Skip to main content

Uitgeklaard: Brexit

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1851341

KLAAR: Brexit, kan jij nog volgen?

Brexit: kan jij nog volgen? Stappen de Britten nu al dan niet uit de Europese Unie? En wordt het met of zonder deal? Nu de nieuwe deadline voor Boris Johnson steeds dichterbij komt, vat Willem van Mullem nog eens samen wat vooraf ging. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1851341)

09-10-2019
VRT

KLAAR: brexit, wat is het?

De brexit is het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar waarom willen de Britten uit de Europese Unie? En welke gevolgen heeft dat voor hen én voor ons? Ivan Ollevier beantwoordt alle vragen van Yousri Mekroum. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1851341)

17-10-2018
VRT

KLAAR: to Brexit or not to Brexit

Al bijna drie jaar wordt er over de Brexit gepraat. Kan jij nog volgen? Terzake-journalist Willem Van Mullem geeft een overzicht van wat er de afgelopen jaren zoal is gebeurd en legt uit waarom de Brexit zo moeilijk ligt. Hoe het nu verder moet? Die scenario’s veranderen van dag tot dag. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1851341)

27-03-2019
VRT

Journaal: eurosceptische partij Ukip in opmars

De anti-Europapartij Ukip van boegbeeld Nigel Farage is sinds enkele jaren aan een indrukwekkende opgang bezig. Farage toert momenteel het land rond met een eenmansshow. Wimborne (Dorset): close-up van een bord dat de komst van Farage aankondigt. Nigel Farage, partijleider en Europarlementslid van Ukip, backstage, hij betreedt het podium. Farage aan het woord, hij doet lachwekkend over Herman Van Rompuy: over de verontschuldigingen die hij moest doen tegenover de van Rompuys en de Belgen. Hij zegt dat hij houdt van Europa maar dat hij tegen het feit is dat ze 27 verschillende landen - tegen de wil van het volk - willen samenvoegen onder één regering met Herman Van Rompuy. Gesprek met bezoekers in verband met het standpunt van Farage en of ze voor hem zouden stemmen. Statement van Ivan Ollevier. Reactie van Ian Smith, Ukip-raadslid, in verband met het belang om met de mensen te praten, in verband met de Ukip-partij: "we zijn niet rechts, we zijn de partij van het gezond verstand" en “we willen de controle over ons eigen land en de democratie terug”. Bejaarden zijn aan het kaarten in sociaal centrum. Vervolg van de toespraak van Farage over José Manuel Barroso en 'Old Rompy'.

05-07-2013
VRT

Terzake: nationale identiteit

Reportage over de verschillen tussen de Europese lidstaten. De onderhandelingen over de Europese begroting lopen stroef, de crisis vergroot de druk en de enorme verschillen maken het moeilijk. Beelden van de toespraak van de Britse premier David Cameron over het niet isoleren van de Britten. Beelden van de toespraak van de Franse president Francois Hollande waarin hij stelt dat hij een stevig budget wil. Interview met de Europese president Herman Van Rompuy over de politieke wil en de voorstellen die op tafel liggen. Reactie van Stephan Keukeleire van de KU Leuven. Hij vertelt over de moeilijkheden en de verschillende perspectieven van de lidstaten. Archiefbeelden die de evolutie van de Europese Unie duiden. Vervolg van het interview met Stephan Keukeleire over de verschillen tussen het noorden en zuiden van Europa. Grafieken van de identiteit van de inwoners van de Europese Unie. Vervolg van het interview met Stephan Keukeleire over collectieve identiteit en religie. Daarnaast heeft hij het ook over de moeilijkheden van nationale en collectieve identiteit. Debat in de studio met Europarlementslid voor Groen, Bart Staes, en rechtsfilosoof Thierry Baudet. Onderwerpen van het debat: - de invulling van de begroting - is de Europese Unie werkbaar is of niet? - de problemen van de Europese Unie - moet de euro worden afgeschaft? - een alternatief voor de Europese Unie - de samenwerking tussen de lidstaten

23-11-2012
VRT

Terzake: dirty campaign

Fragment over de campagnes voorafgaand aan de Brexit. Belachelijk filmpje van Ukip: Ukip-leider Nigel Farage wil Groot-Brittannië terug. Professor Europees recht Damian Chalmers heeft het over de leugenachtige campagnes. In een krant staat een kwalijke vergelijking van Boris Johnson met Napoleon en Hitler. Een controversiële affiche van Ukip over vluchtelingen komt in beeld. Een aantal fragmenten uit de campagne volgen elkaar op: Cameron wordt te kijk gezet tijdens een televisie-uitzending. Johnson wordt de mond gesnoerd tijdens een debat over de kostprijs van het EU-lidmaatschap. Burgemeester van Londen Sadiq Khan verwijt Johnson foute informatie te geven op kosten van de belastingbetaler. Een oude dame verbrandt de EU-vlag.

23-06-2016
VRT

De Afspraak: de Brexit-stemmers

Sinds Groot-Brittannië voor een Brexit heeft gestemd, ergert oud-journaliste Mia Doornaert zich aan het misprijzen over de Brexit-stemmers. Die worden door de media voorgesteld als laagopgeleide, domme mensen. Volgens haar zijn er laaggeschoolde, wijze mensen die zich informeren over de wereld en hoogopgeleiden die zeer dom en snobistisch zijn. Wat de Brexit betreft, vindt ze dat er aan beide kanten van de campagne gelogen is geweest. Indertijd wilden hoogopgeleiden de Britten bij de Europese Unie, maar de houding van de Britten, die enkel een ééngemaakte markt wilden, was gekend. Het referendum schept nu tenminste duidelijkheid. Volgens advocaat Walter Damen is het vooral een stemming over beleid geweest. Engeland voelt Europa anders aan dan wij, zo blijkt uit de discussie.

27-06-2016
VRT

Journaal: Brexit officieel in gang gezet

Het Verenigd Koninkrijk heeft officieel laten weten dat het de Europese Unie wil verlaten: de Brexit is in gang gezet. De Britse premier Theresa May heeft gisteravond de afscheidsbrief ondertekend. Die is in Brussel door de Britse EU-ambassadeur overhandigd aan Europees president Donald Tusk. In de brief wordt artikel 50 van het Verdrag van Lissabon ingeroepen, waarmee een land kan laten weten dat het uit de Europese Unie wil stappen. Door dat artikel te activeren, wordt de scheidingsprocedure opgestart. In het Britse parlement sprak premier May van een historische dag, Europees president Tusk vindt het een trieste dag. Premier May maakte het in gang zetten van de artikel 50-procedure bekend in het Britse parlement. Ze zei daar ook dat ze de toekomst van het Verenigd Koninkrijk heel optimistisch tegemoet ziet. Een aantal Noord-Ierse en vooral Schotse parlementsleden waren het daar niet mee eens en protesteerden, met een woelige zitting als resultaat. Er is twee jaar voorzien om over de scheiding te onderhandelen. De kans dat er tegen de lente van 2019 géén akkoord is, bestaat ook. In dat geval is er sprake van een harde Brexit, en zal het Verenigd Koninkrijk op handelsgebied behandeld worden net als China of de Verenigde Staten, landen waarmee geen handelsakkoord is. Wat dat betekent, verklaart Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van de douane.

29-03-2017
VRT

De Afspraak: Paul De Grauwe over Brexit

‘De Afspraak’ is een dagelijks actuaprogramma waarin Bart Schols gasten ontvangt en op zijn eigen manier naar het nieuws van de dag en de actualiteit kijkt. Professor Paul De Grauwe van de London School of Economics komt in de studio spreken over het nieuwe akkoord tussen Theresa May en de Europese Unie over de Brexit. De Grauwe legt uit dat het een technisch akkoord is waarin is uitgestippeld hoe de Brexit georganiseerd zal worden. Het gaat uitsluitend over de uittredingsprocedure. Hij denkt dat Groot-Brittannië nog enige tijd in de douane-unie zal blijven. Zo niet, wordt de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland een douanegrens met invoerheffingen. De Grauwe legt uit dat het behoud van de douane-unie iets was waar veel Brexiteers voor vreesden. Het zorgt immers voor een uitholling van de hele Brexit. Er is nog een lange weg te gaan voor Brits premier Theresa May om het akkoord door de Britse regering en het parlement te krijgen. De Grauwe denkt dat Labour niet mee zal gaan in het huidige akkoord. De Grauwe vertelt wat een douane-unie precies is en wat de implicaties voor Groot-Brittannië zouden zijn wanneer ze uit de unie stappen. Over het vrij verkeer van goederen en personen is nog niets beslist. Het hoofdprobleem blijft Londen. Zal daar een akkoord tot stand komen in de regering en het parlement? Daar ligt de paradox. Bij de start van de Brexit dachten de Britten dat de EU zou imploderen omdat er geen consensus zou komen. Nu blijkt de situatie echter omgekeerd. Tot slot bespreekt De Grauwe het evaluatiemechanisme dat is opgenomen in het akkoord en de inflatie van de pond.

13-11-2018
VRT

Journaal: Brexitakkoord tweede keer weggestemd

Het Britse parlement heeft het nieuwe Brexitakkoord van premier Theresa May opnieuw weggestemd. Er waren 391 stemmen tegen en 242 voor. May betreurt de beslissing van het Lagerhuis en blijft geloven dat de beste oplossing is dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat met een akkoord. Jeremy Corbyn, leider van de partij Labour, zegt dat het akkoord van May dood en begraven is. Ivan Ollevier vertelt ter plaatse wat er nu te gebeuren staat. Morgen wordt er opnieuw gestemd over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart 2019 zonder akkoord kan verlaten. Als dat een ‘nee’ wordt, komt er een derde stemming op 14 maart. Die gaat over een eventueel uitstel van de Brexit. De verwachting is dat dit laatste voorstel wordt aangenomen. Rob Heirbaut geeft verslag vanuit het Europees Parlement. De leiders van de Europese lidstaten betreuren het wegstemmen van het akkoord. Men is bereid de vraag tot uitstel van de Brexit te bekijken. Zowel Guy Verhofstadt, Philippe Lamberts als Elmar Brok stellen dat uitstel tot na de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 geen goede zaak zou zijn.

12-03-2019
VRT

Journaal: ontslag Theresa May

De Britse premier Theresa May neemt ontslag als partijvoorzitter omdat ze de Brexit niet kon realiseren. Er zal een nieuwe partijleider gekozen worden die meteen ook de nieuwe premier wordt. Archiefbeelden van de aantreding van May in 2016. Haar eigen conservatieve partij dwingt haar nu een stap opzij te zetten. Beelden van de afscheidstoespraak van May. De topfavoriet om haar op te volgen is Boris Johnson, populair oud-burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse Zaken. Beelden van een speech van Johnson waarin hij zich kandidaat stelt.

07-06-2019
VRT

Journaal: Boris Johnson nieuwe Britse premier

Boris Johnson is de nieuwe leider van de conservatieve partij in Groot-Brittannië en dus ook de opvolger van premier Theresa May. In zijn speech stelt hij de Brexit vlot en snel te willen realiseren. Het is echter afwachten of de Europese Unie nog wil onderhandelen. Steven Decraene geeft uitleg over de kiezers en over Johnsons persoonlijkheid. Er volgt een overzicht van Boris Johnsons carrière en Steven Decreane geeft duiding. Zal Johnson de partij, de regering en het land kunnen verenigen? Reacties van mensen op straat over het verkiezingsresultaat.

23-07-2019
VRT

Journaal: Boris Johnson laat parlement opschorten

De Britse premier Boris Johnson heeft de koningin gevraagd de werkzaamheden van het parlement op te schorten. Zij heeft daarmee ingestemd. Hij verraste hiermee vriend en vijand. Het parlement zal vijf weken gesloten zijn, tot 14 oktober 2019. Het gevolg is dat het parlement een Brexit zonder akkoord wellicht niet meer zal kunnen tegenhouden. Het is niet ongewoon dat het Britse parlement even wordt stilgelegd, maar de timing is dat wel. Een kalender toont hoe weinig tijd overblijft voor het parlement om een oplossing te vinden voor een 'no-dealbrexit'. Oppositieleider Jeremy Corbyn reageert ontzet. Hij zegt dat het parlement zo snel mogelijk een wet zal proberen stemmen die een Brexit zonder akkoord kan tegenhouden. Nicola Sturgeon, premier van Schotland, benoemt dit als een dictatuur. Ze vindt Johnsons zet ingaan tegen de democratie. Boris Johnson geeft aan dat er voldoende tijd zal zijn voor het parlement om te debatteren over de brexit en de EU. Ivan Ollevier geeft meer inzicht in de situatie. Hij bespreekt de macht van de koningin in de constitutionele monarchie. Ollevier noemt de verantwoording die Boris Johnson geeft onzin. Het is een strategische zet om de kans te vergroten op een harde Brexit op 31 oktober 2019.

28-08-2019
VRT

Journaal: noodwet Brexit goedgekeurd

In het Verenigd Koninkrijk heeft koningin Elizabeth II de noodwet ondertekend tegen een 'no-dealbrexit'. Deze noodwet moet vermijden dat het VK de Europese Unie verlaat zonder er eerst een akkoord mee te sluiten. Premier Boris Johnson maakte al enkele keren duidelijk dat hij zonder akkoord uit de EU zou stappen, indien er nog geen akkoord gesloten zou zijn tegen 31 oktober 2019. De koningin ondertekende de noodwet maar net op tijd, aangezien de schorsing van het parlement vandaag ingaat. Een tijdlijn geeft de planning van de komende weken aan. Opmerking: de schorsing van het parlement wordt ongedaan gemaakt op 24 september 2019.

09-09-2019
VRT

De Afspraak: nieuwe nederlaag voor Boris Johnson

Ivan Ollevier volgt de Brexit voor VRT. Hij herhaalt nog even hoe de opschorting van het parlement er gekomen is, en dat die nu ongrondwettelijk is verklaard. Hendrik Vuye, professor Staatsrecht en grondwetspecialist, legt uit hoe de 'ongeschreven grondwet' van het Verenigd Koninkrijk werkt. Hij maakt de vergelijking met andere landen, zoals België, waar de grondwet wel geschreven is. In België is de grondwet veel meer rigide: ze is moeilijker om aan te passen en wordt strenger toegepast. Vuye geeft uitleg over de werking van de democratie in het Verenigd Koninkrijk: er is veel meer transparantie van het parlement naar de kiezer toe. De regeringsvorming bij ons gebeurt achter gesloten deuren, zonder dat het parlement zich hiermee kan moeien, omdat we een particratie zijn. De rol van Johnson in de Britse politiek wordt besproken: blijft hij premier?

24-09-2019
VRT

Journaal: verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

In de eerste helft van december zullen er verkiezingen plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk om uit de Brexit-impasse te geraken. Ivan Ollevier legt uit waarom de Labour-partij nu wel instemt met nieuwe verkiezingen. In het Lagerhuis wordt nu fel gedebatteerd over de datum van de verkiezingen, die een grote impact kan hebben op de uitslag van de verkiezingen. Merk op: daags later werd beslist dat de verkiezingen op 12 december 2019 zouden plaatsvinden.

29-10-2019
VRT

Journaal: exact één jaar voor de Brexit

Over precies één jaar moet de Brexit een feit zijn. Premier Theresa May heeft deze dag uitgekozen om haar land te doorkruisen. Ze bezocht projecten en scholen in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Allemaal in één dag dus, met de bedoeling een boodschap van hoop en eenheid te verspreiden, in het erg verdeelde Verenigd Koninkrijk. Sinds de Britten bijna twee jaar geleden in een referendum voor de Brexit stemden, hebben tienduizenden Oost-Europeanen het Verenigd Koninkrijk al verlaten. In het stadje Thetford, in Zuidoost-Engeland, zijn al veel Polen vertrokken omdat ze zich niet meer welkom voelen in het land.

29-03-2018
VRT

Journaal: rapport waarschuwt voor crisis bij harde Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober 2019 uit de Europese Unie stapt, dan dreigt er een tekort aan medicijnen en levensmiddelen en is de kans op chaos groot. Dit meldt een geheim regeringsrapport dat is uitgelekt naar 'The Sunday Times'. Victorie vertelt dat ze de medicijnen opspaart voor haar dochtertje dat lijdt aan diabetes. Ze vreest voor een vertraging op de medicijnen die ze dagelijks nodig heeft. Het oponthoud in de haven kan oplopen tot meerdere dagen volgens het rapport. Premier Boris Johnson wil met of zonder akkoord de EU verlaten op 31 oktober. Volgens de regering is het rapport 'bangmakerij'. De regering maakte al zeven miljard pond vrij om de gevolgen van een Brexit zonder akkoord op te vangen.

18-08-2019
VRT

De markt: gevolgen van Brexit voor Belgische bedrijven

De Brexit is het centraal thema op de Exportbeurs 2018, die Flanders Investment & Trade (FIT) in juni organiseert. Het Verenigd Koninkrijk is Vlaanderens vierde exportmarkt en in heel wat bedrijven maakt de bedrijfsleiding zich zorgen over wat komen gaat. Onder meer in de textielsector is de afhankelijkheid van de Britse markt zeer groot. De vrees bestaat dat na de Brexit onze exportproducten duurder worden voor de Britse consument, met volumeverlies tot gevolg. Ook invoerheffingen en douaneformaliteiten zijn voor de Vlaamse exporteurs geen prettig vooruitzicht. Het is vooral de blijvende onzekerheid in het hele Brexit-verhaal die de ondernemers erg zenuwachtig maakt. Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, komt in de studio praten over Vlaamse bedrijven die zich willen voorbereiden op de Brexit. De handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk wordt besproken. Tillekaerts gaat in op het belang van het Verenigd Koninkrijk als handelspartner. Bedrijven willen de risico's spreiden bij Brexit. Zelf hoopt Tillekaerts dat de Brexit niet doorgaat, want het Verenigd Koninkrijk zal zelf ook een ongelofelijke opdoffer krijgen.

09-06-2018
VRT

Terzake: Britse economie gaat achteruit

De Britse economie is onverwacht gekrompen met 0,2% in het tweede kwartaal van 2019. Economen hadden deze krimp niet zien aankomen. Het is voor het eerst in zes jaar dat de economie in Groot-Brittannië niet meer groeit. Het nieuws viel samen met de aankondiging van de Britse minister van Financiën dat zelfs een 'no-dealbrexit' de Britten uiteindelijk sterker zal maken. Er wordt een interview getoond met de Britse minister van Financiën, Sajid Javid. Hij doet verwoede pogingen om de achteruitgang te minimaliseren. De onzekerheid rond de Brexit laat zich voelen. De economie vraagt zekerheid en die zal er komen op 31 oktober 2019, aldus de Britse regering. Het is een slecht voorteken voor de koers die de regering van Boris Johnson vaart: nog zo’n kwartaal en de Britse economie zit officieel in een recessie. Sajid Javid zegt geen recessie te verwachten. Studiogesprek met Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics. Hij zegt dat de kans op een 'no-dealbrexit' veel groter is geworden. De Brexit zal voor veel disruptie zorgen. Paul De Grauwe nuanceert de schijnbaar rechtstreekse link tussen de achteruitgang in de Britse economie en de Brexit. Enerzijds stellen bedrijven investeringsplannen uit omwille van de onzekerheid omtrent de Brexit. Dit heeft een direct negatief effect op de Britse economische groei. Anderzijds is er ook het ruimere plaatje in de Europese Unie, waar er ook een groeivertraging is. Deze Europese groeivertraging heeft een effect op de Britse economie. Britse economen zijn geschrokken door de resultaten: zij hadden een nulgroei verwacht. De Grauwe nuanceert: het verschil tussen 0% en -0,2% is niet erg groot. De negatieve cijfers zijn geen goed nieuws voor Boris Johnson, aangezien hij een gouden tijdperk had beloofd bij zijn aantreden als eerste minister. Als de economie het slechter blijft doen, dan zullen er op korte termijn grote verstoringen ontstaan in de handel. Op langere termijn kan het gebrek aan handelsakkoorden ervoor zorgen dat de begroting een probleem wordt en dat er meer werkloosheid is. Heel het economische gebeuren in Europa is er één van groeivertraging. Volgens De Grauwe hebben we wel de middelen om dit tegen te gaan.

09-08-2019
VRT

KLAAR: Brexit, wat met de Ierse grens?

Eén van de grote struikelblokken in de brexit-onderhandelingen is de Ierse grens. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, moet er een oplossing komen voor de grens tussen de republiek Ierland (een Europees land dat gewoon in de EU blijft) en Noord-Ierland (een deel van het VK). VRT-journalist Ivan Ollevier volgt de brexit al van bij het begin. Hij legt uit waarom de kwestie van de Ierse grens zo gevoelig ligt. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1851341)

16-10-2019
VRT

VRT NWS: rol van de Noord-Ierse grens in de Brexit

Waarom is de Noord-Ierse grens het struikelblok voor de Brexit? De regeling voor de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, de backstop, is al sinds het begin van de Brexit-onderhandelingen het grote struikelblok. De grens wordt vanaf dan een buitengrens van de Europese Unie en dus zijn er grensposten en controles nodig. Maar dat ligt niet voor de hand in een regio waar de grens dertig jaar lang synoniem was voor geweld. En de angst bestaat dat het geweld terugkeert. Ook de achtergrond van het Noord-Ierse conflict komt aan bod. Het ontstaan ligt bij de scheiding van het Ierse eiland in 1922. De Ierse Republiek scheurt zich af, maar een klein deel blijft onder het gezag van Groot-Brittannië. Dit deel is Noord-Ierland. Op het einde van de jaren 1960 ontstaat er een burgeroorlog tussen katholieke milities uit Noord-Ierland die willen aansluiten bij de Ierse Republiek en protestanten die Brits willen blijven. In 1998 komt er een einde aan het geweld met de ondertekening van het Goede Vrijdagakkoord. De milities aan beide kanten worden verplicht om te ontwapenen.

07-02-2019
VRT

Journaal: de Ierse grenskwestie

De Ierse grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland vormt een groot struikelblok in de discussie over de Brexit. Noord-Ierland zou met de rest van het Verenigd Koninkrijk mee uit de Europese Unie stappen, terwijl de Ierse Republiek erin blijft. Dan zou een echte grens het eiland weer verdelen, iets waar veel inwoners niet op zitten te wachten. Newry ligt op een snelwegenkruispunt, dat Noord-Ierland met de Ierse hoofdstad Dublin verbindt. Voor taxichauffeurs zou een echte grens heel slecht nieuws zijn. Tony Winters, eigenaar van een taxibedrijf in Newry, legt uit welke problemen dit zou geven voor taxibedrijven en klanten. Een inwoner uit zijn ongenoegen over een mogelijke grens. Een slager legt uit dat iedereen in het duister tast tot de Brexit daadwerkelijk van kracht is.

15-11-2018
VRT

Karrewiet: de Brexit, een overzicht

De Brexit-perikelen roepen bij Vlaamse leerlingen heel wat vragen op. Al meer dan drie jaar horen we vanalles over de Brexit. Kan jij nog volgen? Dit overzicht bespreekt hoe en waarom de Britten besloten hebben de Europese Unie te verlaten. Daarnaast wordt besproken hoe ze dit gaan doen en welke problemen daarbij optreden. Theresa May wordt als premier opgevolgd door Boris Johnson. Maar eigenlijk weet niemand wanneer de Brexit zal gebeuren en op welke manier. Verschillende bedrijven, zoals Lego, nemen al maatregelen om zich te beschermen tegen een harde Brexit.

05-09-2019
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: Brexit


Sarah Van der Meeren2's picture
Sarah Van der Meeren2

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-afleveringen 'KLAAR: Brexit: kan jij nog volgen?', 'Brexit, wat is het?' en 'to Brexit or not to Brexit'. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs. 


KLAAR: Brexit: kan jij nog volgen?

FRAGMENT 1

Stappen de Britten nu al dan niet uit de Europese Unie? En wordt het met of zonder deal? Nu de nieuwe deadline voor Boris Johnson steeds dichterbij komt, vat Willem van Mullem...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

28-11-2019