Skip to main content

Krachten

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1778721

Schooltelevisie: bergop-bergaf

Wetenschappelijk magazine voor kinderen gepresenteerd door Karen De Visscher. Start begingeneriek. We zien hoe een balletje een domino in beweging zet. Een plastic balletje wordt omhooggehouden door middel van een fonteintje. De aflevering speelt zich af in een speeltuin. Thema: krachten. De spierkracht. Draaimolen doen draaien, trap van glijbaan op gaan. Zwaartekracht. Kinderen die van glijbaan af gaan. Wrijvingskracht: glijbaan, beweging van de bal. Veerkracht. Een bal is veerkrachtig, kind op trampoline. Herhaling van de vier krachten aan de hand van een bal. De krachten worden afzonderlijk onderzocht. Een kind hangt aan een klimrek, test om de longspiersterkte te onderzoeken door middel van een blaasproefje voor kinderen. Door een vering uit te trekken kan kracht worden gemeten. Newton wordt even ter sprake gebracht. Veerkracht van voorwerpen. Testje met knikkers van verschillende materialen. Verschillen in veerkracht. Zwaartekracht: vallend balletje, pop die in de lucht hangt (wordt vergeleken met zwevende mensen in een Kuifje-album en in de Spaceshuttle). Iemand op weegschaal, aantrekkingskracht van de aarde. Wrijvingskracht. Wrijving van plankje op glijbaan. Plankje aan ballon gaat sneller naar beneden. Om wrijving tussen tandwiel en ketting te verminderen, moet je fiets smeren. Na het smeren vertrekt Karen met de fiets.

10-03-1987
VRT

Iedereen beroemd: het effect van micrograviteit op de cortex en het cerebellum

Waar zijn wetenschappers allemaal mee bezig? En heeft dat wetenschappelijk onderzoek wel zin? In de rubriek 'Poepsimpel' krijgen jonge wetenschappers de kans om heel eenvoudig uit te leggen wat ze precies doen. Vandaag vertelt Angelique Van Ombergen over haar onderzoek naar het effect van micrograviteit op de cortex en het cerebellum.

28-04-2017
VRT

Schooltelevisie: de zwaartekracht

Beelden van speerwerper, speer valt, polsstokspringer valt ook na de sprong, bladeren vallen van de bomen, valschermspringer springt uit vliegtuig en komt neer, duiksters springen van duikplank het zwembad in. Walter Claessens demonstreert samen met Peter Van Laethem. Proefondervindelijk veerkracht, magneetkracht, stuwkracht, elektrische kracht, spankracht, stijgkracht, weerstandskracht. De kermis met draaimolen, slagtoestel, ijzeren arm toestel voor het demonstreren van spierkracht. Claessens doet een proef met een handdrukmeter om de spierkracht te meten, weegt een brief met een veermeter, dus gewicht wordt hier bepaald door veerkracht te meten. Proef om trekkracht van spiraalmeter te meten. Proef voor meten van weerstandskracht van metalen plaat en krijt. Stijgkracht wordt gemeten door middel van ballon. Gevolgen van de zwaartekracht zijn zichtbaar: appels vallen van boom, spelende kinderen vangen bal, kat springt uit boom, borden vallen op grond en breken, gekke Brit met kunstvleugels valt het water in. Beelden van éénmanshelikopter, vliegtuigen ontsnappen aan de zwaartekracht door de motoren, beelden van gecrasht vliegtuig, lancering raket, gewichtloze astronauten in hun capsule, maanlanding en maanwandeling, de maancapsule zakt in zee aan parachutes. Blokje hout valt niet naar beneden in het water door de stuwkracht die de zwaartekracht overwint, de ballon stijgt door de stijgkracht die groter is dan de zwaartekracht. Schietlood hangt altijd verticaal. Gewicht wordt gemeten in labo, op de markt, bij geneeskundig onderzoek op school, weegschaal voor voertuigen, weegschaal voor treinstellen.

19-11-1971
VRT

Bedweters: hoe kunnen we vliegen?

Wetenschappelijk Ketnetmagazine voor jongeren Einstein stelt de vraag: hoe kunnen we vliegen? Britt gaat naar het Skydiving Center in Spa. Jeff Vanleemput, skydiver, legt aan Britt uit hoe de vrije val in zijn werk gaat. Voorbereiding sprong Britt. Wetenschappelijke weetjes over vliegen. Roel op het vliegveld van Zaventem. Vliegtuigen in de lucht en op de grond. Uitleg over vliegtuigen door Tom Hendrickx, pilootinstructeur. Britt zit in het vliegtuigje dat opstijgt om dan de vrije val te wagen. Britt is bang. Verschillende mensen springen. Britt doet duo sprong met Jeff. Britt landt veilig. Jeff geeft uitleg over de sprong. Roel komt aan bij de VUB. Steven Vanlanduit, onderzoeker stromingsmechanica, geeft uitleg over hoe een vliegtuig vliegt aan de hand van een windtunnel. Roel mag oefenen in een vliegsimulator. Tom geeft hem les. Er wordt een motorbrand gesimuleerd. Mensen maken zich klaar voor tweede sprong. Jeff geeft uitleg over 'atmonauti', dat is horizontaal vliegen tijdens vrije val. Britt stapt op het vliegtuig. Britt zit in het vliegtuig. Mensen springen. Britt doet duo sprong met Noval en doet 'atmonouti'. Britt landt veilig. Britt en Roel spelen vliegtuigje in bed.

15-04-2006
VRT

Bedweters: waarom krijgen we kriebels in de achtbaan?

Wetenschappelijk magazine voor kinderen, waarin Britt Van Marsenille en Roel Swanenberg in elke aflevering dromen over een ontmoeting met Albert Einstein, die hen confronteert met een prangende vraag. Vandaag: waarom krijg je kriebels in een achtbaan? 00:00:00 Begingeneriek. Einstein stelt zijn vraag. 00:00:47 Britt maakt een ritje in een rollercoaster, de Typhoon, in Bobbejaanland. Medisch fysicus Floris Wuyts geeft uitleg over de zwaartekracht en de centripetale kracht. 00:03:59 Uitleg over de werking van het evenwichtsorgaan. 00:04:12 Roel zit in een attractie in Walibi, Dalton Terror. Frank Beckers, onderzoeker aan KU Leuven heeft het over de zwaartekracht, adrenaline en gewichtloosheid. 00:06:22 Roel krijgt een accelerometer om, om zijn gewichtloosheid te meten op de Dalton Terror-attractie. 00:08:16 In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen geeft Wuyts meer uitleg over de werking van het evenwichtssysteem. Dit wordt gedemonstreerd aan de hand van ronddraaiende astronautenstoel, met Britt als proefkonijn. 00:12:21 Uitleg over gewichtloosheid bij astronauten. 00:12:58 Roel bezoekt Verhaert Space. Floris Wuyts vertelt over de ‘short arm viewing centrifuge’ om te wennen aan gewichtloosheid. Roel neemt plaats in de centrifuge. 00:16:01 Britt en Roel zitten in bed. Roel duwt Britt eruit.

20-05-2006
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Krachten


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Waarom voel je kriebels in je buik in een achtbaan?
Welke 4 krachten spelen mee wanneer je een bal omhoog gooit en laat botsen?
Welke krachten zorgen ervoor dat een vliegtuig kan vliegen?

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 2.6: De leerlingen kunnen illustreren hoe technische systemen onder meer gebaseerd zijn op kennis over eigenschappen van materialen of over natuurlijke verschijnselen.

Spierkracht

FRAGMENT 1
Is de...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019