik de Cuyper heeft het over homofilie. Beelden van het lesbische koppel. Een priester geeft zijn visie over homo's, gevolgd door beelden van kussende lesbiennes. 00:25:28 Rob de Nijs zingt een lied: 'Malle Babbe'.

06-03-1997
VRT

Journaal: de eerste vrouwelijke minister

Exact vijftig jaar geleden legde Marguerite De Riemaecker-Legot de eed af als eerste vrouwelijke minister van België. Haar zoon Christian De Riemaecker bracht een fotoboek uit met haar levensverhaal. Archiefbeelden van minister De Riemaecker-Legot in de jaren 1960. Interview met Christian De Riemaecker. Hij vertelt over haar onthaal als minister. Archiefbeelden van protestacties voor vrouwen op verkiesbare plaatsen. Archiefbeelden van Miet Smet in het parlement. Interview met Miet Smet. Een vrouw werd aangesproken op haar uiterlijk in plaats van op de thema's die ze aanbracht. Ze vertelt dat de mannen niet om konden gaan met een werkende vrouw omdat dit hun levensbeeld bedreigde. Interview met professor Politieke Wetenschappen Karen Celis (VUB). Ze vertelt over de quota voor vrouwen op de kieslijsten. Archiefbeelden van de eedaflegging van de regering-Michel I. Interview met Christian De Riemaecker. Nu is het wachten op onze eerste vrouwelijke premier.

27-07-2015
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Mannen- en vrouwenberoepen... bestaan die echt?


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Kinderen denken al op jonge leeftijd dat er typische mannen- en vrouwenberoepen zijn. Met deze collectie willen we dit stereotiepe denken rond bepaalde beroepen kritisch in vraag stellen. Elk beroep is toegankelijk voor mannen en vrouwen!

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.

Eindtermen 2.1.: de leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.


Mannen- en vrouwenberoepen: een test...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019